Ποιός ποιοτικός 1uF για διέλευση σήματος;

στα crossover τα κριτήρια ειναι άλλα απο την δικη σου εφαρμογή. εκαι μετρανε ποιο πολύ τα μέγιστα ρεύματα που μπορεί να εχει ενας πυκνωτής.

Οπότε kontr, στη δική μου περίπτωση λαμβάνω υπόψη την τάση λειτουργίας ή τελικά δεν με απασχολεί!
Διότι καλούς mkp και κάτω από 100-200V δεν βρίσκεις...

δεν εχω παρατηρήσει κάποια συμπεριφορά ανάλογα με την τάση(εκτός του οτι στρώνουν αργότερα οι μεγάλοι) αντιθέτως μετράνε τρομερά τα υλικά και η κατασκευή.

Κώστα και εγώ αυτό είχα στο νου και από παλαιότερες συζητήσεις που είχαμε κάνει, αλλά προσπαθώντας επί διημέρου να βγάλω άκρη με το τι πυκνωτές mkp, κυκλοφορούνε...διάβασα ούτε και εγώ ξέρω πόσα μηνύματα σε διάφορα φόρουμ του εξωτερικού.
Το θέμα με τους πυκνωτές διέλευσης το διάβασα στο ArtOfTheSound Forum, όπου υποστηριζόταν από μέλος αυτή η θεωρία για τους πυκνωτές διέλευσης. Βέβαια θυμάμαι και μια ανταπάντηση άλλου μέλους που του έλεγε, ότι μπορεί η πυκνωτές των 630V για παράδειγμα να συμπεριφέρονται καλύτερα σε υλοποιήσεις όπου η υψηλή τάση έχει το ρόλο της, αλλά λόγων καλύτερων προδιαγραφών αποδίδουν καλύτερα στο ac μέρος τους από οποιονδήποτε άλλο υλικό που βγαίνει σε χαμηλές τάσεις.

Επειδή όλα αυτά τα διαβάζουμε ή τα ακούμε σε μεταξύ μας συζητήσεις, αλλά τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να τα δικαιολογήσουμε, αλλά περισσότερο τα προσεγγίζουμε εμπειρικά, για αυτό και έθεσα προς τα μέλη του φόρουμ, αυτό το ερώτημα.

δυστυχώς το ερώτημα σου θα παραμείνει αναπάντητο αφού δεν υπάρχει ο ίδιος πυκνωτής σε δυο διαφορετικές τάσεις ωστε να συγκρίνεις .
και αυτο γιατι ακομη και δυο wima σε αλλη ταση αλλα ιδια τιμη να πάρεις θα ειναι διαφορετικός πυκνωτης ουσιαστικά.

Re: Απάντηση: Ποιός ποιοτικός 1uF για διέλευση σήματος;

Επιπρόσθετα, έπεσα και σε ένα άλλο δίλλημα, υπάρχουν αναφορές για τους αξονικούς mkp ότι όσο μεγαλύτεροι σε ικανότητα διαχείρισης τάσης τόσο το καλύτερο (οι περισσότερες αφορούσαν κροσόβερ).

Θα υποστήριζα το αντίθετο απ την εμπειρία μου. Οπως γράφεις παρακάτω, είναι όντως δύσκολο να βρεθούν σε χαμηλές τάσεις.

καλησπερα φιλε
με μεγαλη χαρα ειδα τον ενισχυτη σου γιατι πριν 10 χρονια περιπου μια μικρη παρεα φτιαξαμε τον ΜΑ65 απο τα σχεδιο (πλακετες και τροφοδοτικο απο την αρχη. μεγαλυτερη τροφοδοσια ,καλα υλικα και παντα ειχα το αγχος του συγκεκριμενου σημειου στο οποιο εχει 2 τζαμικον με αντιθετη φορα .
μετα απο πολλες δοκιμες (οχι ομως με auricap !!!!)ειδα οτι το καλυτερο αποτελεσμα το ακουσα με σολεν μκπ και με ελνα σιλμικ 2(πολυ ουδετεροι αν και υλεκτρολυτικοι)
μην δωσεις πολα λεφτα σε διελευσης γιατι το μηχανημα αν και πολυ μουσικο εχει ορισμενο οριο αναλυσης και ηχητικης παρουσιας. πιστεψε με ,το διαπιστωσα οταν τυχαια εκανα μια συγκριση με μπραιστον b60.
αυτα και μην κανεις υπερβολες σε υλικα στο συγκεκριμενο μηχανημα.

Last edited:
Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις και για τις προτάσεις των πυκνωτών. Δεν σκόπευα να δώσω μεγάλο ποσό για αυτούς τους 4 πυκνωτές (2+2 ανά κανάλι).
Απλά είχα βάλει στόχο να είναι mkp και όχι πολυεστερικοί ή ηλεκτρολυτικοί.
Τη στιγμή που οι solen ήταν αποτελεσματικοί, ίσως στραφώ σε αυτούς γιατί είναι και οικονομικοί.

