Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

καλως τα δεχτηκες. βαλε καμια φωτο να παιρνουμε ιδεες ;)
Μόλις γύρισα από επαγγελματικό ταξίδι και έχει προτεραιότητα η συναρμολόγηση του ποδηλάτου του μικρού. Αλλά νομίζω πως έχω ότι χρειάζομαι για να το προχωρήσω (καλώδια, ακροδέκτες, αρχική δρομολόγηση καλωδίου μακριά από πολύ ζέστη και νερό (όσο γίνεται σε μια καφετιέρα) και μαγνήτη για τοποθέτηση στο πλάι αριστερά.

• Like
Reactions: nickolas
Πριν το 3ήμερο καταλάθος έκοψα περισσότερο καφέ στο πορταφίλτερ (οκ 1.5 γραμμάριο πάνω όχι κάτι τρελό). Είπα με την ευκαιρία να δοκιμάσω να περάσω από 2 πιέσεις πριν ανέβω στα 9 bar. Έτσι το άφησα 3 -περίπου- δευτερόλεπτα στα 2.5 περίπου bar και άλλα 3 στα 6 bar και μετά ανέβασα μαλακά στα 9. Άλλος καφές. Άλλη γεύση, άλλο άρωμα. Πραγματικά ήταν σαν να είχα αγοράσει τελείως άλλους κόκκους. Απίστευτο. Και η γεύση δεν ήταν τυχαία, την πήρα και τις 2 φορές.

Το δέμα από Κίνα με το ρυθμιστή στροφών του μοτέρ μόλις έφτσσε. H παραγγελία 22 Απριλίου και 3 Μαίου την είχα στα χέρια μου. Θα παίξει ΠΟΛΥ παιχνίδι!

σημερα μπηκε το ντιμερ στην gaggia. τρελη διαφορα, μεγαλυτερη και απο οταν ειχα βαλει το ελατηριο 9 μπαρ!
αν και το ντιμερακι δεν ειναι πολυ γραμμικο , με μεγαλη διαδρομη μεχρι να αρχισει να λειτουργει ικανοποιητικα η αντλια , η προεκχυλιση που κανω αλλαζει το καφε
αλλά την μεγαλυτερη διαφορα , την παιρνεις (υπερ της γευσης) οταν μειωνεις την παροχη νερου καθως η εκχυλιση προχωρα

και δεν εχει μπει ακομα το pid καθως περιμενω παρτς απο κινα
το ντιμερακι ομως ειναι το πιο ευκολο κομματι, το κοστος ελαχιστο, η διαφορα στη γευση ειναι γιγαντιαια οπως το λεει και ο γιωργος!
και το μεγαλο "μυστικο", η ελατωση της παροχης νερου καθως περνουν τα δευτερολεπτα.
δυστυχως η gaggia δεν εχει (ακομα) μετρητη πιεσης οπότε βαδιζω στο περιπου, μετο "αυτι".
με τον ντεκαφεινε της νταλμαυρ, και ξερετε οτι οι ντεκαφεινε υστερουν συνηθως σε γευση σε σχεση με τους κανονικους, πηρα το καλυτερο σφηνακι που μου εχει δωσει η gaggia, καλυτερο και απο τον μικρομιλ της ταφ!
οπως το λεει και ο γιωργος, καμια σχεση ο καφες χωρις ντιμερ , με αυτη την φτηνη μετατροπουλα!

