Περι flac - alac...

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,778
Αθήνα
Εχω παρατηρήσει πως τα flac εχουν μεταβλητό kbps ενω τα alac σταθερό... τι μπορει να σημαινει αυτο για την τελική αποδοση;
ομολογω πως δεν έχω ριπαρει το ιδιο cd και στα δυο φορματ για να δω αν ακουω διαφορές...
Αλλά ας κάνουμε μια κουβεντα ... παρακαλώ ας μην αναφερθει το θεμα της πολιτικής της Apple να θέλει να σε "δενει" σε συγκεκριμενα φορματ και ας μεινουμε μονο στην ηχητική ποιότητα!!
Μερσι!!

Καλά Μιχάλη (DomieMic) μας απαγόρευσες να κουβεντιάσουμε το πρώτο ακριβώς θέμα που θα μας ερχόταν στο νου! :flipout:
Και δεν φαίνεται να έχεις και όρεξη για δοκιμές...

Λοιπόν, θεωρητικά συζητώντας, εφ' όσον έχουμε δύο μη απωλεστικά format, λογικά δεν πρέπει να έχουμε διαφορές. Πρόκειται για δύο ισοδύναμα του πρωτότυπου. Και με την σημερινή ισχύ των υπολογιστών οι διαφορές στο bitrate δεν πρέπει να έχουν καμμία σημασία.

Αλλά πάλι στο μυστήριο κόσμο των υπολογιστών πάντα υπάρχουν περίεργα και απρόβλεπτα.
Γι' αυτό για κάνε εκείνες τις δοκιμές που ανέφερες και πες και σε μας! :cool:

Δε ξέρω τόσα πολλά για το ALAC
Σίγουρα έχουν σταθερό τα ALAC ?
Πως βγαίνει το παραπάνω συμπέρασμα?
Δηλαδή θα συμπιέσει το ίδιο την ησυχία και την έξαρση μιας μπάντας?
Πάντως σίγουρα δεν έχει σταθερό ρυθμό συμπίεσης διαφορετικά θα μπορούσαμε να προβλέπουμε ότι ένα wav του ενός λεπτού (ανεξάρτητα από το περιεχόμενο) θα έβγαινε πάντα τόσα ΜΒ σε alac. Που δεν ισχεέι.
Καθώς FLAC / ALAC (και μια σειρά lossless formats) βασίζονται και τα δύο σε ίδιους τομείς μαθηματικών. Έχω την εντύπωση ότι μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους στη συμπεριφορά.

Δεν εμπιστεύομαι τόσο το user interface των Players
Αν θες μιας και εγώ δε μπλέκω με ALAC κάνε ένα τεστ
Κωδικοποίησε ένα wav σε ALAC
Κωδικοποίησε το ίδιο ALAC συν ένα λεπτό απόλυτης ησυχίας.
Σύγκρινε τα μεγέθη των δύο αρχείων που προέκυψαν από την κωδικοποίηση.

Μαλλον ο Μιχαλης εννοει οτι τα flac τα συμπιεζεις σε διαφορους βαθμους kbps ενω τα alac ειναι σταθερα σε ενα βαθμο συμπιεσης και μονο,ουσιαστικα δεν εχει σημασια, στα flac οσο και να τα συμπιεσεις το ιδιο αποτελεσμα θα παρεις,το ιδιο ισχυει και στα alac αν και δεν τοχω ψαξει αν συμπιεζονται παρα περα.
δεν ειναι οπως τα mp3 που εχουν variable βαθμο συμπιεσης.

Απάντηση: Re: Περι flac - alac...

οχι εννοω πως ειναι μεταβλητο... τουλαχιστον ετσι φαινεται στον player...

το τι εμφανίζει ο player δεν είναι απαραίτητα ακριβές
για αυτό προτείνω το παραπάνω τεστάκι να σου λυθεί και η απορία

Re: Απάντηση: Re: Περι flac - alac...

το τι εμφανίζει ο player δεν είναι απαραίτητα ακριβές
για αυτό προτείνω το παραπάνω τεστάκι να σου λυθεί και η απορία
Ναι καταλαβαινω.. αλλα στο μακ δεν εχω Audition για να κάνω την "συγκόληση" θα προσπαθησω να βρω κανα φιλο με pc που το έχει να το φτιάξουμε.. δεν ξέρω πότε ομως...

