Πέθανε η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,714
Θεσσαλονικη
Δυστυχως εφυγε απο τη ζωη μια ηθοποιος απο εκεινες που δωσανε πολλα στο θεατρο και πηρανε ελαχιστα.
Μπορει να μην ηταν ηθοποιος τεραστιου βεληνεκους ,αλλα εδινε τη ψυχη της στη παρασταση.Θεωρω τον εαυτο μου ευτυχή που μπορεσα και ειδα καποιες παραστασεις της στο ΚΘΒΕ.
Δεν ανηκε ποτε στο σταρ συστεμ ,αλλα οσο υπηρετησε το θεατρο το εκανε μεσα απο τα πολισμικα και πολιτικα της οραματα

Είμαι δέσμια τών πνευμάτων

Μια εκ βαθέων συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία, το 1995
...
- Παραμένετε φανατική τού θεάτρου.

« Ο φανατισμός είναι ψυχασθένεια ».

- Το αντίθετό του;

« Ελευθερία ».

- Είσθε κομμουνίστρια;
«Πιστεύω σ' αυτή την θεωρία ως καλλιτέχνης. Είναι η πιό σοφή κουβέντα που έχει πει η ανθρωπότητα γιά την οργάνωσή της. Φυσικά η φιλοσοφία της, ο διαλεκτικός υλισμός είναι και δικός μας, ο αρχαίος ελληνικός. Εδώ γεννήθηκε ».

- Αισθάνεσθε τσακισμένη ως άνθρωπος;

«'Έχω τσακιστεί αμέτρητες φορές και έτσι έχω πάει επάνω. Αν είμαι, πριν την παράσταση ήρεμη και χαρούμενη, πρέπει να με πάρει ο διάβολος κατ' εντολή μου, να συγχυσθώ, να εκνευριστώ, να έρθουν σε σύγκρουση όλα γύρω μου. Πρέπει να νιώσω την μοναδική ύπαρξη που είμαι. Πρέπει να έρθω στην απόγνωση. `Οτι είμαι ένα πλάσμα που ήρθα και θα φύγω. Και σ' αυτό το λίγο πρέπει να κάνω το θαύμα μου. Η σκηνή είναι ένα αλωνάκι, όπου εκεί είναι η ύπαρξη, η οποία ήρθε και θα φύγει. 'Αμα δεν υπάρχει θαύμα, δεν υπάρχει τίποτα ».

- Φοβάσθε τον θάνατο;

«Α, όχι, μ' αρέσει ο θάνατος. Μ' αρέσει πολύ ».

- Θα είναι γιά σας ευτυχισμένη στιγμή, αν θα είχε ουρές το θέατρό σας;

«Είναι πολύ νωρίς να έχει ουρές από τώρα. Αλλά θα έχει ».

- Θα σάς άρεσε ο χαρακτηρισμός ηθοποιός - εξωτικό;

«Μα είμαι, μα είμαι, όπως είμαστε όλοι. Απλώς το έχουμε βάλει στο πίσω ντουλάπι τού εγκεφάλου μας. Είμαι δέσμια τών πνευμάτων ».

Εξαιρετική σαν άνθρωπος κι ηθοποιός με σπάνια ευαισθησία αλλά κι ομορφιά.