Πλασματοφοβίες πριν το μεγάλο βήμα...

geoeco

New member
11 February 2013
43
Καλημέρα κι από μένα, τον επίδοξο αγοραστή 50(?)αρας τηλεόρασης plasma(?)!
Διάβασα εντός της εβδομάδας άπειρα ποστ στο φόρουμ και νομίζω πως έχω διαπιστώσει πως μια plasma (σε σχέση με μια LCD) είναι πιο κατάλληλη για τις προδιαγραφές μου, τις οποίες παραθέτω αμέσως:
Με ενδιαφέρει πολύ η ποιότητα της εικόνας. Βλέπω μόνο HD ταινίες από εξωτερικό μίντια πλέιερ, ως επί το πλείστον 1080p. Για τον ήχο έχω σύστημα με ενισχυτή και ηχεία 5.1. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η ποιότητα του 3D. Θα ήθελα να είναι smart, χωρίς να τρελαίνομαι για το βέλτιστο σε αυτό το χαρακτηριστικό. Βλέπω ελάχιστα τηλεόπτικά προγράμματα, λιγότερο από 10 ώρες εβδομαδιαίως εκ των οποίων 1-2 αγώνες ποδοσφαίρου ή μπάσκετ. Βέβαια, έρχεται και μουντιάλ... Επίσης κάνα 10ωρο εβδομαδιαίως (το πολύ) χρησιμοποιώ το ps3 (ή για να ακριβολογώ το 2k14!). Η απόσταση θέασης από την τηλεόραση είναι στα 2,5 μέτρα και 9 στις 10 φορές βλέπουμε το πολύ τρία άτομα. Το 95% των ταινιών το βλέπω βράδυ χωρίς φωτισμό ενώ και τη μέρα δεν έχω καθόλου ηλιακό φως να πέφτει στην οθόνη.
Α! Βασικό! Το μπάτζετ φτάνει περίπου στα 1000e.
Πιθανολογώ θα μου προτείνετε κι εσείς κάποια plasma 50-51'' ως καλύτερη επιλογή...Κι εγώ κάπου εκεί κατέληξα εκ πρώτης ανάγνωσης. Απλά θα ήθελα μια...εξομάλυνση των φόβων μου σχετικά με αυτό το...burn in, το "στρώσιμο" της plasma αλλά και το πόσο κουραστική μπορεί να είναι μια δίωρη 3d ταινία με ενεργά γυαλιά. Πόσο σημαντικοί παράγοντες είναι οι δύο πρώτοι και πόσο σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να έχει μία λάθος διαχείρηση στην ποιότητα της εικόνας; Δεν έχω άλλη γνώση αυτών των θεμάτων (πέρα από όση προσπάθησα να αποκτήσω εδώ) και λόγω αυτής της άγνοιας δεν έχω απορρίψει ακόμη την επιλογή μιας λιγότερο...αγχωτικής LED.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρω ότι έχω προκρίνει τα εξής πλάσματα:
Samsung PS51E6500 (+2 γυαλιά) 1000 ευρώ
Samsung PS51F5500 869 ευρώ και
Panasonic TX-P50ST60 1000 ευρώ
(δεν είμαι σίγουρος αν δίνουν γυαλιά),
Rosario Dawson - αξία ανεκτίμητη

Ρίχνοντας μια ματιά και στις LED, ξεχώρισα τις:
Sony KDL-47W805 1000 ευρώ
SONY KDL-50W685A 960 ευρώ και
Samsung UE50F6500 (+2 γυαλιά) 1021 ευρώ
.

Οποιος καλός άνθρωπος μπορεί να με βοηθήσει, θα του είμαι υπόχρεος! Γιόρτες έρχονται, κάντε μια καλή πράξη και θα σας δώσω το βάρος σας (πριν τις γιορτές) σε κουραμπιέδες!

Αν το αποφασίσεις για πλάσμα τότε η Panasonic 50ST60 είναι η καλύτερη επιλογή από τις τρεις. Πράγματι ο χώρος σου όπως τον περιγράφεις (σκοτεινός χωρίς παρουσία ηλιακού φωτός) προς την τεχνολογία αυτή προδιαθέτει και θα μπορείς να επωφεληθείς από την πολύ καλή σε μαύρο και αντίθεση 2D εικόνα. Όσο αφορά το 3D είναι κάτι που γενικά δεν πρέπει να του δίνεις και μεγάλη βαρύτητα κατά την γνώμη μου. Η συγκεκριμένη τηλεόραση γενικά είναι μέτρια στον τομέα αυτό λόγω χαμηλής φωτεινότητας κυρίως (στις active 3D τηλεοράσεις μειώνεται επιπλέον η φωτεινότητα λόγω γυαλιών ενεργού κλείστρου).

Αν το αποφασίσεις για πλάσμα τότε η Panasonic 50ST60 είναι η καλύτερη επιλογή από τις τρεις. Πράγματι ο χώρος σου όπως τον περιγράφεις (σκοτεινός χωρίς παρουσία ηλιακού φωτός) προς την τεχνολογία αυτή προδιαθέτει και θα μπορείς να επωφεληθείς από την πολύ καλή σε μαύρο και αντίθεση 2D εικόνα. Όσο αφορά το 3D είναι κάτι που γενικά δεν πρέπει να του δίνεις και μεγάλη βαρύτητα κατά την γνώμη μου. Η συγκεκριμένη τηλεόραση γενικά είναι μέτρια στον τομέα αυτό λόγω χαμηλής φωτεινότητας κυρίως (στις active 3D τηλεοράσεις μειώνεται επιπλέον η φωτεινότητα λόγω γυαλιών ενεργού κλείστρου).

Εννοείς ότι σε αυτά τα επίπεδα δε μπορώ να βρω αρκετά καλό 3D ή οτι δε θα το απολαύσω από τις συγκεκριμένες επιλογές στο plasma;
Τώρα έχω μια LG LED 3D 32'' (δώρο γάμου), οποτε υποθέτω πως ότι κι αν πάρω θα εντυπωσιαστώ! Αλλά πώς μπορεί να δει κανείς πραγματικά αξιόλογο 3D; Πρέπει να ανεβεί πολύ στις ίτνσες;

Last edited:
"Να ευχαριστηθεί κάποιος το 3D" είναι μια γενική έκφραση που δεν μπορώ να την απαντήσω , απλά ήθελα να σου πω ότι οι πλάσμα αντικειμενικά δεν δίνουν εικόνα 3D με επαρκή φωτεινότητα. Παρόλα αυτά θεωρώ την ST60 λόγω εικόνας 2D ως την καλύτερη πρόταση για τον χώρο σου γιατί δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε μια τηλεόραση και αναγκαστικά πρέπει να κάνουμε και κάποιες υποχωρήσεις.

Οκ, Yperion! Οι όποιες υποχωρήσεις (πρέπει να) είναι απολύτως αποδεκτές σχεδόν σε οποιαδήποτε τεχνολογική αγορά κάνει κάποιος, εφόσον υπάρχει μπάτζετ (ίσως κι όταν δεν υπάρχει).
Όσον αφορά αυτούς τους φόβους που εξέφρασα για τις plasma θεωρείς ότι είναι κάτι που θα με παιδέψει αρκετά ώστε να πω κάποια στιγμή "μακάρι να έπαιρνα LED!" ή με λίγη υπομονή στην αρχή είναι ένα θέμα που δε με απασχολήσει ιδιαίτερα στη συνέχεια, δεδομένων των παραμέτρων χρήσης που κάνω στην τηλεόραση και που ανέφερα παραπάνω; Υποθέτω θα χουν βελτιωθεί τεχνολογικά οι πλάσμα σε αυτούς τους τομείς, σε σχέση, π.χ., με μια SAMSUNG plasma που χε αγοράσει ένας θείος μου προ πενταετίας και η οποία άφηνε πολύ εύκολα εντυπωμένες εικόνες πάνω της για κάμποση ώρα...

Μόλις πρόσεξα στην υπογραφή σου το μόντελο της τηλεόρασής σου που αναφέρεις πρώτο...Εν ολίγοις κι εντελώς ενημερωτικά, γιατί επέλεξες εν τέλει LED; Λόγω διαφορετικών συνθηκών θέασης στο σπίτι σου; Ρωτάω γιατί αν επέλεγα LED αντί για plasma, θα έκλινα περισσότερο προς τη Samsung UE50F6500 (+2 γυαλιά) στα 1020 ευρώ.

Συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός απλά το ψειρίζω όσο παει γιατί πρόκειται να κάνω πολύ ακριβή αγορά για τα δικά μου οικονομικά δεδομένα!

Last edited:
Έχω περάσει και από πλάσμα (είχα πέρυσι την Samsung 51E530 και παλιότερα την Panasonic 50U10) αλλά θεώρησα ότι είναι καιρός για αλλαγή. Προτίμησα πχ. το χειρότερο μαύρο μιας LED LCD σε σκοτεινό χώρο από την ξεθωριασμένη εικόνα των πλάσμα όταν είχε φυσικό φως το δωμάτιο. Επίσης έπαιξαν και άλλα πράγματα ρόλο υπέρ της LED LCD όπως σχεδιασμός , κατανάλωση ρεύματος κτλ.

Γενικά όποιος κάνει σύγκριση πλάσμα με LED LCD συγκρίνει διαφορετικά πράγματα. Η μια τεχνολογία αποδίδει καλύτερα στο φως και η άλλη στο σκοτάδι. Η περιγραφή του δικού σου χώρου με έκανε να σου προτείνω την συγκεκριμένη τηλεόραση.

