Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές.
Η μεταφορά του ψηφιακού σήματος έχει δυο σκέλη:
Το ένα αφορά το ηλεκτρικό μέρος (τάση, συχνότητα, τερματισμοί γραμμών μεταφοράς, διαφορική τοπολογία κτλ), το άλλο αφορά το πρωτόκολλο μεταφοράς. Στο spdif μεταφέρεται μαζί με τα δεδομένα και ο πληροφορία του χρονισμού (χρειάζεται συνήθως ένα PLL για την ανάκτηση στο δέκτη - DAC) και αυτό είναι που το κάνει αρκετά ευάλωτο κυρίως σε θέματα jitter .
Αντίθετα στα άλλα πρωτόκολλα εντός του Η/Υ η μεταφορά είναι κυρίως ασύγχρονη (πρόσφατα και στα USB) και ελεγχόμενη ως προς την ολοκλήρωση τόσο της μεταφοράς όσο και της αρτιότητας του αρχείου. Αν αυτό δεν γίνεται με ευχέρεια τότε έχουμε καθυστερήσεις και όχι μεταβολή των δεδομένων (π.χ προβληματικά καλώδια SATA). Αυτές οι καθυστερήσεις κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν αντιληπτές στη σύνδεση ενός CDROM εφ’ όσον ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα αργό μέσο αποθήκευσης. Όμως σε γρήγορους σκληρούς δίσκους τα πράγματα ζορίζουν. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τους χρόνους που θα έδινε η μεταφορά ενός αρχείου μεταξύ δύο ίδιων σκληρών δίσκων συνδεδεμένων με τυπικά καλώδια SATA, και τι χρόνους θα περνάμε στο ίδιο αρχείο, αν οι ίδιοι δίσκοι ήσαν συνδεδεμένοι με DIY καλώδια όπως αυτό της φωτογραφίας.
Πάντα σε μια οπτική εκτίμηση το καλώδιο στη φωτογραφία έχει σαφή κατασκευαστικά λάθη τουλάχιστον διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα συνάρμοσης των βυσμάτων π.χ υπάρχει σημαντική απόσταση χωρίς συμμετρική θωράκιση μέχρι τους ακροδέκτες, ενώ διακρίνονται και μικρά υπολείμματα κόλλησης με προεξοχές στο βύσμα σύνδεσης. Αυτά αλλοιώνουν τη χαρακτηριστική αντίσταση (100 Ohm) ενώ δημιουργούν πρόσθετες χωρητικότητες μεταξύ αγωγών.
Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα δεν μεταβάλλονται κατά τη μεταφορά τους από το ένα αποθηκευτικό μέσο στο άλλο. Αν μεταβληθούν, τότε θεωρούνται αλλοιωμένα και δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρα από τον υπολογιστή, οπότε ακολουθεί διακοπή της μεταφοράς (π.χ πρόβλημα στο σκληρό, κακές συνδέσεις κ.α).
Τα πιο πάνω δεν πρέπει να συγχέονται με τη μεταφορά των δεδομένων όταν τα χρησιμοποιεί μια εφαρμογή. (π.χ ένας player) όπου υπάρχει η περίπτωση τα δεδομένα της μουσικής να υφίσταται μετατροπή on fly στη πορεία τους προς τη κάρτα ήχου ή προς μια ψηφιακή έξοδο. Φυσικά και δεν αλλοιώνεται το αποθηκευμένο αρχείο, αλλά μόνο αυτό που αποδίδεται στην έξοδο. Όμως εδώ αρχίζει μια τελείως διαφορετική ιστορία (bit perfect, audiophile players, κ.α) που δεν έχει σχέση με τα SATA καλώδια.
Υγ. προσπάθησα να γράψω με απλά λόγια για το πολύπλοκο routing των δεδομένων εντός του Η/Υ ώστε να γίνουν διακριτές οι έννοιες των συνδέσεων, αποφεύγοντας όσο είναι δυνατόν την εξειδικευμένη ορολογία. Αυτό το καταφέρνουν άλλοι φίλοι του forum, πολύ πιο ενήμεροι και γνώστες από μένα.