Περίεργη λειτουργία του νου

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
... γνώρισα πριν 10 μέρες ένα άτομο 28 ετών, δημοσιογράφο στην Αθήνα (τα στοιχεία του οποίου στη διάθεσή σας, αν θέλετε να ασχοληθείτε επιστημονικά μαζί του), το οποίο έχει την ικανότητα να επαναλαμβάνει λέξεις, αλλά και προτάσεις μεγάλες, σε την αντίστροφη φορά, είτε λέξη, λέξη είτε όλη τη φράση ανάποδα και τις λέξεις από το τέλος προς την αρχή.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν αφήνει να μεσολαβήσει ούτε δευτερόλεπτο από το τελείωμα της δική σου φράσης και ήδη έχει ξεκινήσει την αντιστροφή.

Εντυπωσιάστηκα.

Πρόκειται για διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου, τρυκ, ή αποτέλεσμα άσκησης;

Έχετε άποψη;

Βλαση να σου πω και μια δικια μου παρομοια εμπειρια που δεν μπορεσα να δωσω ποτε εξηγηση..........

Ο τυπος αυτος, γνωστος φιλου κτλ, μολις τελειωνες μια φραση σου ελεγε ακριβως ποσα γραμματα ειχες πει.
Το θεμα ηταν τραγικο διοτι δεν τελειωνε σε μια φραση.

Ειχα φαει τετοιο κολλημα που τον επερνα τηλεφωνο , του διαβαζα ολοκληρο αρθρο απο περιοδικο (τυχαιο) , και μολις τελειωνα μου ελεγε τα γραμματα ΑΚΡΙΒΩΣ. ( το κειμενο το ειχα μετρησει πριν η το μετρουσα μετα )

Το εντυπωσιακο ηταν οτι κι εκεινος δεν αφηνε να μεσολαβησει το δευτερολεπτο που λες κι εσυ στη δικη σου περιπτωση.....

Ακομα δεν εχω καταλαβει πως το εκανε, και τεινω να το εξηγησω μονο ως την περιγραφη του τιτλου σου.......περιεργη λειτουργια του νου.

.

Last edited:
Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι με πανέμορφα μυαλά γύρω μας. Γνώρισα ένα τοξικομανή πριν από 3 χρόνια, άνθρωπο που είχε πέσει στην ηρωϊνη από τα 12 και τότε ήταν λίγο πάνω από τα 35. Ο λόγος που του μίλησα ήταν επειδή άκουσα από τρίτους ότι ήταν μαθηματική ιδιοφυΐα. Και όντως έκανε πράξεις τρελές σε κλάσματα δευτερολέπτου. Του έλεγες πόσο κάνει 3455768905:234335 και σου έλεγε το αποτέλεσμα με όσα δεκαδικά ψηφία ήθελες, ενώ καταλάβαινε με την πρώτη αν το αποτέλεσμα ήταν περιοδικός αριθμός ή πρώτος. Λίγο που μίλησα μαζί του η αίσθηση που μου άφησε ήταν ότι σίγουρα το IQ του ήταν πολύ πάνω από το 150. Και επίσης διέκρινα και μια πικρία ότι δεν τον καταλάβαινε κανείς και ότι τον είχαν κάνει ένα freak show από το σχολείο επειδή είχε αυτή την ικανότητα.
Ένα ακόμα παράδειγμα για το πως η διαφορετικότητα μπορεί να περιθωριοποιήσει στην κοινωνία μας σήμερα...

Εγω θυμάμαι εναν τύπο στην τηλεόραση που του έλεγες ημερομηνία γέννησης πχ 13/5/1973 και σου έλεγε τη μέρα ήταν (δευτέρα τριτη κτλ κτλ) με απόλυτη ακρίβεια....

