Ποια τηλεοραση και τι μεγεθος για χρηση monitor κυριως?

Blinky

AVClub Enthusiast
2 October 2006
820
Λοιπον, η κατασταση εχει ως εξης. Εχω ενα home theatre room, με προβολεαενισχυτη ηχεια και ενα κανονικο δυνατο PC μεσα που παιζει το ρολο της πηγης. Ακριβως διπλα σε αυτο το δωματιο ειναι το υπνοδωματιο μου. Τον τελευταιο καιρο επειδη υπαρχει και ενα laptop που βοσκει γενικα στο σπιτι αποδω και αποκει, βλεπω πως πολυ συχνα μου αρεσει να την αραζω στο κρεβατι μου και να παιρνω το laptop μαζι μου για να κανω browsing και οτιδηποτε αλλο. Επισης εχω και ενα xbox360 σπιτι, το οποιο ειναι συνδεμενο σε μια 42px7 στο σαλονι, αλλα δε μπορω να το χαρω γιατι σχεδον παντα αυτη η τηλεοραση ειναι κατηλειμενη...

Αυτο που σκεφτομαι να κανω ειναι το εξης. Να παρω μια LCD-TV να τη βαλω στο υπνοδωματιο, και να περασω καλωδια τρυπωντας τον ενδιαμεσο τοιχο (υπαρχει ηδη μια τρυπουλα σε ενα σημειο απο παλια, θα τη μεγαλωσω λιγο) και να συνδεσω πανω της το PC απο το home theater room. Επισης να βαλω πανω της και το xbox, και να παρω και καποιο ασυρματο πληκτρολογιο/ποντικι και να χειριζομαι απο το δωματιο μου το PC και να κανω οτι δουλειες θελω, browsing κλπ και επισης και το xbox gaming απο το δωματιο μου.

Τη συνδεσμολογια την εχω σκεφτει και ειναι μια χαρα, αυτο που με προβληματιζει ειναι τι τηλεοραση ή απλο monitor να βαλω στο δωματιο μου.
Εδω λοιπον, εχουμε και λεμε. Ξαπλωμενος στο κρεβατι, η αποσταση απο τον απεναντι τοιχο ειναι περιπου 2 μετρα. Αυτο μου λεει οτι δυστυχως μια 32αρα θα ηταν μικρη για να κανω ανετα browsing σε 1080p αναλυση, εκτος και αν υπαρχει τροπος να φερνω την οθονη αρκετα πιο κοντα οταν θα τη χρησιμοποοιω, αλλα φοβαμαι να μπλεξω με περιεργες βασεις τοιχου με βραχιονες. Θεωρητικα νομιζω οτι χρειαζεται μια 40-42" για τετοια αποσταση, αλλα ακουω ιδεες...

Επισης, μιλαμε παντα για 1080p γιατι οτιδηποτε αλλο σε χρηση monitor ΔΕΝ μου κανει. Δεν εχω κολλημα με την αναλυση γενικα, πχ το xbox που τωρα ειναι συνδεμενο στην 42px7 με ικανοποιει πληρως σε γραφικα και ας ειναι μονο 1024x768. Αλλα για χρηση monitor-desktop τοσο χαμηλη αναλυση μου φαινεται χαλια :(.
Ακομα, να πω οτι ειμαι fan των plasma σαν ποιοτητα εικονας, αλλα για τη συγκεκριμενη χρηση φοβαμαι το burn-in, και επισης μου αρεσει το οτι οι LCD εχουν μεγαλη οξυτητα στην εικονα που για χρηση desktop μετραει. Δηλαδη εχω ακουσει για λιγο πιο soft εικονα σε καποιες Plasma, και χωρις να ξερω αν ισχυει απολυτα, σιγουρα οι LCD ειναι πιο ασφαλης επιλογη σε αυτο το θεμα (σε συνδιασμο και με το θεμα burn-in).

