Περι αναβαθμισης

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,573
Μετα απο 3, να μην πω παραπανω, χρονια απραξιας στο αντικειμενο, ξεκινησα να στησω παλι το HC.

Πριν μπλεξω με τα νεα software κτλ, ειπα να δω λιγο το hardware, μην ξεκινησω και μετα δω οτι θελει το ενα και το αλλο
και παλι ραβε ξηλωνε.

Αυτη τη στιγμη το htpc ειναι λυμενο, για ελεγχο και καθαρισμο, και ειναι καλη ευκαιρια αν ειναι να αλλαξω κατι.

Το board ειναι ενα asus P5Q.
CPU μια Core2Duo E8400 στα 3.0Ghz.
Μνημες Mushkin XP2-8500 2.1v 5-5-5-15 , 2x2GB.
GPU ASUS EAH4850, 2xDVI.
AuzenTech X MERIDIAN 7.1, με αλλαγμενα opamps, σε BB 627.
BR player.

Αυτα περιειχε το htpc, και διαθεσιμα υπαρχουν επισης απο αλλο παροπλισμενο pc , μια asus HD3870, μια asus P5K Premium, επεξεργαστη δεν θυμαμαι αλλα ισως ειναι ενας ιδιος με το htpc, και ενα σετακι μνημες OCZ PC2 9200, 5-5-5-18 , 2x1Gb. Υπαρχει και μια Skystar HD.

Θα ηθελα τα σχολια σας περι του hardware, μιας και ειστε πιο up to date με τα σημερινα ζητουμενα.
Θεωρω οτι πρεπει να αλλαξω μια γραφικων, για να περασω στα καινουργια φορμα του ηχου, μολις παρω νεο ενισχυτη.
Μεχρι τοτε , ισως και να μπορω να παιξω με τα αναλογικα της meridian, αν με ενημερωσετε οτι παιζουν τα νεα φορμα.
Επισης, επειδη σιγουρα θα σκαλισω τα θεματα περι frame interpotalion κτλ για να δω τι γινεται, θελω και καποια σχολια επ αυτου.
Τελος το 3d ειναι κατι το οποιο θα ασχοληθω για να δω τι γινεται, μιας κι αποτι φαινεται ο νεος προβολεας που θα ερθει , θα υποστηριζει.

Οσον αφορα το λειτουργικο, θα ηθελα καποιο σχολιο περι x86 η x64, μιας και οι αλλες μνημες καθονται και ισως τις βαλω κι αυτες μεσα.

Καλημερα

Mια χαρά ειναι το hardware σου ως συνηθως παραπάνω απο οτι θα χρειαστείς. Ισως η κάρτα γραφικών να σου δημιουργησει κανενα ψιλοπροβληματακι συμβατότητας.
Για παραπάνω μνήμη απο 4Gb μονοδρομος τα 64bit σε windows.
Θα με ενδιεφερε πολυ να μου αναλυσεις λιγο πως θα σκαλίσεις το frame interpotalion.

Γειά σου Browser,

Σε επίπεδο hardware εκτός από τις ασυμβατότητες που πολύ σωστά είπες (hd-audio & 3d)
οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι η καλύτερη συμπεριφορά στις εναλλαγές συχνοτήτων οπότε δεν χρειάζονται κόλπα τίπου reclock ή powerstrip και φυσικά ή απόδοση των μηχανημάτων.
Μπορείς με πολύ πιο φθηνά μηχανήματα και πολύ λιγότερο ενεργοβόρα συστήματα να κάνεις καλύτερα την δουλειά σου.
Aκόμα κι ένα περσινό σύστημα πολυτελείας με i5 και 460 δεν θα ξεπεράσει τα 50w για απλή αναπαραγωγή bluray , ενώ άμα θέλει κάποιος να φτιάξει ένα Minimal setup με ενσωματωμένα γραφικά,
μπορεί να πέσει και κάτω από 30w.
Σε επίπεδο software η μεγαλύτερη αλλαγή είναι τα φίλτρα , που πλεόν οι δουλειές αντί να γίνονται μόνο στον επεξεργαστή,
μπορούν να γίνουν και στην κάρτα γραφικών. (SVP για F.I. , madVR κυρίως για scaling)

Για απλή αναπαραγωγή Βlu-Ray και hd audio θα αγόραζα oποιαδήποτε κάρτα τηρεί τις προδιαγραφές.
Το 3d δεν είναι τίποτα δύσκολο. Ακόμα και μια φθηνή nvidia 610 των 30 .

