Ποιότητα εικόνας .... μια πικρή αλήθεια!

Ναι, γιατί ο αισθητήρας είναι πολύ μικρότερος. Το ότι έρχεται στα ίσια σημαίνει ότι τραβάς πάνω-κάτω με τις ταχύτητες που θα τραβούσες σε 400άρη φακό σε φορμά 135. Δηλαδή τα δύο (μικρός αισθητήρας αλλά και μικρό πραγματικό εστιακό μήκος) λίγο-πολύ αλληλοαναιρούνται.

Κατάλαβα...
Πάω για καμιά ψηφιακή μεσαίου φορμάτ, με τεράστιο αισθητήρα και υπερ-ευρυγώνιο φακό να ησυχάσω! ;)

Το δε κούνημα στο καδράρισμα έχει να κάνει αποκλειστικά με τη γωνία κάλυψης που δίνει ο φακός. Ό,τι φακό και να έχεις, από τη στιγμή που δίνει πρακτικώς γωνία κάλυψης 8 μοιρών φερ' ειπείν, έχεις τη δεδομένη για φακό 300 (?) mm σε φορμά 135 δυσκολία καδραρίσματος.

Καλά λες, μία η άλλη έρχεται τελικά με το μέγεθος αισθητήρα και διαστάσεις φακού...

Κατάλαβα...
Πάω για καμιά ψηφιακή μεσαίου φορμάτ, με τεράστιο αισθητήρα και υπερ-ευρυγώνιο φακό να ησυχάσω! ;)

Καλά λες, μία η άλλη έρχεται τελικά με το μέγεθος αισθητήρα και διαστάσεις φακού...

Δυστυχώς οι πιο ευρυγώνιοι φακοί στο μεσαίο φορμάτ είναι ο 35 της PENTAX και της MAMIYA. Η PENTAX μέχρι στιμγής δεν... έχει μηχανή. Η MAMIYA έχει στα 7000 δολλάρια (όχι άσχημα). Έχει υποσχεθεί και έναν 28 (αυτός θα είναι πραγματικά ευρυγώνιος (αντίστοιχος με 25 στο 135 φορμάτ), αλλά ακόμη δεν τον είδαμε.

Σε ένα από τα λινκ που μου έστειλες Βλάση, ο τύπος δοκίμαζε τους φακούς με ψηφιακή πλάτη Kodak 645 σε Contax, με διαστάσεις αισθητήρα 36x36 mm (το ...APS του μεσαίου φορμά) και 16mp. 12.000 δολάρια όταν κυκλοφόρησε πριν 4 χρόνια....

Ο πιο ευρυγώνιος είναι νομίζω ο Arsat 30. Αντίστοιχος ενός φακού 16-17mm σε φορμά 135

Έχει υποσχεθεί και έναν 28 (αυτός θα είναι πραγματικά ευρυγώνιος (αντίστοιχος με 25 στο 135 φορμάτ), αλλά ακόμη δεν τον είδαμε.

Ο 50ρης σε μεσαίο αντιστοιχεί σε 28ρη. Μήπως εννοείς σε ψηφιακό μεσαίο, με μικρότερο αισθητήρα?

Δυστυχώς οι πιο ευρυγώνιοι φακοί στο μεσαίο φορμάτ είναι ο 35 της PENTAX και της MAMIYA. Η PENTAX μέχρι στιμγής δεν... έχει μηχανή. Η MAMIYA έχει στα 7000 δολλάρια (όχι άσχημα). Έχει υποσχεθεί και έναν 28 (αυτός θα είναι πραγματικά ευρυγώνιος (αντίστοιχος με 25 στο 135 φορμάτ), αλλά ακόμη δεν τον είδαμε.

Πολύ ωραία! Θα περιμένω αρκετά λοιπόν χωρίς το άγχος να το κοιτάω καθημερινά! ;)

Στο μεσαίο φορμάτ πάντως το φιλμ καλά κρατάει ακόμα... Προφανώς είναι κι εκεί θέμα χρόνου βέβαια.

Να κάνω μια ερώτηση λιγο άσχετη με το θέμα αλλά για να μην ανοίξω νέο.Γιατί δεν μπορώ να δω τις φωτογραφίες που εχω τραβήξει σε RAW ?Δεν τις ανοίγει κανένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μου.