Περίεργο πρόβλημα με DXVA

nemesi54

AVClub Addicted Member
18 September 2007
1,694
Μοσχάτο
Σε ενα PC με:

Intel Core 2 Duo E6420, 2.13 GHz (8 x 267)
WinXP SP3
Mpc-HC
FFdshow audio decoder
ATI Radeon 5770
Codecs KANENA

Eνώ το 99% των .mkv μου παίζουν άνετα με DXVA υπάρχουν μερικά στα οποία έχω προβληματάκια όπως κοψίματα στον ήχο η στιγμιαίους "γδούπους" να ακούγονται απο τα ηχεία.

Όταν έχω αυτά τα προβλήματα παρατηρώ ότι ΔΕΝ έχω DXVA στο συγκεκριμένο αρχείο.

Ορίστε ένα παράδειγμα:

Σε αυτό το αρχείο όλα λειτουργούν μια χαρά

General
Complete name : E:\******\TAINIES HD\Open.Season.III.2011.*****.1080p.DTS.*******.mkv
Format : Matroska
File size : 4.97 GiB
Duration : 1h 14mn
Overall bit rate : 9 542 Kbps
Encoded date : UTC 2010-12-14 13:36:30
Writing application : mkvmerge v3.2.0 ('Beginnings') 编译于 Feb 12 2010 16:46:17
Writing library : libebml v0.7.9 + libmatroska v0.8.1

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : [email protected]
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Muxing mode : Container [email protected]
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Bit rate : 7 842 Kbps
Nominal bit rate : 8 083 Kbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 23.976 fps
Resolution : 8 bits
Colorimetry : 4:2:0
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.158
Stream size : 4.08 GiB (82%)
Title : Open.Season.3.2011
Writing library : x264 core 107 r1766 f9f0035
Encoding settings : cabac=1 / ref=4 / deblock=1:-2:-2 / analyse=0x3:0x113 / me=umh / subme=10 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=48 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=2 / deadzone=21,11 / fast_pskip=0 / chroma_qp_offset=-1 / threads=12 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=6 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=23 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=40 / rc=2pass / mbtree=0 / bitrate=8083 / ratetol=1.0 / qcomp=0.70 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=45000 / vbv_bufsize=40000 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30 / aq=1:0.80 / nal_hrd=none
Language : English

Audio
ID : 2
Format : DTS
Format/Info : Digital Theater Systems
Codec ID : A_DTS
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 1 510 Kbps
Channel(s) : 6 channels
Channel positions : Front: L C R, Surround: L R, LFE
Sampling rate : 48.0 KHz
Resolution : 24 bits
Stream size : 806 MiB (16%)
Title : DTS-CORE 1536K

Σε αυτό έχω τα προβλήματα

General
Complete name : E:\*******\TAINIES HD\Tangled.2010.720p.******.x264.*********.mkv
File size : 3.83 GiB
Duration : 1h 40mn
Overall bit rate : 5 465 Kbps
Encoded date : UTC 2011-02-28 01:26:21
Writing application : mkvmerge v3.3.0 ('Language') built on Mar 24 2010 14:59:24
Writing library : libebml v0.8.0 + libmatroska v0.9.0

Video
Format settings, ReFrames : 9 frames
Bit rate : 3 847 Kbps
Nominal bit rate : 3 953 Kbps
Width : 1 280 pixels
Height : 746 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 23.976 fps
Bits/(Pixel*Frame) : 0.168
Stream size : 2.69 GiB (70%)
Writing library : x264 core 98 r1649 20cbe10
Encoding settings : cabac=1 / ref=9 / deblock=1:-1:-1 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=9 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=32 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=0 / chroma_qp_offset=-2 / threads=9 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=0 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=6 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=50 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=3953 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=50000 / vbv_bufsize=50000 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00 / nal_hrd=none

Audio
Stream size : 1.06 GiB (28%)

Γιατί στο πρώτο το DXVA λειτουργεί και στο δεύτερο όχι ???

Τα φώτα σας παρακαλώ.

Last edited:
εγώ είμαι άσχετος φίλε, εμπειρικά παρατήρησα ότι έχω γδούπους ηχείων στα αρχεία που έχουν χαμηλό bitrate...
το σήμα προς τον ενισχυτή τρέμει δηλαδή εξαφανίζεται για ελάχιστα κλάσματα κι επανέρχεται, με αποτέλεσμα το φωτάκι του σήματος 5.1 ήχου να αναβοσβήνει σαν τρελό ...τότε ακούγονται και τα παράσιτα στα ηχεία. ελπίζω να βοήθησα..

Σε ενα PC με:

Intel Core 2 Duo E6420, 2.13 GHz (8 x 267)
WinXP SP3
Mpc-HC
FFdshow audio decoder
ATI Radeon 5770
Codecs KANENA

Eνώ το 99% των .mkv μου παίζουν άνετα με DXVA υπάρχουν μερικά στα οποία έχω προβληματάκια όπως κοψίματα στον ήχο η στιγμιαίους "γδούπους" να ακούγονται απο τα ηχεία.

Εννοείς ότι δεν χρησιμοποιείς τον FFdshow DXVA Video Decoder?
Και μπορείς να δείς τί χρήση της CPU έχεις στο 1ο και το 2ο αρχείο?

Last edited:
Στο Start Menu κάτω απ' το ffdshow, έχεις "FFdshow DXVA Video Decoder Configuaration" εκτός απ' το "FFdshow Video Decoder Configuration"?

Δες την εικόνα για να καταλάβεις τι εννοώ. Γραφω από laptop με Nvidia, οπότε το ffdshow που χρησιμοποιώ, είναι άλλο version και δεν περιέχει το DXVA module που δουλεύει μόνο σε ΑΤΙ.

Όμως στο HTPC (που έχει ΑΤΙ) και χρησιμοποιώ διαφορετικό version ffdshow, στο Start Menu Programs > ffdshow, έχω και "ffdshow DXVA Video Decoder Configuration".

Ποιό ffdshow version χρησιμοποιείς?

Attachments

• ffdshow.jpg
    ffdshow.jpg
    17.5 KB · Views: 54
Υπάρχει κανονικά όπως το λές.

Βασικά DXVA έχω κανονικά (χωρίς να ενεργοποιήσω το FFdshow DXVA) απλά ενα 1% των files για ένα ανεξήγητο λόγο ΔΕΝ παίζουν με DXVA.
Γι αυτο έβαλα τα 2 αρχεία πιο πάνω, γιατι δεν καταλαβαίνω τον λόγο και ποιά η διαφορά τους.

Επίσης να σου πώ ότι δοκίμασα να ενεργοποιήσω και το FFDshow DXVA χωρίς όμως αποτέλεσμα.Tickαρισα την επιλογή όπως είναι παρακάτω αλλά τίποτα....

Attachments

• 2011-03-13_175027.jpg
    2011-03-13_175027.jpg
    60.6 KB · Views: 49
Δεν είμαι τώρα στο PC με την ΑΤΙ.
Αργότερα θα δώ τις ρυθμίσεις μου και θα σου πώ.
Πώντως τα αρχεία που παίζεις είναι πολύ μικρά. Τι θα γίνει άν παίξεις ένα mkv των 18 - 20 Gb?

Βασικά DXVA έχω κανονικά (χωρίς να ενεργοποιήσω το FFdshow DXVA) απλά ενα 1% των files για ένα ανεξήγητο λόγο ΔΕΝ παίζουν με DXVA.

Παίζω άνετα ακόμα και 40 GB !! (Με DXVA πάντα)

Το θέμα παρουσιάζεται σε ποσοστό 1% των files....

Γι αυτο παραθέτω στο πρώτο post τα info απο 2 αρχεία εκ των οποίων το ενα παίζει κανονικά και το άλλο όχι.Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το ένα παίζει και το άλλο όχι.

Για ποιό λόγο στο ένα γίνεται κανονικά DXVA και στο άλλο ΟΧΙ με συνέπεια να έχω τα προβλήματα σε ήχο και καμιά φορά και στην εικόνα ??

Last edited:
Η μόνη διαφορά που βλέπω στα "nfo" files που παραθέτεις, είναι ότι το 2ο file είναι φτιαγμένο με νεότερη έκδοση του mkvmerge και νεότερες libs.

Δηλαδή:

1ο αρχείο
Writing application : mkvmerge v3.2.0 ('Beginnings') 编译于 Feb 12 2010 16:46:17

2ο αρχείο
Writing application : mkvmerge v3.3.0 ('Language') built on Mar 24 2010 14:59:24
Writing library : libebml v0.8.0 + libmatroska v0.9.0

Δηλαδή τελικά το πρόβλημα είναι στον ήχο όταν δεν παίζει με DXVA?
Η εικόνα πάει καλά?
Επίσης δες και το CPU Usage με και χωρίς DXVA.

