Περίεργη συμπεριφορά Nikon D90

Καλημέρα σε όλους και Καλή Χρονιά.

Εδώ και κάτι βδομάδες (ή μήνες) η D90 μου μου παρουσιάζει ένα ανεξήγητο Error. Στην αρχή δεν έδωσα και ιδιαίτερη σημασία, το θεώρησα μια από τις παραξενιές του ψηφιακού κόσμου και κάτι παροδικό. Χθές βράδυ όμως παρατήρησα ότι επιμένει, χωρίς κάποια εμφανή εξήγηση και καταντάει εκνευριστικό και "σπαστικό". Συγκεκριμένα:

Όταν την "ανοίγω" (ΟΝ) και ενώ προσπαθώ να σκοπεύσω τη σκηνή που θα τραβήξω, πατώντας ελαφρά το κουμπί του κλείστρου, η μηχανή, αντί να εστιάσει και ανάλογα με τον φωτισμό να ανοίξει ή όχι το ενσωματωμένο φλας, μου εμφανίζει μέσα στο μάτι, στο κάτω μέρος του πλασίου του, την ένδειξη "Err", πράγμα που επίσης εμφανίζεται και στη μικρή LCD οθόνη, δίπλα στο κουμπί του κλείστρου, στην οποία όλες οι υπόλοιπες ενδείξεις εμφανίζονται κανονικά.

Στην αρχή, όταν μου το πρωτοπαρουσίασε 3-4 φορές, έβγαλα απλά τη μπαταρία από το σώμα και την ξανάβαλα, ώστε να σβήσει οτιδήποτε υπήρξε πιθανά αποθηκευμένο στην ψηφιακή μνήμη της και προκαλούσε το Error. Τουλάχιστον έτσι σκέφτηκα - τώρα, το κατά πόσον αυτό ήταν (και είναι) σωστό, δεν το ξέρω - για να επαναφέρω τη μηχανή στα "ίσια" της. Τρεις στις τέσσερεις φορές αυτό είχε επιτυχία, έτσι μου φάνηκε τουλάχιστον. Χθες όμως, αυτό το σφάλμα, όσες φορές κι αν έβγαζα και έβαζα την μπαταρία, δεν έφευγε.

Καμιά ιδέα για το τι μπορεί να φταίει και το τι πρέπει να κάνω για να διορθωθεί η κατάσταση?
Μήπως χρειάζεται να επισκεφτώ το service?

Στα υπ´όψιν ότι η μηχανή αγοράστηκε από το επίσημο δίκτυο του Δαμκαλίδη, απλά δεν νομίζω να ισχύει η εγγύησή της πια, αν και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το τσεκάρω ξανά.

Ευχαριστώ.

Ευχές και πάλι για Καλή Χρονιά.
-

Καλή χρονιά.

Εγώ θα έβγαζα-έβαζα ξανά και το φακό.
Σιγουρέψου ότι το GPU (επαφές) του φακού και της μηχανής είναι οκ.

αν βγαλεις τον φακο και γυρισεις στο Μ κανονικα πρεπει να τραβαει,αν οχι τοτε εχεις προβλημα στο εσωτερικο της μηχανης το που ακριβως δεν ξερω παντος τον Δαμκαλιδη δεν τον γλυτωνεις.μαλλον για κλειστρο σε σε βλεπω.

Επαφές CPU. Αριθμός των κλικς...

Καλή χρονιά.

Εγώ θα έβγαζα-έβαζα ξανά και το φακό.
Σιγουρέψου ότι το GPU (επαφές) του φακού και της μηχανής είναι οκ.

Σ' ευχαριστώ, jim.
:grinning-smiley-043

Μάλλον έκανες διάνα. :aktion033:

Διαβασα το manual άλλη μια φορά. Βλέπεις, όταν συμβαίνει το φαινόμενο, δεν κουβαλάς το βιβλιαράκι μαζί σου και μετά το ξεχνάς να το ελέγξεις, οπότε μετά το ξεχνάς και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Τέλος πάντων, στο τέλος του manual, στα Error Messages, λέει κάπου ότι όταν αναβοσβήνει η ένδειξη "F--", την οποία εγώ εξελάμβανα (βλακωδώς) ως "Err", σημαίνει ότι είτε δεν είναι ο Φακός τύπου CPU, οπότε πρέπει να επιλεχθεί αυστηρά το "M" mode (Manual), είτε ότι ο υπάρχων Φακός δεν έχει προσαρμοστεί (καλά) στη μηχανή (θέμα επαφών, δηλαδή).

Πάντως, μετά τη συμβουλή σου και αφού διάβασα και το manual, έριξα μια ματιά στο φακό και στις επαφές, τόσο του φακού όσο και του σώματος, και δεν βλέπω κάτι που να υποδεικνύει ότι δεν επιτυγχάνεται καλή επαφή. Είναι πεντακάθαρες και στα δύο μέρη και βέβαια ο φακός κλειδώνει κανονικά πάνω στο σώμα, χωρίς ίχνος κάποιας κακής προσαρμογής σε αυτό. Η μηχανή είναι καινούργια άλλωστε, ζήτημα είναι να έχω τραβήξει 2000 με 2500 πόζες συνολικά. Αν και το τελευταίο μόνο από έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει, καθώς δεν καταφέρνω να βρω αν υπάρχει μετρητής των κλικς της μηχανής, όσο κι αν έψαξα τα μενού και το manual.

Ευχαριστώ πάντως για την πολύτιμη συμβουλή, τουλάχιστον αν ξαναπαρουσιαστεί το φαινόμενο, θα ξέρω πού να πρωτοεπέμβω.

Κι αν ξέρεις ή κάποιος άλλος ξέρει πώς (και πού) μπορώ να βρω τον αριθμό των κλικς της μηχανής, θα ήμουν ευγνώμων.

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.
-

"M" mode και φακός CPU...

αν βγαλεις τον φακο και γυρισεις στο Μ κανονικα πρεπει να τραβαει,αν οχι τοτε εχεις προβλημα στο εσωτερικο της μηχανης το που ακριβως δεν ξερω παντος τον Δαμκαλιδη δεν τον γλυτωνεις.μαλλον για κλειστρο σε σε βλεπω.

Καλησπέρα και σε σένα, Φώτη και Καλή Χρονιά.

Όπως έγραψα παραπάνω, ο φακός είναι κανονικός CPU Lens, ο οποίος είναι ο Nikkor AF-S 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, που συνόδευε το σώμα στο πακέτο και δεν πρέπει να εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος τέτοιου είδους, εκτός κι αν δεν κάνει καλή επαφή με το σώμα. Οπότε, το να επιλέξεις τον M mode (που είναι αναγκαίο για φακούς, συμβατούς μεν, αλλά όχι τύπου CPU), δεν έχει νόημα, αφού πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα της "επικοινωνίας" (επαφών, δηλαδή, ή δεν ξέρω τί άλλο) φακού και σώματος.

Καλό απόγευμα.
-

Re: Επαφές CPU. Αριθμός των κλικς...

Κι αν ξέρεις ή κάποιος άλλος ξέρει πώς (και πού) μπορώ να βρω τον αριθμό των κλικς της μηχανής, θα ήμουν ευγνώμων.

Κατέβασε ένα προγραμματάκι exif και τράβα μια φωτογραφία σε jpg.
Δες την με το πρόγραμμα. Κάπου πρέπει να σου λέει αρίθμηση.

Exif (!)

:aktion033: :aktion033: :aktion033:

:grinning-smiley-043

Jim, σ' ευχαριστώ πολύ, φίλε! Ένα από τα καλύτερα δωράκια, και μάλιστα Πρωτοχρονιά!

Έτσι βρήκα ακριβώς πόσα κλικς έχω κάνει μέχρι σήμερα. 'Επεσα έξω στον αρχικό μου υπολογισμό, είναι περίπου τα διπλάσια, κάπου 5300 μέχρι σήμερα.
Νάσαι καλά!

-bye-
-

Re: "M" mode και φακός CPU...

Καλησπέρα και σε σένα, Φώτη και Καλή Χρονιά.

Όπως έγραψα παραπάνω, ο φακός είναι κανονικός CPU Lens, ο οποίος είναι ο Nikkor AF-S 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR, που συνόδευε το σώμα στο πακέτο και δεν πρέπει να εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος τέτοιου είδους, εκτός κι αν δεν κάνει καλή επαφή με το σώμα. Οπότε, το να επιλέξεις τον M mode (που είναι αναγκαίο για φακούς, συμβατούς μεν, αλλά όχι τύπου CPU), δεν έχει νόημα, αφού πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα της "επικοινωνίας" (επαφών, δηλαδή, ή δεν ξέρω τί άλλο) φακού και σώματος.

Καλό απόγευμα.
-
καλη χρονια και σε σενα φιλε, μακαρι να ειναι αυτο που λες,σε βλαβη κλειστρου βγαζει την ιδια ενδειξη και δεν τραβαει καθολου.:a0210:

Καθαρισμός επαφών

καλη χρονια και σε σενα φιλε, μακαρι να ειναι αυτο που λες,σε βλαβη κλειστρου βγαζει την ιδια ενδειξη και δεν τραβαει καθολου.:a0210:

Καλημέρα και πάλι.

Έχεις δίκιο, Φώτη, αλλά μάλλον πρέπει να αποκλείσω βλάβη κλείστρου, γιατί το φαινόμενο με τον φακό 18-105 αφ' ενός υπήρξε παροδικό (όχι πάντα, δηλαδή) και αφ' ετέρου - και αφού άνοιξα αυτό το νήμα και το συζητήσαμε - δοκίμασα με άλλο φακό, έναν AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, και δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι στις πρώτες 5-6 λήψεις.

Αυτό που δεν ξέρω (και εδώ θέλω τη συμβουλή σας) είναι πώς καθαρίζονται οι - εκ πρώτης όψεως καθαρές - επαφές, τόσο του σώματος όσο και του φακού, εάν βέβαια θεωρηθεί ότι είναι "βρώμικες".
Υπάρχει κανένα, ας πούμε, καθαριστικό ή κάποια άλλη μέθοδος, που εφαρμοζόμενη σε τακτά χρονικά διαστήματα, να εξασφαλίζει την καθαρότητα των επαφών;
Μήπως αρκεί ένα "βγάλε-βάλε" του φακού σε τακτή βάση;

Ευχαριστώ.
-

μπορει να συμβαινουν πολλα πραγματα συμφωνα με τα λεγομενα ως τωρα, αυτα που διαβαζω τουλαχιστον.
Το "σιδερακι" του διαφραγματος κινειται κανονικα? η μπλοκαρει καπου?
αν βαλεις το φακο σου σε αλλη μηχανη τι γινεται?

μαλλον μου φαινεται μικρη βλαβη στα pins του φακου, στειλτον σ ενα service, αν δε θελεις Δαμκαλιδη (για λογους διαφορους) σ εναν καλο τριτο μαστορα, σε μια μερα λογικα θα στον εχει ετοιμο, δεν φαινεται να ναι κατι σοβαρο.

Re: Επαφές CPU. Αριθμός των κλικς...

Ακόμη κι αν εχει μηδενίσει ο μετρητής (IMG_0001, IMG_9999) σου εμφανίζει το συνολικό αριθμό που εχει κλικάρει η μηχανή;