Μεταβλητο φλακ πρωτη φορα ακουω ή δεν τοχω προσεξει,τεσπα θα το δω σπιτι το απογευμα.

To flac πάντα είναι VBR (και για το ALAC το ίδο λέω αλλα δε μπλέκω μαζί του)

μιας και το τσεκαρα θα πω οτι δεν ειναι variable μεσα στο κομματι,δηλαδη δεν αλλαζουν τα kbps mesa sto κομματι οταν παιζει αλλα απο κομματι σε κομματι στο ιδιο σιντι, δηλαδη ενα κομματι παιζει 741 σταθερα το επομενο 850 σταθερα και ουτω καθ εξης,μαλλον το κανει προς χαρην εξυπηρετησης χωρου θα ελεγα αλλα επιφυλλασομαι για παραπανω ψαξιμο.

From the FLAC website:

With FLAC you do not specify a bitrate like with some lossy codecs. It's more like specifying a quality with Vorbis or MPC, except with FLAC the quality is always "lossless" and the resulting bitrate is roughly proportional to the amount of information in the original signal. You cannot control the bitrate much and the result can be from around 100% of the input rate (if you are encoding noise), down to almost 0 (encoding silence).

Obvious the compression and therefore the bit rate you see varies with the complexity of the signal.

You will see differences between tracks but also within.

In essence VBR but lossless all of the time

Όταν λέμε οτι κάποιος codec είναι Lossless σημαίνει οτι η αρχική πληροφορία (raw)
είναι ίδια με την τελική πληροφορία (decoded). Δεν υπάρχει λίγο ή πολύ lossless.

Για όποιον δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει, αν έχουμε μια φωτογραφία σε RAW
όταν θα την αποθηκεύσουμε σε κάποιον lossless codec (JPEG2000,TIFF,PNG) όλα τα πίξελ
ένα προς ένα θα είναι ίδια.

Σαν codecs δεν έχουν διαφορές. Τα χαρακτηριστικά τους είναι ολόιδια.
Kι οι δύο λειτουργούν με «γραμμική πρόβλεψη» ((LPC)
μια μαθηματική λειτουργία όπου οι μελλοντικές τιμές του σήματος (διακριτού χρόνου) υπολογίζονται
με βάση μια γραμμική συνάρτηση των προηγουμενων δειγμάτων) και οι τιμές που προκύπτουν κωδικοποιούνται με κωδικοποίηση Golomb-Rice.
Και οι δυο υποστηρίζουν samples μέχρι 32 bits.
Δειγματοληψία μέχρι 655350 Ηz ο flac,
Μέχρι 384000 ο alac.
Και οι δύο μπορούν να αποθηκεύσουν μέχρι 8 κανάλια.

Η μόνη διαφορά είναι στον decoder, ο οποίος είναι "optimized"
έτσι ώστε να καταναλώνει λιγότερους πόρους στις ποιο μικρές iOS συσκευές.(ipod/iphone)

Χωρίς να επιμένω οτι τα ξέρουμε όλα, διαφορές δεν πρέπει να υπάρχουν.
Αν κάποιος έχει παρατηρήσει διαφορά στο ηχητικό αποτέλεσμα,
θα έχει να κάνει είτε με κακό encoding είτε με λάθος ρυθμίσεις στο σύστημα αναπαραγωγής.

Aκριβώς ... και μέσα στο κομμάτι οχι μόνο απο κομμάτι σε κομμάτι!
Πάντα απο οτι βλέπω στον player...

Απλά η ‛βιβλιοθήκη’ που χρησιμοποιεί ο player για τα flac έχει τη δυνατότητα να σου δείχνει εκείνη τη στιγμή ποιο είναι το rate Της πληροφορίας που διαβάζει.
Ενώ η ‛library’ για τα alac, (βαριέται λίγο και σου) αναφέρει μια τιμή και τέρμα.

Όπως λέει και ο portioli και κάπου εγώ παραπάνω
Στα ίδια μαθηματικά βασίζονται
Είναι αρκετά εφάμιλλα και τα δύο

Άσε τι σου *δείχνει* ο Player και μπορείς εάν θες να το τεστάρεις μόνος σου.

O Foobar ετσι μου λεει δεν εχω λογο να τον αμφισβητισω

Πίστευε και μη ερεύνα
Αυτό κάνει και ο foobar, έτσι του λέει η αποκατώ βιβλιοθήκη (άλλη για flac άλλη για Χcodec) και αυτό λέει και αυτός