Απάντηση: Re: Περίεργο πρόβλημα με DXVA

Δηλαδή τελικά το πρόβλημα είναι στον ήχο όταν δεν παίζει με DXVA?
Η εικόνα πάει καλά?
Επίσης δες και το CPU Usage με και χωρίς DXVA
.

1. NAI

2. Δεν παρατηρώ ιδιαίτερα προβλήματα.(αμυδρα ναι)

3. 19% - 28% χωρις DXVA ---------- 4% - 7% με DXVA

Όσο για το mkvmerge εχω κι άλλα που έγιναν με διαφορετικό mkvmerge αλλά ΔΕΝ έχω πρόβλημα κανενα εκει...
Αρα μάλλον είναι κάτι αλλο.

Απλά θέλω να βρώ την διαφορά ούτως ώστε, να το βλέπω στα info των files και να μην τα "δανειζομαι"

Last edited:
Το δευτερο αρχειο (no dxva) παιζει απο τον επεξεργαστη λογικα...
Βλεπω και 9 Reframes και δεν ξερω αν ο 6420 μπορει να τα βγαλει περα..

Το δευτερο αρχειο (no dxva) παιζει απο τον επεξεργαστη λογικα...
Βλεπω και 9 Reframes και δεν ξερω αν ο 6420 μπορει να τα βγαλει περα..

Αυτο το ξέρω....
Και τα βγάζει μια χαρα πέρα, Cpu load max 28%

Η ερώτηση είναι ΓΙΑΤΙ δεν ενεργοποιείται το DXVA

3. 19% - 28% χωρις DXVA ---------- 4% - 7% με DXVA

Όσο για το mkvmerge εχω κι άλλα που έγιναν με διαφορετικό mkvmerge αλλά ΔΕΝ έχω πρόβλημα κανενα εκει...
Αρα μάλλον είναι κάτι αλλο.

Απλά θέλω να βρώ την διαφορά ούτως ώστε, να το βλέπω στα info των files και να μην τα "δανειζομαι"

Τα προβλήματα που έχεις με τα αρχεία δεν έχουν να κάνουν με το ''φορτίο''. Δηλαδή, είτε ενεργοποιείται είτε δεν ενεργοποιείται το H.A., είναι αδιάφορο αν έχεις 28% ή 7% να δουλεύει η cpu. Οι δυο τιμές είναι πολύ χαμηλές ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή.

Δοκίμασες τα συγκεκριμένα προβληματικά αρχεία με άλλους players (vlc, km κ.λ.π.)? Έχουν το ίδιο πρόβλημα?

Το ότι δεν είχες πρόβλημα με άλλες εκδόσεις του mkvmerge δεν λέει κάτι. Μπορεί να είναι θέμα της συγκεκριμένης έκδοσης που είτε δεν υπήρχε σε προηγούμενες είτε λύθηκε στις επόμενες. Οπότε, μην αποκλείεις και αυτή την περίπτωση...

Δοκίμασες τα συγκεκριμένα προβληματικά αρχεία με άλλους players (vlc, km κ.λ.π.)? Έχουν το ίδιο πρόβλημα?

Όχι, κι αυτό διότι δεν έχω κανέναν άλλον στο PC.
Ασε που αν αρχίσω να βάζω, και να βγάζω, μάλλον θα γίνουν όλα κουλουβάχατα....:smash:

Και επιπλέον, έστω και το παίζει ένας απο αυτούς, και τι έγινε?
Θα εξακολουθεί να παραμένει το ΓΙΑΤΙ δεν παίζει με τον καλύτερο player ever ο οποίος μπορεί και παίζει απροβλημάτιστα αρχεία απαιτητικότερα και πολλαπλάσιων Gb.

Γι αυτό και θεωρώ ότι "μάλλον" έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο player αδυνατεί να παίξει με DXVA.Κάτι παίζει με το encode και κάποια επιλογή.
Ποιά άραγε να είναι αυτή?

Ορίστε άλλο ενα file που κάνει τα ίδια.Με ref 12 !!

