Περί καθιέρωσης της αναλογίας 21/9

ultimatum

Established Member
21 February 2011
276
Αφού φρόντισα να περάσω πρώτα από το AVClub Lounge στέλνοντας τους χαιρετισμούς μου, ήρθε η ώρα για το πρώτο μου θέμα.

Με αφορμή την κυκλοφορία της Philips 58PFL9955H,
ρωτώ τους εμπειρότερους συμφορουμίτες, σχετικά με την πιθανότητα επικράτησης του συγκεκριμένου φορμά, έναντι του καθιερωμένου πλέον 16/9.

Μιλούν για την εξαφάνιση των ενοχλητικών μαύρων λωρίδων, για καλύτερη προσαρμογή των ταινιών, ενώ μέχρι τώρα θεωρούνταν το 16/9 ιδανικό .

Θεωρείται σκόπιμη η αναμονή για την αγορά μιας 21/9 τηλεόρασης (όταν γίνουν προσιτές από τον καθένα) ή πρόκειται περί ενός μαρκετινίστικου πειράματος της Philips το οποίο δεν θα "πιάσει" ?

Ευχαριστώ

Τηλεοπτικο σημα θα βλεπεις η μονο ταινιες?

Η προσαρμογη που κανει η συγκεκριμενη στα καναλια 16:9 (και σε οσα DVD , ΒR κτλ ειναι 16:9) ειναι το λιγοτερο που θα ελεγα προβληματικη. Συγκεκριμενα κοβει πανω και κατω την εικονα και ζουμαρει το μεσο.

Καλα για 4:3 ουτε λογος.

Αν θελεις ομως αποκλειστικα για ταινιες 2.35:1 οντως ειναι αρκετα καλη.

Τηλεοπτικο σημα θα βλεπεις η μονο ταινιες?

Η προσαρμογη που κανει η συγκεκριμενη στα καναλια 16:9 (και σε οσα DVD , ΒR κτλ ειναι 16:9) ειναι το λιγοτερο που θα ελεγα προβληματικη. Συγκεκριμενα κοβει πανω και κατω την εικονα και ζουμαρει το μεσο.

Καλα για 4:3 ουτε λογος.

Αν θελεις ομως αποκλειστικα για ταινιες 2.35:1 οντως ειναι αρκετα καλη.
Προς το παρόν, χρησιμοποιώ την τηλεόραση κατά 70% για τηλεοπτικά και λιγότερο για ταινίες και σίγουρα θα περιμένω έως το Πάσχα (για την κυκλοφορία των νέων μοντέλων),
αλλά θέτω κυρίως το ερώτημα ως γενικότερο προβληματισμό περί επικράτησης του ενός φορμά ή του άλλου.

Εκτιμάς/ται , ότι τείνει να καθιερωθεί το 21/9 έναντι του 16/9 ή είναι απλά ένα πείραμα ?
Εάν πρόκειται να επικρατήσει το 21/9, δεν είναι άστοχο να αγοράσουμε μια 16/9, ειδικά εμείς που δεν έχουμε άμεση ανάγκη από τηλεόραση ?

Εδω τα Ελληνικα καναλια ουτε σε 16:9 δεν εκπεμπουν στην πλεοψηφια τι να λεμε τωρα για 21:9?

Αστοχο ειναι να ασχολεισαι με κατι που δεν καλυπτει τις αναγκες σου.

Η συγκεκριμενη τηλεοραση απευθυνεται σε οσους βλεπουν σχεδον αποκλειστικα ταινιες 2.35:1.

Εσυ απο οτι λες δεν ανηκεις στην κατηγορια αυτη.

Διάβασε και εδώ...

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σκέψεις για χρήση του 21:9 από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο...

γιατί να αφήσουν το 16:9 στο παρελθόν αφού ταινίες με ratio 16:9 παίζουν fullscreen.

Κανονικα αφου η συντριπτικη πλεοψηφια των τηλεορασεων που πωλουνται καθε χρονο παγκοσμιως ειναι 16:9 θα επρεπε ολες οι ταινιες DVD , BR να κυκλοφορουν σε αυτην την αναλογια.

Ή θα μπορούσαν να κυκλοφορούν δύο εκδόσεις (που θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ίδια συσκευασία, η διαφορά κόστους σε σχέση με την τιμή πώλησης θα ήταν ελάχιστη), μία "κομμένη" σε 16:9 και μία cinemaphile για όσους θέλουν να βλέπουν αυτά που θέλει ο σκηνοθέτης, και/ή έχουν προβολείς...

Tρομάξαμε να ξεφύγουμε από τον σκοταδισμό του Pan&Scan κι εσείς επιθυμείτε επαναφορά; :blink:

Δεν έχει άδικο όμως, για να απολαύσεις μία ταινία σε 21:9 θα πρέπει να έχεις πραγματικά μεγάλη οθόνη, ακόμα και η 58άρα της Philips σε ύψος (που είναι αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο) δεν διαφέρει από μία συνηθισμένη 47άρα 16:9.