Αποκει και περα, φυσικα και τα λεφτα μετρανε παρα πολυ, θελω κατι οσο πιο οικονομικο γινεται, και στηριζομαι πολυ στο γεγονος οτι επειδη θα χρησιμοποιηθει καθαρα σαν monitor, δε θα παιξει ουτε 5% σαν τηλεοραση (στην αρχη δε θα της βαλω ΚΑΝ κεραια να καταλαβετε...) και θα παιρνει μονο 1080p ειτε απο το PC ειτε απο το xbox (ή και κανα ps3 αν προκυψει στην πορεια) ελπιζω λοιπον να μπορω να ριξω το κοστος αγνοωντας τομεις οπως η ποιοτητα σε χαμηλα σηματα (scaler/deinterlacing κλπ), τα 100hz κλπ. Αλλα επειδη δυστυχως κανεις δεν παιρνει αυτες τις τηλεορασεις για τετοια χρηση δε μπορω να βγαλω πολλη ακρη απο τα reviews. Δηλαδη πχ, η LG 42LG5000 εχει φαει πολυ θαψιμο στα reviews. Αλλα θεωρητικα, ειναι ενα 42" S-IPS panel και με απενεργοποιημενη ολη την επεξεργασια πολυ πιθανον να μου ηταν αριστη αγορα....και ολα τα αρνητικα που λενε να εχουν να κανουν με τον κακο επεξεργαστη της...αλλα εγω δε μπορω να ξερω...

Anyway, ακουω προτασεις, αρχικα για το μεγεθος και μετα για μοντελα. Σε τιμες, μην ξεχνατε οτι ψαχνουμε κατι φτηνο. Δηλαδη ξεχναμε τα νεα μοντελα απο sony/samsung κλπ. Ειδικα αν μιλαμε για 40-42" , θα μιλουσαμε για τα περσινα μοντελα και στα "καλα" απο αυτα, μονο αν παιζουν σε καποια προσφορα. Ιδανικα θα ηθελα να πεσω κατω απο τα 700 ευρω, και γενικα οσο πιο κατω γινεται.....δηλοδη αν μπορεσω να κανω τη δουλεια μου και με 500 θα ημουν πολυ ευχαριστημενος!

η sony αυτη το ξερω οτι ειναι αριστη για συνδεση με υπολογιστη (δεν εχουν αναφερθει προβληματα, και εχει μηδενικο input lag) αλλα στα 899 ειναι πλεον και η samsung 40A656 που θα μου κανει επισης, και μου αρεσει πολυ και η γυαλιστερη επιστρωση της (ultra clear panel). Και εχει και τα 100hz τα οποια στο off θα μεινουν, αλλα δεν ειναι κακο που υπαρχει η δυνατοτητα, μελλοντικα ποιος ξερει που θα καταληξει.

Ομως, θα προτιμουσα να μην δωσω περι τα 900 ευρω.
Η 42LG5000 στα 599 ειναι πολυ πιο προσιτη, απλα φοβαμαι αν θα με επηρεασουν τα "προβληματα" της στη χρηση που θα κανω ή εχουν μονο να κανουν με τον επεξεργαστη της. Και αν πχ ειναι μονο το δευτερο, γινεται να απενεργοποιησω ολη την επεξεργασια καπως για το HDMI? (καποιο game mode πχ, ή just scan).

Γενικα στοχος μου ειναι να μη ξεπερασω τα 700 ευρω με τιποτα, γιατι τοτε θα αρχισω να πλησιαζω σε λεφτα τις W4000/A656 και προφανως θα καταληξω να δωσω κατι παραπανω και να παω σε μια απο αυτες...