Aκριβώς το ίδιο φαινόμενο με αυτό που περιγράφει ο Γιώργος παρουσίαζε και ο γιος ενός συναδέλφου μου. Το παιδάκι είχε ακριβώς την ίδια ικανότητα να κάνει δηλαδή τρελές μαθηματικές πράξεις από την ηλικία των 8 ετών.
Στο σχολείο οι δάσκαλοι δεν του έδιναν σημασία γιατί το ίδιο αδιαφορούσε για τα αστεία θέματα της διδασκαλίας τους.
Το πιο περίεργο ήταν πως έφτασε να αναλύει οικονομικά δεδομένα, προσδιόριζε στατιστικές καμπύλες με πολύπλοκα δεδομένα κ.τ.λ.
Ο πατέρας προσπάθησε να το βοηθήσει αλλά επειδή δεν υπήρχε κάποιος φορέας να ασχοληθεί, το παιδάκι έπεσε σε βαθιά μελαγχολία.
Οι συζητήσεις στο σπίτι με συγγενείς και φίλους οικογενειακούς ήταν απίστευτα ανιαρές.
Λόγω της βαθιάς μελαγχολίας του, αποφασίστηκε να πάει σε ειδικό σχολείο με απροσάρμοστα παιδάκια. Δεν έχω μάθει την εξελιξή του αλλά ίσως είναι καλύτερα γιατί μάλλον θα είναι τραγική.
Στην ηλικία των 11 και ύστερα από υπόδειξη κάποιου καθηγητή το παιδί έκανε κάποια τεστ τα οποία έγιναν γνωστά στην Αμερική.
Αμέσως κάποιο Αμερικάνικο ίδρυμα έκανε πρόταση στον πατέρα να στείλει τον μικρό εκεί και μάλιστα του προσφέρθηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για αυτό το σκοπό.
Θα του εξασφάλιζαν σπουδές , διαμονή και τα σχετικά του μικρού.
Υπάρχει ειδικό σχολείο με παιδιά που έχουν παρόμοιες ικανότητες.
Η οικογένεια θεώρησε ότι θα χρησιμοποιούσαν το μικρό σαν πειραματόζωο και δεν προχώρησε την ιστορία.
Η μαγεία του μυαλού ή κάτι έξω από τα γήινα;

Αυτή είναι η διαφορά μας με την Αμερική (κυρίως) στα θέματα αυτά.
Και μετά μας κάνει εντύπωση πως έχουν συγκεντρωθεί τόσα μυαλά από όλο τον κόσμο στην Αμερική τα οποία κατά κύριο λόγο δουλεύουν για το συμφέρον των Αμερικάνων.
Πολύ λογικό, αφού εδώ και ίσως και σε περισσότερες χώρες υπάρχει τέτοια έλλειψη υποδομής για εξέλιξη που καταλήγουν να τους συμπεριφέρονται σαν φρικιά...
Έχει δει μήπως καμμιά διάνοια Ελληνικής καταγωγής να επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από σπουδές στην Αμερική;
Καμμιά.
Και να κάνει τι να πάει στο Δημόκριτο με τον "υπερσύγχρονο" εξοπλισμό;
Α ρε φτώχια...

Κάθε νοητική εργασία αναλαμβάνεται από το κατάλληλο τμήμα του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος, όμως, δεν είναι στατικός. Συνεχώς προσαρμόζει τη δομή του ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις λειτουργίες που του ζητούνται συχνότερα. Εργασίες που είναι τυποποιημένες και συχνά επαναλαμβανόμενες αποκτούν δικές τους δομές και γίνονται μηχανικές, δηλαδή μπορούμε να τις εκτελέσουμε χωρίς συνειδητή σκέψη. Συνήθη παραδείγματα τέτοιων εργασιών είναι η αλλαγή ταχύτητας, το "πιάσιμο" του Λα ματζόρε και ο σχηματισμός του γράμματος "φ". Το ίδιο συμβαίνει και σε ανώτερο επίπεδο, έτσι ώστε η οδήγηση, το παίξιμο και η γραφή να είναι σε μεγάλο ποσοστό μηχανικές λειτουργίες και το συνειδητό μας επεμβαίνει μόνο για την παραλλαγή πάνω στη συνήθη ροή. Σε ένα πιο γλαφυρό παράδειγμα, είχα διαβάσει ότι "ένας αμόρφωτος νεαρός 15 χρονών λύνει με το μυαλό του διαφορικές εξισώσεις και μπορεί να πιάσει μία μπάλα ποδοσφαίρου από ψηλοκρεμαστό σουτ"!

