Photo Retouching - Συγκεκριμένα portrait Retouching..

jhal

Senior Member
7 February 2007
566
Βλέποντας το θέμα με τα πορτρέτα και μερικές φωτογραφίες διακρίνω ότι υπάρχουν φωτογραφίες που απο θέμα φωτισμού καδραρίσματος κλπ. αγγίζουν το επαγγελματικό επίπεδο.

Τι γίνεται όμως με τη διαδικασία retouching και ειδικά όταν το αποτέλεσμα αφορά κατηγορία glamour,fashion κλπ.

Ασχολείστε ,έχετε κάποια διαδικασία ???

Προσωπικά δεν έχω την εμπερία , ούτε τον εξοπλισμό για τέτοιου είδους φωτογράφιση αλλά έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι με το θέμα retouching που βέβαια κάθε άλλο παρά εύκολο είναι...

Τι ακριβως εννοεις? Το στησιμο, το καλλιτεχνικο κομματι, το τεχνικο κομματι απο θεμα φωτισμου κτλπ, το κομματι του βαψιματος-κομμωτικης κτλπ η το μετα το post-prossecing της εικονας στον υπολογιστη?
Γιατι υπαρχουν πολλες λυσεις σε μια εικονα για να φτασει σ ενα αξιοπρεπες επιπεδο.

Έχεις δίκιο, όλα αυτά είναι απαραίτητα αλλά αναφέρομαι στη διαδικασία post-proccessing.

Ο πιο ευκολος και γρηγορος τροπος ειναι ετοιμα φιλτρα... πχ της nik software.

Υπαρχουν και εξειδικευμενα προγραμματα αποκλειστικα για ρετους.

Με κάποια έτοιμα φίλτρα που κάνουν εξαιρετική δουλειά και λίγο διόρθωση με το "χέρι" εκεί που υπάρχουν μεγάλες ατέλειες και η δουλεία είναι αρκετά αξιοπρεπείς.
Τώρα αν θέλεις σούπερ επαγγελματικό αποτέλεσμα εφόσον όλα τα υπόλοιπα είναι αντίστοιχα , τότε ίσως χρειαστεί αρκετή ώρα στην οθόνη μπροστά.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Δηλαδή θεωρείτε ότι το να ασχοληθείς μόνο με το photoshop είναι χαμένος κόπος-χρόνος και ότι μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα απο λογισμικά τρίτων ?
Σε καμια περίπτωση δεν μου αρέσει αυτή η πλαστικούρα στο πρόσωπο που βλέπω σε αρκετές φωτογραφίες και ακόμα και σε επαγγελματικές.

Last edited:
Δηλαδή θεωρείτε ότι το να ασχοληθείς μόνο με το photoshop είναι χαμένος κόπος-χρόνος και ότι μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα απο λογισμικά τρίτων ?

Σε καμμία περίπτωση δεν είναι χαμένος κόπος-χρόνος η ενασχόληση με το photoshop. Τα παιδιά απλά προτείνουν εξειδικευμένα εργαλεία που απλοποιούν τη δουλειά.
Αλλά, στον πυρήνα κάθε φωτογραφικής επεξεργασίας βρίσκεται το photoshop (ή άλλες παρόμοιες σουίτες)! Αν κάποιος μάθει (λέμε τώρα...) το photoshop τότε είναι σίγουρο ότι θα είναι σε θέση να φτάσει στο τελειότερο δυνατό αποτέλεσμα.

εγω παντως λεω καλυτερα σωστο μακε-υπ πριν την φωτογραφιση, τοτε δεν θα χρειαστει πολυ photoshop

Σε καμμία περίπτωση δεν είναι χαμένος κόπος-χρόνος η ενασχόληση με το photoshop. Τα παιδιά απλά προτείνουν εξειδικευμένα εργαλεία που απλοποιούν τη δουλειά.
Αλλά, στον πυρήνα κάθε φωτογραφικής επεξεργασίας βρίσκεται το photoshop (ή άλλες παρόμοιες σουίτες)! Αν κάποιος μάθει (λέμε τώρα...) το photoshop τότε είναι σίγουρο ότι θα είναι σε θέση να φτάσει στο τελειότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με κάλυψες...

Το photoshop μπορεί σαφώς να βελτιώσει μια φωτογραφία, όμως δεν υποκαθιστά την σωστή λήψη. Εκεί πραγματικά φαίνονται τα skills του φωτογράφου. Φανταστείτε τον εαυτό σας λίγα χρόνια πρίν με το αρνητικό στον φορέα του μεγεθυντήρα έτοιμο τα τυπώσει στον σκοτεινό θάλαμο το καρέ που επέλεξε πάνω στην φωτοράπεζα. Το καρέ που επέλεξε ανάμεσα σε δεκάδες, αυτό με το σωστό timing στήν λήψη του πορταίτου. Επρεπε απλώς να είναι τέλειο!
Φανταστείτε τον ίδιο φωτογράφο στην φωτοτράπεζα να προσπαθεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες/εκατοντάδες slides το σωστό που θα δώσει στο περιοδικό. Πρέπει και αυτό να είναι τέλειο.
Θέλω με λίγα λόγια να πώ πώς πρέπει πρώτα να επιδιώκουμε να φωτογραφίζουμε σωστά και να μην επαφιόμαστε στην τελικά εύκολη και προσιτή πλέον απο τους περισσότερους λύση του photo manipulation. Έτσι εμείς γινόμαστε καλύτεροι με το κάθε photoshop να αποτελεί απλώς μέρος του εξοπλισμού μας και να μην είναι αυτοσκοπός.

"Δέ βαριέσαι μωρέ, τράβα εκεί πέρα θα τα βάλουμε μετά στο φωτοσοπ και θα τους αλλάξουμε τα φώτα".............Wrong way anyway....