Από εκεί και μετά είναι καθαρά το πόσο θες να *παίξεις* μεταφορικά με το μηχάνημα.
Ο madVr που σου έγραψα πριν έχει κάποιες απαιτήσεις.
Δηλαδή θέλει κάτι περισσότερο από τις απλές low-profile κάρτες για htpc.
Όχι πως δεν θα παίξει με πιο φθηνή κάρτα αλλά θες μια 650 από nvidia ή μια 7750/7770 από AMD για να είσαι άνετος.

Το Frame Interpolation είναι ακόμα πιο σύνθετο σενάριο.
Για 1080p κατά την γνώμη μου θες και αλλαγή επεξεργαστή.

Πολλά έγραψα τελικά, ελπίζω να μην σε μπέρδεψα

Last edited:
Απάντηση: Re: Περι αναβαθμισης

Mια χαρά ειναι το hardware σου ως συνηθως παραπάνω απο οτι θα χρειαστείς. Ισως η κάρτα γραφικών να σου δημιουργησει κανενα ψιλοπροβληματακι συμβατότητας.

Γι αυτα τα ψιλοπροβληματακια εκανα το ερωτημα, για να δω τι με περιμενει και τι μπορω να προλαβω με αλλαγη της καρτας.

Για παραπάνω μνήμη απο 4Gb μονοδρομος τα 64bit σε windows.

Ηδη περασα εχθες το βραδι φρεσκο λειτουργικο x64

Θα με ενδιεφερε πολυ να μου αναλυσεις λιγο πως θα σκαλίσεις το frame interpotalion.

Δεν γνωριζω ακομα το fi πως γινεται απο το πισι, αλλα θελω οπωσδηποτε να το κοιταξω.
Σε προβολεις που ειδα λειτουργια fi, εδειξε ενα ενδιαφερον, ασχετα εαν τελικα μου αρεσει η οχι.
Θεωρω οτι οπως στους προβολεις που ειδα, ειχε ρυθμισεις για το πως η το ποσο θα επεμβαινει η λειτουργια fi στην εικονα,
ετσι και στο πισι, θα εχει σεταρισματα ισως και περισσοτερα αποτι στους προβολεις.
Υπ αυτην την εννοια λεω οτι θελω να το σκαλισω, αλλα ξαναλεω, οτι δεν το εχω δει καθολου ακομα πως γινεται με το πισι.
Ειναι ενα απο αυτα που θα θελω να ψαξω τωρα που ξαναξεκιναω ψαξιματα με την εικονα !

Απάντηση: Re: Περι αναβαθμισης

Γειά σου Browser,

Σε επίπεδο hardware εκτός από τις ασυμβατότητες που πολύ σωστά είπες (hd-audio & 3d)
οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι η καλύτερη συμπεριφορά στις εναλλαγές συχνοτήτων οπότε δεν χρειάζονται κόλπα τίπου reclock ή powerstrip και φυσικά ή απόδοση των μηχανημάτων.

Οι εναλλαγες συχνοτητων και τα "κλειδωματα", μας εχουν ταλαιπωρισει πολυ στο παρελθον. Το powerstrip μεχρι ενος σημειου, θεωρουταν must για να
βρουμε το EDID της επικοινωνιας με τα μεσα προβολης.
Πλεον υπαρχουν καρτες δηλαδη που θεωρουνται οτι κλειδωνουν σωστα ? Κι αν ναι, ποιες ειναι αυτες ?
Το θεωρω πολυ σημαντικο κομματι !

Μπορείς με πολύ πιο φθηνά μηχανήματα και πολύ λιγότερο ενεργοβόρα συστήματα να κάνεις καλύτερα την δουλειά σου.
Aκόμα κι ένα περσινό σύστημα πολυτελείας με i5 και 460 δεν θα ξεπεράσει τα 50w για απλή αναπαραγωγή bluray , ενώ άμα θέλει κάποιος να φτιάξει ένα Minimal setup με ενσωματωμένα γραφικά,
μπορεί να πέσει και κάτω από 30w.

Κατανοητο.

Σε επίπεδο software η μεγαλύτερη αλλαγή είναι τα φίλτρα , που πλεόν οι δουλειές αντί να γίνονται μόνο στον επεξεργαστή,
μπορούν να γίνουν και στην κάρτα γραφικών. (SVP για F.I. , madVR κυρίως για scaling)

Μαλιστα. Παλαιοτερα θυμαμαι με τα ffdshow κτλ ειχαμε ολο και περισσοτερες απαιτησεις απο ισχυ, ιδιαιτερα για καλο scaling.
Τωρα ολες οι καρτες αναλαμβανουν να επεξεργαστουν τα παραπανω με τα καινουργια software?
Ειναι σημαντικο γιατι αμεσως αμεσως βγαινει το συμπερασμα οτι η καλη καρτα , ειναι πλεον ζητουμενο αντιθετα απο παλαιοτερα
που το ζητουμενο ηταν η ισχυς της cpu.

Για απλή αναπαραγωγή Βlu-Ray και hd audio θα αγόραζα oποιαδήποτε κάρτα τηρεί τις προδιαγραφές.
Το 3d δεν είναι τίποτα δύσκολο. Ακόμα και μια φθηνή nvidia 610 των 30 .

Από εκεί και μετά είναι καθαρά το πόσο θες να *παίξεις* μεταφορικά με το μηχάνημα.
Ο madVr που σου έγραψα πριν έχει κάποιες απαιτήσεις.
Δηλαδή θέλει κάτι περισσότερο από τις απλές low-profile κάρτες για htpc.
Όχι πως δεν θα παίξει με πιο φθηνή κάρτα αλλά θες μια 650 από nvidia ή μια 7750/7770 από AMD για να είσαι άνετος.

Το Frame Interpolation είναι ακόμα πιο σύνθετο σενάριο.
Για 1080p κατά την γνώμη μου θες και αλλαγή επεξεργαστή.

Πολλά έγραψα τελικά, ελπίζω να μην σε μπέρδεψα

Aπ'οσα εχω διαβασει εδω μεσα περι καρτων, που ειναι πολλα και μπραβο, σε μια απο αυτες τις δυο κατεληξα κι εγω οτι ειναι
ενα safe σεναριο για να ξεκινησω. Την 650 η την 7770.
Το θεμα ειναι οτι δεν κατεληξα τελικα τι ειναι αυτο που θα με κανει να παω στη μια η στην αλλη.
Παλαιοτερα για παραδειγμα , θυμαμαι οτι με τις nvidia ειχαμε θεματακια με τα κλειδωματα. Τωρα δεν ξερω τι γινεται.
Γιαυτο και ρωτω ξανα. Τι ειναι αυτο που σε κανει να διαλεξεις αν θα πας σε nvidia η σε ati?

Τελικα πολλα δεν εγραψες. Ισα ισα, τα ξεμπερδευω σιγα σιγα στο μυαλο μου.:grinning-smiley-043

Κατι αλλο που ηθελα να ξεδιαλυνω.
Οταν λεμε για 3d, εννοουμε το 3d απο br, γιατι θεωρω οτι οταν μιλαμε για sbs mkv καταστασεις, στην καρτα δεν αλλαζει τιποτα.
Ειναι σωστο αυτο ?

Ευχαριστω και παλι !

Re: Απάντηση: Re: Περι αναβαθμισης

Οι εναλλαγες συχνοτητων και τα "κλειδωματα", μας εχουν ταλαιπωρισει πολυ στο παρελθον. Το powerstrip μεχρι ενος σημειου, θεωρουταν must για να
βρουμε το EDID της επικοινωνιας με τα μεσα προβολης.
Πλεον υπαρχουν καρτες δηλαδη που θεωρουνται οτι κλειδωνουν σωστα ? Κι αν ναι, ποιες ειναι αυτες ?
Το θεωρω πολυ σημαντικο κομματι !