Με αυτη τη λογικη, εχω δει και τις 40Α557 που εχει 679 e-shop, αλλα και την 40L4000 στα 699. Απο τη sony θα περιμενα βεβαια κατι καλυτερο σε τιμες, στην 40L, μιας και υπαρχει και η 40V που πρακτικα την εχουν ιδια τιμη με την 40W. Απο αυτες η 557 με ψηνει πιο πολυ με την ημι-γυαλιστερη επιφανεια τη (και η εμφανηση της 40L ειναι λιγο χαλια, αλλα οκ αυτο δε θα ιεναι σοβαρο κριτηριο). Ξερουμε ομως τιποτα για τα panels τους? Πχ ηξερα οτι η 40W4000 και πιθανον και οι παρακατω (L/V) φορουσαν το 8bit προηγουμενης γενιας S-PVA της samsung, που ειναι μια χαρα και ας ειναι περσινη τεχνολογια. Και το ιδιο υπεθετα και για την 557 (556-557-558-559 ειναι ολοιδιες μονο η εμφανηση αλλαζει λιγο, το λεω γιατι πιο δημοφιλης ιεναι η 558 εδω στην Ελλαδα), αλλα ειδα ενα review που λεει για Α-MVA panels απο AU Optronics, που χωρις να ειναι "κακα" , δεν ειναι εφαμιλα των S-PVA. Ξερουμε κατι για αυτες?

Επισης αν υπαρχει καποιος χρηστης της LG ας μου πει περι game mode και προβληματων σε χρηση αποκλειστικα hi-def, γιατι αν δεν εχει προβληματα σε τετοια χρηση, ειναι πραγματικα ιδανικη με τοσο καλη τιμη και δε με χαλαει και η 0pixel εγγυηση καθως και το γενικα καλο service τους...

H w4000 έχει 10μπιτο πάνελ και όχι 8μπιτο. Μέλος του φόρουμ έχει πάρει την l4000 (σαφώς κατωτερη από την w) και έχει μείνει απόλυτα ευχαριστημένος. Βλέπει και ματρόσκες απροβλημάτιστα. κάνε ένα search και θα βρεις το σχετικό θέμα.
Η σειρά 5 της σάμσουνγκ έχει clear (και όχι ultra clear) panel, άρα το όποιο clouding μπορεί να είναι πιο εμφανές

Ειδα την 42LG5000 live να παιζει Bluray και δεν εντοπισα καποιο προβλημα με ghosting/trailing κλπ που διαβαζω στα reviews...

Αποκει και περα ειδα και τη Sharp LC-42SB55 στην ιδια τιμη, μολις 599 και μου εκανε εντυπωση.... Θυμαμαι οτι παλιοτερα οι sharp ηταν οι μονες με δικα τους panels, made in japan και αρκετα ακριβες, τωρα αυτη τι φρουτο ειναι, ξερει κανεις?

Επισης ειδα και τις διαφορες samsung/sony παλι. Στα ματια μου, μονο η 40A656 ξεχωριζει, ολες οι αλλες λιγο πολυ στα ιδια κυμαινονταν, ειδικα αν συνυπολογισουμε και τις ακυρες ρυθμισεις στα μαγαζια. Ειδα και την panasonic 46G10 να δω τι λενε και τα neo-PDP, αλλα δυτσυχως το υλικο που επαιζε δεν βοηθουσε και δεν εντυπωσιαστηκα.

Αν επαιρνα σημερα, μαλλον θα χτυπαγα την LG με καποιο ρισκο, αλλιως θα τα εσκαγα για την 40Α656, αλλα 300 ευρω δεν ειανι και λιγα, ειναι 50% πανω στην τιμη... Αλλα επειδη σε 10 μερες θα παω ταξιδι 12 μερες Αμερικη (μακαρι να μπορουσα να φερω καμια αποκει...), θα δω τι τιμες θα παιζουν οταν γυρισω και θα κρινω τοτε.

Παντως περιμενω ακομα τις αποψεις σας, και για την Sharp που ειναι αγνωστη ποσοτητα σε εμενα, και για οποιαδηποτε αλλη, αλλα και για το τι μεγεθος πιστευετε ειναι ιδανικο για χρηση monitor σε αναλυση 1080p στα 2 μετρα.