Περί images...

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Συγγνώμη,αλλά αυτό με τους dreambox και τους linux δέκτες από άτομα που έχουν εντελώς άγνοια πάνω στο θέμα,έχει καταντήσει αηδία.Άμα δεν ξέρετε,ασχοληθείτε πρώτα και μετά μπορείτε να έχετε άποψη.Καταντάει κουραστικό να καταγράφονται συνέχεια σχόλια τύπου ότι όποιος έχει τέτοιους δέκτες είναι κλέφτης,εγκληματίας,δολοφόνος κτλ. Καταλάβετε πρώτα απ' όλα ότι αυτού του είδους οι δέκτες κάνουν ένα σωρό άλλα πράγματα που επειδή δεν έχετε ασχοληθεί δεν τα γνωρίζετε.Είναι σαν τους κολλημένους γέρους που νομίζουν ότι όλοι οι νέοι είναι αλήτες.Άλλωστε,υπάρχουν κι άλλοι δέκτες για να κάνουν τη δουλειά αυτή που δεν είναι linux.Άρα λοιπόν με αυτή τη λογική όποιος αγοράζει μη ιδιοκτησιακό δέκτη είναι πειρατής.Καλό είναι λοιπόν να απαγορευτεί η πώλησή τους,σύμφωνα με αυτή τη λογική.Να πωλούνται λοιπόν μόνο ιδιοκτησιακοί δέκτες από τους παρόχους δορυφορικού περιεχομένου.Τόσο καιρό δεν έχω γράψει τίποτα γι αυτά που βλέπουν τα ματάκια μου,αλλά το θέμα έχει καταντήσει αηδία.

Μια απλή ερώτηση: πόσα από τα images που κυκλοφορούν είναι *νόμιμα*; Με ποιες άδειες χρήσης μοιράζονται;

Last edited by a moderator:
τα περισσοτερα.ειδικα αυτα που ειναι για γνησιους δεκτες και οχι κλωνους.αδειες χρησης προς τι?
εαν εννοεις για νομιμα emmulators,αυτα εχουν αφαιρεθει απ`ολους σχεδον τους developers των image
και υπαρχουν μονο σαν pluggins στους servers.
μεχρι εδω ξερω..

Εννοώ αν παραβιάζουν το GPL... Για αρχή, υπάρχει ο κώδικας για τα πάντα στην διανομή;

Μια απλή ερώτηση: πόσα από τα images που κυκλοφορούν είναι *νόμιμα*; Με ποιες άδειες χρήσης μοιράζονται;

Είναι opensource images τα οποία αναπτύσσουν ομάδες και διανέμονται ελεύθερα. Δεν υπάρχουν άδειες και είναι όλα νόμιμα..

Η παρανομία είναι στο πως χρησιμοποιείς κάποια έξτρα που κυκλοφορούν στο νετ και δεν αφορούν μόνο δέκτες με linux αλλά όλους τους δέκτες που έχουν θύρα ethernet και κυκλοφορεί "πειραγμένο λογισμικό"...

Εννοώ αν παραβιάζουν το GPL... Για αρχή, υπάρχει ο κώδικας για τα πάντα στην διανομή;

αυτο δεν το γνωριζω.
ο malacudi ειναι ο ειδικος να απαντησει γι`αυτο.

Είναι opensource images τα οποία αναπτύσσουν ομάδες και διανέμονται ελεύθερα. Δεν υπάρχουν άδειες και είναι όλα νόμιμα..

Η παρανομία είναι στο πως χρησιμοποιείς κάποια έξτρα που κυκλοφορούν στο νετ και δεν αφορούν μόνο δέκτες με linux αλλά όλους τους δέκτες που έχουν θύρα ethernet και κυκλοφορεί "πειραγμένο λογισμικό"...

Το διανέμω ελεύθερα, δεν σημαίνει ότι είναι συμβατό και με την άδεια χρήσης. Αν ο αρχικός κώδικας είναι GPL (για παράδειγμα), και μια ομάδα το τροποποιήσει και σου δώσει μόνο το image, χωρίς τον πλήρη κώδικα όλων των αλλαγών, δεν είναι πλέον νόμιμο.

Έχω την εντύπωση ότι τα περισσότερα images δεν δίνουν κώδικα. Μπορεί να κάνω και λάθος (δεν έχω τέτοιον δέκτη).

το σιγουρο ειναι οτι διανεμονται "φανερα" απο ολους τους κατασκευαστες και δεν τα βρισκεις σε περιεργα στεκια.
καποια πειραγμενα(περισσοτερο για κλωνους)κυκλοφορουν σε στενοτερους κυκλους..

