Περί crossover ο λόγος

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
805
Καλησπέρα, φίλοι του φόρουμ!

Θα ήθελα τα φώτα σας επί του θέματος που φαίνεται στον τίτλο.

Τα δεδομένα:

1. Ηχεία Jamo S606 HCS.
2. Συχνότητες: [α] Κύρια ηχεία 40-20000 Hz, [β] περιφερειακά 80-20000 Hz και κεντρικό 75-20000 Hz. Sub δεν έχω ακόμα.
3. Ενισχυτής Yamaha RX-V659 (στο κουτί του).

Οι ερωτήσεις:

1. Το crossover point όλων των ηχείων (και του sub) πρέπει να είναι το ίδιο ή πρέπει να ορίσω διαφορετικό για τα κύρια, το κεντρικό και τα surround;
2. Αν είναι το ίδιο, ποιο πρέπει να είναι με τα δεδομένα των συχνοτήτων που έδωσα;

Σας ευχαριστώ από πριν για τις απαντήσεις σας!!!

καλησπερα
αν εχει ο yamaha ρυθμιστικο για καθε ηχειο τοτε αυτο θα ειναι το καλυτερο αφου θα μπορεσεις να "κοψεις" τα εμπρος στους 60 κυκλους.αλλα αφου δεν εχεις ακομη sub θα τα δηλωσεις ως large.
τα υπολοιπα στους 100 και με επιφυλαξη στους 80 κατοπιν πειραματισμου.
αν καταλαβεις καποια λεπτοτητα στις αντρικες φωνες απο το κεντρικο σου καλυτερο το 100.
ελπιζω να βοηθησα

Αν δεν έχεις sub:

1. Όλα large. Άρα το crossover δεν έχει καμία σημασία πια.

2. Κάνεις bass out στα εμπρός ηχεία. Οπότε δηλώνεις τα μπροστινά ως large, τα υπόλοιπα small, και κάπου γύρω στα 80-120Hz το crossover (πειραματίσου μεταξύ 80, 100 και 120. Το crossover του 659 είναι κοινό για όλα τα δηλωμένα ως small ηχεία, δεν μπορεις να το ρυθμίσεις ξεχωριστά για κάθε ηχείο).

Δοκίμασε και το (1) και το (2) στις εντάσεις που συνήθως ακούς και ...όποιο σου ακούγεται καλύτερα.

Last edited:
Σας ευχαριστώ, παιδιά. Βοηθήσατε και με το παραπάνω.

Σκέφτομαι τελικά να χρησιμοποιήσω το σύστημα αφού πάρω και sub. Συνεπώς, φαντάζομαι, όλα τα ηχεία πρέπει να δηλωθούν ως small. Εξακολουθώ, ωστόσο, να έχω μία απορία: Εφόσον τα περιφερειακά και το κεντρικό μπορούν να διαχειριστούν συχνότητες από 75/80 Hz και πάνω, γιατί να μην ορίσω το crossover point στα 80 Hz, ώστε οι χαμηλότερες από το σημείο αυτό να πάνε στο sub και οι υψηλότερες στα ηχεία; Ή, να το θέσω αλλιώς: Αν ορίσω το crossover στα 100 ή στα 120 Hz, οι συχνότητες 80 -100 ή 80 - 120 δεν θα πάνε χαμένες για τα ηχεία;

Σας μιλάω εντελώς θεωρητικά, καθώς στην πράξη είμαι άσχετος! Δεν έχω ποτέ πειραματιστεί με τέτοια πράγματα. Θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να προσέξω κάποια πράγματα στον ήχο, ώστε να έχω καλύτερα αποτελέσματα (πέρα από τη θεωρία);

Και πάλι σας ευχαριστώ!

Στην θεωρια τα ηχεια σου κατεβαινουν μεχρι τα 80hz και παιζουν ταυτοχρονα καλα. Στην πραξη ειναι διαφορετικα τα πραγματα. Παρε το sub και πειραματισου με το crossover.

