PENTAX-K20D Nυχτερινες ληψεις αθλιες!

Che

AVClub Addicted Member
1 September 2008
1,780
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
Εχω την παραπανω μηχανη εδω και 17 μηνες περιπου και απο απο οτι θυμαμαι ειχα παντα προβλημα με τις νυχτερινες ληψεις.Ακομα και τωρα βεβαια προσπαθω να την μαθω μην με παρεξηγησετε αν γραψω και καμια μ@λ@κι@.Στις νυχτερινες ληψεις λοιπον μακρινα η ακομα και κοντινα πλανα με ISO 3200 δεν εχει και παραπανω...κακως σε αυτα τα χρηματα που ζητουσε και το F στο 3,5 χωρις φλας της πουτ@ν@ς ο κοκκος και ΠΟΛΥ σκοτεινες .
Στο ολο θεμα πονηρευτηκα οταν ενας φιλος πηρε την CANON EOS 1100 και την εφερε σπιτι να την τεσταρουμε σε σχεση με την PENTAX-K20D.
E λοιπον οι νυχτερινες ληψεις με την CANON των 400 ευρω ειναι απιστευτες ειται το ISO ειναι στο 3200 ειτε ειναι στο 6200 .Και οι δυο μηχανες φορανε τους εισαγωγικους φακους των εταιρειων τους.
Να την στειλω αδιαβαστη την PENTAX να ψαχτω αλλου η ολα ειναι θεμα ρυθμισεων.Την λυπαμε ρε γαμωτο τετοια κατασκευη στιβαρη να την σκοτωσω........πειτε μου τι να κανω:nounder:

Δε μπορείς να κάνεις και πολλά.

Σε πολλά site που διάβασα έλεγαν για υποφερτό 1600. Φαντάσου για 3200 τι θα έγραφαν.

Δυστυχώς είναι το μελανό σημείο...

H K20 ειναι μοντελο του 2008 και η 1100D του 2011 που ειναι το παραξενο?
Αν θελεις συγκρινε την περσινη Κx η την φρεσκια Kr με την 1100 .
Η Κ20 δεν ειναι μηχανη που τα παει καλα στα 800-1600+ αλλα ειναι πολυ καλυτερη σχεδον απο οτιδηποτε θα κυκλοφορουσε το 2005 σe apsc.Δεν συγκρινονται τεχνολογιες που τις χωριζουν 3 χρονια.
Αν ειναι ετσι συγκρινε την 40D με την Κ5 η εστω την Kx .

Εχω την παραπανω μηχανη εδω και 17 μηνες περιπου και απο απο οτι θυμαμαι ειχα παντα προβλημα με τις νυχτερινες ληψεις.Ακομα και τωρα βεβαια προσπαθω να την μαθω μην με παρεξηγησετε αν γραψω και καμια μ@λ@κι@.Στις νυχτερινες ληψεις λοιπον μακρινα η ακομα και κοντινα πλανα με ISO 3200 δεν εχει και παραπανω...κακως σε αυτα τα χρηματα που ζητουσε και το F στο 3,5 χωρις φλας της πουτ@ν@ς ο κοκκος και ΠΟΛΥ σκοτεινες .
Στο ολο θεμα πονηρευτηκα οταν ενας φιλος πηρε την CANON EOS 1100 και την εφερε σπιτι να την τεσταρουμε σε σχεση με την PENTAX-K20D.
E λοιπον οι νυχτερινες ληψεις με την CANON των 400 ευρω ειναι απιστευτες ειται το ISO ειναι στο 3200 ειτε ειναι στο 6200 .Και οι δυο μηχανες φορανε τους εισαγωγικους φακους των εταιρειων τους.
Να την στειλω αδιαβαστη την PENTAX να ψαχτω αλλου η ολα ειναι θεμα ρυθμισεων.Την λυπαμε ρε γαμωτο τετοια κατασκευη στιβαρη να την σκοτωσω........πειτε μου τι να κανω:nounder:

πρώτα από όλα.