General
Complete name : E:\TORRENTS\TAINIES HD\Detective.Dee.And.The.Mystery.Of.The.Phantom.Flame.2010.*****.720p.*********-****.mkv
File size : 6.50 GiB
Duration : 2h 3mn
Overall bit rate : 7 524 Kbps
Encoded date : UTC 2010-12-03 00:09:53
Writing application : mkvmerge v3.2.0 ('Beginnings') built on Feb 12 2010 16:46:17

Video
Format settings, ReFrames : 12 frames
Bit rate : 5 224 Kbps
Nominal bit rate : 5 376 Kbps
Width : 1 280 pixels
Height : 544 pixels
Display aspect ratio : 2.35:1
Frame rate : 24.000 fps
Bits/(Pixel*Frame) : 0.313
Stream size : 4.51 GiB (69%)
Writing library : x264 core 107 r1766 f9f0035
Encoding settings : cabac=1 / ref=12 / deblock=1:-3:-3 / analyse=0x3:0x113 / me=umh / subme=10 / psy=1 / psy_rd=1.05:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=48 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=2 / deadzone=21,11 / fast_pskip=0 / chroma_qp_offset=-1 / threads=12 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / constrained_intra=0 / bframes=6 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=24 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=50 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=5376 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / vbv_maxrate=50000 / vbv_bufsize=50000 / ip_ratio=1.40 / aq=1:0.80 / nal_hrd=none

Audio #1
Stream size : 1.30 GiB (20%)
Title : Cantonese DTSHD core5.1 1536k
Language : Chinese

Audio #2
ID : 3
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Codec ID : A_AC3
Bit rate : 640 Kbps
Stream size : 566 MiB (9%)
Title : Mandarin DDcore5.1 640k
Language : Chinese

Last edited:

Ασε που αν αρχίσω να βάζω, και να βγάζω, μάλλον θα γίνουν όλα κουλουβάχατα....:smash:

Μην ανησυχείς γι' αυτό. Εγκατάστησε τον VLC. Δεν χρειάζεται να τον ακουμπήσεις σε τίποτα. Αν σου κάνει τα ίδια, πάει να πει ότι το αρχείο είναι προβληματικό, αν όχι, κάτι φταίει με τον mpc.

Μην ανησυχείς γι' αυτό. Εγκατάστησε τον VLC. Δεν χρειάζεται να τον ακουμπήσεις σε τίποτα. Αν σου κάνει τα ίδια, πάει να πει ότι το αρχείο είναι προβληματικό, αν όχι, κάτι φταίει με τον mpc.

Θα μου στείλει τον ήχο στον ενισχυτή? Θα κ'άνει pass το DTS ??

Νομίζω πως όχι....

Και επιπλέον, έστω και το παίζει ένας απο αυτούς, και τι έγινε?
Θα εξακολουθεί να παραμένει το ΓΙΑΤΙ δεν παίζει με τον καλύτερο player ever ο οποίος μπορεί και παίζει απροβλημάτιστα αρχεία απαιτητικότερα και πολλαπλάσιων Gb.

Γι αυτό και θεωρώ ότι "μάλλον" έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο player αδυνατεί να παίξει με DXVA.Κάτι παίζει με το encode και κάποια επιλογή.
Ποιά άραγε να είναι αυτή?

Ορίστε άλλο ενα file που κάνει τα ίδια.

Το ερώτημα, όμως, θα έχει αποκλείσει έναν παράγοντα από τους πιθανούς του προβλήματος. Όσο γι' αυτό που αναφέρεις για τον καλύτερο player που παίζει πολύ απαιτητικότερα αρχεία, σου ξαναλέω ότι τα εν λόγω αρχεία που έβαλες δεν θέλουν ιδιαίτερες απαιτήσεις cpu, επομένως δεν είναι θέμα ''ιπποδύναμης'' αν παίξουν ή όχι. Τέλος, οι διάφοροι players δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα ''κουτιά'' του PC μας. Αν τα εντός του ''κουτιού'' δεν είναι καλά φτιαγμένα, δεν φταίει πιθανότατα το κουτί...

Θα μου στείλει τον ήχο στον ενισχυτή? Θα κ'άνει pass το DTS ??

Νομίζω πως όχι....

Και βέβαια θα στο κάνει, γιατί όχι?

Το θέμα, όμως, δεν είναι να αλλάξεις player, αλλά, να βρεις που οφείλεται το πρόβλημα.