Πιστευετε οτι το Ηρακλειο της Κρητης ειναι μια "Μικρη Αθηνα"?

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,393
Καλησπερα!

Εχω γεννηθει στην Αθηνα,μεχρι το νηπιαγωγιο εμενα εκει,μετα μετακομισαμε στο Ηρακλειο Κρητης και ουσιαστικα μεγαλωσα εκει.Τα τελευταια 8 χρονια ημουν φοιτητης στην Αθηνα,και βεβαια,κατεβαινα πολυ συχνα στο Ηρακλειο.
Ετσι λοιπον τις εχω ζησει αρκετα και τις 2 πολεις.

Σχεδον καθε φορα που λεω οτι ειμαι απο το Ηρακλειο της Κρητης,μου λενε "το Ηρακλειο ειναι μια μικρη Αθηνα"η οτι μοιαζει με την Αθηνα.

Αυτο κατα τη γνωμη μου δεν ισχυει.

Καταρχην,η Αθηνα ειναι μια πολη οπου σε οποια περιοχη και να πας,υπαρχει αλλο εμπορικο κεντρο/μαγαζια,καφετεριες κτλ.Στο Ηρακλειο αν θες να ψωνισεις πας στο κεντρο γιατι εκει ειναι ολα τα μαγαζια.Απαξ και βγεις απο το κεντρο αρχιζει η....ερημια(με εξαιρεση λιγο την παραλιακη το καλοκαιρι)
Στην Αθηνα οπου και να πας(Αιγαλεω,Κορυδαλλο,Μαρουσι,Πειραια,Περιστερι,Πατησια και και ....)εχει αλλα μαγαζια,αλλα μπαρ κτλ.Αυτο απο μονο του αποτελει τεραστια διαφορα αναμεσα στις δυο πολεις.

Επισης το Ηρακλειο δεν εχει τους δρομους της Αθηνας.Στην Αθηνα υπαρχουν τοσο μεγαλοι λεωφοροι,που στο Ηρακλειο ουτε να το φανταστεις.Δρομοι σαν την λεοφωρο Αθηνων,Συγγρου,Κηφισιας,Π.Ραλλη κτλ δεν υπαρχουν στο Ηρακλειο.(Ουτε καν οι εθνικες οδοι στην Κρητη δεν ειναι ετσι που λεει ο λογος)

Επισης το Ηρακλειο δεν εχει Τρολει,μετρο,ηλεκτρικο,τραμ κτλ.

Το Ηρακλειο δεν εχει αυτη την οψη που εχει η Αθηνα.Αυτα τα μεγαλα κτιρια/υπηρεσιες/εταιριες,τα εμπορικα κεντρα,γενικα αυτη τη χαρακτηριστικη οψη που εχουν τα κτιρια,η πολη κτλ.Το Ηρακλειο δεν ειναι ετσι ουτε μεσα στο κεντρο της πολης.Οι δρομοι ειναι μικροι,τα κτιρια χαμηλα,εχει διαφορετικη αισθηση.

Θα μπορουσα να πω οτι εκει που μενω στο Αιγαλεω(κοντα στα τει αθηνας),θα μπορουσε να πει καποιος οτι μοιαζει λιγο με μια επαρχιακη πολη
αλλα ολες οι πολεις της Ελλαδας πανω κατω σε πολλα σημεια εχουν παρομοια μορφη με τις πολυκατοικιες κτλ.

Μου λενε οτι μοιαζει στην Αθηνα εξαιτιας της κινησης και των αυτοκινητων.
Δεν αρκει αυτο κατα τη γνωμη μου για να πεις οτι το Ηρακλειο ειναι μια μικρη Αθηνα.Εδω και στο χωριο μου που λεει ο λογος στο τελος θα υπαρχει κυκλοφοριακο.Παει να πει αυτο οτι θα μοιαζει στην Αθηνα?Στην Αθηνα οπου και να πας γινεται της π.......ας.Αυτα επισης που γινονται στο κεντρο της Αθηνας δε γινονται στο Ηρακλειο.

Το Ηρακλειο μοιαζει με "χωριο" αν το συγκρινεις με την Αθηνα.Ειναι μια απλη,μικρη πολη.Δεν ειναι μια μικρη Αθηνα.

Ειναι πιστευω μια αποψη που τη λεει ο ενας,τη λεει ο αλλος και μετα το λενε ολοι.

στα χάλια της κυκλοφοριακής ροής ναι την έχει ξεπεράσει .. τα μάλα ...

δεν παλεύετε κουμπάρε με τίποτα

η πιο απλή διαδρομή στο Ηράκλειο είναι απλά εφιαλτική ακόμα και για έμπειρο ταριφα της Ομονοίας

ειχα την ατυχια να παω πριν 3 χρονια ,ευτυχως για τρεις ωρες

Αθηνα με τα ολα της

ειχα την ατυχια να παω πριν 3 χρονια ,ευτυχως για τρεις ωρες

Αθηνα με τα ολα της

μπορεις να μου περιγραψεις τι ακριβως σε εκανε να νιωσεις σα να ησουν στην Αθηνα?Μηπως πριν πας ειχες μια αισθηση οτι θα συναντησεις μια παραδοσιακη,νησιωτικη πολη,με καποια συγκεκριμενη αρχιτεκτονικη πχ?

1. έχουν κυκλοφοριακό χάος και όλοι παρκάρουν όπου τους ...την δώσει.
2. έχουν πήξει στους αλλοδαπούς επενδυτές με το μπογαλάκι στην πλάτη και στις ξένες δισκογραφικές εταιρίες.
3. σε κάθε φανάρι και ένας ζητιάνος εισαγωγής.
4. Υπάρχουν τσαντιρομαχαλάδες που έτσι και πέσεις μέσα αναρωτιέσαι αν είσαι στην Ουγκάντα ή στο Ελλάντα.
5. Απο ναρκωτικά τίγκα και οι δύο
6. κι απο χούλιγκαν το Ηράκλειο καλά τα καταφέρνει, ειδικά τώρα τελευταία με τους κάφρους στην Ε. Αντιστάσεως.
7. δεν λες καλημέρα στον γείτονα σου και στις δύο πόλεις
8. Δεν υπάρχει πάπου προς πάπου Ηρακλειώτης όπως δεν υπάρχει Αθηναίος, όλοι είναι ή "βλάχοι" ή "γύφτοι" ή "πρόσφυγες" εν πάση περιπτώσει όλοι είναι "αναμαζωξάρηδες".
9. και οι δυό περιμένουν ένα σεισμό 9+ ρίχτερ για να κάνουν μια καινούρια αρχή!
10. και στις δυο υπάρχει μεγαλοαστική τάξη για γέλια, που το μόνο τους επίτευγμα είναι κάποιος διαπλεκόμενος πρόγονος που τα 'κονόμησε για τα καλά αφήνοντας πίσω του ξιπασμένους απογόνους.
11. Τα αυθαίρετα κτίρια είναι περισσότερα από τα νόμιμα, αποτέλεσμα της μη επέκτασης του σχεδίου πόλης και της διεφθαρμένης πολεοδομίας.
12. Η μεταφορά του αεροδρομίου και στις δύο έχει μυρωδιά σκανδάλων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΟΥΑΣΙΜΟΔΕΙΑ ΠΟΛΗ έγραφε πριν χρόνια ένας τοίχος στην γειτονιά μου και μα τω Θεό συμφωνώ απολύτως μαζί του!

Ένας έποικος

μπορεις να μου περιγραψεις τι ακριβως σε εκανε να νιωσεις σα να ησουν στην Αθηνα?Μηπως πριν πας ειχες μια αισθηση οτι θα συναντησεις μια παραδοσιακη,νησιωτικη πολη,με καποια συγκεκριμενη αρχιτεκτονικη πχ?

ακριβως φιλε μου ,οντως πηγα με λαθος αισθηση και εχοντας δει μονον φωτογραφιες απο Χανια

και φυσικα να πω οτι ημουν 2 και ωρες διπλα στο γηπεδο του ΟΦΗ

κάποτε είχα ακούσει ότι ήταν παράδειγμα αποφυγής σχεδίου πόλεως στα Πανεπιστήμια ( μάλλον ψέμα θα ναι ..) αλλά πραγματικά άναρχη πολιτεία
ρε παιδί μου

κατοικείται όμως από καταπληκτικούς Κρητηκαρους και Κρητηκοπούλες ( οι περισσότεροι τουλάχιστον ! )

οπότε το παραβλέπουμε το χάλι

:fahne90::fahne90::D

άσε που έχει κάτι υπέροχους γύρους-πίτα .... :eating::adore:

κάποτε είχα ακούσει ότι ήταν παράδειγμα αποφυγής σχεδίου πόλεως στα Πανεπιστήμια ( μάλλον ψέμα θα ναι ..) αλλά πραγματικά άναρχη πολιτεία
ρε παιδί μου
.................................

Ισχύει. Και όσοι είναι Γεωλόγοι, θα θυμούνται τι μας έλεγαν στην Σεισμολογία για την πόλη αυτή.....