Πόσο συχνά κάνεις νυχτερινές λήψεις; Αραιά και πού ή είναι κάτι συνηθισμένο;

Τί είδους λήψεις είναι αυτές; Πορτρέτα; Τοπία; Κοινωνικές εκδηλώσεις;

Αν τραβάς πολύ νυχτερινά, τότε καλό είναι να αλλάξεις σώμα. Διάλεξε μια μηχανή με κύριο κριτήριο αυτή την απόδοση.

Αν δεν τραβάς συχνά, και είναι τοπία, τότε η καλύτερη είναι ένα τρίποδο. Αντί να παλεύεις στα 3200 βάζεις τη μηχανή στο τρίποδο και χαλαρά στο 200. Θα έχεις σαφώς καλύτερη απόδοση.

Αν δεν τραβάς συχνά και είναι πορτρέτα σκέψου σοβαρά την αγορά ενός φακού 50 με μέγιστο διάφραγμα 1.8 ή 1.4. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να τραβάς με τις ίδιες ταχύτητες, αντί για 3200 με 400 iso. Η διαφορά είναι εμφανέστατη νομίζω.

Τι προτείνεις σε αντικατάσταση της k20d δεν θέλω να χάσω τα προτερήματα της pentax Απλά θέλω νυχτερινές λήψεις αντίστοιχες με αυτές της canon 1100 αλλά ρε παιδιά ψεύτικη σε σχέση την k20d.τα χρήματα όχι πάνω απο450 ευρώ ακόμα και μεταχειρισμενη

Αφου δεν σε καλυψαν οι λυσεις του Βλαση θα υποθεσω οτι δινεις μεγαλη σημασια στις βραδυνες .Κριμα γιατι η πριν βγει η Κχ οι Πενταξ δεν τα πηγαιναν καλα σε αυτον τον τομεα και η Κ20 κατα τα αλλα ειναι εξαιρετικη μηχανη αν ασχοληθεις λιγο με τα RAW.
Αν ομως αποφασισες πως δεν σου κανει η Κ20 μπορεις να παρεις την πολυ καλυτερη στα πολλα ISO Πενταξ Κχ .

Αλλη λυση , αν δεν εχεις αλλους εκτος του κιτ φακους ειναι να αλλαξεις στρατοπεδο και να βρεις μια μεταχειρισμενη α580 (εξαιρετικη μηχανη για βραδυνες ) που πουλιοταν σε προσφορα πριν λιγο καιρο στα 499 με τον καλο κιτ 18-55 της Σονυ ... πιστευω με 450 θα βρεις αν ψαξεις http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=45168.0 αλλα μην περιμενεις σωμα που να θυμιζει την Κ20 σε κατασκευη , εκει πρεπει να τα σταξεις .

ετσι ακριβώς είναι όπως τα λέει ο Βλασης . Εγώ βράδυ τραβάω μονό με τρίποδα και το πολύ μέχρι τα 800 iso και δεν έχω πρόβλημα . Το πρόβλημα σου δεν είναι τόσο στο σώμα οσο στον κιτ φακό που είναι αρκετά σκοτεινός σε σχέση με αυτόν της canon

τσέκαρε επίσης μήπως έχεις ξεχασμένο πάνω στη μηχανή κάποιο πρόγραμμα που τονίζει το κοντράστ. Κάτι τέτοιο καταστρέφει τις φωτογραφίες, ειδικά στα σκοτεινά σε υψηλά iso.

τσέκαρε επίσης μήπως έχεις ξεχασμένο πάνω στη μηχανή κάποιο πρόγραμμα που τονίζει το κοντράστ. Κάτι τέτοιο καταστρέφει τις φωτογραφίες, ειδικά στα σκοτεινά σε υψηλά iso.
Bλαση που ακριβως να κοιταξω?
και αυτος ο φακος που αναφερεις ποσο κανει που μπορω να βρω?
και δεν ειναι μανικι να θελω να τραβηξω βραδυ χωρις φλας και να αλλαζω καθε τοσο φακο?
απο την αλλη την λυπαμε να την δωσω ειναι κυριολεκτικα θωρακισμενη!!

