Plasma και φορμα εικόνας

vman

Senior Member
15 September 2012
697
Αν έχετε την καλωσύνη πείτε μου τι παίζει με το θέμα φορμά εικόνας στις plasma τηλεοράσεις.
Πολλές ταινίες που βλέπω τελευταία σε οθόνη 16:9 τις βλέπω με μαύρες μπάρες δεξιά-αριστέρα και πάνω-κάτω, δεν είναι ίδιο μεγέθους, φαντάζομαι αυτό είναι το 2,35:1, cinemascope που λένε.
Αν η τηλεόραση ήταν Plasma δεν θα δημιουργούταν πρόβλημα σε αυτές τις μαύρες περιοχές; Και πως το λύνουμε το θέμα; θα πρέπει να καταφύγει κανείς σε ζουμ και παραμόρφωση της εικόνας, ή απώλεια εικόνας; με τους υπότιτλους τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Πανω κατω οκ, αλλα αριστερα δεξια, γιατι?
Αν η πλασμα ειναι στρωμενη (πανω απο 200-300 ωρες) δεν εχεις προβλημα. Μετα το τελος της ταινιας να την αφηνεις να παιζει κανα 10λεπτο τηλεοπτικο σε πληρη εικονα ωστε να ''ξεπλυθουν'' τα σημαδια που αφηνουν οι μπαρες και εισαι οκ.

Δεν έχω πλάσμα, απλά τη σκέφτομαι ως εναλλακτική λύση στο επόμενο βήμα που θέλω να κάνω στο σπίτι, και ψάχνω πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχω.
Και τις πρώτες 200-300 ώρες τι κάνω (περίπου 200 ταινίες δηλαδή, πάνω κάτω ένας χρόνος!).
Τι να σου πω βγάζει και δεξιά αριστερά ένα μικρό περιθώριο, σε ρύμθιση cinema, τηλεόραση sony, και αν δεν κάνω λάθος σε 1080p 24...

Οι περισσότερες plasma έχουν επιλογή χρώματος για τις μπάρες, τουλάχιστον για περιεχόμενο 4:3. Εκεί οι μπάρες δεξια και αριστερά της οθόνης γίνονται γκρι, χρώμα πολύ πιο φιλικό με το πάνελ.

Για τις ταινίες 2.35:1 δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Οι μαύρες μπάρες είναι μέρος της εικόνας.

Ε οχι και ενα χρονο... Σε ενα μηνα, με 6-7 ωρες λειτουργιας την ημερα εισαι οκ. Στο τηλεοτικο θα βαζεις την επιλογη ζουμ για να μη φαινονται τα λογοτυπα των καναλιων, και στις ταινιες το ιδιο, οπου υπαρχουν μπαρες πανω κατω.
Σχετικα με το στρωσιμο διαβασε εδω http://www.avclub.gr/forum/showthre...φορίες-για-το-στρώσιμο-των-τηλεοράσεων-Plasma

Η τηλεόραση αυτή προορίζεται κυρίως για ταινίες και ελάχιστο τηλεοπτικό πρόγραμμα ως καθόλου. Δεν υπάρχει το 6-7 ώρες την ημέρα τηλεόραση, ως 2 είμαστε...
Οπότε καταλαβαίνω ότι χρειάζεται ένα καλό και προσεκτικό στρώσιμο αλλά και πάλι δεν κατάλαβα τι γίνεται με τις μαύρες μπάρες σε 2,35:1. Ο φίλος πιο πάνω είπε ότι είναι μέρος της εικόνας οπότε δεν αλλάζει το χρώμα σε κάτι πιο φιλικό για το πάνελ, άσε που δεν θα το ήθελα γιατί θα έχανε σε αντίθεση η εικόνα. Εν τέλει το συμπέρασμα είναι ότι μετά το στρώσιμο δεν υπάρχει πρόβλημα με τις μαύρες μπάρες που έιναι μέρος της εικόνας σε μια ταινία 2,34:1;

Ναι δεν αλλαζουν χρωμα. Χρωμα μπορεις να αλλαξεις οταν εχεις επιλεξει να βλεπεις σε 4:3 στις πλαινες μπαρες. Συνηθως γκρι.
Για να συμπληρωσεις τις ωρες μπορεις τον πρωτο μηνα να βαζεις τηλεοπτικο με ζουμ να παιζει μονο του και ρυθμιζεις την τηλεοραση να κλεισει μονη της μετα απο καποιες ωρες. Συνηθως οι πλασμα το εχουν ηδη ως προεπιλογη αυτο στις 4-5 ωρες.

Μετά το στρώσιμο δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς. Μετά απο σχεδόν 5000 ώρες και αμέτρητες ταινίες, η δική μου δεν έχει το παραμικρό σημάδι απο μπάρες. Ό,τι μένει, φεύγει μετά απο λίγα λεπτά τηλεοπτικού προγράμματος.

Αρκετοί αφήνουν τις plasma τους να παίζουν όλο το βράδυ ειδικά βίντεο για σωστό στρώσιμο μέχρι να συμπληρώσουν τις ώρες που "πρέπει". Θα τα βρείς στην επιλογή Downloads του forum

Χίλια ευχαριστώ παιδιά για τις πληροφορίες και τις συμβουλές...

το μέγα δίλημμα τώρα είναι '60αρα Plasma ή προτζέκτορας HD'....τα προφανή +/- τα ξέρω, απλά όταν στο μπάτζετ που είναι περίπου στο χιλιάρικο τα βάλεις δίπλα-δίπλα είναι όπως και να το κάνουμε μια δύσκολη απόφαση...να ξεκινήσω άλλο θέμα;; μάλλον ναι.

Πλακα κανεις..... Προτζεκτορας με χιλια!!!! Μιλαμε για διπλασιες ιντσες και αισθηση πραγματικου cinema!!!
Μακαρι να ειχα κι'εγω χωρο για προτζεκτορα...!!