Περι Αρχαίας ελληνικής γραμματείας

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,346
Samos!
Εδω και καιρο ψαχνω απαντησεις σε συγκεκριμενα ζητηματα...
Αρχαια Ελληνικη ιστορια,.. εχουμε ενα σωρο κειμενα, ιστοριες, φιλοσοφικα θεματα, κτλ κτλ...
πχ η Ιλιαδα...ενα μεγαλο βιβλιο..η οι φιλοσοφιες του Σωκρατη , του Πλατωνα κτλ... Ψαχνω λοιπον το εξης..ολα αυτα, πως ηρθαν στην κατοχη μας; Ποια ειναι τα αρχαιοτερα κειμενα; ειναι γραμμενα πχ σε παππυρους; σε πετρες; που;..υπαρχουν οντως αρχαια κειμενα η ειναι μεταφρασεις οι οποιες γραφτηκαν αιωνες μετα; υπαρχει καποιο βιβλιο, η site, το οποιο πραγματευεται αυτα τα θεματα; ..
 
αν και δεν ειναι αυτο που ψαχνω, ειναι πολυ ενδιαφεροντα. ευχαριστω!

να δωσω ενα παραδειγμα... διαβαζω στην wikipedia.. "Ο Κώδικας Venetus A, γνωστός επίσης και ως Marcianus Graecus 454, που βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας είναι το αρχαιότερο και αρτιότερο διασωθέν αντίγραφο της Ιλιάδας..Αντιγράφηκε τον 10ο μ.Χ. αιώνα, πιθανόν από τον γνωστό και από άλλα χειρόγραφα της ίδιας εποχής μοναχό Εφραίμ."

αυτο σημαινει οτι δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑ αλλο αντιγραφο, η ιστορικη αποδειξη πχ καποιος παπυρος κτλ, παλαιοτερος? ..αυτο ειναι το παλαιοτερο αντιγραφο- κειμενο που υπαρχει ?. ..
 
Δηλαδη ουσιαστικα σε ενδιαφερει η ιστορια του βιβλιου (οι πηγες και οι επιρροες των συγγραφεων) , που ουσιαστικα ειναι η ιστορια του ιδιου του πολιτισμου.Δεν ξερω καποιο site :)
 
Οχι φιλε, οχι οι επιρροες.. καθαρα τεχνικο ειναι το θεμα.. παραδειγμα.. ο Ομηρος.. μαλλον εζησε περιπου 800 χρονια Π.Χ.. εαν το αρχαιοτερο συγραμα που σωζεται ειναι του 10ου αιωνα Μ.Χ , αρα 1800 χρονια μετα, πως ειμαστε σιγουροι οτι ο Ομηρος ηταν ο συγραφεας και οχι καποιος αλλος...
αυτα μελεταω.. Στην ιστορια που ξερουμε, και δεχομαστε, υπαρχουν σταθερες βασεις, αληθειες κτλ, η ειναι ολα υποθεσεις;.. :-)
 
Στον 10ο αιώνα χρονολογείται το αρχαιότερο *πληρες* αντίγραφο της Ιλιαδας που σώζεται. Υπάρχουν και πολύ αρχαιότερα, αλλά σωζωνται μόνο τμήματα τους.
 
Re: Απάντηση: Περι Αρχαίας ελληνικής γραμματείας

Υπάρχουν και πολύ αρχαιότερα, αλλά σωζωνται μόνο τμήματα τους.
αυτα ψαχνω φιλε..καποια πηγη που να εχει πληροφοριες? οχι μονο για την Ηλιαδα. και για Πλατωνα κτλ..
 
Θα σε βοηθησει καλυτερα να ψαξεις για το λεγομενο ομηρικο ζητημα,δυο λινκ που απαντουν σε καποιες ερωτησεις..
 
Πηγή τώρα θα σε γελάσω, δεν είμαι ούτε φιλόλογος ούτε ιστορικός. Γνωρίζω πάντως από ό,τι έχω διαβάσει ότι η πρώτη πλήρης μεταγραφή (γιατί μέχρι τότε ήταν προφορικά) των ομηρικών επών ήταν στην Αθήνα του 5ου αιώνα...
Τώρα ειδικά για τα Ομηρικά έπη είναι γεγονός ότι αποδίδονται στον Όμηρο, πάντως από τη γλώσσα και το ύφος τους δεν υπάρχει αμφιβολία για την ηλικία τους, ότι ανάγονται στον 8ο π.Χ. αιώνα.
Δυστυχώς η καταστροφή των αρχαίων βιβλιοθηκών από χριστιανούς και Άραβες μας έχει στερήσει το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας γραμματείας... πάρα πολλά έργα τα γνωρίζουμε απλώς από αναφορές τους σε άλλα έργα, δίχως δυστυχώς σήμερα να σώζεται ούτε μία γραμμή τους.
 
Re: Απάντηση: Περι Αρχαίας ελληνικής γραμματείας

Δυστυχώς η καταστροφή των αρχαίων βιβλιοθηκών από χριστιανούς και Άραβες μας έχει στερήσει το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας γραμματείας... πάρα πολλά έργα τα γνωρίζουμε απλώς από αναφορές τους σε άλλα έργα, δίχως δυστυχώς σήμερα να σώζεται ούτε μία γραμμή τους.

Εν μερη συμφωνω,,, ειναι ενδιαφερον βεβαια οτι ο Marcianus Graecus 454 και αλλα συγραματα διασωθηκαν απο Μοναχους... Γενικως οποιος ειχε δυναμη κατεστρεφε.. τι κριμα...
το ιδιο ακριβως ισχυει και με τα αρχαια συγγραματα της Βιβλου... δυστηχως με την καταστροφη της Ιερουσαλημ το 70κΧ χαθηκαν παρα πολλα πολυτημα συγγραματα,...
 
Απο οτι γνωριζω, η γραμματεια που διασωθηκε και εφτασε μεχρι τις μερες μας, ειναι δυστυχως ενα μικρο μερος του συνολικου ογκου των γραπτων κειμενων της Αρχαικης, Κλασσικης, Ελληνιστικης και Ρωμαικης εποχης.

Καποιοι μιλανε οτι διεσωθη πολυ λιγοτερο απο το 10% των αρχαιων κειμενων.

Αυτα που εφτασαν ως τις μερες μας, ειναι συνηθως αντιγραφα απο την πρωιμη χριστιανικη εποχη, την Χρυση Ισλαμικη εποχη, την βυζαντινη και μετεπειτα την εποχη της αναγεννησεως.

Πρεπει να επισημανθει, οτι οι Περσες φιλοσοφοι της Χρυσης Ισλαμικης Περιοδου (8ος με 13ος αιωνας), διεσωσαν παρα πολλα ελληνικα εργα μεγαλων φιλοσοφων.
Αλλωστε δεν ειναι τυχαιο, πως η Ισλαμικη Φιλοσοφια εν πολλης ειναι επηρεασμενη απο αρχαιες ελληνικες και νεο-πλατωνικες ιδεες και ονομαζεται "Φαλσαφα" - παραποιηση του ελληνικου "φιλοσοφια".

Αυτες λοιπον οι Ισλαμικες μεταφρασεις, ειναι κυριως τα εργα που εφτασαν στα χερια των μοναχων της ευρωπης στον μεσαιωνα και μεταφραστηκαν στα λατινικα η πισω στα ελληνικα.

Και βεβαια με την βοηθεια αυτων των μεταφρασεων οπως και με τις διδαχες του Πληθωνος Γεμιστου, ξεκινησε ολοκληρος ο ευρωπαικος διαφωτισμος.
 
Δυστυχώς η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι κλειστή λόγω μεταφοράς. Μπορείς όμως να πας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ στο Φιλολογικό Τμήμα, στο Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας, Αίθουσα 745, 7ος όροφος Τηλ. 210 7277 785-86, 210 7277 790 στο Κεντρικό κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής και να ρωτήσεις για σχετικά βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά τη βιβλιοθηκονόμο βάρδιας. Θα σε εξυπηρετήσει σίγουρα.
 
Νομίζω ο Βλάσης αναφέρεται στη μεταφορά της στο ΚΠΙΣΝ (ίδρυμα Νιάρχου)

ImageHandler.ashx
 
H Εθνική Βιβλιοθήκη είναι κλειστή λόγω μεταφοράς? Γινεται αυτο? Το εξηγεις Βλαση αν θελεις?

Δεν ξερω τι γινεται παιδια ακομα και οταν ηταν ανοιχτη.

Οταν ημουν νεαρος ειχα παει μια δυο φορες και δεν καταφερα τιποτα.

Και σημερα η αδελφη μου ενω ειναι μετα-διδακτορικου, και σε "καποια φαση" διδασκει και σε τριτοβαθμια, μου ζηταει βιβλιογραφια εδω που να της στελνω με σκαν...

Τεσπα, ελπιζω να γινει οτι το καλυτερο με την βοηθεια των Ελληνων ευεργετων.
 
Τι να πω..... Εδω δουλευουμε ενω ανακαινιζουν το κτηριο (και μιλαμε για γερη ανακαινιση) και τον αλλο μηνα μετακομιζουμε σε αλλο οροφο που ουτε κι εκεινος ειναι ο οριστικος.
Αμα το κλειναμε το μαγαζι μεχρι να γινει η μεταφορα θα χαιρομουν ιδιαιτερα και θα ερχομουν να σας δω απο κοντα! (θα παρει 2-3 χρονια ακομα η ανακαινιση).

Φανταζομαι δεν μπορουσε να γινει η μεταφορα τμηματικα στο Νιαρχος.