Δώστην μόνο αν την φάει το ράφι... Για να δείς την πραγματική απόδοση της μηχανής τράβα raw. Για μένα όποιος νομίζει ότι εξάντλησε τα όρια του εργαλείου του, χωρίς να έχει μπεί στον κόπο να τραβήξει με το "σύγχρονο φίλμ", είναι εκτός τόπου και χρόνου. Τα αγαθά κόποις (και κόλποις) κτώνται!

CHE GUEVARA

Οπως τα γράφεις καταλαβαινει κανείς οτι η διαφορά είναι τρομακτική και αυτό δεν συμβαίνει σε κανονικές συνθήκες.

Αρα είναι κάποια ρύθμιση ή αστοχία στην έκθεση. Μήπως είχες -EV ??. Ελεγξες σε τι ταχύτα κλείστρου έγιναν οι συγκριτικές λήψεις ??.

Καλό θα ήταν να ανέβαζες τα πρωτότυπα αρχεία να δούμε και εμείς τις διαφορές αλλά και να φανούν απο τα exif οι ρυθμίσεις ωστε να δοθούν συμβουλές για διόρθωση ρυθμίσεων απο τους πιο έμπειρους.

Ποιος γνωριζει την κ20d να μου δωσει τις ιδανικες ρυθμισεις για νυχτερινες λειψεις με την μηχανη σε τριποδο στημενη οσο γινεται πιο απλοποιημενα καθοτι δεν ειμαι και κανας φωστηρας........:ears::damnyou:

Χωρις να γνωριζω την Κ20, αλλα εφοσον εχεις τριποδο και θελεις να βγαλεις κατι που ειναι ακινητο, θα βαλεις iso 100, προτεραιοτητα διαφραγματος και διαφραγμα 5,6, EV στο 0 και θα κανεις κλικ... ετσι θα παρεις το πρωτο σου νυχτερινο αριστουργημα...

Αν θελεις να βγαλεις κατι που κινειται, με τον φακο κιτ που -υποθετω οτι- εχεις, βαζεις το τριποδο στον ωμο και πας για καμμια μπυρα...

μολις πριν 1 λεπτο τραβηξα την πιο ιδανικη φωτο μεχρι τωρα μετα απο πολυ ψαξιμο αναφερω
AV
white balance daylight D
F 4.0
ISO 200
Τριποδο
Bεβαια ειναι λιγο κουνημενη γιατι μαλλον το τριποδο ειναι των 35 ευρω!

Αν ασχοληθεις λιγο θα την μαθεις ,να τραβας μονο σε RAW και κατοπιν να τις μετατρεπεις στο PC γιατι τα JPG των Πενταξ πριν την Κχ ηταν κακης ποιοτητας
,αν αγορασεις καποιον μεταχειρισμενο χειροκινητο Πενταξ super takumar smc 50/1.4 η εναν M η A50/1.7 (ειναι πληρως συμβατοι με την μηχανη σου) θα βγαζεις και καλες βραδυνες με ενα καλο τριποδο αλλα και στο χερι.
Φυσικα και θα υστερει ο αισθητηρας σε σχεση με τις νεες μηχανες αλλα δεν ειναι και τοσο δραματικα τα πραγματα με την μηχανη σου η οποια ειναι καλυτερη απο την δικη μου K200 οποτε αυτες θα τις εχεις χαλαρα.

Ειναι με τον Πενταξ τον FA-50/1.4 SMC ,χωρις τριποδο ,με τον κραδασμο της μηχανης του καραβιου αλλα και την σταθεροποιηση ενεργη.

f2.8,1/10sec,400ISO
imgp6279.jpg

και f2.4,1/15sec,800ISO

imgp6285o.jpg

μολις πριν 1 λεπτο τραβηξα την πιο ιδανικη φωτο μεχρι τωρα μετα απο πολυ ψαξιμο αναφερω
AV
white balance daylight D
F 4.0
ISO 200
Τριποδο
Bεβαια ειναι λιγο κουνημενη γιατι μαλλον το τριποδο ειναι των 35 ευρω!