Re: Απάντηση: Περί crossover ο λόγος

Στην θεωρια τα ηχεια σου κατεβαινουν μεχρι τα 80hz και παιζουν ταυτοχρονα καλα. Στην πραξη ειναι διαφορετικα τα πραγματα. Παρε το sub και πειραματισου με το crossover.

Σε ευχαριστώ πολύ, φίλε μου!

Σας ευχαριστώ, παιδιά. Βοηθήσατε και με το παραπάνω.

Σκέφτομαι τελικά να χρησιμοποιήσω το σύστημα αφού πάρω και sub. Συνεπώς, φαντάζομαι, όλα τα ηχεία πρέπει να δηλωθούν ως small. Εξακολουθώ, ωστόσο, να έχω μία απορία: Εφόσον τα περιφερειακά και το κεντρικό μπορούν να διαχειριστούν συχνότητες από 75/80 Hz και πάνω, γιατί να μην ορίσω το crossover point στα 80 Hz, ώστε οι χαμηλότερες από το σημείο αυτό να πάνε στο sub και οι υψηλότερες στα ηχεία; Ή, να το θέσω αλλιώς: Αν ορίσω το crossover στα 100 ή στα 120 Hz, οι συχνότητες 80 -100 ή 80 - 120 δεν θα πάνε χαμένες για τα ηχεία;

Σας μιλάω εντελώς θεωρητικά, καθώς στην πράξη είμαι άσχετος! Δεν έχω ποτέ πειραματιστεί με τέτοια πράγματα. Θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να προσέξω κάποια πράγματα στον ήχο, ώστε να έχω καλύτερα αποτελέσματα (πέρα από τη θεωρία);

Και πάλι σας ευχαριστώ!

Μην βιαστείς να τα ορίσεις σαν small και να τους κόψεις συχνότητες κατευθύνοντάς τις προς το sub. Πολλά συστήματα όταν έχουν σοβαρά ηχεία ακούγονται πολύ καλύτερα με τα ηχεία δηλωμένα ως large και το subwoofer να παίζει μόνο το .1 κανάλι που έχει τις χαμηλές συχνότητες ειδικά για το sub. Ο Yamaha έχει επάρκεια ισχύος και μπορεί να τα οδηγήσει όλα large μια χαρά. Ακουσέ το έτσι και πες μας.

Μην βιαστείς να τα ορίσεις σαν small και να τους κόψεις συχνότητες κατευθύνοντάς τις προς το sub. Πολλά συστήματα όταν έχουν σοβαρά ηχεία ακούγονται πολύ καλύτερα με τα ηχεία δηλωμένα ως large και το subwoofer να παίζει μόνο το .1 κανάλι που έχει τις χαμηλές συχνότητες ειδικά για το sub. Ο Yamaha έχει επάρκεια ισχύος και μπορεί να τα οδηγήσει όλα large μια χαρά. Ακουσέ το έτσι και πες μας.

Σε ευχαριστώ πολύ, komhst! Τελικά θα πειραματιστώ και έτσι και αλλιώς και θα σας πω. Ας ρωτήσω και κάτι τελευταίο: Το ρυθμιστικό crossover που θα έχει το sub πάνω του πρέπει να το απενεργοποιήσω, μιας και θα ρυθμίσω το crossover point από τον ενισχυτή, ή πρέπει να το θέσω στο ίδιο σημείο;

Thanks again!

Σωστος, απλα εχω μια παρατηρηση να κανω. Κανενας yamaha (και παρα πολλοι αλλοι ολοκληρωμενοι) δεν εχει επαρκεια ρευματος σε σκηνες με εκρηξεις και πολλα "χαμηλα" οπου οι απαιτησεις για αποθεματα ισχυος ειναι υψηλες. Ισως να μην μας φαινεται, αλλα σιγουρα δεν παιζουν καλα. Εκει αναλαμβανουν ρολο οι τελικοι.

Παντως, παρε το sub, και δοκιμασε ολους τους συνδυασμους, και οποιος σου αρεσει πιο πολυ, εκει μεινε. Τελικος κριτης θα ειναι μονο το αυτι σου και η δικη σου ικανοποιηση.