Pixel mapping 1:1 απορία

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
5,540
Το τι σημαίνει το παραπάνω το καταλαβαίνω.
Το πως μπορούμε να το επιτύχουμε όμως όχι.
Και ρωτώ.
Βάζω στην κάρτα γραφικών ανάλυση 720 και προβάλω σε μία tv με ανάλυση 720. Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσω το Overscan για να γεμίσει η οθόνη;
Το ίδιο πάλι όταν βάζω ανάλυση στην κάρτα 1080 και προβάλω σε μία tv με 1080.
Τα ίδια και με προβολέα. Τα ίδια και σε όποιον φίλο έχω πάει και έχω δει.
Όλοι χρησιμοποιούν το overscan της κάρτας γραφικών.
Λογικά δεν θα έπρεπε εφόσον δηλώνω 1080 πχ και η tv ή ο προβολέας είναι 1080, να γεμίσει όλη η εικόνα;

Όταν η κάρτα γραφικών μιλήσει με το output device και "καταλάβει" ότι είναι τηλεόραση κάνει underscan. Οπότε εσύ που ξέρεις ότι η τηλεόρασή σου είναι HDTV πρέπει να πας το overscan στο κανονικό "0". Αυτό δυστυχώς για κάθε HD ανάλυση και κάθε refresh rate.

Είναι ηλίθια συμπεριφορά αλλά απ' ότι έχω καταλάβει οφείλεται στην προς τα πίσω συμβατότητα με τις CRT τηλεοράσεις όπου το underscan ήταν απαραίτητο γιατί αλλιώς σου έτρωγε μέρος από το desktop.

Σε LG tv που έχω δει και έχω δοκιμάσει όταν η είσοδος είναι ψηφιακή (HDMI) έχει επιλογές για την εικόνα 4:3 16:9 zoom1 zoom2 και just scan...για να πετυχεις 1:1 pixel mapping επιλέγεις just scan...το pan scan στην κάρτα γραφικών πρέπει να το βάλεις στο 0...σε κάθε ανάλυση...αν έχεις επιλέξει 16:9 στην tv αν το panscan στο pc ειναι 0 η εικόνα είναι μεγαλύτερη από το πλαίσιο της tv και πρέπει να το μικρίνεις για να πέσει ακριβώς αλλά κανει μια μικρή παραμόρφωση στην εικονα...

Σε όσες tv ή προβολείς πάντως που έχω δει, με 0 overscan δεν γεμίζει η εικόνα.
Πρέπει πάντα να το αυξήσω για να γεμίσει.

Σε ati ccc drivers, default ειναι λίγο πιο μικρή η τιμή από το 0 οπότε πρέπει να το μεγαλώσεις μέχρι το 0...αν εννοεις αυτό...με just scan σε Lg

Ναι, όπως το λες. Τώρα στην LG με το μυστήριο "just scan" που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το έχει, δουλεύει το ίδιο και αν το βάλεις 16:9 στον δικό μου LG projector.

Απάντηση: Re: Pixel mapping 1:1 απορία

Το "0" είναι το ανώτερο, δεν βρίσκεται στη μέση. Βασικά ο "σύρτης" κάνει μόνο underscan.

Sorry γιατι μπερδεύτηκα.
Έχω ati και το default είναι στην μέση, δεν έχει τιμές.
Για να γεμίσει η εικόνα το πάω 2 σκάλες δεξιά.
Αν το πάω τερμα αριστερα θα ξεχειλίσει.
Εφόσον δηλώνω όμως την ανάλυση της tv ή του προβολέα γιατί χρειάζεται να παίζω με το overscan;

Re: Απάντηση: Re: Pixel mapping 1:1 απορία

Sorry γιατι μπερδεύτηκα.
τι κάρτα και τι drivers?Με ati 4870 και catalyst του τελευταίου έτους έχει περισσότερες από 3 επιλογές

Με chipset Intel G41 και HDMI σε Sony 1920x1080, εχω πολυ overscan και δεν εχω καταφερει να βρω καποια ρυθμιση για να το "ισιωσω"...

Με chipset Intel G41 και HDMI σε Sony 1920x1080, εχω πολυ overscan και δεν εχω καταφερει να βρω καποια ρυθμιση για να το "ισιωσω"...
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=947830
Λέει εδώ διάφορα...ελπίζω να βγλεις άκρη...υπάρχει πράγματι πρόβλημα με το overscan στις intel

Re: Απάντηση: Re: Pixel mapping 1:1 απορία

Sorry γιατι μπερδεύτηκα.
Για να γεμίσει η εικόνα το πάω 2 σκάλες δεξιά.
Αν το πάω τερμα αριστερα θα ξεχειλίσει.
Εφόσον δηλώνω όμως την ανάλυση της tv ή του προβολέα γιατί χρειάζεται να παίζω με το overscan;

Τέρμα δεξιά είναι το "0". Μιλάμε για 1080p TV έτσι;

Γιατί δεν είναι monitor, αλλά τηλεόραση και όταν οι drivers της VGA βλέπουν τηλεόραση κάνουν underscan λόγω προς τα πίσω συμβατότητας με τις CRT τηλεοράσεις που άμα δεν έκανες underscan σου τρώγαν 5 πόντους desktop από την κάθε πλευρά.

Λοιπόν άκυρο.
Μετά από τόσα χρόνια "ανακάλυψα" ότι τέρμα δεξιά στους drivers της ΑΤΙ, γράφει από πάνω 0%:smash:
Και μετά από τόσα χρόνια "ανακάλυψα" επίσης ότι στην τηλεόραση έχω επιλογή 1:1:smash:
Μετά από τόσα χρόνια ανακάλυψα επιτέλους τον τροχό :flipout: