Περί θορύβου σε λάπτοπ.

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,660
Εχουμε ένα λάπτοπ.
Ξεκινάει, είναι όλα χαλαρά.
Μετά από λίγο ανεβάζει θερμοκρασία και παίρνουν και γκαζώνουν τα φουρφουράκια του.
Από εκεί και μετά θα φουρφουρίζουν επί ώρες μέχρι να κλείσει, άντε τον χειμώνα που και που να σταματάει.
Εχετε βρεί λύσεις να ...βγάζουν το σκασμό?
Εννοώ να γυρνάνε στο χαλαρό.

Υπάρχουν κάτι βάσεις για λάπτοπ, με ανεμιστηράκια.
Πχ
http://www.plaisio.gr/Laptop-Netboo...s/Turbo-X-Netbook-Cooler-U1-Fan-TBX-U1-DF.htm
http://www.plaisio.gr/Laptop-Netboo...Connect-Laptop-Stand-Plus-I-Black-KF20079.htm
Δεν ξέρω αν κάνουν καλή δουλειά ιδαίτερα τώρα με τις ζέστες. Είχα κάποτε, αλλά δεν το χρησιμοποίησα.
Τώρα, από θέμα ρυθμίσεων δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι, ώστε να δουλεύουν λιγότερο τα ανεμιστηράκια, αλλά ίσως είναι και λίγο ριψοκίνδυνο.

Καθάρισμα από σκόνες και αλλαγή πάστα σε cpu και vga. Καλά είναι να έχεις και μία βάση με ανεμιστήρες.

Θα έλεγα η αντιμετώπιση συνοψίζεται στα παρακάτω:

1. Καθάρισμα με (όχι πολύ μεγάλης πίεσης) αέρα της ψύκτρας και του ανεμιστήρα του λάπτοπ. Αν τα καπάκια το επιτρέπουν, ξεβιδώνοντας 2-3 βιδάκια μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερο καθάρισμα και έλεγχο της κατάστασης του ανεμιστήρα. Σε κάποια λάπτοπ, όπως τα ΗΡ, πρέπει να λύσουμε τα πάντα για να φτάσουμε στον ανεμιστήρα.

2. Αν διαπιστώσουμε μηχανικό πρόβλημα ίσως χρειαστεί αντικατάσταση του ανεμιστήρα. Επειδή το κόστος στα επίσημα service είναι συνήθως πολύ μεγάλο, κάποιος που πιάνει το χέρι του μπορεί να βρεί φθηνά το ανταλλακτικό στο e-bay και αν βρει και το service manual του λαπτοπ για βοήθεια, κάνει μόνος την αντικατάσταση.
Εγώ το έχω επιχειρήσει με επιτυχία σε 3-4 λαπτοπ, πάντα με μεγάλη προσοχή και μελέτη-προετοιμασία.

3. Μια καλή βάση με μεγάλο ενσωματωμένο ανεμιστήρα θα βοηθήσει πολύ στα θέματα ψύξης και θερμοκρασιών. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβή, αρκεί να πατάει καλά το λαπτοπ επάνω και συνήθως όσο μεγαλύτερης διαμέτρου το ανεμιστηράκι, τόσο πιο αθόρυβο.

4. Πολλά λαπτοπ έχουν ρύθμιση στο BIOS για τη συνεχόμενη ή όχι λειτουργία του ανεμιστήρα.

5. Αν δεν υπάρχει τεράστιο πρόβλημα θερμοκρασίας, τότε στα windows από τις "επιλογές παροχής ενέργειας" --> "αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου" --> "...για προχωρημένους" --> "Διαχείρηση ενέργειας επεξεργαστή" --> "Πολιτική ψύξης συστήματος" --> επιλέγουμε "Παθητική" ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η συνεχής λειτουργία του ανεμιστήρα.
(οι οδηγίες είναι για windows 7 αλλά θα βρεις τα αντίστοιχα και για άλλες εκδόσεις των windows).
Προσοχή όμως, αν η ψύξη είναι ήδη προβληματική και κάνουμε ρυθμίσεις για χαμηλότερη λειτουργία του ανεμιστήρα, μπορεί να δημιουργήσουμε πρόβλημα αντί να το λύσουμε.

Ελπίζω αυτά να βοηθήσουν.

δεν γίνεται απάγωγή θερμότητας με άλλο τρόπο φίλε μου....η επιστήμη σηκώνει τα χερια ψηλα...για βασούλες οι υλοποοιήσεις της zalman και ένα της thrmaltake με 23άρι!!!!!! ανεμιστήρα για αυτούς που ψάχνουν και air condition...σημειώνω ότι γυρίζει βέβαια σε πολύ χαμηλές στροφές και οήχος δεν είναι ενοχλητικός..

το 5 που λεει ο φιλος μας ..το έχει για τη διαχείριση της ενέργειας και σε καμία περίπτωση δεν ενδύκνειται....για τον απλό λόγο δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες ψύξης και 99 στις 100 περιπτώσεις θα κα´νουμε κακό...

επίσης ο αέρας ποτέ από κομπρεσσέρ....άερος ..τουλάχιστον όχι χωρίς ρυθμιστή πίεσης πάνω ...γιατί με το 8-10 bar θα πάρουμε την πλακέτα στο ...χέρι...

βασικά θέλω να βάλω ένα παγάκι εκεί δίπλα από το ποντικοπαντ...

jim ακομα γελάω με τη λίστα των αναπάντητων ερωτήσεων ...στο νήμα των ανεκδότων...να σαι καλα.....

Απάντηση: Re: Περί θορύβου σε λάπτοπ.

το 5 που λεει ο φιλος μας ..το έχει για τη διαχείριση της ενέργειας και σε καμία περίπτωση δεν ενδύκνειται....για τον απλό λόγο δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες ψύξης και 99 στις 100 περιπτώσεις θα κα´νουμε κακό...

επίσης ο αέρας ποτέ από κομπρεσσέρ....άερος ..τουλάχιστον όχι χωρίς ρυθμιστή πίεσης πάνω ...γιατί με το 8-10 bar θα πάρουμε την πλακέτα στο ...χέρι...

Σωστά και τα δύο, τα έχω επισημάνει επίσης.

Αν μιλάμε για λαπτοπ με κάρτα γραφικών της nvidia, λίγη προσοχή και στην έκδοση των οδηγών: μερικοί ανεβάζουν μεγαλύτερη θερμοκρασία από άλλους.
Συνήθως πληροφορίες υπάρχουν εδώ: http://forums.laptopvideo2go.com/