πιθανη αλλαγη ηχειων...

mitsos_athens

New member
25 January 2008
36
γεια χαρα....ο νεος μου χωρος για ακροαση ειναι ενα σαλονι περιπου 28 τμ.Οι διαστασεις ειναι ορθογωνιες (7χ4).τα ηχεια μου καθως και τα συνοδα μηχανηματα ειναι τοποθετημενα στη μια πλευρα που ειναι 4 μ.Οπως εχουν τα πραγματα τωρα θεωρω οτι τα πραγματα ειναι απελπιστικα για τα αυτια μου..Πολυ εντονο μπουμ σε βαθμο που να μου χαλα ολο σχεδον το ηχητικο φασμα...προσπαθησα γενικα να τα απομακρυνω οσο μπορουσα απο πλευρικους και πισω τοιχους, αλλα δυστυχως τα ηχεια ειναι αναγκασμενα να βρισκονται αρκετα κοντα στις γωνιες...Μια κινηση που εκανα ηταν να μειωσω ελαφρως το ρυθμιστικο των μπασσων...το οποιο και καπως διορθωσε τα πραγματα...το χαμηλο εγινε πιο καθαρο,αποκαλυφθηκαν καλυτερα οι μεσαιες αλλα τονιστηκαν καπως οι υψηλες...Το σαλονι δε φερει βαρια επιπλωση...2 καναπεδες εχω μια τραπεζαρια και ενα μπουφε...και δεν εχω βαλει χαλιά...υπαρχουν μονο κουρτινες οι οποιες εχουν καλυψει σχεδον ολη τη μια μεγαλη πλευρα..Με δεδομενο οτι τα μηχανηματα που εχω δε με καλυπτουν πλεον(εκτος απο τη panasonic px 8e) ,σκεφτομαι να αρχισω την αντικατασταση ξεκινωντας απο τα ηχεια...τα υπαρχοντα ειναι audio spectrum tls 400..και τα οδηγω με ενα ραδιοενισχυτη pioneer vsx-d812 ο οποιος μαλλον σιγα σιγα θα αντικατασταθει με κατι σε δικαναλο...Στην πισω μερια του μυαλου μου σκεφτομαι για ηχειο μικροτερου ογκου βασης...και σιγουρα χωρις οπισθια οπη..να το τολμησω? σιγουρα το μεγαλο δαπεδου εχει εκταση και ογκο στο χαμηλο του..τι να το κανω ομως αν μου καταστρεφει ολη τη μαγεια της μουσικης? προτιμω κατι αληθοφανες ,με σωστη εικονα, χωρις περιτους χρωματισμους...βαρεθηκα τους ψευτικους εντυπωσιασμους ...θελω να ακουσω μουσικη !θα ηθελα να ακουσω πραγματικα μερικες γνωμες..η κατηγορια που θελω να κινηθω στο ηχειο ειναι 700-1000 ευρω

Σωστή εντύπωση έχεις. Πρώτα επιλέγουμε ηχεία, με βάση τα γούστα μας και τον χώρο και μετα τον ενισχυτή που τα οδηγεί. Κοίτα γενικώς ηχεία κλειστής καμπίνας, όπως πχ τα ATC. Ο,τι διαλέξεις πάντως, επεδίωξε να το ακούσεις στον χώρο σου για να είσαι σίγουρος οτι δεν θα εχεις τα ίδια προβλήματα που έχεις τώρα.

Σωστή εντύπωση έχεις. Πρώτα επιλέγουμε ηχεία, με βάση τα γούστα μας και τον χώρο και μετα τον ενισχυτή που τα οδηγεί. Κοίτα γενικώς ηχεία κλειστής καμπίνας, όπως πχ τα ATC. Ο,τι διαλέξεις πάντως, επεδίωξε να το ακούσεις στον χώρο σου για να είσαι σίγουρος οτι δεν θα εχεις τα ίδια προβλήματα που έχεις τώρα.
αν κοιταγα προς ηχειο βασης και με δεδομενο οτι ο χωρος μου ειναι σχετικα δυσκολος ως προς την τοποθετηση του ηχειου, μηπως ετσι θα εδεναν καλυτερα στο χωρο μου?Ειμαι μπερδεμενος γιατι τα τετραγωνικα μου δεν ειναι λιγα...αλλα απο την αλλη ειναι δεσμευτικα σε καποια πραγματα

Φιλε μου επειδη πολυ προσφατα ασχοληθηκα με παρομοιο
προβληματακι θα σου προτεινα:

-πρωτα πρωτα μεχρι να αλλαξεις ηχεια
-ταπωσε τα bassreflex με καποι ηχοαποροφητικο υλικο ( βοηθαει πολυ τα ηχεια δαπεδου που παιζουν σε μικρους σχετικα χωρους )
-βαλε αντικραδασμικα ( ακιδες, φελλο ή αλλο υλικο ) στη βαση των ηχειων γιατι πολλες φορες οι συντονισμοι των ηχειων με το πατωμα δινουν την κακη εικονα που εχεις
-δωσε υψος στα ηχεια με βασεις ετοιμες ή αυτοσχεδιες γιατι η αποσταση των ηχειων απο τα δαπεδο μειωνει το μπασο
-δωσε λιγη προσοχη στα καλωδια των ηχειων σου αν ειναι τυχαια επιλογη
ή ειναι απλα ηλεκτρολογικα

