PC μόνο με κάρτες (4) ήχου για A-to-D conversion. Προτάσεις;

Στην κατηγορία Do It Yourself έχω ποστάρει ένα θέμα με τίτλο:

Θέλω να κατασκευάσω έναν τετραπλό A-to-D Converter. Πού και πώς;

(http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=36888)

Σκέφτομαι, πως αν αυτό δεν είναι εφικτό ή δεν καταστεί δυνατό, η επόμενη λύση είναι να φτιάξω έναν υπολογιστή με μια φτηνή μητρική και φτηνό επεξεργαστή, τα φτηνότερα Windows και να βάλω επάνω του 4 κάρτες ήχου, οι οποίες θα αναλάβουν τον ρόλο των τεσσάρων ADCs (αναλογικο-ψηφιακών μετεροπέων).

Καμιά πρόταση, ώστε να βγει ένα προσιτό μεν αλλά αξιοπρεπές συστηματάκι, με έφεση στις κάρτες ήχου και στο σχετικό software, εάν απαιτείται;

Σημείωση:

Να πω επίσης πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη μια Gigabyte GA-8I945PL-G, που ενσωματώνει σύστημα ήχου και ένας Pentium 4 - 660 -> 3.6 GHz, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για αυτό. Η μητρική ενσωματώνει κύκλωμα Intel HD Audio, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον έναν από τους τέσσερεις AD Converters, αλλά δεν ξέρω για την ποιότητα και την αξιοπιστία του. Τί λέτε;
 
Δεν ξέρω ποιες είναι οι απαιτήσεις σου σε ποιότητα ήχου, ή τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, αλλά αν μιλάμε για πολυκάναλη εγγραφή ήχου είναι σαφέστατα προτιμότερο να πας σε κάτι τέτοιο. Θα σου γλυτώσει πολύ κόπο και χρόνο.

Αν δεν σε απασχολεί τόσο η ποιότητα ήχου, ή η ευκολία, μπορείς να τοποθετήσεις περισσότερες από μια κάρτες ήχου σε ένα PC. Εγώ κάποια στιγμή είχα φτάσει στις 3 ή 4 (μαζί με την on-board). Βασική προϋπόθεση είναι να είναι διαφορετικές μεταξύ τους, ώστε να μην μπερδεύονται τα drivers.

Εννοείται ότι οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά ανεβαίνουν όσο προσθέτεις κάρτες, οπότε δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο συνδυασμός καρτών που θα διαλέξεις θα σου δουλέψει.
 
Πολυκάναλο A-to-D conversion.

Δημήτρη, καλημέρα κι ευχαριστώ.

Έχεις δίκιο, δεν εξήγησα τί ακριβώς θέλω, ως εκ τούτου οι ερωτήσεις και οι απορίες είναι εύλογες.

Ας το εξηγήσω, λοιπόν:

Η μοναδική αποστολή αυτού του PC είναι η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση ενός πολυκάναλου σήματος audio και η αποστολή του σε 4 (στερεοφωνικές) ψηφιακές εξόδους S/PDIF.

Η απόφασή μου αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να βρω 4 εξωτερικούς αναλογικο-ψηφιακούς μετατροπείς (A-to-D converters) ή αν βρω είναι ακριβοί.

(Παρ' όλα αυτά, στο θέμα στην κατηγορία Δικάναλος Ήχος/Do It Yourself, ήδη τρέχει μια συζήτηση εκεί, και δεν ξέρω πού θα καταλήξω. Η λύση του PC είναι η εναλλακτική).

Σκέφτομαι, λοιπόν, το PC να υλοποιηθεί όπως το περιγράφω παραπάνω, με εναλλακτική μιαν άλλη μητρική της Intel με 4 PCI slots και ίσως έναν επεξεργαστή Pentium D - 935 Presler στα 3.2 GHz (αν και βέβαια αυτά τα εξαρτήματα δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, απλώς είναι διαθέσιμα).

Από τις κάρτες ήχου, η Creative Audigy SE ήταν μια από τις επιλογές μου, ως προσιτή λύση, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος. Πλην, όμως με προβλημάτισες, λέγοντάς μου να είναι διαφορετικές, ώστε να μην μπερδεύονται οι drivers.

