Ποια κάρτα μνήμης να πάρω;

Νομίζω μόνο η Olympus έχει κάποιο περιορισμό στις μηχανές της, για να τραβήξουν σε πρόγραμμα "πανόραμα" θέλουν κάρτες της μαμάς Olympus.

Ναι η δικιά μου η Olympus τουλάχιστον αυτό λέει μέσα στο manual.
Δεν έχω τραβήξει όμως ποτέ panorama οπότε δεν με έχει απασχολήσει το θέμα.
Αντίθετα η Fuji που έχω δεν αναφέρει κανένα τέτοιο περιορισμό.
Ούτε όμως με την Fuji έχω δοκιμάσει ποτέ να τραβήξω panorama...

Είναι καθαρά θέμα ταχύτητας ποιά είναι η πιο γρήγορη... Αλλά αυτό σε ενδιαφέρει μόνο αν τραβάς κατά ριπάς (motor drive) π.χ. στο ράλλυ Ακρόπολις.
Αν τραβάς απλά μία μία τις φωτοργαφίες δεν παίζει κανένα ρόλο ποιά από τις δύο χρησιμοποιείς.

Κι αν τραβάς κατά ριπάς ποια είναι η καλύτερη;

Οποια είναι η πιο γρήγορη. Υπάρχουν γρήγορες και αργές XD και συμβολίζονται με ένα γράμμα. Δεν το θυμάμαι αυτή την στιγμή, αλλά το εξηγούν στα site τους και η Olympus και η Fuji.
Αν έχεις την αργή XD πιθανόν να συμφέρει να χρησιμοποιείς την CF όταν τραβάς κατά ριπάς. Αν έχεις την γρήγορη ίσως να συμφέρει το ανάποδο. Ψάξε βρες και σύγκρινε τις ταχύτητες εγγραφής (όχι ανάγνωσης) των καρτών σου για να αποφασίσεις ποια να χρησιμοποιείς.
Στην απλή φωτογράφιση δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ακόμη και μια μετρίως γρήγορη CF να πάρεις (διότι ταχύτητες 60x και 80x είναι πλέον συνήθεις, οι σημερινές γρήγορες είναι 133x), πάλι είναι ταχύτερη από οποιαδήποτε xD.

οκ Παιδια ... τελικα λεω να μην προβω σε αγορα καρτας αλλα σε ενα μηχανακι με 80 Γιγα σκληρο δισκο διαστασεις τσεπης για να ξεφωρτωνω εκει την καρτα ......

εχει περιπου 90 ευρω στο ΕΒΑΥ χωρις ομως να βλεπεις τις φωτος σου απλα αποθηκευση !!

μπορεις να βαλεις και mp3 η οτιδηποτε αλλο ψηφιακο αρχειο .......