Περασμένες μου αγάπες:Λίντα-Χιώτης

vforvendetta85

Supreme Member
29 December 2012
3,214
Μανώλης Χιώτης: Ο άνθρωπος που αναμόρφωσε και διαμόρφωσε το γνήσιο λαϊκό τραγούδι.
Μαίρη Λίντα: Η μούσα του, η γυναίκα του, η τραγουδίστρια που ερμήνευσε τραγούδια που άλλες μπορεί και να τα χλεύαζαν.
Πραγματικά, όλοι τραγουδάμε «περασμένες μου αγάπες» και ύστερα μας παρασύρει ο ρυθμός, μας ταξιδεύει, μας θυμίζει και στο τέλος ξεχνάμε τα λόγια, τα οποία ορκιζόμαστε πως τα ξέρουμε και ξάφνου περιμένουμε με αδημονία να έρθει το σόλο.
Ναι αυτό που, ότι είδος μουσικής και να ακούς, δεν γίνεται ή να το πω καλύτερα, δεν επιτρέπεται να μην το ξέρεις. Το σόλο-πρόκληση για οποιονδήποτε μπουζουκίστα (όπως θα έλεγε και ο ίδιος). Όχι μόνο για την ταχύτητα που πρέπει να έχεις, αλλά να τη συνδυάσεις με την καθαρή πενιά προκειμένου να είναι εύηχο.
Και μόλις τελειώσει το άτιμο συνεχίζεις να μην τραγουδάς, γιατί έχεις μείνει κολλημένος με αυτό.
Αλήθεια, τι μας αρέσει στο τραγούδι; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;

https://www.youtube.com/watch?v=CvyWFfDnBtA
 
Last edited:
Ποτέ δεν αναλύω τι ακριβώς μου αρέσει όταν κάτι μου αρέσει έτσι όπως το περιέγραψες. Σε κάποιες σκόρπιες στιγμές μπορεί να έρθουν και οι λέξεις μόνες τους.
 
Ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες, Βιρτουόζος τεχνίτης του ελαφρολαϊκού, σολίστας που μεσουράνησε την δεκαετία του 60. Μάστορας της ταχύτητας, του μέτρου έφερε το μπουζούκι στα σαλόνια, όταν οι προηγούμενη δεκαετία το θεωρούσε περιθωριακό.
Το 1950, εφαρμόζει τη χρήση του ενισχυτή σε λαϊκό όργανο.
Πάντρεψε το λαϊκό -ελαφρολαϊκό με το λάτιν και το μάμπο, προσφέροντας ένα απίστευτο δημιουργικό έργο, ξέρω όταν ακούσω την πρώτη νότα από τραγούδι του ότι είναι δικό του!!!
Είναι αυτός που έφερε επανάσταση στην ελληνική μουσική, και στο λαϊκό τραγούδι γενικότερα. Τοποθέτησε ακόμη μια χορδή στο μπουζούκι, έτσι με το τετράχορδο πλέον μπουζούκι άνοιξε ο ορίζοντας για ασύλληπτες σε ταχύτητα εκτελέσεις σε σχέση με το κλασικό μπουζούκι.
 
Δεξιοτεχνης απο τους λιγους, αν οχι ο μεγαλύτερος και εισηγητής του τετράχορδου μπουζουκιού. Μεγαλωμένος με ρεμπετες οπως ο Παγιουμτζης, εκανε την μεταβαση στο αρχοντορεμπετικο, παντρεύτηκε την Λιντα και μας αφησε μεγαλη μουσικη κληρονομια.

Ο τροπος με τον οποιο επαιζε το μπουζουκι του ηταν μοναδικος, οχι μονο επειδη ηταν ταχυτατος αλλα κυρίως για το πατημα του, καθαρο σαν να χτυπουσε πληκτρα πιανου, χωρις το παραμικρο ιχνος ασάφειας. Γνωριζε επισης βιολι, κιθαρα και ουτι. Γνωστη και η ιστορια με τον Hendrix..

Η μελωδική φωνή της Λιντα και οι ρυθμοι του μαμπο παραμενουν κατι μοναδικο στο Ελληνικο ρεπερτοριο.

Αυτό δεν το είχε και ο Νταλάρας σε έναν δίσκο του ?

Δεν νομίζω ο ακατονόμαστος να μην εχει -μαγαρίσει- ερμηνεύσει έστω και ενα αξιόλογο τραγουδι του Ελληνικού ρεπερτορίου, καθώς και τα μισά απο το Ισπανικο, Ιταλικο κτλ.
 
Αυτό με τον Χέντριξ μάλον είναι αστικός μύθος (δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και οι ημερομηνίες δεν φαίνεται να ταιριάζουν) αλλά δεν αφαιρεί ή προσθέτει κάτι όπως και να έχει.
 
Αυτό με τον Χέντριξ μάλον είναι αστικός μύθος (δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και οι ημερομηνίες δεν φαίνεται να ταιριάζουν) αλλά δεν αφαιρεί ή προσθέτει κάτι όπως και να έχει.

το εγκώμιο Hendrix , δεν αποτελεί μύθο!!!
 
Πέρα από τις αντιρρήσεις των πιουριστών για την "βεβήλωση" του μπουζουκιού με τη επιπλέον χορδή και τον εξηλεκτρισμό του, συντέλεσε μεταπολεμικά στην ευρύτερη αποδοχή και αποπεριθωριοποίηση της λαϊκής μουσικής. Από τη άλλη η συνεργασία του με Θεοδωράκη/Χατζιδάκι προώθησε το έντεχνο "υβρίδιο". Πολύ, λοιπόν, επιδραστικός στην εξέλιξη της λαικής μουσικής και αδιαμφισβήτητα από τους πρώτους περφόρμερ με όλη τη σημασία της λέξης.

Ο "Πασατέμπος" είναι από τα δικά του, που μου αρέσουν, ίσως γιατί ακόμη κρατάει τις ρεμπέτικες καταβολές του...

ΥΓ. Συμφωνώ με τον chris73 για τα περί Χέντριξ...
 
Ποτέ δεν άκουγα τέτοια μουσική αλλά όποτε ''έπεφτα'' πάνω στο συγκεκριμένο τραγούδι έστηνα αυτί για το σόλο. Σπουδαίος δεξιοτέχνης.
 
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως την 4η χορδή στο μπουζούκι, δεν ήταν εφεύρεση του Χιώτη.Πριν το Χιώτη υπήρχαν μουσικοί που έπαιζαν με 4 χορδό, με το κούρδισμα να είναι ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ-ΛΑ.Ουσιαστικά οι 2 "πάνω" χορδές έδιναν τον "μπάσο ήχο" και τους βοηθούσαν σε ταξίμια.

Στον Χιώτη οφείλουμε το κούρδισμα:ΡΕ-ΛΑ-ΦΑ-ΝΤΟ.Αυτό ήταν που έδωσε την βάση για την εξέλιξη της λαϊκής μουσικής.Επίσης ήταν ο άνθρωπος που εισήγαγε τον ηλεκτρισμό στο πάλκο.

Και μέσα σε όλα αυτά να συνυπολογίσουμε πως τότε οι ηχογραφήσεις γινόταν "μια κι έξω".Δεν είχαν ράβε-ξήλωνε και άλλα συναφή.Μιλάμε για ταλέντα.
 
Re: Απάντηση: Περασμένες μου αγάπες:Λίντα-Χιώτης

Να προσθεσουμε ακομα οτι αυτος ο ''κουστουματος'' και καθως πρεπει τυπος, που στις ταινιες τον βλεπουμε λιγο κυριλατο για ανθρωπο του μπουζουκιου, ηταν ο αδιαμφισβητητος κριτης στις διενεξεις που ειχαν οι μαγκες μεταξυ τους.Ολοι οι σκληροι του χωρου αναγνωριζαν στον Χιωτη εναν αδεκαστο και ηθικο ανθρωπο και παντα ο λογος του ηταν νομος για αυτους.

Μεγαλο πραγμα να σε αναγνωριζει η παλια φρουρα (και τί φρουρα,ε;) με τετοι τροπο...
 
Το βίντεο το γνωρίζω και αυτό ήταν η αφορμή να το ψάξω λίγο περισσότερο. Όπως οι περισσότεροι το είχα ακούσει και παλαιότερα, αν και δεν θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη φορά. Κανένας όμως δεν εμφάνιζε χειροπιαστά στοιχεία, ή κάποια έρευνα. Έτσι ή αλλιώς για εμένα δεν είχε και καμιά σημασία, αλλά από τα λίγα που κυκλοφορούσαν στο κεφάλι μου κάτι μου έλεγε πως ενώ από τη μία όλα είναι πιθανά, λόγω χρονολογιών ίσως αυτό να έχει τις πιθανότητες εναντίων του. Επίσης θα ταίριαζε πολύ σε σε αστικό μύθο.

Γιατί από την μία ζητούμε στοιχεία και μετρήσεις για κάποιο ματζούνι που βελτιώνει τον ήχο αλλά από την άλλη δεν κάνουμε το ίδιο όταν μια ιστορία έχει "ωραία ατμόσφαιρα" σαν αυτή?
Αρκούμαστε στο ότι "¨κάποιος το είπε" και μετά με την κυρία Λίντα εδώ επιβεβαιώθηκε για κάποιους αυτό που θα θέλαμε. Επαναλάμβανω δεν με ενδιαφέρει για την ουσία του πράγματος αν είναι έτσι ή όχι τελικά, αλλά για την ευκολία που ασπαζόμαστε πράγματα κατά καιρούς.

