Ποιό φλάς να πάρω για Nikon D80?

Spyros_V_S

Senior Member
30 June 2008
431
Νέα Σμύρνη
Θέλω να αγοράσω ένα φλάς για τη Nikon D80 και απο αυτά που κοίταξα έχω καταλήξει στα Nikon SB 600 και metz 48 AF-1. Θα ήθελα λοιπόν τη βοήθεια/γνώμη σας για το ποιο ταιριάζει καλύτερα (ή και προτάσεις για άλλα που ξέρετε). Θα είναι για γενική χρήση, λίγα πορτραίτα και φωτογράφιση χωρίς ειδικές απαιτήσεις.

To metz δεν το γνωρίζω,
αλλά το sb600 που το έχω είναι μια χαρά.
Για τη χρήση που το θέλεις θα σε βολέψει πιστεύω.

SB-600.

Άριστο,για ότι θέλεις ή θα θελήσεις.

Έχει και ασύρματη επικοινωνία με την D80, όπως και με άλλες nikon.

Το πορτέτο σου από τον καφέ(βασικά όλα τα πορτρέτα) με αυτό τραβήχτηκαν-bye-

Επ'ευκαιρία ευχαριστώ για το πορτραίτο!:grinning-smiley-043 Μου αρέσει γιατί -όπως και τα άλλα- δεν είναι στημένο

ΥΓ: αφορμή για την αναζήτηση φλάς ήταν μια φωτογραφία που σας έβγαλα απο κάπως μακριά την ώρα που φεύγαμε και είστε (δυστυχώς) μέσα στα σκοτάδια!!

Το φλας της μηχανής, φωτίζει για λίγα μέτρα (4-5).Τα μεγαλύτερα (πχ Sb-600) έχουν λίγη εμβέλεια παραπάνω, αλλά μην περιμένεις να φωτιστεί εξωτερικός χώρος για πάνω από 12-15 μέτρα.

Έχω γελάσει πολύ με φωτογραφίες από τοπία σε ηλιοβασίλεμα με φλας:flipout:,λες και το φλας θα φωτίσει όλο το τοπίο (μιλάμε για κάτι χλμ)

Παρακαλώ, τα original αρχεία στη διάθεσή σας!

(Για σένα με 100 ευρώ τα βρίσκουμε!!!)χααχαχ

Το φλας της μηχανής, φωτίζει για λίγα μέτρα (4-5).Τα μεγαλύτερα (πχ Sb-600) έχουν λίγη εμβέλεια παραπάνω, αλλά μην περιμένεις να φωτιστεί εξωτερικός χώρος για πάνω από 12-15 μέτρα.

Έχω γελάσει πολύ με φωτογραφίες από τοπία σε ηλιοβασίλεμα με φλας:flipout:,λες και το φλας θα φωτίσει όλο το τοπίο (μιλάμε για κάτι χλμ)

Παρακαλώ, τα original αρχεία στη διάθεσή σας!

(Για σένα με 100 ευρώ τα βρίσκουμε!!!)χααχαχ

Κανε ψαλίδι (ή μπαλτά) στην τιμή, αλλιώς θα γίνει ζημιά...

Προσωπικά χρησιμοποιώ το Sb800 σε μια Nikon D80, και είμαι πολύ ευχαριστημένος. :)

To SB-800 ειναι πολύ καλή λύση εαν το βρει κανεις ακομα γιατί τυπικά εχει σταματήσει να παράγεται..

Το κακο ειναι οτι για να μαθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το φλάς και το Creative Light System της Nikon θελει πολύ διάβασμα και εξάσκηση

Χωρίς να γνωρίζω, υποθέτω οτι το 800 αντικαταστάθηκε απο το 900 - αν είναι έτσι όμως ξεφεύγει πολύ η τιμή και δε θα ήθελα να ανέβω τόσο ψηλά.

Πάρε το 600 άρι. Δεν θα καταλάβεις διαφορές, ακόμη κι αν προχωρήσεις σε ρυθμίσεις διαφορετικές για την κάθε περίπτωση.

Διαφορές θα δεις (σοβαρές) αν θέλεις να φωτίσεις κάτι σε 15+ μέτρα σε συνδυασμό με iso 1000+, ή αν θέλεις να οδηγήσει πολλά φλας.

Το κακο ειναι οτι για να μαθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το φλάς θελει πολύ διάβασμα και εξάσκηση

Nαι ρε παιδια, πρωτη φορα χθες δοκιμασα να φωτογραφισω με φλας τα καρναβαλια στους δρομους και εβγαινε οτι να ναι... φτιαξτε κανενα απλο οδηγο για αρχαριους... σε καποια φαση θυμαμαι, εβγαλε ταχυτητα κλειστρου 8 δλ. Αν ειναι δυνατον....:antlers:

Τελικα κατεληξα σε 5,6 διαφραγμα, ταχυτητα οτι εβγαζε απο μονη της η μηχανη, -2/3 στοπ αντισταθμιση στη μηχανη, +2/3 στοπ αντισταθμιση στο φλας και 1600 iso. Συγχρονισμο πρωτης κουρτινας, evaluative μετρηση και φυσικα βγηκε οτι να ναι...

Τελος οφ τοπικ....:grinning-smiley-043

Nαι ρε παιδια, πρωτη φορα χθες δοκιμασα να φωτογραφισω με φλας τα καρναβαλια στους δρομους και εβγαινε οτι να ναι... φτιαξτε κανενα απλο οδηγο για αρχαριους... σε καποια φαση θυμαμαι, εβγαλε ταχυτητα κλειστρου 8 δλ. Αν ειναι δυνατον....:antlers:

Τελικα κατεληξα σε 5,6 διαφραγμα, ταχυτητα οτι εβγαζε απο μονη της η μηχανη, -2/3 στοπ αντισταθμιση στη μηχανη, +2/3 στοπ αντισταθμιση στο φλας και 1600 iso. Συγχρονισμο πρωτης κουρτινας, evaluative μετρηση και φυσικα βγηκε οτι να ναι...