Το white balance σου είναι λάθος :P δοκίμασε tungsten για τις βραδυνές, ή ακόμα καλύτερα τράβα σε raw που μπορείς να διορθώσεις το WB και να το φέρεις εκει που σου αρέσει καλύτερα.

Μπορείς να "κλείσεις" και άλλο το φακό σου. Στο f/5.6 ή f/8 μπορεί να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Για να αποφύγεις τον κραδασμό στο τρίποδο που αν δε φυσάει προέρχεται απο το χέρι σου που πατά το κουμπί, δοκίμασε να βάλεις την μηχανή να βγάλει φωτογραφία 2 δευτερόλεπτα μετά το πάτημα του πλήκτρου. Υπάρχουν πολυ καλές πιθανότητες να βγεί καμπάνα η φώτο :)

Have fun :)

:speechless-smiley-τραβηξες αυτες τις φωτο με την κ200 που μπορω να βρω τετοιους φακους.Με RAW δεν εχω δοκιμασει ποτε !

Bλαση που ακριβως να κοιταξω?
και αυτος ο φακος που αναφερεις ποσο κανει που μπορω να βρω?
και δεν ειναι μανικι να θελω να τραβηξω βραδυ χωρις φλας και να αλλαζω καθε τοσο φακο?
απο την αλλη την λυπαμε να την δωσω ειναι κυριολεκτικα θωρακισμενη!!

τίποτα δεν είναι δύσκολο στην πραγματικότητα. Οι 50άρηδες φακοί της PENTAX , ειδικά οι χειροκίνητης εστίασης, είναι διαδεδομένοι, επομένως τους βρίσκεις εύκολα στα καταστήματα με μεταχειρισμένα και στο ebay σε καλές τιμές.

Η αλλαγή φακού δεν είναι τίποτε ιδιαίτερο. Πατάς το κουμπάκι, γυρνάς το φακό, βγαίνει ο φακός, τον ακουμπάς, τοποθετείς τον άλλο φακό και στη συνέχεια τον πρώτο τον βάζεις στην τσάντα. Άλλωστε αν βγεις μόνο για νυχτερινά χωρίς τριπόδι, ο κιτ φακός δεν σου χρειάζεται.

Για το τριπόδι. Είδες ότι αυτό που έχεις μάλλον δεν μπορεί να υποστηρίξει σωστά τη μηχανή. Για να μειώσεις το κούνημα, άρα και το φλου της φωτογραφίας, απλά γυρνάς τον επιλογέα μέχρι να μπει σε κατάσταση χρονοδιακόπτη. Αυτό ρυθμίζεται είτε στα 2 δευτ. είτε στα 10. Εγώ προτιμώ στα 10.

Αν τραβάς ταυτόχρονα σε jpg και σε raw θα έχεις τη δυνατότητα να μάθεις πώς θα παρέμβεις στις φωτο σου στο σπίτι και να αλλάξεις τις ευθμίσεις που έβαλε η μηχανή και οι οποίες δεν ήταν οι απολύτως ενδεδειγμένες. Ακόμα κι αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να το κάνεις τώρα, κράτα τα raw (pef) για να το κάνεις στο μέλλον.

Στα φτηνά τρίποδα (όπως και στα ακριβότερα βέβαια), πρέπει να σφίγγουμε ότι σφίγγει, δηλαδή εκτός από τα πόδια, τον κοχλία του λαιμού - οι περισσότεροι τον αφήνουν χύμα για ευκολία - τον κοχλία της κεφαλής ακόμα κι όταν η μηχανή "κάθεται" μόνη της στην οριζόντια θέση, και τον σφιγκτήρα των αντηρίδων στην κεντρική κολόνα. Τέλος αν έχει γάντζο, κρεμάμε την τσάντα (ή κάποιο άλλο βάρος), και αν δεν είναι απαραίτητο να πάμε ψηλά, σηκώνουμε την κολόνα ίσα-ίσα για να μπορούμε να κουμαντάρουμε την κεφαλή. Και βέβαια τα περισσότερα στα 2 δευτερόλεπτα ΔΕΝ προλαβαίνουν να σταθεροποιηθούν 100%. Απλά πράγματα, αλλά χωρίς αυτά...