Πηγή για Plexiglass

yzf906

New member
3 January 2009
21
Παιδιά καλησπέρα. Είμαι ένας Συριανός στη Ξάνθη και ασχολούμαι επαγγελματικά με το Πλέξιγλάς. Διαθέτω laser και μπορώ να φτιάξω οποιαδήποτε κατασκευή φανταστείτε. Για τα παιδιά του AV κάνω ειδικότατες τιμές.

Μπορείτε να με βρείτε εδώ : http://www.roussosepigrafes.gr/plexiglassshop

και εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=78219&page=7 μπορείτε να δείτε μια πλήρη συλλογή από φωτός που ανέβασε ένα από τα μέλη του AV από του κουτί για DAC που του έστειλα για να πάρετε μια ιδέα της ποιότητας της δουλειάς μου αλλά και της σημασίας που δίνω στη συσκευασία.

Οποιαδήποτε συμβουλή και παρατήρηση για το site μου θα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

ΜΦΧ

Αντώνης

Ερώτηση
Το laser πως οδηγείται? Αν οδηγείται μέσω υπολογιστή, τι αρχεία χρειάζεται?
Αρκούν αρχεία απο Autocad (dwg, dxf) ή θέλει κάτι άλλο?

Το δικό μου το βλέπει ο υπολογιστής σαν εκτυπωτή. Με τις ανάλογες ρυθμίσεις, αν το αρχείο είναι γραμμές τις κόβει ενώ αν είναι ράστερ το χαράσει. Χρησιμοποιώ το CorelDraw για σχεδιασμό - κοπή - χάραξη. Αυτό δέχεται και αρχεία autocad φτάνει να είναι έκδοσης 2000. Επίσης μπορεί να κάνει import τα περισσότερα διανυσματικά φορμάτς που κυκλοφορούν

Στέλνω στο email της εταιρείας ενα αρχείο Autocad, απλως για να μου πείτε αν μπορεί μια τέτοια πρόσοψη να τρυπηθεί εξ ολοκλήρου απο laser.

Μία άλλη καλή ιδέα ειναι να σχεδιαστεί ενα ολόκληρο πικ απ στον υπολογιστή και να κοπεί σε χονδό πλεξιγλάς ας πούμε 5 εκατοστά. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα?

Φυσικά και γίνεται. Φτάνει να έχω τα σχέδια. Μια λεπτομέρεια όμως: Το PG 5 πόντων δεν κόβεται με laser αλλά με cnc (διαθέτο και τέτοιο) και μετά γυαλίζεται στο χέρι. Στην contact form του site μου έχει το τηλέφωνό μου. Αν θες πάρε με να μου πεις λεπτομέρειες.

Στέλιο, υπάρχουν έτοιμα κομμένα κομμάτια πλεξι σπίτι μου σε αποστάσεις rega, 2,5 εκ βάση καθώς και πλατό 4 εκ. και άλλα, αλλά ΙΜΗΟ η κατασκευή πικάπ απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια από τα συνήθη λέιζερ. Εάν θές στη διαθεσή σου τα κομμάτια που έχω για τις δικές σου δοκιμές.

Το πρώτο πρόβλημα που είχα ήταν ότι το λέιζερ όταν κόβει σε βάθος δεν είναι απόλυτα κάθετη η τρύπα στο επίπεδο του πλέξι. Χρειάζεται τουλάχιστο λιμάρισμα προσεκτικό για τρύπες στο κέντρο ή βραχίονα. Ενώ και το πλατό τελικά χρειάστηκε να το λειάνω σε τόρνο. Το περιμετρικό κόψιμο με λέιζερ απαιτεί τορναδόρο για να γίνει στρογγυλό. Εάν δεις βαθύ κόψιμο από λέιζερ θα καταλάβεις.

Τέλος από όσο ξέρω συνήθως corel χρησιμοποιούν όλοι.

Απάντηση: Re: Πηγή για Plexiglass

Φυσικά και γίνεται. Φτάνει να έχω τα σχέδια. Μια λεπτομέρεια όμως: Το PG 5 πόντων δεν κόβεται με laser αλλά με cnc (διαθέτο και τέτοιο) και μετά γυαλίζεται στο χέρι. Στην contact form του site μου έχει το τηλέφωνό μου. Αν θες πάρε με να μου πεις λεπτομέρειες.

Προσώπικα δεν έχω σκοπό να φτιάξω κάτι άμεσα. Ίσως κάποιο άλλο μέλος . Αν κάποιος έχει κατι στο νού του μπορώ να τον βοηθήσω στα σχέδια.

Απάντηση: Re: Πηγή για Plexiglass

Στέλιο, υπάρχουν έτοιμα κομμένα κομμάτια πλεξι σπίτι μου σε αποστάσεις rega, 2,5 εκ βάση καθώς και πλατό 4 εκ. και άλλα, αλλά ΙΜΗΟ η κατασκευή πικάπ απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια από τα συνήθη λέιζερ. Εάν θές στη διαθεσή σου τα κομμάτια που έχω για τις δικές σου δοκιμές.

Το πρώτο πρόβλημα που είχα ήταν ότι το λέιζερ όταν κόβει σε βάθος δεν είναι απόλυτα κάθετη η τρύπα στο επίπεδο του πλέξι. Χρειάζεται τουλάχιστο λιμάρισμα προσεκτικό για τρύπες στο κέντρο ή βραχίονα. Ενώ και το πλατό τελικά χρειάστηκε να το λειάνω σε τόρνο. Το περιμετρικό κόψιμο με λέιζερ απαιτεί τορναδόρο για να γίνει στρογγυλό. Εάν δεις βαθύ κόψιμο από λέιζερ θα καταλάβεις.

Τέλος από όσο ξέρω συνήθως corel χρησιμοποιούν όλοι.

Ενδιαφέρον θα είχε αν το CNC πιάνει τετοιες ακριβειες. Ευχαριστώ για την προσφορα. Δεν βλέπω να εχω χρονο. Πες μας τι εχεις φτιάξει σε άλλο θεμα. Θα έχει ενδιαφέρον.

Για το laser έχετε δίκιο ότι όταν κόβει σε βάθος "φαλτσάρει" λόγω της διάθλασης της ακτίνας. Γιαυτό υπάρχει και το cnc που έχει ακρίβεια 0,01 χιλ !!! Μετά όμως τα κομμάτια θέλουν γυάλισμα με το χέρι όπου χρειάζεται

γεια σου αντωνη

μπορεις να μου πεις τι θερμοκρασιες αντεχει το πλεχιγλασ, 5μμ? το σκεφτομαι σαν επιπεδο για ενα ενισχυτη λυχνιας. θα εχει απωλειες αισθητικου τυπου με την παροδο του χρονου ?

ευχαριστω

παναγιωτης

Last edited:
Για να θερμοδιαμορφώσουμε το plexiglass το ανεβάζουμε στους 160 - 180 βαθμούς. Μέχρι τους 80 το 5 άρι - αναλόγως του μεγέθους - θε θα σκεβρώσει. Για να καέι πάντως δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς. Απ' όσον ξέρω καίγεται μετά τους 400 βαθμούς. Δεδομένου ότι θα το χρησιμοποιήσεις για πάτο - απ' ότι κατάλαβα - και δεδομένου ότι η ζέστη πάντα πάει προς τα πάνω, αν έχεις επαρκή αερισμό δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου. Οσον αφορά την αισθητική, τα πλεξιγλάς που δουλεύω εγώ έχουν εγγύηση 10 χρόνια σε εξωτερικές συνθήκες που σημαίνει ότι όταν το χτυπάει ο ήλιος και μπορεί να ανεβάσει ακόμη και 60-80 βαθμούς δεν θα πολυμεριστεί ούτε θα κιτρινίσει. Υπάρχουν και πλεξι στην αγορά που δίνουν εγγύηση μέχρι 30 χρόνια αλλά δεν ξέρω κατά πόσον στέκει. Ελπίζω να σε κάλυψα.

Αντώνης

ευχαριστω για την ταχυτατη απαντηση. προκειτε για ενισχυτη με λυχνιες, μια απο τις σκεψεις ειναι η χρηση πλεχιγλας. οταν θα εχει προχωρησει το project ισως σε ξαναενοχλισω, να δουμε τι μπορει να γινει..

Γεια σας,

Θα ήθελα να ενημερώσω, αν μου επιτρέπετε, του φίλους του forum ότι αν ενδιαφέρονται για ποιοτικές κατασκευές από plexiglass στην περιοχή της Αττικής μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο παρακάτω site:

http://www.plexiart.gr

H εταιρία Plexiart ειδικεύεται σε γενικές αλλά και ειδικές κατασκευές από plexiglass (πλεξιγκλάς) με πολύχρονη εμπειρία στο συγκεκριμένο χώρο.

Ευχαριστώ Θερμά