πισί αντί παλμογράφος - Πώς?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,660
μετά τις πρώτες οδηγίες του Κώστα

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1025265&postcount=5

επανέρχομαι σε άλλο νήμα γιά να μην χαλάσω την παρουσίαση της 0404

Λοιπόν ρυθμίζουμε την κάρτα του πισιού μας γιά είσοδο έξοδο.
Πάμε παρακάτω.
Το πισί μας (στην περίπτωσή μου λάπτοπ) έχει είσοδο έξοδο σε στερεοφωνικά μινι καρφιά.
Να υποθέσω ότι αν θέλω να δώ πως συμπεριφέρεται ένα dac εξωτερικό, παίρνω την έξοδό του και την βάζω μεσω κάποιου αντάπτορα καρφιού στην είσοδο του λάπτοπ.
Τρέχουμε το πρόγραμμα μετρήσεων.
Αυτό με το cd δεν κατάλαβα.
Γιατί να ρυθμίσουμε και είσοδο το cd. Αυτό αφορά την κάρτα του λάπτοπ.
υποθέτω ότι τους τόνους τους βάζουμε να παίζουν σε ένα cdplayer που τροφοδοτεί το dac.

Πείτε μου αν τα λέω σωστα´?

εγώ θέλω να μετρήσω κάτι εκτός του πισιού, άρα το ξεχνάω.
(διότι προφανώς αν παίζει το cd του λαπτοπ, τότε ΤΙ μετράω?)

Αρα μετράμε με ένα cd player. Όμως μπαίνει στο παιχνίδι, γιά ένα συγκεκριμένο, η spdif του.
Μήπως πριν προχωρήσουμε να δούμε πως μετράμε αυτήν?
Ή ζητάω πολλά γιά αρχή?

Υποθέτω ότι εννοεί να δίνεις σε μία συσκευή (πχ εξωτερικό προενισχυτή) το σήμα με τα τεστ που αναπαράγει το cd player του υπολογιστή από το line out, και να δίνεις (loop) πίσω από την έξοδο αυτής της συσκευής στο line in της κάρτας ήχου ώστε να κάνεις τις μετρήσεις. Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνδεσμολογίας...

χμμμμ....
σν παίρνουμε από το line out του λαπτοπ, τότε παίρνουμε από το line οut της onboard κάρτας, που εμείς δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε.
Θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε απλώς γιά να δοκιμάσουμε κάτι εξωτερικό.
Αρα...

Πολύ το ψειρίζεις! Μία επιλογή είναι κι αυτή, για όποιον θέλει να κάνει διάφορες δοκιμές (πχ μπορεί να θέλει να τεστάρει την ίδια την κάρτα)...:ears:

ποτέ δεν θέλεις να τεστάρεις την ίδια σου την κάρτα, ή τουλάχιστον μία μόνο κάρτα...

Απάντηση: Re: πισί αντί παλμογράφος - Πώς?

ποτέ δεν θέλεις να τεστάρεις την ίδια σου την κάρτα, ή τουλάχιστον μία μόνο κάρτα...

Άργησα να το δω το νήμα. Δίκιο έχεις. Αυτός είναι και ο περιορισμός της μεθόδου.

Όταν χρησιμοποιείς την έξοδο της κάρτας για να τροφοδοτήσεις την προς μέτρηση συσκευή, περιορίζεσαι από την ποιότητα της αναλογικής εξόδου της κάρτας. Tον περιορισμό της ποιότητας της αναλογικής εισόδου τον έχεις έτσι κι αλλιώς.

Γι αυτό και ψαχνόμαστε με τις καλές επαγγελματικές.

Με άλλα λόγια: Δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για συσκευές πού μετράνε το ίδιο ή και καλύτερα από την κάρτα σου.

Για τα λαμπάτα δεν είναι θέμα, μετράνε συνήθως χειρότερα, αν θέλεις όμως να μετρήσεις κανένα καλό solid state (ακόμα και τα μπέρυ) δεν θα έχουν και μεγάλη αξία τα συμπεράσματα...

Για diy κατ/ές ακόμα κι έτσι, επιβεβαιώνεις ότι δεν πάει κάτι στραβά.

Aυτός είναι και ο σκοπός της όλης ιστορίας: να ελέγχουμε αυτά που φτιάχνουμε.

Τα έτοιμα προϊόντα - σοβαρών εταιριών- δεν έχουν ανάγκη (@ Χρήστος Τσιτιμάκης).

Κοιτάς το datasheet του κατ/τή.
Κανείς -πλέον- δεν λέει ανακρίβειες, όπως παλιά με την ισχύ "Music" ή ακόμα και "PMPO"

Τελικά η έξοδος μιας απλής κάρτας ήχου, είτε OnBoard είτε μέσω διαύλου μόνο μπελάς είναι.

Όσοι θυμούνται ή είχαν διαβάσει τα γραφόμενα στον "Οδηγό Μετρήσεων Ήχου" μεταξύ των όσων είχαν ειπωθεί είχα αναφέρει ότι χρησιμοποιώντας ως γεννήτρια παλμών την εσωτερική κάρτα ήχου, είχα "παραμόρφωση διάβασης".

Τελικά ούτε παραμόρφωση διάβασης" υπήρχε ούτε τίποτα, ήταν φαινόμενο παραμόρφωσης που δημιουργούσε το αναλογικό μέρος της κάρτας. Τώρα που άρχισα τις μετρήσεις με κανονική γεννήτρια, όλα πάνε ρολόι...

Οπότε εάν δεν έχεις μία αξιόλογη κάρτα ήχου, "κουκουρούκου" για αξιόπιστες μετρήσεις, απλώς για να δεις μόνο τη διαδικασία και τις απεικονίσεις...

Ακριβώς στον τίτλο του θέματος.

Το pc λίγα έως ελάχιστα έχει να προσφέρει σαν παλμογράφος με μια κοινή κάρτα ήχου διότι:

- η περιοχή συχνοτήτων που καλύπτει είναι πολύ μικρή αρκετά <10ΚΗΖ για μια κοινή κάρτα με sample rate 48ΚΗΖ.
- το ίδιο σε πολύ χαμηλές συχνότητες. Είναι άχρηστο για <10ΗΖ.
- κακή συμπεριφορά σε σήματα με παλμούς λόγου του πρώτου.
- η διαδικασία ρύθμισης για μέτρηση μεγεθών είναι δύσκολη, απαιτεί επιπλέον εξοπλισμό και είναι μάλλον άσκοπη.
- δεν δέχεται σήματα υψηλής τάσης. Οι περισσότερες φτηνές κλιπάρουν αρκετά <1Vrms στην είσοδο τους.

Γενικά ο παλμογράφος χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για αναγνώριση προβλημάτων, μέτρηση μεγεθών και ορίων μιας μηχανής. Με τους παραπάνω περιορισμούς είναι μάλλον άχρηστο το PC με την κάρτα του.

Τα πράγματα διαφοροποιούνται αν χρησιμοποιηθεί το PC μόνο για την επεξεργασία και αποτύπωση ενώ τα κομμάτια του αναλογικού και AD αναλάβει μια ειδική συσκευή πχ AP.

Για ερασιτεχνική χρήση η αγορά ενός κλασσικού -γιατί όχι αναλογικού- παλμογράφου- είναι πιο προσιτή, ασφαλής αλλά και πρακτική λύση. Βρίσκονται μεταχειρισμένοι σε πολύ προσιτές τιμές.

ένα rta όπως πχ το behringer ultra curve που έχω θα μπορούσε πχ να δουλέψει...?
μιά και έχει 32 μπιτους επεξεργαστές ?

Απάντηση: Re: πισί αντί παλμογράφος - Πώς?

ένα rta όπως πχ το behringer ultra curve που έχω θα μπορούσε πχ να δουλέψει...?
μιά και έχει 32 μπιτους επεξεργαστές ?

Όχι. Γιατί είναι θέμα συχνότητας δειγματοληψίας.

Γενικά, όταν μιλάμε για μετρήσεις με PC, εννούμε ανάλυση φάσματος (spectrum analyser, σαν τη λειτουργία rta του behringer δηλαδή) με ημιτονοειδή σήματα.

Εκεί κάνει μια χαρά δουλειά, καλύτερη από ότι θα χρειαστεί ο μέσος αλλά και ο πιο προχωρημένος "ντιούης"

Τετράγωνα γιόκ (πάνω από 1 ΚΗΖ). Παλμογράφος επίσης γιοκ (το εξήγησε ο morfeas).