Phono stage και Speed box

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,110
Κηφισια Αττικής
Καλησπέρα φίλοι μου θα ήθελα την γνώμη σας για τις δύο συσκευές που αναφέρονται στον τίτλο του νήματος.
Το έργο της κάθε μιας γνωστό. Η ύπαρξη και των δύο μπορεί να υπάρξει καθώς πολύς κόσμος που έχει πικαπ έχει και κάποιο προενισχυτή σήματος. Για speed box όμως δεν έχουν αναφερθεί και πολλά και απο κάποιο νήμα που διάβασα κάποιος φίλος πουλούσε ένα speed box λέγοντας οτι είναι +30% στην ποιότητα του ήχου. Ισχύει?
Δηλαδή είναι δόκιμη η σύνδεση πικαπ-speed box-phono stage-ενισχυτής?
Αξίζει να υπάρχουν όλα μαζί?
Υπάρχουν speed box με προενίσχυση μαζί?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

το speed box είναι για να τροφοδοτεί το μοτέρ του πικάπ και για να μπορείς να αλλάζεις τις στροφές από 33 σε 45 και αντίστροφα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το άλλο λέγεται phono box και είναι ο προενισχυτήες phono ή phono stage.
Το καθένα κάνει διαφορετική δουλειά.

κάπου διάβασα οτι το speed box είναι χρήσιμο σε πικ απ με μετάδοση περιστροφής μέσω ζώνης. Τα πικ απ με quartz lock μηχανισμό το χρειάζονται?

Το speed box η Pro-ject το έβγαλε για τα δικά της πικαπ. Σαφώς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα πικάπ αλλά μόνο belt drive.
Δεν κάνει για direct drive πικαπ.

Το φτηνό speed box που στοιχίζει γύρω στα 150 ευρώ λειτουργεί μόνο με pro-ject (ή ότι άλλο δέχεται 16V) και ναι η διαφορά του πρίν και μετά είναι εντυπωσιακή, τόσο εντυπωσιακή που εγώ λέω οτι δεν το ακούει κάποιος το Pro-Ject του χωρίς αυτό..

Το ακριβότερο δίνει και 220V οπότε μπορεί να φορεθεί σε οποιοδήποτε μοτέρ πικάπ. Θεωρητικά είναι καλύτερο απο το φτηνό και στο δικό μου Clearaudio Performance χωρίς να το κάνει άλλο πικάπ η διαφορά είναι αρκετή ωστε να το καταστήσει απαραίτητο. Έχει όμως 400 ευρώ... Ελπίζω να σε διαφώτισα

Το φτηνό speed box που στοιχίζει γύρω στα 150 ευρώ λειτουργεί μόνο με pro-ject (ή ότι άλλο δέχεται 16V) και ναι η διαφορά του πρίν και μετά είναι εντυπωσιακή, τόσο εντυπωσιακή που εγώ λέω οτι δεν το ακούει κάποιος το Pro-Ject του χωρίς αυτό..

Το ακριβότερο δίνει και 220V οπότε μπορεί να φορεθεί σε οποιοδήποτε μοτέρ πικάπ. Θεωρητικά είναι καλύτερο απο το φτηνό και στο δικό μου Clearaudio Performance χωρίς να το κάνει άλλο πικάπ η διαφορά είναι αρκετή ωστε να το καταστήσει απαραίτητο. Έχει όμως 400 ευρώ... Ελπίζω να σε διαφώτισα

Καλησπέρα νομίζω πάλι δική σου γνώμη είχα διαβάσει σε κάποιο άλλο νήμα στο οποίο έλεγες για τις εντυπωσιακές αλλαγές που αποφέρει κάποιο speed box. Επειδή δεν έχει αναφερθεί ιδιαίτερα όπως τα phono stage για αυτό άνοιξα αυτό το νήμα. Τα speed box δεν έχουν κάποιο είδος ενίσχυσης έτσι δεν είναι? Απλά εγώ έχω ένα παλιό direct drive πικαπ και για αυτό ρώτησα.

Tα speed box είναι τροφοδοτικά ακριβείας για μοτέρ εναλλασόμενου ρεύματος για πικάπ με ιμάντα οπότε για το δικό σου δεν κάνουν. Αν θές να επενδύσεις σε κάτι κρατώντας το ίδιο πικάπ πάρε ένα καλύτερο προενισχυτή phono. Aλλα για να έχουμε και μία εικόνα για το τί μιλάμε για ποιό πικάπ μιlάμε;
Ρωτάω για να δώ αν έχει νόημα να μπείς σε έξοδα και σε πόσα.

Tα speed box είναι τροφοδοτικά ακριβείας για μοτέρ εναλλασόμενου ρεύματος για πικάπ με ιμάντα οπότε για το δικό σου δεν κάνουν. Αν θές να επενδύσεις σε κάτι κρατώντας το ίδιο πικάπ πάρε ένα καλύτερο προενισχυτή phono. Aλλα για να έχουμε και μία εικόνα για το τί μιλάμε για ποιό πικάπ μιlάμε;
Ρωτάω για να δώ αν έχει νόημα να μπείς σε έξοδα και σε πόσα.

Έχω ένα πικαπ την hitachi ιδιαίτερα καλοδιατηριμένο:
http://www.vinylengine.com/library/hitachi/ht-356.shtml
πήγα να δώ για καινούριο έτσι για αλλαγή και μου έδειξαν ένα pro ject debut 3 και ένα RPM 1.3 genie με 360 και 330 ευρώ αντίστοιχα και κεφαλή ortofon 2Μ red επάνω. Μου άρεσε ο ήχος τους. Βέβαια εγώ δεν ζητάω κάτι εξεζητημένο στο ήχο, ακούω metal και δεν είναι οτι θα κάτσω να ψάξω τα βιολιά και τα κλαρινέτα...αναλυτικότητα χρειάζομαι αλλά δεν ψάχνομαι με ψηλά χαμηλά μεσαία και τα ρέστα...
στο δίκτυο είχα βρεί σε καλή τιμή μια κεφαλή της audio technica ATN120E αλλά λέω να πάω αυτό που έχω στο κατάστημα που επισκέφθηκα για τα pro ject να βάλω την 2Μ RED να πάρω και ένα phono box II της pro ject (γιατι ανεβάζω αρκετά τον ενισχυτή στην θέση phono) να μου το ρυθμήσουν εκεί οι άνθρωποι αντίβαρα antiskate κλπ και βλέπουμε. Καλά το σκέφτομαι?...

Έχω ένα πικαπ την hitachi ιδιαίτερα καλοδιατηριμένο:
http://www.vinylengine.com/library/hitachi/ht-356.shtml
πήγα να δώ για καινούριο έτσι για αλλαγή και μου έδειξαν ένα pro ject debut 3 και ένα RPM 1.3 genie με 360 και 330 ευρώ αντίστοιχα και κεφαλή ortofon 2Μ red επάνω. Μου άρεσε ο ήχος τους. Βέβαια εγώ δεν ζητάω κάτι εξεζητημένο στο ήχο, ακούω metal και δεν είναι οτι θα κάτσω να ψάξω τα βιολιά και τα κλαρινέτα...αναλυτικότητα χρειάζομαι αλλά δεν ψάχνομαι με ψηλά χαμηλά μεσαία και τα ρέστα...
στο δίκτυο είχα βρεί σε καλή τιμή μια κεφαλή της audio technica ATN120E αλλά λέω να πάω αυτό που έχω στο κατάστημα που επισκέφθηκα για τα pro ject να βάλω την 2Μ RED να πάρω και ένα phono box II της pro ject (γιατι ανεβάζω αρκετά τον ενισχυτή στην θέση phono) να μου το ρυθμήσουν εκεί οι άνθρωποι αντίβαρα antiskate κλπ και βλέπουμε. Καλά το σκέφτομαι?...

Για την Metal που ακους μην αποκλεισεις την ΑΤ-120 :thrasher::music-smiley-005:

Last edited:
έχεις υπόψην σου αν απο αυτό το site παραγγέλνοντας πέραν των 12 ευρώ για μεταφορικά που μου βγάζει υπάρχει περίπτωση τελωνείου?

http://www.lptunes.com/Audio-Technica-AT120E-AT-120E-phono-cartridge-p/atc06.htm
Αν οι κανονισμοι στην Ελλαδα ειναι οι ιδιοι οπως στην Κυπρο,μεχρι $100 δεν πληρωνεται φορος.Θα πρεπει να μας πει καποιος που ξερει σιγουρα.

Εγώ θα έπαιρνα το pro-ject που σου πρότειναν και θα ξεμπέρδευα.
Επίσης επέτρεψε μου να εκφραστώ λίγο "αιρετικά" αφού ακούς μόνο metal και να σου προτείνω να μην σνομπάρεις τα cd αφου το συγκεκριμένο είδος (και εγώ παλιός μεταλάς που "φλώρεψε" στην πορεία είμαι) ίσως να είναι και το μοναδικό που ωφελείται τόσο πολύ απο αυτό το format τόσο ωστε να αγγίζει τα όρια του ιδανικού.
Αυτά απο εμένα που έχω και κάννα χιλιάρι βινύλια και αρκετά απο αυτά είναι metal.