Oι nvidia έχουν δικό τους μενού στις ρυθμίσεις (custom resolutions) οπού μπορείς να πειράξεις όλα τα ρολόγια τους.
Με λίγο πειραματισμό μπορείς να πετύχεις μέχρι και το τέταρτο δεκαδικό ψηφίο 23.9760.
Οι περσινές και οι φετινές ATi/AMD δεν υποστηρίζουν powerstrip αλλά και με default ρυθμίσεις έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τις παλαιότερες.

Μαλιστα. Παλαιοτερα θυμαμαι με τα ffdshow κτλ ειχαμε ολο και περισσοτερες απαιτησεις απο ισχυ, ιδιαιτερα για καλο scaling.
Τωρα ολες οι καρτες αναλαμβανουν να επεξεργαστουν τα παραπανω με τα καινουργια software?
Ειναι σημαντικο γιατι αμεσως αμεσως βγαινει το συμπερασμα οτι η καλη καρτα , ειναι πλεον ζητουμενο αντιθετα απο παλαιοτερα
που το ζητουμενο ηταν η ισχυς της cpu.

Koίταξε, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να βάζω κανέναν σε τσάμπα έξοδα.
Υπάρχει άπειρος κόσμος στο internet που πιστεύει ότι δεν αξίζει την ταλαιπωρία.
Απλά πιστεύω ότι αξίζει κάποιος να δώσει τα 50-60 ευρώ παραπάνω για μια δυνατή κάρτα που μπορεί να τον βοηθήσει
να *παίξει* λίγο παραπάνω με την εικόνα. Η κάρτα σου είναι πάρα πολύ δυνατή.
Μπορείς να δοκιμάσεις κι ο ίδιος αν αξίζει να πας πάλι σε δυνατή κάρτα.

Aπ'οσα εχω διαβασει εδω μεσα περι καρτων, που ειναι πολλα και μπραβο, σε μια απο αυτες τις δυο κατεληξα κι εγω οτι ειναι
ενα safe σεναριο για να ξεκινησω. Την 650 η την 7770.
Το θεμα ειναι οτι δεν κατεληξα τελικα τι ειναι αυτο που θα με κανει να παω στη μια η στην αλλη.
Παλαιοτερα για παραδειγμα , θυμαμαι οτι με τις nvidia ειχαμε θεματακια με τα κλειδωματα. Τωρα δεν ξερω τι γινεται.
Γιαυτο και ρωτω ξανα. Τι ειναι αυτο που σε κανει να διαλεξεις αν θα πας σε nvidia η σε ati?

Δεν μπορώ να πω ξεκάθαρα τι προτιμώ.
Αν κάποιος θέλει να στήσει htpc από την αρχή θα του έλεγα να πάει καρφί προς
AMD με ενσωματωμένα γραφικά.

Aν κάποιος θέλει να πάρει ξεχωριστή κάρτα θα του έλεγα μάλλον nvidia.
Τα custom resolutions που είπα στην αρχή, το dual audio stream, οι drivers,
οι περισσότερες επιλογές σε decoders (cuda/cuvid) κτλ είναι σοβαροί λόγοι.
Το 3D επίσης είναι συνώνυμο της nvidia.
Δεν νομίζω να υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα με κάποια tv ή προβολέα που να μην
το είχε αντιμετωπίσει κάποις στα blog της nvidia.
Aυτό ίσως να παίζει και το μεγαλύτερο ρόλο για μένα εφόσον είναι το 3D στη μέση.

Κατι αλλο που ηθελα να ξεδιαλυνω.
Οταν λεμε για 3d, εννοουμε το 3d απο br, γιατι θεωρω οτι οταν μιλαμε για sbs mkv καταστασεις, στην καρτα δεν αλλαζει τιποτα.
Ειναι σωστο αυτο ?

Μιλάω καθαρά για το αν μπορεί η κάρτα να αναλάβει την αποκωδικοποίηση του MVC (τον codec του 3D) και να στείλει σήμα frame packing
έτσι ώστε να πιάνουμε όλες τις περιπτώσεις.