γιατι οι αλλοι δεκτες (οχι λινουξ)δε διαφημιζουν παιζει cccam mgcamd αυτοι ειναι νομιμοι ο ελληνας ειναι κλάψας βαριεται που ζει θελει να αγορασει κατι κ χωρις ψαξιμο να του κανει κ καφε ..εχω φιλους που μου τα εχουν κανει τσουρεκια κ οχι μονο για δορυφορικα πχ καθονται ολη τη μερα facebook αλλα να κοιτανε το pc laptop αν εχει antivirus η αν εχει ληξει κουβεντα ,ετσι και εδω δε γνωριζω κατι το αφοριζω μεσαιωνας , συμφωνω με τον hdanca..οι λινουχ enigma2 δεκτες κανουν πολλα αλλα περα απο αυτο που κανουνε κ οι αλλοι δεκτεσ πια ,media player εχω σκληρο με mkv ταινιες συνδεμενος με home cinema με οπτικη ινα (απολαυση),εχω iptv με δωρεαν καναλια τοπικα κ οχι μονο,εχω live radio απο το πιο απιθανο μερος της γης ,εχω υποτιτλους σε ταινιες απο δορυφορικα καναλια ελευθερα π.χ mbc ,εχω τον καιρο 10 ημερων,εχω rss feed , εχω live στοιχημα,εχω και browser opera,εχω μεσω δυκτιο μου δωρεαν να βλεπω καναλια στο tablet,laptop, η με xbmc..... (καλοκαιρι εχει ζεστη καθομαι βεραντα με το ταβλετ κ βλεπω καναλια δωρεαν (dreamdroind,vu+ player) , βαζω στικακι κ εχω τα επιγεια μαζι οχι 10 μηχανηματα ,κ οικολογος ετσι 1 συσκευη τρεχει οχι 2
και αλλα πολλα ....τι απο αυτο ειναι παρανομο .....

Κάποιες ομάδες δε δίνουν κώδικα, άρα δεν είναι συμβατές με το GPL. Άλλες δίνουν. Το image πάντως συνολικά δεν έχει άδεια GPL. Το GPL καλύπτει το κομμάτι του πυρήνα, των βιβλιοθηκών, του busybox, python κτλ καθώς και του enigma2 εφ' όσον προέρχεται από τον κώδικα του OpenPLI ή άλλο fork πριν η DMM αλλάξει την άδεια. Τα python plugins για παράδειγμα μπορεί να είναι GPL ή LGPL,μπορεί όμως να είναι και closed source - κάτι που κατά τη γνώμη μου απαγορεύεται από την αρχική άδεια του enigma2 αλλά οι περισσότεροι διαφωνούν με την άποψή μου.

Σε ότι αφορά το IP (intellectual property) κομμάτι, παράνομο μπορεί να θεωρηθεί ένα image αν έρχεται με ενσωματωμένο emulator κρυπτογραφικών συστημάτων που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώμτα.

Τα πράγματα με το GPL είναι ξεκάθαρα. Από την στιγμή που υπάρχει βιβλιοθήκη κλειστού κώδικα σε GPL εφαρμογή (enigma), έχει παραβιαστεί η άδεια χρήσης. Οπότε διανομή που περιέχει μέσα plugins κλειστού κώδικα, είναι ήδη παράνομη (εκτός και αν τα εγκαθιστά ο χρήστης).

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Ότι τα πράγματα με τους λίνουξ δέκτες είναι θολά, εκτός αν παραμείνει κανείς με το αρχικό λογισμικό (που φαντάζομαι δεν το κάνει κανείς) ή περάσει images που σέβονται το GPL.

Όλα τα images του oe-alliance (ΟpenVIX κτλ) και φυσικά το OpenPLI είναι πλήρως συμβατά με το GPL. Στα feeds τους βέβαια έχουν και κάποια πρόσθετα που ίσως παραβιάζουν κάποιες άδειες.

Αν όμως η παραβίαση συμβαίνει από τον ίδιο τον χρήστη (δηλαδή αυτά κατεβαίνουν και εγκαθίστανται από τον χρήστη, και δεν περιέχονται στο αρχείο που μοιράζεται), τότε δεν είναι παραβίαση.
Αν για το εκτελέσιμο υπάρχουν όλα τα sources, και είναι όλα GPL, τότε όλα είναι νόμιμα και ξεκάθαρα.