Παιδια,παροτι και εμενα μου αρεσουν τα Χανια λιγο περισσοτερο απο το Ηρακλειο,πιστευω οτι υπαρχει μια υπερβολη στη συγκριση των δυο.Αν εξαιρεσεις το ενετικο λιμανι,μετα η πολη παλι σα μια πολη ειναι(οχι σαν Αθηνα!),δεν εχει κατι τοσο ιδιαιτερο,παλι πολυκατοικιες και σπιτια παρομοια ειναι.Απλα εχει καλητερη
δομηση.Το Ηρακλειο σε αυτο τον τομεα ειναι...καλητερα μην πω.

Η πρώτη μου επίσκεψη στο Ηράκλειο ήταν λίγο κάπως....... με περίμενε νοικιασμένο τουτού και οδηγώντας μέσα στη πόλη ψιλοχάθηκα........ μετά από αρκετά τηλ κατάφερα να φτάσω εκεί που ήθελα !!!!!

Είναι αρκετά άναρχη η δόμηση της πόλης, αλλά να ήταν μόνο το Ηράκλειο ?????
Υπάρχουν και άλλες πόλεις στη χώρα μας με άναρχη δόμηση, κυκλοφοριακό, φασαρία κλπ.

υ.γ. mstr, που να έβλεπες τη γειτονιά που μένεις στοπ Αιγάλεω 20 χρόνια πριν !!!!!!! άλλο πράμα.......τώρα χάλασε και αυτή. Τυχαίνει το πατρικό μου να ήταν στην Γοργοποτάμου & Οικονόμου γωνία....

Δεν ξέρω να σου πώ για το Ηράκλειο φίλε μου, 1 βδομάδα πέρασα εκεί πριν 9 χρόνια και αυτήν μέσα στο Βιολογικό. Αλλά όταν η Αθήνα έχει 5 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό (και ανάλογη έκταση) απο την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, και άλλες τόσες απο τις υπόλοιπες, κάθε σύγκριση είναι άτοπη εξ'ορισμού.

Όποιος δεν έχει ζήσει αυτήν την διαφορά μεγέθους (και απο τις δύο πλευρές) μπορεί να ξεγελαστεί αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.
Η Αθήνα είναι μία πόλη, μία ευρωπαϊκη πρωτέυουσα, ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Ώς τέτοια καρπώνεται τα οφέλη της, αλλα πάσχει και απο τις αρρώστιες της. Και τα μεν και τα δε είναι πολλά.
Πόλη άλλη τέτοια στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ακόμα και η Θεσσαλονίκη έχει απωλέσει σε μεγάλο βαθμό τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της και έχει υποβιβαστεί σε μεγάλο χωριο, έστω κωμόπολη.

Το οτι δεν αποτελεί μικρή Αθήνα δεν είναι ούτε κακό, ούτε καλό. Είναι απλά ένα γεγονός

Πάντως η αλήθεια είναι οτι όλες οι πόλεις μας είναι εξαιρετικά άσχημες...
Έχουν κανα δυό περιοχές που είναι ωραίες (πχ. Θησείο, Πλ. Αριστοτέλους κλπ) αλλά κατα τα άλλα είναι ένα πάρκο τσιμεντου και κεραιων με μόνο χρώμα τα τεντόπανα...
Εξαιρούνται οι νησιωτικές Χώρες, τα ζαγοροχώρια, τα χωριά του Πηλίου και λοιποί παραδοσιακοί οικισμοί...
Πολύ ασχήμια βρε παιδί μου!

Πάντως η αλήθεια είναι οτι όλες οι πόλεις μας είναι εξαιρετικά άσχημες...
Έχουν κανα δυό περιοχές που είναι ωραίες (πχ. Θησείο, Πλ. Αριστοτέλους κλπ) αλλά κατα τα άλλα είναι ένα πάρκο τσιμεντου και κεραιων με μόνο χρώμα τα τεντόπανα...
Εξαιρούνται οι νησιωτικές Χώρες, τα ζαγοροχώρια, τα χωριά του Πηλίου και λοιποί παραδοσιακοί οικισμοί...
Πολύ ασχήμια βρε παιδί μου!

Εχεις δικιο.

Παντως πολλα χωρια της Κρητης ειναι ανοστα απο πλευρας εμφανισης.Μια φορα ειχα παει σε κατι χωρια πανω στο περτουλι που ειχε χιονια και τα χωρια ηταν ομορφα με ωραια σπιτια σαν παραδοσιακα,πολυ ομορφα.
Αλλα οπως και να κανουμε,σε αυτα τα ανοστα χωρια μεγαλωσα(εννοω χριστουγεννα,πασχα,καλοκαιρια κτλ) και με συνδεουν συναισθηματα!

Δεν ξέρω να σου πώ για το Ηράκλειο φίλε μου, 1 βδομάδα πέρασα εκεί πριν 9 χρόνια και αυτήν μέσα στο Βιολογικό. Αλλά όταν η Αθήνα έχει 5 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό (και ανάλογη έκταση) απο την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, και άλλες τόσες απο τις υπόλοιπες, κάθε σύγκριση είναι άτοπη εξ'ορισμού.

Όποιος δεν έχει ζήσει αυτήν την διαφορά μεγέθους (και απο τις δύο πλευρές) μπορεί να ξεγελαστεί αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.
Η Αθήνα είναι μία πόλη, μία ευρωπαϊκη πρωτέυουσα, ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Ώς τέτοια καρπώνεται τα οφέλη της, αλλα πάσχει και απο τις αρρώστιες της. Και τα μεν και τα δε είναι πολλά.
Πόλη άλλη τέτοια στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ακόμα και η Θεσσαλονίκη έχει απωλέσει σε μεγάλο βαθμό τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της και έχει υποβιβαστεί σε μεγάλο χωριο, έστω κωμόπολη.

Το οτι δεν αποτελεί μικρή Αθήνα δεν είναι ούτε κακό, ούτε καλό. Είναι απλά ένα γεγονός

Ωραια το εθεσες εδω,πολυ σωστο.
Αρχικα το εθεσα σαν "την αισθηση" που σου αφηνει εμφανισιακα,σα μερος,αλλα βεβαια υπαρχει και η κοινωνικη προεκταση του θεματος.

Last edited:
Καταλαβαίνω αυτό που λές για το συναισθηματικό δέσιμο. Το μέρος που έζησες και μεγάλωσες πάντα θα το σκέφτεσαι με νοσταλγία μετά. Γιαυτό και έχει και μεγαλύτερη αξία η κριτική άποψη, γιατί δεν προέρχεται απο εμπάθεια η απο άλλους λόγους.
Όπως και να το κάνουμε, όσο άσχημα και αν είναι ορισμένα μέρη είναι το σπίτι μας. Έμεινα 8 χρόνια Θεσσαλονίκη σε μια γειτονιά που όμορφη δεν την λες. Πολυκατοικίες στοιβαγμένες η μία δίπλα στην άλλη, στενοί δρόμοι και γενικά πολύ βουή. Αλλά μου λείπει απίστευτα εκείνο το μέρος. Αυτό που λέμε urban life κυρίως. Η Πίτσα Σάκης που είχε ουρά 10 ατόμων τα ξημερώματα, ο Γιώργος ο μανάβης που μας έφερνε ότι εξωτικό του ζητούσαμε, το Κρεοπωλείο Κιλκις με το κυνήγι, το ΠροΠοτζήδικο και ο κλέφτης παππούς βενζινας...
Η ομορφιά μιας πόλης για τον πολίτη της δεν κρίνεται απο τα όμορφα κτήρια και τα φωτισμένα μνημεία. Αυτά είναι κυρίως για τον περιστασιακό επισκέπτη, χωρίς να παραγνωρίζω την σημασία τους και για τον μόνιμο. Αυτό όμως που γοητεύει και μένει στο τέλος είναι η ζωή σε αυτήν. Οι μικρές καθημερινές κινήσεις ρουτίνας που αναπτύσεις εκεί. Το να ξέρεις που θα πάρεις/φας/πεις/δεις/κάνεις το οτιδήποτε. Το να είσαι μέρος της.
Και όταν είσαι μέρος απο κάτι, όπως και να το κρίνεις (και σκληρά ακόμα...) δεν μπορείς να το αρνηθείς.

Εαν πάρεις έναν γιδοβοσκό από το βουνό για πρώτη φορά και τον πετάξεις στο Παρίσι ή το Άμστερνταμ, η αισθητική του θα ανέβει αυτόματα 2-3 levels χωρίς καμία προσπάθεια από τον ίδιο. Αν τον ίδιο γιδοβοσκό τον κατεβάσεις για πρώτη φορά από το βουνό και τον πετάξεις στην Πανεπιστημίου, η αισθητική του θα χάσει 10 levels από αυτή που είχε πάνω στο βουνό. Και η Πανεπιστημίου είναι από τους καλούς δρομους της Αθήνας...

Και αυτά τα γράφει ένας λάτρης της πρωτεύουσας.

Ε, δεν μπορώ να μην μιλήσω! Γενήθηκα και ζω στο Ηράκλειο, έχω σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη και φυσικά έχω κάνει ουκ ολίγες "περασές" από την Αθήνα. Ναι, το Ηράκλειο έχει σε αρκετές περιοχές άναρχη δόμηση και ναι, έχει σχετικά μικρούς δρόμους και πολλά αυτοκίνητα. Το φαινόμενο όμως είναι σύνθετο. Από αστυφιλία μέχρι έντονη εμπορική δραστηριότητα (που συγκεντρώνει και αυτή πληθυσμούς). Όπως και βρίσκω πολύ απλοϊκό από άνθρωπο που διασχίζει μία πόλη και δεν "ψάχνεται" για τίποτα άλλο, αφού ο προορισμός του είναι αλλού, να σχηματίσει αρνητική άποψη από την κίνηση και τα κτήρια που θα δει στο δρόμο του.
Συνοψίζοντας. "Δημιουργικά παρκαρίσματα", μποτιλιαρίσματα, κακοί οδηγοί και ντεκαντάνς κτίρια υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, από Αθήνα και Θεσ/νίκη μέχρι και την Τρίπολη που πήγα πρόσφατα (περαστικός με μποτιλιάρισμα βλέποντας πολυκατοικίες του '70 στο κέντρο).
Το Ηράκλειο έχει μεγαλεία τα οποία όμως δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Όπως ότι το Ενετικό Κάστρο του Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα οχυρωματικά έργα της Μεσογείου. Ότι ιστορικά είχε από τις πιο μακρόχρονες πολιορκίες (21 χρόνια έκαναν οι Τούρκοι να το καταλάβουν), ότι έχει περάσει από κατοχές διαφόρων λαών όπως των Ρωμαίων, Ένετών, Τούρκων, Αιγυπτίων, κ.τ.λ. οι οποίοι άφησαν πολλά μνημεία στο διάβα τους.
Αυτό όμως που χαντάκωσε τον "Χάντακα" ήταν το χρήμα. Αυτή η εμπορική δραστηριότητα ήταν που περιόρισε την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας.
Πρόσφατα ήλθε ένα ζευγάρι φίλων, περαστικό, για μία ημέρα στο Ηράκλειο. Η πρώτη εντύπωση ήταν αυτή της μεγαλούπολης με τα προβλήματά της. Μετά από μία βόλτα μας τους φάνηκε περίεργο το πως δεν έχουν προβληθεί σωστά τα μνημεία της πόλης και το μόνο που ακούγεται ως τόπος επαγγελίας είναι τα Χανιά στην Κρήτη. Τα οποία Χανιά όπως και το Ρέθυμνο σας πληροφορώ στις κεντρικές οδούς τους, τις ώρες καταστημάτων, έχουν μια χαρά μποτιλιάρισμα.
Επιπροσθέτως δεν ξέρω πότε περάσατε από το Ηράκλειο αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές διανοίξεις δρόμων, πρόσβαση στις στοές των ενετικών τοιχών και γενικά αρκετά έργα εξωραισμού.
Σημειωτέον δεν είμαι τοπικιστής αλλά δεν μ' αρέσει ο γρήγορος και αβίαστος χαρακτηρισμός της πόλης και έχω ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό ώστε να ξέρω ότι είμαστε οι Έλληνες τρίτος κόσμος σε όλα μας (σύδρομο επαρχιώτη ΕυρωΈλληνα το λέω)!!

merlin,

και εγω βλεπω τελευταια οτι γινονται καποια εργα και ομορφαινει η πολη.Και το φρουριο και τα ενετικα τειχη/πυλες/μνημεια δινουν μια ομορφη,μυστηριωδη,ιστορικη και νοσταλγικη αισθηση οχι μονο στο Ηρακλειο,αλλα και σε αλλες πολεις και μερη της κρητης.

Το Ηρακλειο ειναι παρεξηγημενη πολη.Δεν ειναι σαν την αθηνα.Δεν το λεω επειδη ειμαι απο'κει,το λεω επειδη αυτη ειναι η αληθεια.Αν κατσει καποιος και ζησει εκει θα καταλαβει τι εννοω.

Σημερα πηγα το πρωι απ την λεοφωρο Αθηνων για να παω στα κτελ να παρω κατι,και υπηρχε μια υπερβολικη κινηση/καυσαερια,φορτηγα και κακο,μου ηρθε καποια στιγμη αναγουλα.Δεν υπαρχει περιπτωση να μεινω Αθηνα μετα το στρατο,θα ψοφησω.Παλι καλα που θα με βοηθησουν επαγγελματικα καποιοι στο Ηρακλειο.