Επιπρόσθετα, έπεσα και σε ένα άλλο δίλλημα, υπάρχουν αναφορές για τους αξονικούς mkp ότι όσο μεγαλύτεροι σε ικανότητα διαχείρισης τάσης τόσο το καλύτερο (οι περισσότερες αφορούσαν κροσόβερ). Η αντίπερα όχθη υποστηρίζει ότι σε πυκνωτές διέλευσης σήματος δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 2/3 της τάσης λειτουργίας...παράδειγμα: για 25V με 35-40V είμαστε ΟΚ.
Κανείς τους πάντως δεν τεκμηρίωνε την άποψή του.

Ποια είναι η προσωπική σας άποψη, είτε από εμπειρία είτε από δοκιμές.

Κανενα προβλημα.Οι vishay(ΒC,PHILPS) που αναφερες στο πρωτο σου ποστ ειναι εξαιρετικοι.Γλυκεις,μουσικοτατοι.Τους χρησιμοποιω τακτικα.Θα χρειαστεις πολυ πιο ακριβους για να κερδισεις πολυ λιγα.

Κανενα προβλημα.Οι vishay(ΒC,PHILPS) που αναφερες στο πρωτο σου ποστ ειναι εξαιρετικοι.Γλυκεις,μουσικοτατοι.Τους χρησιμοποιω τακτικα.Θα χρειαστεις πολυ πιο ακριβους για να κερδισεις πολυ λιγα.
Πιστεύεις δηλ. ότι δεν πρόκειται να κερδίσω κάτι ουσιαστικό από ένα mkp, καλό μεν αλλά όχι εξωτικό.
Η αλήθεια είναι ότι τους μπλε BC, ήξερα ότι θεωρούνται καλοί, αλλά νόμιζα καλοί μεταξύ ίσων πολυεστερικών...εδώ όμως μου αλλάζεις τα δεδομένα! Σε αντιδιαστολή μάλιστα με το προτύτερο μήνυμα του φίλου που αναφέρει ότι δεν συντρέχει λόγος για πυκνωτή με περίσσεια ανάλυση - διότι το μηχάνημα είναι πλέον μουσικότατο και όχι αναλυτικότατο (και είναι αλήθεια) - ίσως τελικά η επιλογή των BC να είναι υπεραρκετή για το μηχάνημα!
Τι λέτε όσοι το γνωρίζετε;

Πιστεύεις δηλ. ότι δεν πρόκειται να κερδίσω κάτι ουσιαστικό από ένα mkp, καλό μεν αλλά όχι εξωτικό.
Η αλήθεια είναι ότι τους μπλε BC, ήξερα ότι θεωρούνται καλοί, αλλά νόμιζα καλοί μεταξύ ίσων πολυεστερικών...εδώ όμως μου αλλάζεις τα δεδομένα! Σε αντιδιαστολή μάλιστα με το προτύτερο μήνυμα του φίλου που αναφέρει ότι δεν συντρέχει λόγος για πυκνωτή με περίσσεια ανάλυση - διότι το μηχάνημα είναι πλέον μουσικότατο και όχι αναλυτικότατο (και είναι αλήθεια) - ίσως τελικά η επιλογή των BC να είναι υπεραρκετή για το μηχάνημα!
Τι λέτε όσοι το γνωρίζετε;

Δεν βλεπω κατι στο οποιο ενας πολυεστερικος μπορει να ειναι καλυτερος.Ειδικα απο αυτον τον vishay ο οποιος ακουγεται πολυ διαφορετικα και καλυτερα imo απο εναν wima για παραδειγμα.Συμφωνω οτι δεν πρεπει να το "παρακανεις" οχι διοτι ο Α1 δεν το αξιζει αλλα κυριως διοτι δεν υπαρχει λογος.Ο Α1 τον οποιο γνωριζω πολυ καλα απο το συστημα ενος φιλου,παντοτε ειχε αυτον τον ζεστο χαρακτηρα και σιγουρα με ενα πυκνωτη αυτο δεν θα αλλαξει.Εξ αλλου ο συγκεκριμενος ενισχυτης γι αυτο τον χαρακτηρα του αρεσε και ακομη αρεσει.Ο Vishay του πεφτει "γαντι",εχει καλη ακριβεια +/-5%,ακουγεται υπεροχα ακομη και σε ακριβοτερα μηχανηματα.Θα διαφωνησω με τον φιλο project για τους silmlc 2.Δεν τους βρισκω ιδιαιτερα ουδετερους χωρις να σημαινει οτι ειναι κακοι,δεν ειναι.Ο Vishay ειναι πιο ουδετερος αλλα και πιο διαφανος.Η γλυκυτητα του ξεγελα μερικες φορες και νομιζουμε οτι ειναι "χρωματισμενος",αλλα κατα την αποψη μου,στην πραγματικοτητα ειναι αυτη η γλυκυτητα σε συνδιασμο με την διαφανεια που ειναι τα χαρακτηριστικα ενος εξαιρετου πυκνωτη η μηχανηματος.Δεν θα ελεγα οτι ο Α1 στερειται αναλυσης,μαλλον "αγριαδας"στερειται και πολυ καλα κανει.

Last edited: