ποιά βιντεοκάμερα για λήψεις με κίνηση?

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,723
Γεια σας φίλοι
Μου αρέσει να βγάζω βίντεο σε κίνηση, πχ ενώ περπατάω. Το ΗDV δεν κάνει, με το παραμικρό κούνημα θολώνει η εικόνα. Υπάρχουν άλλα φορματ (σε υψηλή ανάλυση) που είναι ανώτερα σε αυτό που ζητάω?

ευχαριστώ

Δεν έχει να κάνει με το φορμά της κάμερας, απλά σε HD αναλύσεις είναι μεγαλύτερη η αντίθεση της θολούρας κατά την κίνηση με την ευκρίνεια της στάσης που συμβαίνει ενίοτε γι' αυτό και προκαλεί ευκολότερα... ναυτία.
Αλλά αν πονάει κεφάλι δεν κόβουμε κεφάλι...
Για να παίρνεις σε κίνηση που είναι το δυσκολότερο που μπορείς να κάνεις με μια βιντεοκάμερα, ψάξε online για stabilizer -θα βρεις πολλά, τα περισσότερα καλά, άλλα φθηνά (έως πολύ φθηνά ...χειροποίητα) και άλλα ακριβά και φινετσάτα... Μη σκεφτείς να φτιάξεις όμως, δεν το συνιστώ, αγόρασε απλώς ένα ανάλογα τα χρήματα που διαθέτεις, που μπορεί να είναι και πολύ μικρό αν η κάμερα είναι ελαφριά.
Χωρίς stabilizer δεν γίνεται δουλειά, όποια και κάμερα να πάρεις -τελεία.

Συμφωνω απολυτα με το φιλο Soto , δεν φταιει μονο το φορματ...
Aλλωστε, δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη κατι καλυτερο
Ειδικα αν δεις υλικο απο καμερες που γραφουν σε mpg4, δισκους, dvd, flash κλπ τοτε τα πραγματα ειναι χειροτερα!
Η μονη λυση ειναι ενα καλο stabilizer, αλλα ειναι αρκετα ακριβα.
Το καλυτερο ειναι το merlin http://www.steadicam.com/handheldmerlin.html
αλλα πολυ ακριβο.
Φτηνο ενναλακτικο ειναι αυτο http://cgi.ebay.com/U-Flycam-Steady...oryZ3319QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Εγω δεν κατάλαβα τι εννοείς οταν λες θωλώνει η εικόνα. Αργεί το focus? Η τραντάζεται πολύ έντονα? Αν την βάλεις σε μία καρέκλα με ροδάκια και την κυλήσεις το κάνει πάλι?

Για να κάνεις travelling θες σύστημα για travelling. Αλλιώς και μια panavision να πάρεις, πάλι θα σου προκαλεί ναυτία αν την παίρνεις στον ώμο και τρέχεις.

Τώρα μια άλλη παράμετρος που θα βοηθούσε λίγο την κατάσταση είναι η δυνατότητα να έχεις έλεγχο του shutter. Αν ανεβάσεις το ρυθμό του shutter η κίνηση γίνεται γενικά ομαλότερη.

Ναι, ανέβασα το shutter, αλλά δημιουργείται το φαινόμενο Rolling Shutter, το οποίο δεν ήξερα και μου χάλασε βίντεο των διακοπών.

To U-flycam φαίνεται καλό.

ευχαριστώ για τις συμβουλές

έχω την sony HC1 αλλά το φαινόμενο παρατηρείται και σε canon HV20