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι εξίσου εντυπωσιακές λειτουργίες, αλλά επειδή τις χρησιμοποιούμε όλοι, δε μας κινούν την περιέργεια. Το ενδιαφέρον σε αυτούς τους ανθρώπους, λοιπόν, δεν είναι ότι κάνουν αυτά τα πράγματα, αλλά το ότι επιλέγουν να εξασκήσουν σε τέτοιο βαθμό μία λειτουργία που δεν είναι χρήσιμη στην καθημερινή τους ζωή.

Να συμπληρώσω ότι μπορεί να υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση προς την δομή του εγκεφάλου που ευνοεί τη συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά αν η δομή αυτή δεν χρησιμοποιείται συχνά, θα αντικατασταθεί από κάποια χρησιμότερη.

Επειδή γράφαμε μαζί με τους τελευταίους, να πω ότι η εξαιρετική επίδοση σε κάποια λειτουργία δε σημαίνει ανεπτυγμένη ευφυία. Η περίπτωση που ανφέρει ο Δημήτρης είναι πολύ διαφορετική, μιλάμε για αυξημένη αντίληψη γενικότερα. Υποθέτω ότι το παιδί δε θα το έκαναν πειραματόζωο, αλλά θα το έβαζαν στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας.

Απάντηση: Re: Περίεργη λειτουργία του νου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ said:
Aκριβώς το ίδιο φαινόμενο με αυτό που περιγράφει ο Γιώργος παρουσίαζε και ο γιος ενός συναδέλφου μου. Το παιδάκι είχε ακριβώς την ίδια ικανότητα να κάνει δηλαδή τρελές μαθηματικές πράξεις από την ηλικία των 8 ετών.
Στο σχολείο οι δάσκαλοι δεν του έδιναν σημασία γιατί το ίδιο αδιαφορούσε για τα αστεία θέματα της διδασκαλίας τους.
Το πιο περίεργο ήταν πως έφτασε να αναλύει οικονομικά δεδομένα, προσδιόριζε στατιστικές καμπύλες με πολύπλοκα δεδομένα κ.τ.λ.
Ο πατέρας προσπάθησε να το βοηθήσει αλλά επειδή δεν υπήρχε κάποιος φορέας να ασχοληθεί, το παιδάκι έπεσε σε βαθιά μελαγχολία.
Οι συζητήσεις στο σπίτι με συγγενείς και φίλους οικογενειακούς ήταν απίστευτα ανιαρές.
Λόγω της βαθιάς μελαγχολίας του, αποφασίστηκε να πάει σε ειδικό σχολείο με απροσάρμοστα παιδάκια. Δεν έχω μάθει την εξελιξή του αλλά ίσως είναι καλύτερα γιατί μάλλον θα είναι τραγική.
Στην ηλικία των 11 και ύστερα από υπόδειξη κάποιου καθηγητή το παιδί έκανε κάποια τεστ τα οποία έγιναν γνωστά στην Αμερική.
Αμέσως κάποιο Αμερικάνικο ίδρυμα έκανε πρόταση στον πατέρα να στείλει τον μικρό εκεί και μάλιστα του προσφέρθηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για αυτό το σκοπό.
Θα του εξασφάλιζαν σπουδές , διαμονή και τα σχετικά του μικρού.
Υπάρχει ειδικό σχολείο με παιδιά που έχουν παρόμοιες ικανότητες.
Η οικογένεια θεώρησε ότι θα χρησιμοποιούσαν το μικρό σαν πειραματόζωο και δεν προχώρησε την ιστορία.
Η μαγεία του μυαλού ή κάτι έξω από τα γήινα;

εκαναν οτι χειροτερο για το παιδι τους ......
παει η ευκαιρια της ζωης του !!!

__Ενας πολύ αγαπημένος μου καθηγητής (και φίλος μέλους εδώ), έχει ένα πολύ ωραίο μυαλό... Πολύ έξυπνος, αλλά και νορμάλ άνθρωπος... Αυτός είναι περίπτωση απλά πολύ κοφτερού μυαλού... Οταν κάναμε μάθημα και είχαμε μαθηματικές πράξεις, με έπιαναν τα γέλια... Επέμενε πως αργώ να βρω τη λύση π.χ. του 275 /7 ή τους 1753 /65... μετά απο 1-2 δευτερόλεπτα μου έλεγε, "ακόμα;". Ο μοναδικός άνθρωπος απ' τον οποίο κατάλαβα χημεία -γιατί το δύσκολο σε ένα καλό μυαλό, είναι να μπορεί να "κατεβαίνει" σε σκέψη για να αναλύσει αποτελεσματικά τα πολύπλοκα στους απλούς. ;) Το κάνουν και στα τεστ ευφυΐας, απο ένα σημείο και μετά (πολύ ανεβασμένο), βάζουν πανεύκολα προβλήματα... Τα λιγότερο δυνατά μυαλό -ενώ πριν έλυναν "παπάδες"- κολλούν... "κρασάρουν!" χαχα!

__Ενας άλλος (τον έχω γνωρίσει, αλλά δεν τον ξέρω προσωπικά), σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού έκανε τις πράξεις (σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα αν θυμάμαι καλά), ΠΡΙΝ τον υπολογιστή. Ελεγε το αποτέλεσμα και ο υπολογιστής επαλήθευε. Κάποια στιμή έκανε λάθος. Ζήτησε να ξανακάνουν την πράξη στον υπολογιστή και τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν λάθος του υπολογιστή...

__Το ανθρώπινο μυαλό είναι πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Εβλεπα ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ για τη δύναμη του ανθρώπινου νου και είχε αφιέρωμα σε έναν τύπο που ήξερε τις απαντήσεις σε πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις γιατί "έβλεπε" στο μυαλό του να δημιουργούνται..! Κάθε σχήμα και αριθμός περίπου... Εβλεπε τους αριθμούς σαν σε ζωγραφιές... Ηταν αλάνθαστος και οι ερευνητές προσπαθούσαν να "ξεσκεπάσουν" τυχόν κόλπο αλλά ήταν αδύνατον, δε τους κορόιδευε. Κάποια στιγμή, ένα απ' τα κόλπα τους για να τον δοκιμάσουν, ήταν να του δώσουν το "3,14..." με πάρα πολλά δεκαδικά, πάνω απο 15 νομίζω... ΕΝΑ απ' αυτά, το είχαν αλλάξει -π.χ. το ενδέκατο απο 4, σε 7. Με το που είδε τον αριθμό, κάτι δε του κάθισε καλά και μετά άλλαξε η έκφρασή του και τους είπε "πώς μπορέσατε να το κάνετε αυτό σε κάτι τόσο όμορφο"... ΤΑΡΑΧΤΗΚΕ!!

__Περίεργα πράγματα και επικίνδυνα... όχι για μας... γι' αυτούς... Ο πιο έξυπνος άνθρωπος (σύμφωνα με τα I.Q. τεστ και ένα άρθρο που είχα διαβάσει), αυτός που έσπαζε κάθε I.Q. τεστ και συνέχεια προσπαθούσαν να τα δυσκολέψουν, πέθανε πολύ μόνος και δυστυχής. Παράτησε την επιστήμη κάποια στιγμή και βρήκε μια απλή δουλειά. Αγαπημένη του ασχολία οι βόλτες με το τρένο... Πέθανε μόνος κάποια στιγμή απο εγκεφαλική αιμορραγία.

ΒΛΑΣΙΔΗΣ said:
... γνώρισα πριν 10 μέρες ένα άτομο 28 ετών, δημοσιογράφο στην Αθήνα (τα στοιχεία του οποίου στη διάθεσή σας, αν θέλετε να ασχοληθείτε επιστημονικά μαζί του), το οποίο έχει την ικανότητα να επαναλαμβάνει λέξεις, αλλά και προτάσεις μεγάλες, σε την αντίστροφη φορά, είτε λέξη, λέξη είτε όλη τη φράση ανάποδα και τις λέξεις από το τέλος προς την αρχή.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν αφήνει να μεσολαβήσει ούτε δευτερόλεπτο από το τελείωμα της δική σου φράσης και ήδη έχει ξεκινήσει την αντιστροφή.

Εντυπωσιάστηκα.

Πρόκειται για διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου, τρυκ, ή αποτέλεσμα άσκησης;

Έχετε άποψη;

Σύμφωνα με αυτά που έχω δεί και ακούσει στη ζωή μου έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ιδιαίτερες ικανότητες που έχει κάποιος. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κάποιος άλλος μόνο με εξάσκηση να καταφέρει κάτι τέτοιο χωρίς να το αποκλείω φυσικά και αυτό.