Phillips Hue ή καποιες αλλες εξυπνες λαμπες

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
10,000
Αθηνα
Σκεφτομαι εδω και καποιον καιρο την ιδεα της προσθηκη εξυπνων λαμπτηρων στο σαλονι - χωρος θεασης τηλεορασης. Η λογικη ειναι οτι "με ενα κουμπι" στο κινητο θα dimαρονται οι εξυπνες λαμπες σε προκαθορισμενη φωτεινοτητα, καταλληλη για θεαση τηλεορασης. Οταν τελειωνω, παταω παλι "ενα κουμπι" επανερχονται στη φουλ φωτεινοτητα και απο εκει και περα μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο την υπολοιπη οικογενεια, σαν κανονικα φωτα.
Ιδανικα η ολη εγκατασταση θα συνοδευοταν απο καποιο wifi logitech harmony, ωστε με το που πατας το play να dimαρουν τα φωτα και με stop να επανερχονται. Εχω ηδη ομως το harmony 650 (δεν εχει δυνατοτητες wifi-bluetooth) και δεν μπορω (προς το παρων :D) να δικαιολογησω το κοστος στον εαυτο μου.

Σκεφτομουν τα hue και οχι αλλα (πιο οικονομικα εξυπνα φωτα) επειδη θελω να γινεται η δουλεια μεσω wifi. Απο οτι εχω δει τα προϊοντα των αλλων εταιρειων δουλευουν μεσω BT, το οποιο δεν πολυσυμπαθω. Επισης, η phillips εχει χρονια παρουσια στον χωρο, οποτε φανταζομαι οτι υπαρχει καλυτερη υποστηριξη και διασυνδεση με αλλες εφαρμογες.

Εχει καποιος εμπειρια με smart lights; δουλευουν οπως φανταζομαι και ελπιζω; Υπαρχουν κρυφα προβληματα που δεν εχω σκεφτει;

Τις κοίταζα κι εγώ αυτές τις Hue αλλά είναι πανάκριβες ρε γμτ. 200 ευρώ έχει το σετάκι των 3 spot GU10 μαζί με το hub τους...
Ακομα καλύτερα, αντί για κινητό ή harmony μπορείς να τις ελέγξεις φωνητικά και με το Amazon Echo ή το Google Home.
Εναλλακτικά κάποιος έξυπνος διακόπτης/dimmer έρχεται φτηνότερα...

http://www.skroutz.gr/c/786/lamptires.html?from=catspan&keyphrase=hue+starter

εχεις μεινει πισω :)

οντως 200ευρω/δολλαρια κανει το πρωτο σετ που ειχε βγαλει (και κυκλοφορει ακομα) που αλλαζει και χρωματα. Υπαρχει ομως και αυτο που παρεθεσα το λινκ που ειναι στα 80ευρω, με 2 μονοχρωμες λαμπες . Τα 200 και εγω δεν τα εδινα, αλλα στα 80 το σκεφτομαι.

Προφανως και εχει πιο χαβαλε με το echo / home, αλλα οι χρησιμοτητες αυτων των δυο συσκεων για την ελλαδα ειναι αρκετα περιορισμενες.
Ειδα παντως οτι υπαρχει applet στο ifttt για dim the lights https://ifttt.com/applets/258225p-dim-down-the-lights

Philips Hue, all the way!
Με διαφορα το καλύτερο κομμάτι του Home automation μου.
Δουλεύει απροβλημάτιστα και έχει μεγάλη παραμετροποίηση και συνδεσιμοτητα.

Re: Απάντηση: Phillips Hue ή καποιες αλλες εξυπνες λαμπες

Philips Hue, all the way!
Με διαφορα το καλύτερο κομμάτι του Home automation μου.
Δουλεύει απροβλημάτιστα και έχει μεγάλη παραμετροποίηση και συνδεσιμοτητα.

Πως το ελεγχεις; γινεται οντως με "μια κινηση" (εικονιδιο απο home screen) να εκτελεσεις συγκεριμενες εντολες / scenes (νομιζω τα λεει η Phillips); βλεπω το αβαταρ σου οποτε υποθετω οτι εχεις ios. Νομιζω οτι με ios μπορεις να το ελεγχεις και φωνητικα με siri; Επισης, εχεις ιδεα τι εμβελεια εχει η bridge;

ΥΓ: θυμαμαι το ποστ σου για τον εξυπνο θερμοστατη σου. Λες τωρα οτι εχεις και hue.. προσεχε μην απογειωθει το σπιτι σου :)

http://www.skroutz.gr/c/786/lamptires.html?from=catspan&keyphrase=hue+starter

εχεις μεινει πισω :)

οντως 200ευρω/δολλαρια κανει το πρωτο σετ που ειχε βγαλει (και κυκλοφορει ακομα) που αλλαζει και χρωματα. Υπαρχει ομως και αυτο που παρεθεσα το λινκ που ειναι στα 80ευρω, με 2 μονοχρωμες λαμπες . Τα 200 και εγω δεν τα εδινα, αλλα στα 80 το σκεφτομαι.

Προφανως και εχει πιο χαβαλε με το echo / home, αλλα οι χρησιμοτητες αυτων των δυο συσκεων για την ελλαδα ειναι αρκετα περιορισμενες.
Ειδα παντως οτι υπαρχει applet στο ifttt για dim the lights https://ifttt.com/applets/258225p-dim-down-the-lights

Δεν ειναι ομως τα ιδια προιοντα. Εγω στο σαλονι μονο σποτακια εχω, οπότε οι λάμπες (Ε27) δεν μου κάνουν.
Το ένα από τα δύο φωτιστικά του σαλονιού φοράει 5 GU10 (και το άλλο 8)! Δηλ. θέλω 300 ευρώ χαλαρά (για το ενα φωτιστικό)...
Απο την αλλη ενας εξυπνος διακόπτης (πχ Belkin) έρχεται φτηνότερα με την υπάρχουσα υποδομή αλλά χάνεις τις λειτουργίες των Hue (πχ dimming, χρώματα, κλπ)..

Πως το ελεγχεις; γινεται οντως με "μια κινηση" (εικονιδιο απο home screen) να εκτελεσεις συγκεριμενες εντολες / scenes (νομιζω τα λεει η Phillips); βλεπω το αβαταρ σου οποτε υποθετω οτι εχεις ios. Νομιζω οτι με ios μπορεις να το ελεγχεις και φωνητικα με siri; Επισης, εχεις ιδεα τι εμβελεια εχει η bridge;

ΥΓ: θυμαμαι το ποστ σου για τον εξυπνο θερμοστατη σου. Λες τωρα οτι εχεις και hue.. προσεχε μην απογειωθει το σπιτι σου :)

Χεχε, έχω τα hue, τον θερμοστάτη της tado, έναν έξυπνο router της Securifi με τον οποιο χειρίζομαι τα dimmer του σαλονιού αλλα μπορείς να βάλεις και πολλά αλλα πράγματα, 4 έξυπνες κάμερες με αισθητήρες και συναγερμό της Icontrol και ένα wemo on/off switch.
Όλα αυτά τα χειρίζομαι εύκολα μέσω iphone η/και apple watch. Στο iphone υπάρχουν widgets για ολα οποτε με ένα swipe right, επιλεγεις ότι θες ενώ φυσικά έχω προγραμματίσει τι ώρα θα ανάβουν και θα σβήνουν όλα. Όταν λείπεις πχ σε διακοπές του λες να ανάβει σε τυχαίες ώρες ώστε να φαίνεται κίνηση στο σπίτι.
Υπάρχει δυνατότητα χειρισμού μέσω siri αλλα απαιτείται αντικατάσταση του Hue hub με νεότερο κάτι που δεν θα κάνω έως ότου τα ελληνικα έρθουν στο siri.
Αν αγοράσεις τώρα, θα έχει το νέο homekit/siri compatible hub. Το range είναι πολύ καλό και όλα τα λεφτά είναι ο χειρισμός εξ αποστάσεως.
Υπάρχουν τρομερές δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ των συστημάτων μέσω του IFTT.

Δεν ειναι ομως τα ιδια προιοντα. Εγω στο σαλονι μονο σποτακια εχω, οπότε οι λάμπες (Ε27) δεν μου κάνουν.
Το ένα από τα δύο φωτιστικά του σαλονιού φοράει 5 GU10 (και το άλλο 8)! Δηλ. θέλω 300 ευρώ χαλαρά (για το ενα φωτιστικό)...
Απο την αλλη ενας εξυπνος διακόπτης (πχ Belkin) έρχεται φτηνότερα με την υπάρχουσα υποδομή αλλά χάνεις τις λειτουργίες των Hue (πχ dimming, χρώματα, κλπ)..