εξακολουθω και ακολουθω τον κανονα της κλασικ για τη θερμοκρασια κατα μεσο ορο , αφου κανουμε μερικες βολες με νερο , περιμενουμε να αναψει το λαμπακι, μετραμε 10 δευτ, παταμε ατμο, περιμενουμε 5 δευτ ακομα κλεινουμε ατμο και ξεκιναμε προεκχυλιση απο το ντιμερ. επειτα εκχυλιση στα 9 μπαρ και καθως προχωρα η εκχυλιση, γραμμικα οσο ειναι δυνατον ριχνουμε την παροχη νερου (αρα και τη πιεση). κανω πειραματα τωρα με τους χρονους και την παροχη.
και αυτα εχοντας ξεχασει το "κολπακι" (το εργαλειακι) για να φευγουν οι πολυ ψιλοι κοκκοι, στην πατρα

απιστευτη διαφορά για οποιον θελει να πειραματιστει, απαραιτητη μόντα για οποιον εχει μηχανη εσπρεσσο!
αλλη γευση , πιο "μαλακη" , πιο γλυκια . ναι σιγουρα η πτωση της πιεσης καθως περνουν τα δευτερολεπτα εχει μεγαλυτερη σημασια ακομα και απο την προεκχυλιση!
φτιαχνομαι στην ιδεα του τι θα παρω με τον μοβενμπικ ή με κανα ταφ ;)

Last edited:
δοκιμασα στερεωση με μαγνητη αλλά τζιφος.
η καλυτερη θεση για τη κλασικ, κατω αριστερα οπως την κοιτας, στερεωση με θερμοκολλα σιλικονης, καθετο το ντιμερακι, καλωδια απο κατω, μετα απο πισω μεχρι πανω στις γριλιες και μετα μεσα στην αντλια.
μακρυ σταυροκατσαβιδο για να λυθουν οι δυο βιδες στη βαση της αντλιας, βυσματακια, ολα καλα.
αρχικα συνεδεσα μονο καλωδιο γραμμης, ολα καλα . αργοτερα συνεδεσα και την ουδετερη . δουλευει και με τους δυο τροπους, σκεφτηκα οτι καλυτερα να παω οπως ο κατασκευαστης με συνδεδεμενη και την γραμμη ρευματος και τη νιουτραλ στο ντιμερακι .
νομιζω οτι ειναι πιο γραμικη η λειτουργια με συνδεδεμενα και τα τεσσερα καλωδια στο ντιμερ.

επιβεβαιωθηκα οτι ασχετα απο οτι λενε πολλοι στο νετ οι ρηβιουερς που τα κονομανε απο τις εταιριες , το μεγιστο ρολο τον παιζει πρωτα η μηχανη, μετα το νερο, και τελος ο μυλος. (με δεδομενο τον ιδιο καφε).
δεν υπαρχει περιπτωση , οποιουδηποτε κοστους μηχανη χωρις ντιμερ , με οποιονδηποτε μυλο , να πιασει πια την δικη μου σε γευση , παρολο που ειναι μια κλασικ και χωρις pid ακομα , και με εναν στεπλες μυλο των 200 ευρω με παλια κωνικα μαχαιρια που καποια στιγμη πρεπει να αλλαξω. κι ομως, η γευση ειναι φοβερη ακομα κι ετσι!

εφτιαξα κανα 4 αρι ντεκαφ νταλμαυρ και εναν μιγμα ρομπουστα-αραμπικα της γιακομπς.
στα καθαρα αραμπικα η διαφορά ειναι μεγαλυτερη οπως αναμενοταν.
το φλυτζανι μου πια θυμιζει καλο καφε απο "χερά" με μηχανη με μοχλο. καμια σχεση με αυτα που επινα μεχρι τωρα.

αναμενεται μετατροπη και στη φτηνιαρα αριελλι σε κανα μηνα, το θεμα ειναι απο που θα τρυπησω να περασω τα καλωδια μεσα στην αντλια
αν δεν γινεται (που θα γινει) , θα αγορασω μια φτηνη στυλοζα, παντως δεν υπαρχει περιπτωση να ξαναπινω καθημερινα καφε απο μηχανη χωρις ντιμερακι.
τεραστια η διαφορα στην ποιοτητα του φλυτζανιου, μεγαλυτερη ακομα και απο την αλλαγη ελατηριου στη κλασικ