Οκ, Yperion! Οι όποιες υποχωρήσεις (πρέπει να) είναι απολύτως αποδεκτές σχεδόν σε οποιαδήποτε τεχνολογική αγορά κάνει κάποιος, εφόσον υπάρχει μπάτζετ (ίσως κι όταν δεν υπάρχει).
Όσον αφορά αυτούς τους φόβους που εξέφρασα για τις plasma θεωρείς ότι είναι κάτι που θα με παιδέψει αρκετά ώστε να πω κάποια στιγμή "μακάρι να έπαιρνα LED!" ή με λίγη υπομονή στην αρχή είναι ένα θέμα που δε με απασχολήσει ιδιαίτερα στη συνέχεια, δεδομένων των παραμέτρων χρήσης που κάνω στην τηλεόραση και που ανέφερα παραπάνω; Υποθέτω θα χουν βελτιωθεί τεχνολογικά οι πλάσμα σε αυτούς τους τομείς, σε σχέση, π.χ., με μια SAMSUNG plasma που χε αγοράσει ένας θείος μου προ πενταετίας και η οποία άφηνε πολύ εύκολα εντυπωμένες εικόνες πάνω της για κάμποση ώρα...

Κατανοητό! Ναι, η αλήθεια είναι ότι εμείς ανάβουμε ελάχιστα την τηλεόραση κατά τη διάρκεια της μέρας. Σε 2+ χρόνια που μπορεί να θέλει ο (κυοφορούμενος ακόμα) γιος μου να βλέπει κάνα ανιμέισον, θα τραβάω την light blocking κουρτινα του σαλονιού και θα βλέπει μια χαρά (όχι που θα ξέρει και πώς είναι οι LED)!!
Όσον αφορά αυτά τα θεματάκια των plasma που ανέφερε πρωτύτερα και που ξανακάνω quote εντός έχεις ιδία άποψη; Γιατί στην ουσία αυτοί είναι οι λόγοι που δεν έχω παραγγείλει ακομα μια plasma...

Απλά θα ήθελα μια...εξομάλυνση των φόβων μου σχετικά με αυτό το...burn in, το "στρώσιμο" της plasma αλλά και το πόσο κουραστική μπορεί να είναι μια δίωρη 3d ταινία με ενεργά γυαλιά. Πόσο σημαντικοί παράγοντες είναι οι δύο πρώτοι και πόσο σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να έχει μία λάθος διαχείρηση στην ποιότητα της εικόνας; Δεν έχω άλλη γνώση αυτών των θεμάτων (πέρα από όση προσπάθησα να αποκτήσω εδώ) και λόγω αυτής της άγνοιας δεν έχω απορρίψει ακόμη την επιλογή μιας λιγότερο...αγχωτικής LED.

Λάθος quote έκανα πριν!! Μπαρδόν!

Κατανοητό! Ναι, η αλήθεια είναι ότι εμείς ανάβουμε ελάχιστα την τηλεόραση κατά τη διάρκεια της μέρας. Σε 2+ χρόνια που μπορεί να θέλει ο (κυοφορούμενος ακόμα) γιος μου να βλέπει κάνα ανιμέισον, θα τραβάω την light blocking κουρτινα του σαλονιού και θα βλέπει μια χαρά (όχι που θα ξέρει και πώς είναι οι LED)!!
Όσον αφορά αυτά τα θεματάκια των plasma που ανέφερε πρωτύτερα και που ξανακάνω quote εντός έχεις ιδία άποψη; Γιατί στην ουσία αυτοί είναι οι λόγοι που δεν έχω παραγγείλει ακομα μια plasma...

Για το burn in υπάρχει ολόκληρο νήμα να διαβάσεις...

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/1153-Burn-In

To θέμα της κούρασης είναι υποκειμενικό , το ενεργητικό 3D γενικά προτείνεται για θέαση σε σκοτάδι γιατί το εξωτερικό φυσικό ή τεχνητό φως δημιουργεί flicker. Ξαναλέω όμως ότι το 3D δεν είναι κάτι το βασικό σε μια τηλεόραση. Φαντάσου ότι σε 2,5 μήνες που έχω την δικιά μου έχω δει 4 ταινίες με το ζόρι.

Φίλε, σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ! Τελικά κατέληξα σε αυτή που μου προέκρινες. Μίλησα και με ένα τεχνικό στο μαγαζί από όπου θα την παραγγείλω και μου είπε κι αυτός ότι την προτείνει ασυζητητί σε σχέση με τις υπόλοιπες πλάσμα που έχει ενώ τάχθηκε φανατικά υπέρ των πλάσμα γενικώς! Και πάλι να είσαι καλά.
Βέβαια, αν εντυπωσιαστώ τόσο πολύ, ίσως να ξεχαστώ μέσα στο σπίτι και να μη σου στείλω τους κουραμπιέδες με τους οποίους πριμοδοτούσα όποιον με βοηθούσε! Θα δούμε...
Και πάλι ευχαριστώ!