να εχεις υποψι σου οτι οι περισσοτεροι φθηνοι πολυκαναλοι ενισχητες εχουν πολυ χαλαρη συμπεριφορα στο μπασο

ενας πραγματικα καλος ενισχυτης ( οχι απαραιτητα ακριβος ) μπορει να αναδειξει αρετες στα περισσοτερα ηχεια οπως και στα δικα σου

με το καλο

σκεφτομουν επισης την τοποθετηση ηχοαποροφητικου υλικου πανω στον τοιχο που βρισκεται πισω απο τα ηχεια...

Στην χαμηλή κατηγορία τιμής στην οποία κινείσαι, και με δεδομένα τα μηχανήματα που εχεις, είναι δύσκολο να ξεκινήσεις επιλέγοντας ηχεία και θα εξηγήσω τι εννούσα πιο πριν... Εκτός εάν αγοράσεις πακέτο ενισχυτή-ηχείων μαζί. Αν για παράδειγμα ακούσεις τα ATC και σ αρέσουν είναι λίγοι οι ενισχυτές και μάλιστα εκτός προσιτής τιμής που θα τα οδηγήσουν και θα ακούσεις πραγματική μουσική όπως λες και χωρίς εντυπωσιασμούς... Επίσης όταν θ ακούσεις ηχεία στους αντιπροσώπους θα τα ακούσεις με βαρβάτους ενισχυτές και ανάλογα καλώδια κι όταν πας σπίτι δεν θα είναι το ίδιο. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι σχολές στους ενισχυτές - τι προτιμάς πχ χαμηλής έντασης με ποιότητα, λάμπα, κάτι που να οδηγεί τα πάντα? Δεν ειναι τοσο απλό...

Στην χαμηλή κατηγορία τιμής στην οποία κινείσαι, και με δεδομένα τα μηχανήματα που εχεις, είναι δύσκολο να ξεκινήσεις επιλέγοντας ηχεία και θα εξηγήσω τι εννούσα πιο πριν... Εκτός εάν αγοράσεις πακέτο ενισχυτή-ηχείων μαζί. Αν για παράδειγμα ακούσεις τα ATC και σ αρέσουν είναι λίγοι οι ενισχυτές και μάλιστα εκτός προσιτής τιμής που θα τα οδηγήσουν και θα ακούσεις πραγματική μουσική όπως λες και χωρίς εντυπωσιασμούς... Επίσης όταν θ ακούσεις ηχεία στους αντιπροσώπους θα τα ακούσεις με βαρβάτους ενισχυτές και ανάλογα καλώδια κι όταν πας σπίτι δεν θα είναι το ίδιο. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι σχολές στους ενισχυτές - τι προτιμάς πχ χαμηλής έντασης με ποιότητα, λάμπα, κάτι που να οδηγεί τα πάντα? Δεν ειναι τοσο απλό...
Δε σκοπευω να αγορασω καποιο ηχειο καλυτερης ποιοτητος απο αυτο που εχω και να το οδηγησω με το ραδιοενισχυτη...νομιζω οτι ειναι πιο δεσμευτικο αν επιλεξω πρωτα ενισχυτικα...και το λεω αυτο με τη λογικη οτι το καθε ηχειο εχει διαφορετικες απαιτησεις ως προς την ενισχυση του...αυτο που με ενδιαφερει γενικα στην αναπαραγωγη ειναι να υπαρχει ισσοροπια,ουδετεροτητα...διαφανεια...τωρα ως προς την ενταση..πιστευω οτι σε ενα μικρομεσσαιο χωρο σαν το δικο μου το να επιτυχω μεγαλη ενταση ισως να ειναι και καταστροφικο για το συνολικο αποτελεσμα...Γενικα παντως μου αρεσει η ενταση η οποια αποκαλυπτει τη μουσικη συνθεση και οχι εντασεις του τυπου" κανω παρτυ".εινα και επισης κατι που δε μπορω να αποδεχτω ευκολα ειναι οτι ενα μηχανημα θα παιξει καλυτερα ενα ειδος μουσικης σε σχεση με κατι αλλο...

Τάπωσε τα bass reflex και δες αν η κατάσταση βελτιώνεται. Αλλά κι εγώ νομίζω ότι πρέπει να ελέγξεις το θέμα του ενισχυτή. Πολλοί αντιπρόσωπο δέχονται να σου δανίσουν έναν ενισχυτή για να τον δοκιμάσεις στον χώρο σου, ειδικά αν τους εξηγήσεις ότι έχεις πρόβλημα να μεταφέρεις τα ηχεία και ότι υπάρχουν περιορισμοί στην τοποθέτησή τους. Δοκίμασε έτσι δυο καλούς ενισχυτές, και μόνο αν δεν δεις διαφορά σκέψου την αλλαγή και των ηχείων.