Έτσι λοιπόν αφού άκουσα και την Λίντα τότε είπα να το ψάξω και λίγο περισσότερο (δεν τρελάθηκα κίολας δλδ στο ψάξιμο) .Τότε θυμάμαι λοιπόν να πέφτω ξανά και ξανά στο copy-paste από σελίδα σε σελίδα περί Χέντριξ χωρίς ούτε ένα χειροπιαστό στοιχείο. Ούτε απόκομμα εφημερίδας, ούτε εικόνα, ούτε ήχος, ούτε κάποιος δημοσιογράφος ή άλλος που καταγεγραμένα να ήταν εκεί όταν τα είπε όλα αυτά ο Χέντριξ. Τον αντίλογο τον είχα βρεί μόνο εδώ http://diskoryxeion.blogspot.gr/2011/02/hendrix.html που σε καμιά περίπτωση φυσικά δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα 100%, όμως φαίνεται πως είναι ο μόνος που παραθέτει περισσότερα στοιχεία από το απλό "άκουσα" ή "δεν άκουσα".

Τέλος, με την ευκαιρία του νήματος ξεφύλλισα σήμερα στα γρήγορα την βιογραφία του Ζαμπέτα. Δεν θυμόμουν ό ίδιος να αναφέρει κάτι όταν την είχα πρωτοδιαβάσει, και ούτε σήμερα έπεσα κάπου με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα. Όποιος την έχει διαβάσει ίσως θα θυμάται την εκτήμιση, και τα μόνα καλά λόγια του Ζαμπέτα για τον Χιώτη όπου εμφανιζόταν το όνομα του. Εάν λοιπόν είχαν τα πράγματα έτσι δεν νομίζω πως ο Ζαμπέτας δεν θα το είχε αναφέρει κάπου. Και αυτό τίποτα πάλι δεν αποδεικνύει στα σίγουρα αλλά μπορεί να μας κάνει να κοιτάξουμε και από την άλλη μεριά. Και επίσης ίσως να μας δείχνει πως εάν είναι αστικός μύθος τελικά αυτός εμφανίστηκε ίσως μετά το 90.

Απλές σκέψεις.

Η αγαπημένη μου εκτέλεση (αν και ίσως ανάποδα το κανάλια στο βίντεο) ποιό surf πεθαίνεις, τα χαμηλόφωνα σόλο-σχόλια killer επίσης, αλλά οι λεπτομέρειες που κάνουν διαφορές είναι σε κάτι μικρά, όπως ένα "ψιλοσκάλωμα" για παράδειγμα εδώ στο ρυθμό προς το τέλος.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Last edited:
Παντως νομιζω δεν εχετε ακουσει τις εκπομπές του Γεραμανη για το λαικο τραγούδι τους άλλους καλους μπουζουξηδες και τις σχέσεις τους μεταξυ τους
 
Παντως νομιζω δεν εχετε ακουσει τις εκπομπές του Γεραμανη για το λαικο τραγούδι τους άλλους καλους μπουζουξηδες και τις σχέσεις τους μεταξυ τους

Δημήτρη, για κάνε μια αναφορά
 
Δηλ τι αναφορά να κανω Σιμο?
Να διηγηθω εκπομπές (σειρά ολοκληρη) ?
Ολοι νομιζω ξερουμε τον Γεραμανη και το πόσο τεκμηριωμενες ηταν οι εκπομπές του.
Δεν ξέρω αν σώζονται στα αρχεία της ερτ
 
Το βιβλιο του Γεραμανη υπάρχει.
Αλλα αξία ειχαν οι εκπομπές οπου καταλαβαινες ακριβώς τι ήθελε να πει.
Πχ αλλο ειναι να ακους τον Γιαννη Σταματιου τον Δημήτρη Στεργιου τον Τσιμπιδη τον Τατασοπουλο και να σου αναλυει ο Γεραμανης τι και πως.
Πάντως θυμάμαι που ελεγε για τον Τσιμπίδη και τον Σπορο (Σταματιου) οτι ο Χιωτης τους ειχε πολυ ψηλα...σχεδον τους ζήλευε.
Εκεινος μπορει να ηταν πρωτοπορος πιονερος να τολμησε με τους ενισχυτές και τα τετραχορδα το παιξιμο ορθιος με κουστούμια και σαν διευθυντής ορχηστρας αλλα στον ηχο και τεχνικη τους θαυμαζε.
Οχι οτι δεν ηταν σπουδαιος. Πχ θεωρω τη φλογα πιο καλο κομμάτι απο τις αγαπες.
Επίσης γυρισε νωρις στην Ελλαδα ενω αλλοι εμειναν στο Σικαγο πχ και έκαναν πολλα λεφτά χωρις ομως να γινουν μεγάλα ονοματα εδω...