Απ' ότι έχω παρατηρήσει, (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος) η αναλογία του DVD/BR εξαρτάται από την αναλογία που είχε η ταινία κατά την προβολή της στους κινηματογράφους.

Σε όσες ταινίες είχα ψάξει για να κάνω σύγκριση πχ της αναλογίας των mkv που κατέβαζα ή των blurays που αγόραζα παλιότερα, με αυτή του σίνεμα, οι αναλογίες συνέπιπταν.

Το γνωστό imdb.com γράφει το ratio για κάθε ταινία, όποιος έχει όρεξη ας κοιτάξει για 5-6 ταινίες να συγκρίνει (εγώ βαριέμαι τώρα :Banane0: )

Οπότε δεν είναι θέμα 'κοπής' του DVD/BR για την προβολή σε τηλεόραση, αλλά επιλογής του σκηνοθέτη για την προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο (με κάθε επιφύλαξη πάντα για το ορθόν αυτού που λέω, εννοείται..)

Μια τηλεοραση εκτος απο bluray παιζει και:

• τηλεοπτικο προγραμμα
  • φωτογραφιες
  • παιχνιδομηχανες
  • προσωπικα βιντεο απο βιντεοκαμερα
  • προβολη Η/Υ
  • κατι που ξεχναω

Πως δηλαδη να καθιερωθει το 21/9 την στιγμη που θα ειναι απαραδεκτο για τα υπολοιπα;

Μια τηλεοραση εκτος απο bluray παιζει και:

• τηλεοπτικο προγραμμα
  • φωτογραφιες
  • παιχνιδομηχανες
  • προσωπικα βιντεο απο βιντεοκαμερα
  • προβολη Η/Υ
  • κατι που ξεχναω

Πως δηλαδη να καθιερωθει το 21/9 την στιγμη που θα ειναι απαραδεκτο για τα υπολοιπα;

Δεν είμαι ειδικός, αλλά αναρωτιέμαι μήπως γίνει κάτι ανάλογο με την μετάβαση από το 4/3 στο 16/9 ....

Αν συνυπολογίσουμε και τη διαρκή προσπάθεια των εταιριών για την παρουσίαση νέων τάσεων/προτύπων, ώστε να μας "αναγκάσουν" να "αναβαθμιστούμε",
κάπου δένει το γλυκό...
Άλλωστε, δεν εξέφρασα βεβαιότητα, μια απορία ήταν ώστε να ήμαστε ενήμεροι σχετικά με τις τάσεις της αγοράς

Και να γίνει μια τέτοια μετάβαση θα πάρει χρόνια (ας υποθέσουμε χρόνια μέχρι να βγάζουν όλοι οι κατασκευαστές περισσότερες τηλεοράσεις 21/9) και να γίνει και η αλλαγή σήματος των καναλιών του εξωτερικού από 16/9 σε 21/9.
Άποψη μου αν δεν θες να βλέπεις στην τηλεόραση κατά 90+% ταινίες (που οι περισσότερες είναι σε αυτήν την αναλογία) μην ασχολείσαι, ειδικά αν βλέπεις τηλεόραση στην Ελλάδα μην ασχολείσαι δις ακόμα δεν έχουμε περάσει στο 16/9 hehe

Οταν θα γινει (και αν γινει) καποτε μεταβαση στο 21:9 μετα απο χρονια η 9955 θα θεωρειται προιστορικη σαν τηλεοραση.

Προσωπικά, δε σκόπευα να δαπανήσω τόσα χρήματα για την αγορά νέας τηλεόρασης και δεν είχε τέτοιο σκοπό το μήνυμά μου.

Όπως σημείωσα στην αρχή, η Philips ήταν μόνο η αφορμή,
για τη διερεύνηση της τάσης της αγοράς (στο βαθμό που μπορεί να γίνει μέσα από ένα forum) και όχι μια άμεση αγορά από την πλευρά μου.

Απλά φοβήθηκα ότι με την αγορά νέας τηλεόρασης, μήπως απαιτείται και η αγορά νέου επίπλου (ή στη χειρότερη νέου σπιτιού).... :smile:

Δεν νομίζω να υπάρξουν καν σκέψεις για αλλαγή, επειδή 3 εταιρίες (η Visio & η Sharp έβγαλαν μοντέλα μετά την Philips) έβγαλαν τηλεοράσεις.

Αν ήταν να αλλάξει κάτι, καλύτερα να απαλλαγούμε από τα 24 fps, το απομεινάρι από το 1900... Να πάμε σε κάτι που μπορεί να αποδώσει και κίνηση...

Καλά ο λόγος που παρατίθεται (χωράνε περισσότερα εικονίδια) μου φαίνεται τουλάχιστον αστείος...