Η Delta 1010LT της M-Audio που μου προετείνεις είναι εξαιρετική κάρτα, για τα λεφτά της, αλλά δεν κάνει αυτό που θέλω: Να εξάγει το πολυκάναλο αναλογικό σήμα σε 4 (στερεοφωνικές) ψηφιακές εξόδους S/PDIF.

Εξηγώ γιατί το θέλω. Πρώτα το ιστορικό της υπόθεσης:

Την εποχή του AVforum.gr εγώ και άλλοι 3 είχαμε τότε μαζέψει τους AV ενισχυτές μας (Denon AVC-A1SE) και τους στείλαμε στην Γερμανία (μέσω Κινοτεχνικής) για αναβάθμιση σε KAVC-A1SE κάρτα. Στον καιρό τους (ακόμα και τότε που έγινε η αναβάθμιση) δεν υπήρχε το HDMI, ούτε το ήξερε και κανένας.

Οι μηχανικοί της Denon, επειδή είχαν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις για το νέο (ή τα νέα) φορμά HD και είχε διαρρεύσει ότι ο ήχος θα ήταν πολυκάναλος και ασυμπίεστος, σκέφτηκαν πως, επειδή το S/PDIF δεν μπορεί να υποστηρίξει πάνω από 2 κανάλια ασυμπίεστου ήχου, μια πολλαπλή είσοδος του θα μπορούσε. Έτσι εφοδίασαν τους αναβαθμισμένους AVC-A1SE καθώς και τους επόμενους AVC-A1SR και AVC-A1SRA με τέτοιες πολυκάναλες ψηφιακές εισόδους.

Πάμε παρακάτω:

Μέσω αυτών, ο ενισχυτής δίνει στον χρήστη την δυνατότητα πολύ εκτεταμένου Bass Management, με ξεχωριστό έλεγχο όλων των καναλιών, με delay κλπ. Στην πραγματικότητα, όταν τον σετάρεις στην αρχή, το σετάρισμα ισχύει για όλες τις ψηφιακές εισόδους του, συμπεριλαμβανόμενης ΚΑΙ της πολυκάναλης (με τις τέσσερεις S/PDIF).

Σκέφτηκα, λοιπόν πως αν μπορούσα να ψηφιοποιήσω την 8-κάναλη (7.1) αναλογική έξοδο ενός HD player ανά 2 κανάλια, θα είχα 4 ψηφιακά σήματα, τα οποία θα ήταν πλήρως αναγνωρίσιμα, άρα και πλήρως επεξεργάσιμα από τον ενισχυτή, πράγμα που αδυνατεί να κάνει από την πολυκάναλη αναλογική του είσοδο.

Θα πει κάποιος - και όχι άδικα - πως με αυτή την διπλή μετατροπή (αναλογικό-ψηφιακό-αναλογικό) θα χαθεί οπωσδήποτε ένα μέρος του αρχικού. Αναμφισβήτητα, αλλά μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο ευέλικτο και καλύτερο από το να μην έχω καθόλου Bass Management.

Επί του προκειμένου, λοιπόν, για να το επιτύχω με PC, θέλω 4 ψηφιοποιήσεις, ήτοι 4 κάρτες (ή 3 κάρτες και το κύκλωμα της μητρικής).

Το ερωτηματικό είναι αν γίνεται. Και εννοώ αν μπορούν να δουλέψουν ταυτόχρονα και οι 4 (ή οι 3 συν την μητρική) κάρτες, ώστε να έχω ταυτόχρονη ψηφιοποίηση. Επιτρέπει το λογισμικό κάτι τέτοιο; Είναι θέμα software των καρτών; Τί προβλήματα μπορούν να υπάρξουν;

Να πω ακόμα πως έχω ήδη μια DELTA-66 της M-Audio από παλιά στα χέρια μου, οπότε αν καταλήξω να πάρω πάλι κάρτα M-Audio, δεν ξέρω τί μπορεί να προκύψει με τον συνδυασμό τους (σκεφτόμουν την Delta Audiophile 2496, που είναι και προσιτή).

Σου στέλνω και PM.
 
Σε Windows δεν γίνεται. Από Linux πώς πάμε;

Μετά από ενδελεχή έρευνα, πληροφορήθηκα πως το project αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε περιβάλλον Windows, αλλά μόνο σε Linux.

Ξέρει κανένας αν γίνεται όντως, και πώς;