Περι Bass Reflex ηχειων

kostas-ps3

Established Member
22 September 2009
198
Παιδες οταν ενα ηχειο ειναι πολυ κοντα σε τοιχο και το Bass Reflex του κοιταει πισω πρεπει να το κλεισουμε με το σφουγγαρακι του η οχι;
Γενικα σε ποιες περιπτωσεις κλεινουμε το Bass Reflex;
Τι κερδιζει και τι χανει καποιος σε ηχο απ'αυτη την ενεργεια;
:gossip:

Τεχνικά δεν μπορώ να σου απαντήσω αλλά εμπειρικά χάνεις σε απόδοση
Είναι λογικό ενα ηχείο που έχει σχεδιαστεί να αποδίδει σωστά με bass reflex να αλλάζει συμπεριφορά αφαιρώντας αυτό

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να του δώσεις τον αέρα που χρειάζεται
Αμα ξέρεις πως δεν έχεις τον χώρο και πρέπει να το κολλήσεις καλύτερα να δείς υλοποιήσεις χωρίς rear bass reflex

Γενικώς το bass reflex δίνει όγκο κι έκταση στο μπάσο και βάθος στον ήχο αλλά στον κινηματογράφο, στην μουσική προσδίδει ουρίτσες, δεν είναι ατακάτο όπως θα πρεπε όσον αφορά τη μουσική. Στην σωστή απόσταση που συνήθως προτείνει ο κατασκευαστής, δίνει βάθος στον ήχο και δεν είναι τόσο έντονο το μπουμάρισμα, σχεδόν εξαφανίζεται. Οταν είχα δοκιμάσει να του βάλω τα σφουγγαράκια μια μέρα που είχα σηκώσει μεγάλες εντάσεις το ρούφηξε μέσα, γι αυτό πρόσεχε, η οπή αυτή δεν φυσάει μόνο αλλά και ρουφάει, ουσιαστικά επιτρέπει στο γούφερ να κινείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις απ ό,τι με τα σφουγγαράκια. Το θέμα με την απόσταση είναι ότι όσο πιο κοντά στον τοίχο, τόσο πιο μπουμάρει το χαμηλό, σου δίνει την εντύπωση ότι μεγάλωσε το μπάσο, αν βέβαια σ αρέσει αυτό άστο, κανένας δεν μπορεί να σου επιβάλλει τι γούστο να έχεις. Αν έχεις υπογούφερ μην τα χρησιμοποιήσεις τα σφουγγαράκια άφού ούτως ή άλλως θα έχεις δηλώσει τα κύρια ως small, αν δεν έχεις προσπάθησε να έχουν τουλάχιστον 20 εκατοστά απόσταση απ τον τοίχο.

Δηλαδη σφουγγαρακια μονο στην περιπτωση που καποιος δεν μπορει να κανει διαφορετικα γιατι τα ηχεια του ειναι κολλημενα στον τοιχο,και για να αποφυγει το μπουμαρισμα;
Ο A/V απ'την αλλη αν δεν τα χρησιμοποιησει καποιος για να διορθωσει το μπουμαρισμα "τρωει" απ'το ηχειο με την ισοσταθμιση;

Re: Απάντηση: Περι Bass Reflex ηχειων

Δηλαδη σφουγγαρακια μονο στην περιπτωση που καποιος δεν μπορει να κανει διαφορετικα γιατι τα ηχεια του ειναι κολλημενα στον τοιχο,και για να αποφυγει το μπουμαρισμα;
Ο A/V απ'την αλλη αν δεν τα χρησιμοποιησει καποιος για να διορθωσει το μπουμαρισμα "τρωει" απ'το ηχειο με την ισοσταθμιση;

Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω αν ο ενισχυτής θα κάνει διαφορετική ισοστάθμιση λόγω ύπαρξης σφουγγαριών στις οπές, λογικά όμως αφού θα τις "ακούσει" το μικρόφωνο θα πράξει και ανάλογα. Απ την άλλη αν δεν μπορείς να ξεκολλήσεις τα ηχεία απ τον τοίχο, πρόσεχε με τη χρήση τους γιατί όπως σου είπα μπορεί και να τα ρουφήξει σε μεγάλες εντάσεις. Το καλύτερο είναι να βάλεις μια
συγκεκριμένη σκηνή από έργο, ή τραγούδι που ξέρεις το μπάσο τους κι αφού ρυθμίσεις σε μια συγκεκριμένη ένταση τον ενισχυτή, άκουσέ τες πολλές φορές με και χωρίς σφουγγαράκια και δες τι σου αρέσει περισσότερο, είναι καθαρά δική σου επιλογή. Επίσης ακόμα δεν μου έχεις ξεκαθαρίσει αν έχεις υπογούφερ ή όχι, καλό θα ταν να το ξέρουμε κι αυτό.

Ναι εχω υπογουφερ απλα ολα αυτα τα ρωταω υποθετικα για να μαθαινουμε.
Ακομα δεν εχω ολοκληρωσει το κομματι H.C. και το ψαχνω.
Ευχαριστω παιδες :2thumb22sup:

Υπογούφερ έχω κι εγώ και δεν τα χρησιμοποιώ τα σφουγγαράκια γιατί οι χαμηλές πάνε εκεί μιας και τα κύρια είναι small δηλωμένα, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για τη χρησιμοποιήσή τους. Ισως να χάνεις λίγο σε βάθος σκηνής λόγω της απόστασης αλλά μικρό το κακό ίσως και μη αντιληπτό. Κοίτα κι αυτά, είναι με bass reflex αλλά μόνο μπροστά, είναι κι αυτά μια πολύ καλή λύση.

Last edited:
Re: Απάντηση: Περι Bass Reflex ηχειων

Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω αν ο ενισχυτής θα κάνει διαφορετική ισοστάθμιση λόγω ύπαρξης σφουγγαριών στις οπές, λογικά όμως αφού θα τις "ακούσει" το μικρόφωνο θα πράξει και ανάλογα. Απ την άλλη αν δεν μπορείς να ξεκολλήσεις τα ηχεία απ τον τοίχο, πρόσεχε με τη χρήση τους γιατί όπως σου είπα μπορεί και να τα ρουφήξει σε μεγάλες εντάσεις. Το καλύτερο είναι να βάλεις μια
συγκεκριμένη σκηνή από έργο, ή τραγούδι που ξέρεις το μπάσο τους κι αφού ρυθμίσεις σε μια συγκεκριμένη ένταση τον ενισχυτή, άκουσέ τες πολλές φορές με και χωρίς σφουγγαράκια και δες τι σου αρέσει περισσότερο, είναι καθαρά δική σου επιλογή. Επίσης ακόμα δεν μου έχεις ξεκαθαρίσει αν έχεις υπογούφερ ή όχι, καλό θα ταν να το ξέρουμε κι αυτό.
Ο ενισχυτής θα κάνει διαφορετική ισοστάθμιση λόγο σφουγγαριών ομως καμιά φορά και πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα εντελός.
Μονο τα αυτιά σου θα σου πούν το τι είναι καλύτερο στο χώρο σου.