Εδω δυστυχως εχεις απολυτο δικιο. Εχω σκοπο να βαλω τις 2 του starter σε ενα φωτιστικο, το οποιο υπαρχει αλλα δεν χρησιμοποιειται ποτε. Ειναι e14, οποτε θελω να παρω και 2 ανταπτορακια e14->e27. Ειμαι ανθρωπος που η αισθητικη του χωρου δεν με ενδιαφερει (και ευτυχως ειμαι παντρεμενος με αντιστοιχη γυναικα :D), παρα μονο η λειτουργικοτητα.

Προσωπικα με ενδιαφερει αποκλειστικα, τουλαχιστον για αρχη, το on/off/dimming μεσω τηλεχειρισμου. Μια αλλη σκεψη θα ηταν οντως το wemo switch που ανεφερες. Εχω ενα φωτιστικο με ροοστατη το οποιο θα μπορουσε να συνδεθει με τον wemo switch και να εχω το επιθυμητο αποτελεσμα.

@takisot

μια ερωτησουλα για τα hue. Χανουν την συνδεση/προγραμματισμο αν σβησεις τον διακοπτη και τον ξανα-αναψεις; Δηλαδη μπορουμε να τα δουλευουμε και σαν "κανονικες" λαμπες ή απαξ και τα εγκαταστησουμε πρεπει ολα να γινονται με smartphone;

Ναι χάνουν την σύνδεση μιας που δεν έχουν ρεύμα και όταν επανέρχεται το ρεύμα, ανάβουν στο full λευκό. Υπάρχουν όμως και διακόπτες hue για να αποφύγεις αυτό που περιγράφεις.

Ναι χάνουν την σύνδεση μιας που δεν έχουν ρεύμα και όταν επανέρχεται το ρεύμα, ανάβουν στο full λευκό. Υπάρχουν όμως και διακόπτες hue για να αποφύγεις αυτό που περιγράφεις.
Sorry που σε πρηζω, αλλά προσπαθώ να καταλάβω.
Ας πούμε, ότι σβηνω το διακόπτη του ρεύματος. Σβήνει η λάμπα. Προφανώς δεν επικοινωνεί με την bridge αφού δεν έχει ρεύμα. Όταν ξανά αναψω τον διακόπτη, θα ανάψει σε full φωτεινότητα. Θα ξανά συνδεθεί αυτόματα με την bridge και θα μπορώ να την ελεγχω πάλι με smartphone; Ή θα πρέπει πρώτα να κάνω pair λαμπα-bridge;

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

sent from my mobile phone, i apologise for any spelling errors

Χεχε, έχω τα hue, τον θερμοστάτη της tado, έναν έξυπνο router της Securifi με τον οποιο χειρίζομαι τα dimmer του σαλονιού αλλα μπορείς να βάλεις και πολλά αλλα πράγματα, 4 έξυπνες κάμερες με αισθητήρες και συναγερμό της Icontrol και ένα wemo on/off switch.
Όλα αυτά τα χειρίζομαι εύκολα μέσω iphone η/και apple watch. Στο iphone υπάρχουν widgets για ολα οποτε με ένα swipe right, επιλεγεις ότι θες ενώ φυσικά έχω προγραμματίσει τι ώρα θα ανάβουν και θα σβήνουν όλα. Όταν λείπεις πχ σε διακοπές του λες να ανάβει σε τυχαίες ώρες ώστε να φαίνεται κίνηση στο σπίτι.
Υπάρχει δυνατότητα χειρισμού μέσω siri αλλα απαιτείται αντικατάσταση του Hue hub με νεότερο κάτι που δεν θα κάνω έως ότου τα ελληνικα έρθουν στο siri.
Αν αγοράσεις τώρα, θα έχει το νέο homekit/siri compatible hub. Το range είναι πολύ καλό και όλα τα λεφτά είναι ο χειρισμός εξ αποστάσεως.
Υπάρχουν τρομερές δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ των συστημάτων μέσω του IFTT.

Mε τον tado, μπορείς να ελέγξεις και το ζεστό νέρο από boiler το οποίο ειναι συνδεμένο με το λέβητα πετρελαίου ώστε να του λες να εχει ζεστο νερό οταν μπαίνεις σπίτι? Στο σπίτι μου έχω τους κλασσικούς αισθητήρες της siemens με το κουμπί για το ζεστο νερό. Προφανώς θα χρειαστώ και το extension kit ?

Επιπλέον εσύ τον πήρες εφάπαξ ή με το μηνιαίο πλανο ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Phillips Hue ή καποιες αλλες εξυπνες λαμπες

Sorry που σε πρηζω, αλλά προσπαθώ να καταλάβω.
Ας πούμε, ότι σβηνω το διακόπτη του ρεύματος. Σβήνει η λάμπα. Προφανώς δεν επικοινωνεί με την bridge αφού δεν έχει ρεύμα. Όταν ξανά αναψω τον διακόπτη, θα ανάψει σε full φωτεινότητα. Θα ξανά συνδεθεί αυτόματα με την bridge και θα μπορώ να την ελεγχω πάλι με smartphone; Ή θα πρέπει πρώτα να κάνω pair λαμπα-bridge;

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

Θα συνδεθεί αυτόματα και αστραπιαία με το bridge :)

Αυτό ακριβώς που ήθελα να ακούσω :)

Ευχαριστώ!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Phillips Hue ή καποιες αλλες εξυπνες λαμπες

Mε τον tado, μπορείς να ελέγξεις και το ζεστό νέρο από boiler το οποίο ειναι συνδεμένο με το λέβητα πετρελαίου ώστε να του λες να εχει ζεστο νερό οταν μπαίνεις σπίτι? Στο σπίτι μου έχω τους κλασσικούς αισθητήρες της siemens με το κουμπί για το ζεστο νερό. Προφανώς θα χρειαστώ και το extension kit ?

Επιπλέον εσύ τον πήρες εφάπαξ ή με το μηνιαίο πλανο ?

Ναι, ελέγχει και το νερό όπως θέλεις (εγώ πχ το έχω βάλει να ανάβει αυτόματα κάθε μέρα στις 7 για μισή ώρα. Χρειάζεται όμως το extension kit. Εγώ τα πήρα εφάπαξ. Αν τους πιάσεις την κουβέντα μέσω email/chat θα σου δώσουν λογικά και έκπτωση. Εμένα μου είχαν κάνει 10%.
Το Tado το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Με χρήση λέβητα (ουσιαστικά ότι έκανες πατώντας το κουμπί για ζεστό νερό στον θερμοστάτη της Siemens).

Τις εχω τρια χρονια. Εχω 13 λαμπες. Ξεκινησα με το σετ των τριων με τη στρογγυλη βαση. Και ξερετε γιατι? Για να τις χρησιμοποιησω στο σαλονι συνδυαστικα με μια απο τις philips μου. Με ειδικη εφαρμογη ambi+hue οι hue λαμπες συγχρονιζονται με το ambilight της philips. Το αποτελεσμα φαντασμαγωρικο ειδικα αν η ταινια η το ντοκυμοντερ εχει καταιγισμο χρωματων.
Σιγα σιγα αυξησα τον αριθμο σε εγχρωμες λαμπες και στο τελος αγορασα και μονοχρωμες λαμπεςγια την κουζινα τις οποιες ελεγχω και με swiitch (το οποιο βεβαια ειναι paired με τη βαση).
Ελεγχεται απο μακρυα εκτος σπιτιου και απο το τηλεφωνο και απο απομακρυσμενο υπολογιστη. Συνδεεται με IFTTT και εχει πολυ πλακα.
Επισης αλλαξα τη βαση με τη νεα τετραγωνη και ελεγχεται πλεον και με τη siri.
To προτεινω ανεπιφυλακτα σε καθε gadjet οβιο σαν την μουρη μου!

Πάντως είναι απίστευτη αυτοματοποίηση η σύνδεση αυτών των smart συσκευών/διακοπτών/dimmers με το Amazon Echo ή το Google Home, για φωνητικό έλεγχο...
Δηλ. να λες πχ "Alexa (λέξη-κλειδί), turn the lights off" ή "Alexa, χαμήλωσε τα φώτα στο 20% με αυτό το χρώμα" (στα αγγλικά όλα φυσικά)!

Δυστυχώς μόνο Αμερική, Αγγλία και Γερμανία δουλεύουν πλήρως και σωστά, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η χρήση τους και σε άλλες χώρες.
Δεν μπορείς δηλαδή να πεις "Alexa, what's the weather tomorrow?". Πρέπει να πεις "Alexa, what's the weather tomorrow in Athens, Greece?"!