Έτσι όμως δεν ακυρώνεις τη ρύθμιση; (φλάς και μηχανή νομιζω λειτουργούν αθροιστικά). Για τον οδηγό πάντως συμφωνώ κι εγώ...

Ηλία σε τί ρύθμιση/πρόγραμμα είχες την μηχανή και σε ποιά το φλάς?

Αν έβγαζε 8" σημαίνει οτι η μηχανή φωτομετρούσε για το υπάρχων φώς χωρίς να παίρνει υπόψη της το φλάς.

Αλεξη, η μηχανη σε apperture priority και το φλας σε E-TTL αν θυμαμαι καλα (πρωτη φορα ειπα να ασχοληθω με φλας για να παγωνω την κινηση, οπως ειχα διαβασει καπου) το οποιο ομως δε με αφηνε να το αλλαξω (ηταν γκριζαρισμενο).

Δοκίμασε να έχεις τη μηχανή σε πρόγραμμα P. Την ισχύ του φλας την αφήνεις στο κανονικό. Συνηθέστερα θέλεις iso800 για να γράφει και το φόντο. Η 40D με το 420EX που έχω συνεργάζονται τέλεια. Η έκθεση που θα σου δώσει είναι σχεδόν πάντα διάνα (ασφαλώς λαμβάνεται υπόψη η χρήση φλας).
Με βάση το συνδυασμό ταχύτητας/διαφράγματος που σου δίνει στο P, μπορείς εάν θέλεις να δουλέψεις τη μηχανή και στο M, αυξομειώνοντας τις δύο παραμέτρους αναλόγως.
Στο πρόγραμμα Α λειτουργεί αλλιώς.

Για τους χρήστες Νίκον, νομίζω πως το SB-600 είναι μια χαρά, για τον μέσο χρήστη.

Last edited:
Το θέμα είναι αν θέλεις να φαίνεται το φόντο η όχι.

Οι ρυθμίσεις που κάνεις στο φλας αφορούν το θέμα σου και μόνο. Στo πρόγραμμα Ρ η μηχανή θα σου δώσει συνδιασμό ώστε να φωτίσει το θέμα, αδιαφορώντας για το φόντο. Στο Av η μηχανή φωτομετρά κανονικά για το υπάρχων φώς ώστε να γράψει το φόντο και προσθέτει φλάς για το θέμα.

Το να τα καταφέρεις να γράφουν και τα δύο είναι λίγο σύνθετο, ειδικά αν θέλεις να τα έχεις στο αυτόματο. Οι ρυθμίσεις που κάνεις στο φλας σε αυτήν την περίπτωση αφορούν το θέμα σου, ενώ στην μηχανή το φόντο σου.
Την νύχτα το φόντο επειδή είναι σκοτεινό πολύ χρειάζεται μεγάλους χρόνους για να γράψει.
Είναι καλύτερο να διαλέγεις εσύ μία έκθεση (iso διαφραγμα ταχύτητα) που να εκθέτει το φόντο όπως θές και να αφήνεις το φλάς στο αυτόματο TTL να εκθέσει σωστά το θέμα σου.

Στο πρόγραμμα P, που δουλεύω συνήθως το φλας, το πώς γράφει το φόντο καθορίζεται από την ευαισθησία. Τώρα σε άλλες μηχανές δεν ξέρω πώς πάει. Και σπανίως δουλεύω το φλας. Αλλά ποτέ δεν είχα πρόβλημα, από την πρώτη φωτογραφία που δοκίμασα να τραβήξω έτσι. Όλες της πίτας στη Θεσσαλονίκη, έτσι είναι τραβηγμένες, μια χαρά έκθεση δεν έχουν;

Νομίζω οτι αυτό συμβαίνει λίγο τυχαία με την έννοια οτι δεν ήταν αυτός ο σκοπός της μηχανής όταν τράβαγε. Απλά συμβαίνει να υπάρχει αρκετό φως (μιλάμε για χώρο που έχει αρκετό ambient έτσι κιαλλίς και φωτίζεται αρκετά απο το φλάς κιόλας) ώστε με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις να γράψει. Και αυξάνοντας την ευαισθησία το κάνεις πιό έντονο. Με iso 100 δεν θα έγραφε φαντάζομαι. Γιαυτόν το λόγο δεν μπορεί να λειτουργήσει ώς fill flash στο P παρα μόνο στο Av.

Βέβαια με τα TTL δεν είμαι και εγώ πλήρως εξοικιωμένος γιατί το φλάς το δουλέυω σχεδόν αποκλειστικά στο manual ρυθμίζοντας τα επίπεδα του ambient/flash κατα περίπτωση. Στην F90x πάντως βλέπω οτι στο Αν διαλέγει χρόνους που θα εκθέσουν και φόντο (συνήθως 2 στοπ κατω) ενώ στο Ρ όχι.

Όχι TTL, E-TTL. Μάλιστα με τους φακούς που το υποστηρίζουν το φλας παίρνει και πληροφορία της απόστασης (πέραν του εστιακού μήκους, βάσει του τελευταίου ζουμάρει την κεφαλή του).

Το τυχαίο ή μη δεν το γνωρίζω, αλλά δεν το θεωρώ πιθανό. Στην πίτα δεν είχε και ιδιαίτερα δυνατό περιβάλλοντα φωτισμό (μόνο κοντά στα παράθυρα).