παιζω με 17 γρ , 1 προς 2 , αργη εκχυλιση, wdt, ισοπεδωτη, δυναμοταμπερ για σταθεροτητα , κλπ και προτιμω για την ωρα, αρκετα δευτερολεπτα παυση στην προεκχυλιση μεχρι να αρχισει η κανονικη εκχυλιση . να "ποτισει" το πουκ. και με το ματι, κοβω σιγα σιγα την εκχυλιση μεχρι που τη μηδενιζω στο τελος, οπως κανουν σε πολλα προφιλ στο νετ

Last edited:
παλιοτερα πριν το ντιμερακι στην κλασικ , και πριν το ελατηριο των 9 μπαρ επαιζα με 15 γρ ιν , 45-50 αουτ .
οχι κατω απο 45 γιατι μου φαινοταν "σκληρος" , δυνατος και σχετικα πικρος . και οχι πανω απο 50 γιατι εχανε σε γευση.
αντιθετα στην φτηνη αριελλι επαιζα με 1 προς 2. συνηθως 15/30 με νον πρεσουρ καλαθακι εννοειται.

στην gaggia , μετα το ελατηριο των 9 μπαρ , επαιζα με 15 ιν, 40 αουτ, ομως πιο ανετα πια . ο καφες ειχε "μαλακωσει" η γευση του ηταν πολυ καλυτερη , ειχε γινει πιο γλυκος .
το 15/30 παρεμενε πολυ δυνατο ακομα και με προεκχυλιση του "φτωχου" (παιζοντας με το ακροφυσιο ατμου).
τωρα το 17/35 , ακομα και το 17/30 μου φαινεται γλυκο και μαλακο μα παραλληλα πολυ ευγευστο και σιγουρα πιο γλυκο!
εφυγε η πικριλα, η "σκληροτητα" , το δυσαρεστο κλπ. . το καφε μου τον πινω γλυκο, παντα εσπρεσσο.

φιλικη συμβουλη παιδες, με μια τοσο φτηνη μετατροπη που γινεται μεσα σε μιση-μια ωρα , αποκτατε μια "αλλη" μηχανη, που θα σας δωσει πολυ καλυτερα καφεδακια απο ο,τι μεχρι τωρα πινατε , παιζοντας με τα προφιλ και τις προεκχυλισεις

σιγουρα με το καιρο και δοκιμαζοντας διαφορετικα καφουρδισματα και ποιοτητες καφε , εννοειται οπως παντα αραμπικα 100% κατα βαση , παιζοντας με τα προφιλ , το λεβελ του φλυτζανιου θα απογειωθει! κι οταν μπει και το pid, αν ολα πανε καλα, δεν θα εχω να ζηλεψω σε κατι απο τις μηχανες με μοχλο, που δινουν τοσο διαφορετικο καφε σε σχεση με τις κλασικες δικες μας.
πιο μετα θα αλλαξω και το ντιμερακι το ιδιο , να βαλω ενα πιο γραμμικο και ακριβοτερο λιγο , αυτα που χρησιμοποιουν και στις μετατροπες στα ρηβιους

το ευχαριστο ειναι οτι ειδα στο γιουτουμπ , ντελονγκι στυλοζα με μετατροπη σε ντιμερακι . αρα ευκολα θα παιρνει και πιντακι , οπότε και βλακια να κανει καποιος, δεν θα κλαιει κανα 450 αρι οπως με μια κλασικ. (ειδα εναν που εσπασε το αλουμινενιο του μποιλερ πανω σε μια μετατροπη που πηγε να κανει)
η στυλοζα με ανοξειδωτο μποϊλερ και χωρο μεσα στη μηχανη κοστους 100 ευρω , θα ειναι πιο ανετα να μετατραπει.

απο οσα εχω δει, το ντιμερακι ειναι η πιο μεγαλη αλλαγη στην ιστορια των εσπρεσσομηχανων με αντλια , μεγαλυτερη εξελιξη και απο το pid !!

https://www.aliexpress.com/item/100....order_list.order_list_main.82.32061802ekrOWl

Last edited: