Περί Ηχου για video, λύσεις

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,728
Ελευσίνα
Ο ηχος ειναι πολυ σημαντικός σε ενα βίντεο, ακομα και την ποιο τελεια εικονα να εχεις δίχως σωστο audio το αποτελεσμα είναι μέτριο. Τα εσωτερικά μικρόφωνα δεν ειναι για πολλα πολλά οπότε πάμε σε κατι παραπάνω.

Σκεφτομαι (μιας και δεν εχω mic εισοδο στην κάμερα) για κατι ποιο ολοκληρωμένο για χρηση all around αλλα κυρίως διαλόγους σε βιντεοσκοπηση.

Portable recorder (Microtrack ΙΙ) + κάποιο shotgun που θα στελνει μονοφωνικο σημα και στα 2 κανάλια.
Το μικρόφωνο θα μπορει να στερεωθει και σε κονταρι για boom-like χρήση.

Κάποιο στερεο ζευγάρι οπως τα behringer c-4 μπορει να χρησιμοποιειθει ή θα πιάνει ανεπιθύμητους παράπλευρους ήχους?

Υπαρχουν άλλες λύσεις όσο αφορά το μικρόφωνο? Κάποιο κατάστημα στο κέντρο για τέτοια είδη?

thanks

Τι κάμερα έχεις και δεν έχει είσοδο για μικρόφωνο?

Θα σου πρότεινα βέβαια ένα Sony shotgun ECM 67X (300-400Ε). Έχει κάπως μεγαλύτερο βάρος από τα υπόλοιπα, αλλά και εξαιρετικό ήχο κατά την γνώμη μου, μιας και έχω χρησιμοποιήσει διάφορα.

Last edited:
H Rode είναι καλή και φτηνή λύση για ενα πυκνωτικό/electret μικρόφωνο. Επιμένω στη διπλή λειτουργία για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τόσο με μπαταρία (electret) όσο και με κάποια κονσόλα ήχου που να δίνει phantom power (48V). Phantom μπορεί να σου δώσει και κάποια σοβαρή κάμερα professional. Η κάμερά σου έχει καθόλου line in? Αν ναι τότε ίσως να χρειαστείς απλά μια μικρή κονσόλα ήχου, ή έναν προενισχυτή μικροφώνου. Οι κάμερες γενικά γράφουν καλά τον ήχο, οπότε δεν χρειάζεσαι ξεχωριστό recorder. Μάλιστα γλυτώνεις πολλά στο μοντάζ με τον συγχρονισμό αν πάρεις τον ήχο πάνω στην κάμερα. Άλλες μάρκες που μπορείς να κοιτάξεις πέρα από την οικονομική RODE, είναι η Neumann, Senheisser, AKG, Beyerdynamic, ενώ βαλε και στο σχεδιασμό σου και μια λύση μικροφώνου πέτου, είτε ενσύρματο είτε ασύρματο. Θα σε βολέψει αν τραβάς συνεντεύξεις.

Καλημέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Δυστυχως ειναι entry η κάμερα κ δεν εχει καθόλου εισόδους (fh1 σε αντιθεση με το αδελφακι της hd2000 που εχει απο όλα). Κατα τα αλλα γραφει αρκετα καλα και προς το παρων πορευομαι με αυτην.

Προτιμω το ξεχωριστο recorder για να μπορω να το συνδεω ευκολα με κονσόλα σε Live, να μπορω να συνδεσω 2 μικρόφωνα ταυτόχρονα και φυσικά το γεγονος οτι ειναι Portable. + το maudio δινει και Phantom 48V για μελλοντικη αγόρα και αλλων μικροφώνων

Οσο αφορα το μικροφωνο κατεληξα στο entry rode videomic για να κρατησω το κοστος χαμηλά.

Οσο αφορα τον συγχρονισμο εχω κανει δοκιμες στο premiere και δε το βρηκα ιδιαίτερα δύσκολο.

O εξοπλισμός παρελήφθει και ηδη εγιναν οι σχετικες δοκιμές και γυρίσματα.:grinning-smiley-043

Ο ήχος με χρηση ειδικού μικρόφωνου ειναι πολυυυυυυ μεγάλη υπόθεση, πολυ ποιο καθαρός, δυνατός και χωρίς αυτη την περίεργη χροια "τενεκεδίλας" που εχουν τα built in mics... Ευκολα στην χρήση και ειδικά αν υπαρχει shoe και mic in στην καμερα. Στην περιπτωση μου ειχα εξωτερικό recorder που βολεψε αφάνταστα να ειναι αλλου η κάμερα (περιεργες γωνίες) και να ηχογραφω απο αλλα (κοντινά) σημεία.

Verdict:
Προτείνω ανεπιφύλακτα χρήση εξωτερικού μικροφωνου τύπου shotgun :grandpa: επάνω στην κάμερα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Περί Ηχου για video, λύσεις

Και που να δεις το αποτέλεσμα με εξωτερικό μικρόφωνο πάνω σε boom...

Μα αυτο έκανα!!!! κοτσαρα το μικροφωνο επάνω σε πτυσσόμενο κοντάρι (ευτυχως εχει αντικραδασμικη βάση και πληθωρα σπειρωματων απο κατω) και με μακρυ καλώδιο ως το Microtrack εκανα δουλεια ζούπερ!