Piano Covers γνωστών τραγουδιών στο ΥouTube

Φίλιππος Φ.

Supreme Member
12 February 2007
3,910
Αθήνα
Ξέρω ότι είναι λίγο παράξενο το θέμα που ανοίγω, ιδίως αν λάβουμε υπ' όψη μας πόσα "καβαλημένα καλάμια" κυκλοφορούν εκεί έξω.

Επειδή όμως έχω γενικά μια τρέλλα με τη μουσική, κάποιες μέρες που είμαι σε καλή διάθεση το ψάχνω το θέμα...

Προχθές λοιπόν έπεσα πάνω σε video κάποιου - που μάλλον ονομάζεται Adrian Lee - ο οποίος ισχυρίζεται ότι για κανένα από τα κομμάτια που παίζει στο πιάνο δεν έχει παρτιτούρα : ό,τι κάνει, το κάνει "με το αυτί".
Δεν αντιλέγω ασφαλώς πως αυτό ΕΙΝΑΙ δυνατόν. Και η εκτέλεση του νεαρού είναι γενικά άρτια, μάλλον δείγμα πολυετών σπουδών πιάνου.
Παρ' όλα αυτά, επειδή είναι ίσως ο καλύτερος που έχω εγώ δει στο YouTube στην εκτέλεση πολλών κομματιών, έιπα να το μοιραστώ μαζί σας...

Ιδού λοιπόν η εκτέλεση του "Clocks", τραγουδιού των Coldplay απο το δίσκο τους "Α Rush Of Blood To The Head" που είναι κατ' εξοχήν κομμάτι για πιάνο

http://www.youtube.com/watch?v=j5mYJrpx0gI

Αλλά και του "What I 'Ve Done" των Linkin Park από το δίσκο τους "Minutes To Midnight" που όμως δεν συγκαταλέγεται σε αυτά που θα λέγαμε "πιανιστικά" κομμάτια

http://www.youtube.com/watch?v=PxgAccoOD8o

Εκτός απο τα όποια σχόλια για το συγκεκριμένο, έχετε εσείς κανένα άλλο που να αξίζει να ακούσει κανείς;

(Σημ. : Το παλληκάρι δεν το γνωρίζω, και δεν το προμοτάρω καθ' οιονδήποτε τρόπο. Απλά με έχει εντυπωσιάσει ...)

Αποκλειστικα οσο αφορα στο πιανο στο παραπανω video, βλεπω εναν τυπο να κοπαναει νοτες χωρις να εκμεταλλευεται στο παραμικρο τις εκφραστικες δυνατοτητες του οργανου. Η εκφραστικοτητα του πιανου δεν ειναι μονο για τον Beethoven και τους πιανιστικους συνθετες, ειναι για Ο,ΤΙ παιζεται σε πιανο.

Για το cover να μη μιλησω καλυτερα, θα γινω πιο κακος...:D

Αν παντως σ' ενδιαφερουν τα covers, ψαξε γι αυτα του Vitamin String Quartet στο
Youtube(εχουν κανει σε Joy Division, U2, Queen κ.α.)

Y.Γ. Εχω δεκα χρονια σπουδων στο πιανο και πτυχια σε ανωτερα θεωρητικα.

Αποκλειστικα οσο αφορα στο πιανο στο παραπανω video, βλεπω εναν τυπο να κοπαναει νοτες χωρις να εκμεταλλευεται στο παραμικρο τις εκφραστικες δυνατοτητες του οργανου. Η εκφραστικοτητα του πιανου δεν ειναι μονο για τον Beethoven και τους πιανιστικους συνθετες, ειναι για Ο,ΤΙ παιζεται σε πιανο.

Για το cover να μη μιλησω καλυτερα, θα γινω πιο κακος...:D

Αν παντως σ' ενδιαφερουν τα covers, ψαξε γι αυτα του Vitamin String Quartet στο
Youtube(εχουν κανει σε Joy Division, U2, Queen κ.α.)

Y.Γ. Εχω δεκα χρονια σπουδων στο πιανο και πτυχια σε ανωτερα θεωρητικα.

Οι VSQ έχουν κάνει πολλά όντως και κάποια είναι ιδιαίτερα (όπως το "Sweet Child O' Mine" των Guns'N'Roses), και δεν είναι λίγες οι φορές που τους ακούω όταν είμαι στο γραφείο για να χαλαρώνω, πέρα από το ότι έχω δωρίσει CD τους σε φίλους !

Ψάχνομαι κυρίως για εκτελέσεις σε πιάνο από μη επαγγελματίες μουσικούς, που δεν έχουν το πλεονέκτημα των studios για να ηχογραφήσουν.
Και το διαχωρίζω γιατί υπάρχει φερ' ειπείν και ο David Sides που είναι επαγγελματίας και κάνει covers διαφόρων γνωστών κομματιών, αλλά τα μεγέθη με ένα οποιοδήποτε νεαρό που έχει ένα upright piano στο σπίτι του δεν είναι συγκρίσιμα.

Επίσης, τα περισσότερα που βρίσκω είναι εκτελέσεις από (ημι)επίσημες παρτιτούρες. Αυτό για μένα έχει την έννοια "μου αρέσει κάποιο κομμάτι, αγοράζω/κατεβάζω την παρτιτούρα και παίζω" που ανάγει την προσπάθεια του να εκτελέσω αυτό που μου αρέσει σε απλή αναζήτηση και όχι σε εξερεύνηση του ίδιου του κομματιού.

Όντως θα συμφωνήσω ότι τα παραπάνω κομμάτια δεν είναι επ' ουδενί πιστές εκτελέσεις των original και ότι δεν εκμεταλλεύεται το Yamaha του όπως ίσως να μπορούσε. Αλλά μου έκανε (και εξακολουθεί να μου κάνει) εντύπωση το τί ανακάλυψε στα κομμάτια που έπαιξε, τί του κίνησε το ενδιαφέρον, τί τον παρότρυνε να δοκιμάσει να εκφράσει μέσω του πιάνου αυτό που εκείνος άκουγε στο κομμάτι...

Πολλές φορές μου έχει τύχει ας πούμε να γοητευτώ από το bass line ενός τραγουδιού περισσότερο από ότι από την μελωδία ή το φωνητικό του μέρος. Αν λοιπόν είχα αυτή την ικανότητα (που δεν την έχω), πιστεύω ότι η όποια εκτέλεσή μου θα ήταν στραμμένη περισσότερο στο αριστερό μου χέρι και όχι στο δεξί (για να το πω με όρους πιάνου).

Αυτή μου η περιέργεια είναι και ο λόγος που όταν έχω κέφια κάθομαι και ψάχνω για piano covers, ιδίως σε κομμάτια που ξέρω...