Ύπάρχει περίπτωση να έχουμε αρχείο (άυλο και όχι δισκάκι) με MVC.
Yπάρχει SEI του Η264 με frame packing.
Υπάρχουν δισκάκια που έχουν MVC αλλά είναι Side-By-Side, ειδικά όσες ταινίες δεν έχουν γυριστεί
με 3D σύστημα αλλά έχουν γίνει 3D με μετατροπή.

Last edited:
Ευχαριστω για τις εξηγησεις και το χρονο σου.

Λαμβανοντας ολα αυτα υποψιν, συν του γεγονοτος οτι θα παρω καποια στιγμη εναν νεο ενισχυτη, προχωρησα στην αγορα μιας nvidia.
Πηρα μια MSI GTX N650-1GD5/OCV1 που θεωρω οτι καλυπτει ολα οσα εχετε γραψει και δεν ειναι υπερβολη.
Το κοστος της ειναι νορμαλ.

Εχω ξεκινησει και στηνω το πισι απο την αρχη και παραλληλα διαβαζω τους οδηγους σας !

Αντιμετωπιζω τρομερο προβλημα με την AuzenTech X MERIDIAN 7.1 (g1), την οποια δεν βλεπει με τιποτα το board.
Στη μια θεση που την ειχα, δεν την βλεπει καθολου οποτε και ο driver δεν περναει.
Της αλλαξα θεση σε αλλη pci και περναει ο driver αλλα βγαινει μηνυμα οτι δεν μπορει να την ενεργοποιησει.
Απο driver δοκιμασα εξαρχης αυτους που δινονται πλεον στο επισημο site (γιατι παλια καναμε αμαν για να βρουμε)
αλλα δε γινεται τιποτα. Δοκιμασα επισης και με παλαιοτερους driver που ειχα , αλλα παλι δεν.
Θα δοκιμασω να σηκωσω παλι το παλιο λειτουργικο που ειχα (vista) το οποιο την εβλεπε να δω μηπως εχει κατι σαν καρτα.

Εαν κανεις εχει αντιμετωπισει παρομοιο θεμα με τη συγκεκριμενη καρτα και βρηκε καποια λυση, θα εκτιμισω μια γνωμη.
(λειτουργικο εχω 7 x64 πλεον)

Καλημερα

Re: Απάντηση: Περι αναβαθμισης

Αντιμετωπιζω τρομερο προβλημα με την AuzenTech X MERIDIAN 7.1 (g1), την οποια δεν βλεπει με τιποτα το board.
Στη μια θεση που την ειχα, δεν την βλεπει καθολου οποτε και ο driver δεν περναει.
Της αλλαξα θεση σε αλλη pci και περναει ο driver αλλα βγαινει μηνυμα οτι δεν μπορει να την ενεργοποιησει.
Απο driver δοκιμασα εξαρχης αυτους που δινονται πλεον στο επισημο site (γιατι παλια καναμε αμαν για να βρουμε)
αλλα δε γινεται τιποτα. Δοκιμασα επισης και με παλαιοτερους driver που ειχα , αλλα παλι δεν.
Θα δοκιμασω να σηκωσω παλι το παλιο λειτουργικο που ειχα (vista) το οποιο την εβλεπε να δω μηπως εχει κατι σαν καρτα.

Εαν κανεις εχει αντιμετωπισει παρομοιο θεμα με τη συγκεκριμενη καρτα και βρηκε καποια λυση, θα εκτιμισω μια γνωμη.
(λειτουργικο εχω 7 x64 πλεον)

Συνήθως όταν έχω τέτοια προβλήματα , βγάζω εντελώς τους drivers,
απενεργοποιώ την συσκευή εντελώς από το device manager
και κάνω reboot έτσι ώστε να την εγκαταστήσουν από την αρχή τα windows.
Μετά ξανά drivers.

Τελικα καποιο θεμα εχει το board. Με τα πολλα, σε αλλη θεση pci επαιξε με πολλα βαλε βγαλε drivers κτλ.
Περασε , και με τους razer drivers που εχουν ρυθμισεις και για delay στα καναλια !

Θενκς!