Ποιός ποιοτικός 1uF για διέλευση σήματος;

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,069
Το πρόβλημά μου είναι ότι ψάχνομαι για ποιον πυκνωτή διέλευσης πρέπει να χρησιμοποιήσω, στην είσοδο του τελικού ενισχυτή (είναι ένας Musical Fidelity A1).
Οι παλαιές προδιαγραφές ήταν χρήση ηλεκτρολυτικού (μπλιάχ) 1μF/63V, o οποίος προ πολλού είχε αλλαχθεί με [FONT=&quot]Film Polyester BC[/FONT] 1μF/63V.

Το κακό είναι ότι δεν έχει χώρο για να μπουν δίπλα-δίπλα δύο MKP τζαμάτοι, διότοι έχω προσαρμόσει και μια επάλληλη πλακέτα προενισχυτή οπότε στενεύομαι και στο ύψος και στο πλάτος.

Έχω στη διάθεσή μου Vishay Roederstein MKP1839, 1uF/160V, οι οποίοι χωράνε αλλά προβληματίζομαι για το εάν είναι κατάλληλοι ως καλοί πυκνωτές διέλευσης σήματος.
Στην παρακάτω φώτο διακρίνεται η θέση που πρέπει να μπουν (οι δύο μπλε πυκνωτές c6, c7)

attachment.php

Attachments

• a1.jpg
    a1.jpg
    111.1 KB · Views: 208
Πάντως παλιά είχα βάλει σε έναν μάραντζ στη θέση του μπλιάχ πλαστικό πανασόνικ αλλα μετά από ακροάσεις τον έβγαλα και ξαναέβαλα τους μπλιάχ (Vishay μπλε)
http://gr.rsdelivers.com/product/vi...rlc-aluminium-radial-cap-50v-1uf/0378570.aspx

Αυτοί οι BC πρέπει είναι οι 1% Roederstein.
Νόμιζα πως ήταν καλοί.

Α, δοκίμασε και τανταλίου.
Ποτέ δεν ξέρεις!
Πρέπει να βγούνε και βάσεις για capasitor rolling!:damnyou:

Last edited:
Οι Vishay Roederstein που έχω είναι 5% (δες το datasheet http://www.vishay.com/docs/26022/26022.pdf ), είναι κυλινδρικοί μαζεμένων διαστάσεων και αναφέρονται για εφαρμογές: Pulse operations, SMPS and thyristor circuits, storage, filter, timing and sample and hold circuits.
1413914-40.jpg

Επειδή δεν αναφέρονται για χρήση coupling, για αυτό έχω μια επιφύλαξη απέναντί τους.

Τανταλίου είχαν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα σε αυτόν τον ενισχυτή, αλλά είχαν ένα θέμα με dc...στο στάδιο του προ, για αυτό και αφαιρέθηκαν μετέπειτα.

Ναι τους έχω υπόψη μου (έχω και καβάντζα από 1837 στην άκρη) οι οποίοι μάλιστα θεωρούνται εξαιρετικοί ως high frequency coupling ή ακόμη και ως bypass άλλων πυκνωτών, αλλά δυστυχώς σταματάνε στα 0,1uF χωρητικότητα και εμείς θέλουμε 1-1,5uF.

kokar σε ευχαριστώ για την προσφορά σου...θα επικοινωνήσουμε με π.μ

kontr, έψαξα και στη Wima αλλά δεν μπορούσα να βρω MKP που να χωράνε. Αυτοί που έμπαιναν από Wima ήταν τύπου MKS και σκέφτομαι τι παραπάνω έχει ένας Wima πολυεστερικός από ένα Vishay-BC πολυεστερικό, πιστεύω θα παίζουν πάνω-κάτω τα ίδια.
Εάν δεν είχα την επάλληλη πλακέτα του προ, κάτι θα μπορούσε να γίνει με axial MKP, αλλά τώρα...

Εκτός από MKP, τανταλίου ή πολυεστερικούς φιλμ, χρησιμοποιούμε κανένα άλλο εξωτικό υλικό περιορισμένων διαστάσεων σε πυκνωτές διέλευσης; Υπόψη στο 1-1,5μF χωρητικότητα.

για κοιτα σε ouricap στα 250ν.

Από κατάλογο, είδα ότι υπάρχουν Auricap High Resolution Capacitors 1uF/200V σε διάσταση 0,66Χ0,78 της ίντσας δηλ. περίπου 1,7 εκ. διάμετρο και 2 εκ. μήκος.

Θα τους ψάξω περισσότερο γιατί ίσως χωράνε οριακά (θέλω 4 συνολικά).

Ευχαριστώ.

kokar σε ευχαριστώ για την προσφορά σου...θα επικοινωνήσουμε με π.μ

kontr, έψαξα και στη Wima αλλά δεν μπορούσα να βρω MKP που να χωράνε. Αυτοί που έμπαιναν από Wima ήταν τύπου MKS και σκέφτομαι τι παραπάνω έχει ένας Wima πολυεστερικός από ένα Vishay-BC πολυεστερικό, πιστεύω θα παίζουν πάνω-κάτω τα ίδια.
Εάν δεν είχα την επάλληλη πλακέτα του προ, κάτι θα μπορούσε να γίνει με axial MKP, αλλά τώρα...

Εκτός από MKP, τανταλίου ή πολυεστερικούς φιλμ, χρησιμοποιούμε κανένα άλλο εξωτικό υλικό;

Εξωτικό υλικό? Λαδάκι :grinning-smiley-043

Σκέφτομαι να βάλω έναν ποιοτικό MKS, να του ζωγραφίσω τα αρχικά MKP και στο τέλος να το περιχύσω με λίγο λάδι Μεσσηνίας ή Λακωνίας, θα είναι ταμάμ, έτσι;
(είχα διάθεση για λίγο γέλιο, συγχωρέστε με...) -bye-

Σκέφτομαι να βάλω έναν ποιοτικό MKS, να του ζωγραφίσω τα αρχικά MKP και στο τέλος να το περιχύσω με λίγο λάδι Μεσσηνίας ή Λακωνίας, θα είναι ταμάμ, έτσι;

τι , δηλαδή δεν θα το κάνεις ???? :BDGBGDB55:

Φίλε μη το γελάς καθόλου. Φτηνοί και καλοί οι λαδάτοι. Για ψάξε το λίγο ...

Lemon από κάτω από την πλακέτα δεν χωράνε να κολληθούν αξονικοί πυκνωτές?
Είναι πολύ κοντά στην πλακέτα το σασί?

Re: Απάντηση: Ποιός ποιοτικός 1uF για διέλευση σήματος;

Φίλε μη το γελάς καθόλου. Φτηνοί και καλοί οι λαδάτοι. Για ψάξε το λίγο ...

Φίλτατε Δημήτρη, γνωρίζω για τις αρετές των πυκνωτών λαδιού...το πρόβλημά μου είναι ότι δεν χωράνε, στο σημείο που έχω αναφέρει στον ενισχυτή.
Το σχόλιο μου ήταν περισσότερο αστεϊσμός και όχι άγνοια.

Lemon από κάτω από την πλακέτα δεν χωράνε να κολληθούν αξονικοί πυκνωτές?
Είναι πολύ κοντά στην πλακέτα το σασί?

Μπα, ούτε ως σκέψη, το πολύ να είναι 5mm.

Ψάχνοντας για mkp που να αξίζει ο κόπος, είδα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί μικρότερος από διάσταση 20Χ35mm στη χωρητικότητα του 1uF.
Πρακτικά αυτό σημαίνει για μένα ότι εάν προχωρήσω σε αναβάθμιση των ήδη υπάρχοντων θα πρέπει να καταργήσω την επάλληλη πλακέτα προενισχυτή και να χρησιμοποιηθεί ίσως ως τελικός.

Επιπρόσθετα, έπεσα και σε ένα άλλο δίλλημα, υπάρχουν αναφορές για τους αξονικούς mkp ότι όσο μεγαλύτεροι σε ικανότητα διαχείρισης τάσης τόσο το καλύτερο (οι περισσότερες αφορούσαν κροσόβερ). Η αντίπερα όχθη υποστηρίζει ότι σε πυκνωτές διέλευσης σήματος δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 2/3 της τάσης λειτουργίας...παράδειγμα: για 25V με 35-40V είμαστε ΟΚ.
Κανείς τους πάντως δεν τεκμηρίωνε την άποψή του.

Ποια είναι η προσωπική σας άποψη, είτε από εμπειρία είτε από δοκιμές.