Ποιότητα φωτογραφιών ελληνικών εντύπων

Billy the Kid

Moderator
Staff member
Παίρνω αφορμή το ποστ#859 του φίλου ilias απο το νήμα Πού πάει η χώρα στην Επι Παντός και την πολύ σωστή του τοποθέτηση στο θέμα της προβολής της Ελλάδας στις διάφορες τουριστικές εκθέσεις.
Επειδή τυγχάνει λόγω ιδιότητας να έχω επισκεφθεί και να έχω λάβει μέρος σε ανάλογες εκθέσεις όπως το Τουριστικό Πανόραμα που γίνεται κάθε Άνοιξη στην Αθήνα, οι εντυπώσεις που έχω αποκομίσει τις περισσότερες φορές είναι ότι απο άποψη αισθητικής είμαστε πολύ κάτω του μέτριου.
Και εξηγούμαι:
Η πλειονότητα των διαφημιστικών εντύπων και δή ξενοδοχειακών μονάδων που κυκλοφορούν είναι κάκιστα.
Πολύ κακές φωτογραφίες, έλλειψη φαντασίας, ειρμού και πειθούς στα κείμενα και πολύ κακό στήσιμο (layout)
Οι λόγοι προφανείς. Δυστυχώς η διάθεση για σωστή προβολή του προϊόντος τους που με τόσο κόπο και έξοδα έστησαν, λείπει.
Και λείπει λόγω νοοτροπίας "φτηνοί στα λάχανα" δηλαδή. Αναθέτουν το όλο concept είτε σε ερασιτέχνες είτε ξεκινούν από λάθος δρόμο.
Συμβαίνει να έχω συναντήσει τέτοιους επιχειρηματίες οι οποίοι περήφανα μου λένε ότι με την canon/nikon που έχουν βγαίνουν εκπληκτικές φωτογραφίες, ή ο ξάδερφος/ανηψιός με την nikocanon που έφερε απο Αμερική και σημειωτέον δέν υπάρχει στην Ελλάδα:flipout::flipout:κάνει θαύματα!!
Και αντ αυτού αντικρύζω πολύ κακή δουλειά, το έντυπο το έχει στήσει ο πιτσιρικάς γιός του που ξέρει απο computer:flipout:και άλλα τραγελαφικά παραδείγματα.
Όλα αυτά γίνονται γιατί συνήθως ξεκινούν απο λάθος σημείο. Ένα διαφημιστικό έντυπο ξεκινάει πάντα απο τον γραφίστα. Έναν καλό γραφίστα! Με αυτόν πρέπει να έχει την πρώτη κουβέντα ο ενδιαφερόμενος. Ακολουθεί ο φωτογράφος, ο κειμενογράφος και τέλος ο τυπογράφος.
Όλοι πρέπει να είναι καλοί στη δουλειά τους για να βγεί σωστό αποτέλεσμα
Δέν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι ξεκινούν απο το τέλος, απο τον τυπογράφο δηλαδή και εδώ είναι το λάθος.

Βέβαια τα παραπάνω που γράφω χαρακτηρίζουν την πλειοψηφφία των τουριστικών εντύπων, γιατί υπάρχουν κάποια -λίγα όμως-πραγματικά διαμάντια, τόσο όμορφα και καλοστημένα που θές να τα βάλεις στον τοίχο.

Σε αυτό το νήμα άς παραθέσουμε τις δικές μας προτάσεις/απόψεις/παρατηρήσεις για το πώς πρέπει το διαφημιστικό έντυπο να λειτουργεί και βέβαια να σχολιάσουμε αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο στην κατηγορία μας, την τουριστική(?) φωτογραφία.

Όλο το ζουμί για μένα κρύβεται στο κόστος.

Για να στήσουμε (όλοι οι επαγγελματίες που προανέφερες) ένα έντυπο που να κάνει και κορνίζα στον τοίχο, το κόστος είναι υψηλό.
Από το κόστος του "δημιουργικού" εώς τα τυχόν βερνίκια/χαρτιά, φωτογράφοι κλπ κλπ...

Ποιός μικρομεσαίος θα το καλύψει?
Γιατί αν μιλάμε για έντυπα γνωστών μπραντών (:slapface:) αυτά αναλαμβάνονται από τις μεγάλες διαφημιστικές... και εκεί άλλοτε όντως επιτυγχάνεται καλαίσθητο αποτέλεσμα, και άλλοτε χαλάει από τα εσωτερικά γρανάζια της διαφήμισης που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε.

Συμπέρασμα? Ποιός θα "επενδύσει" σε έντυπο?

Γι' αυτό και οι τυπογράφοι ή οι "computer γνώστες" παίρνουν τις δουλειές... με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο τυπογράφος (αφού το κέρδος θα το βγάλει από την εκτύπωση) "σκοτώνει" τα υπόλοιπα της διαδικασίας (δεν είναι και ο τομέας του άλλωστε).
Ο computer expert... τί να πούμε τώρα εδώ? Για αισθητική? Για layout γνώσεις? Για γνώσεις φωτογραφίας?

Τα menu του Illustrator/Photoshop/Indesign γνωρίζει... και δώστου...

Αυτά τα ολίγα από εμένα... :grandpa:

Απάντηση: Re: Ποιότητα φωτογραφιών ελληνικών εντύπων

Όλο το ζουμί για μένα κρύβεται στο κόστος.

Για να στήσουμε (όλοι οι επαγγελματίες που προανέφερες) ένα έντυπο που να κάνει και κορνίζα στον τοίχο, το κόστος είναι υψηλό.
Από το κόστος του "δημιουργικού" εώς τα τυχόν βερνίκια/χαρτιά, φωτογράφοι κλπ κλπ...

Ποιός μικρομεσαίος θα το καλύψει?
Γιατί αν μιλάμε για έντυπα γνωστών μπραντών (:slapface:) αυτά αναλαμβάνονται από τις μεγάλες διαφημιστικές... και εκεί άλλοτε όντως επιτυγχάνεται καλαίσθητο αποτέλεσμα, και άλλοτε χαλάει από τα εσωτερικά γρανάζια της διαφήμισης που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε.

Συμπέρασμα? Ποιός θα "επενδύσει" σε έντυπο?

Γι' αυτό και οι τυπογράφοι ή οι "computer γνώστες" παίρνουν τις δουλειές... με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο τυπογράφος (αφού το κέρδος θα το βγάλει από την εκτύπωση) "σκοτώνει" τα υπόλοιπα της διαδικασίας (δεν είναι και ο τομέας του άλλωστε).
Ο computer expert... τί να πούμε τώρα εδώ? Για αισθητική? Για layout γνώσεις? Για γνώσεις φωτογραφίας?

Τα menu του Illustrator/Photoshop/Indesign γνωρίζει... και δώστου...

Αυτά τα ολίγα από εμένα... :grandpa:

Συμφωνώ απόλυτα!
Πάντως είναι κρίμα να βλέπεις ένα όμορφο κτήριο, ξενοδοχείο ή μαιζονέτα που στοίχισε ένα σεβαστό ποσό για να κατασκευαστεί, φωτογραφημένο άσχημα σε ένα κακό έντυπο.

Re: Απάντηση: Re: Ποιότητα φωτογραφιών ελληνικών εντύπων

Συμφωνώ απόλυτα!
Πάντως είναι κρίμα να βλέπεις ένα όμορφο κτήριο, ξενοδοχείο ή μαιζονέτα που στοίχισε ένα σεβαστό ποσό για να κατασκευαστεί, φωτογραφημένο άσχημα σε ένα κακό έντυπο.

Μόνη της η φωτογράφιση δεν κάνει τίποτα αν δεν την αναδείξει το layout και τούμπαλιν. :a0210:

τωρα εδω ανοιξες μεγαλο θεμα...

Με λιγα λογια το προβλημα μετα απο πολλα χρονια ενασχολησης εστιαζεται κυριως στη συναρτηση κοστους-δουλειας-"δηθεν γνωσης-ελληνικης φιλοσοφιας κ κουλτουρας..
αν θελετε τα αναλυουμε κ περαιτερω....

(ας κοψουμε μωρε κανα φραγκακι απο κει...εεεελα μωρε..ενταξξξξ....θα στο βολεψω εγωωωωω, μην ανυσηχεις...... θα την καααανουμε τη δουλιτσαα.....)

Δυσκολο θεμα με πολλες παραμετρους.... και πρεπει να διαχωριστει νομιζω, αν αναφερομαστε στα διαφημιστικα που πληρωνει και παραγγελνει το δημοσιο η καποιος ιδιωτης...

Στο δημοσιο, εννια στις δεκα φορες, αλλη ποιοτητα δουλειας θα παρεις για το διαφημιστικο πχ του νεου μουσειου της Ακροπολεως και αλλη για την παραλια της κοινοτητας της Κατω Ραχουλας (ασχετα αν κοστισουν το...ιδιο :afro:).
Ωστοσο εχω δει και ωραιες δημιουργιες, απο αφισες και καρτες εως... βιβλια!

Οι ιδιωτες, ενδεχομενως δεν εκτιμουν τη δυναμη ενος καλαισθητου εντυπου (το τηλεφωνο να φαινεται και η πισινα να δειχνει μεγαλη) αλλα και πιθανως δεν ειναι σε θεση να ξεχωρισουν/απαιτησουν ενα καλαισθητο εντυπο.

Σε ολες τις περιπτωσεις ειναι θεμα ανθρωπου... σε ποιον θα πεσεις/αναθεσεις.

Δεν μπορω να φανταστω, οτι ο ιδιος ανθρωπος πχ. φωτογραφος, αν πληρωθει 100Ε θα βγαλει καλες φωτογραφιες και αν πληρωθει 90Ε θα κοψει τη...στεγη.

Μπερδεμενο, πολλες παραμετροι για το τελικο αποτελεσμα...

Μιλούσα σήμερα με κάποιον φίλο (συνταξιούχο δημοσίου) ο οποίος μου είπε ότι άρχισε μαθήματα photoshop και όταν τον ρώτησα για ποιο λόγο μου είπε τα εξής.
Κάποιος κοινός φίλος ο οποίος ασχολείται με κάποιους οδηγούς δήμων θέλει να ανεβάσει κάποιους στο διαδίκτυο. Ρώτησε σε κάποιον επαγγελματία και του ζήτησε για κάθε οδηγό 2.500 Ευρώ τα οποία του φανήκανε πολλά.
Αποφάσισε ο φίλος να κάνει μαθήματα για να κάνει αυτός την δουλειά και να πάρει κάποια λίγα χρήματα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Ποιότητα φωτογραφιών ελληνικών εντύπων

Στο δημοσιο, εννια στις δεκα φορες, αλλη ποιοτητα δουλειας θα παρεις για το διαφημιστικο πχ του νεου μουσειου της Ακροπολεως και αλλη για την παραλια της κοινοτητας της Κατω Ραχουλας (ασχετα αν κοστισουν το...ιδιο :afro:).
Ωστοσο εχω δει και ωραιες δημιουργιες, απο αφισες και καρτες εως... βιβλια!

Το θέμα κόστος στο δημόσιο είναι όπως όλα στο δημόσιο. Τα χρήματα θα είναι άσχετα από την ποιότητα.

Οι ιδιωτες, ενδεχομενως δεν εκτιμουν τη δυναμη ενος καλαισθητου εντυπου (το τηλεφωνο να φαινεται και η πισινα να δειχνει μεγαλη) αλλα και πιθανως δεν ειναι σε θεση να ξεχωρισουν/απαιτησουν ενα καλαισθητο εντυπο.

Δεν ισχύει ο διαχωρισμός που αναφέρεις κατά την γνώμη μου. Είτε ιδιώτης, είτε δημόσιο, είτε επιχείρηση... έχει να κάνει πάνω απ' όλα με το κόστος και έπειτα με την καλαισθησία ή το γούστο εκείνου που αναθέτει την δουλειά.

Σε ολες τις περιπτωσεις ειναι θεμα ανθρωπου... σε ποιον θα πεσεις/αναθεσεις.

Κατά την γνώμη μου, όπως ανέφερα και παραπάνω, πρώτα θέμα κόστους πια, και μετά αυτό που λές και συμφωνώ.

Δεν μπορω να φανταστω, οτι ο ιδιος ανθρωπος πχ. φωτογραφος, αν πληρωθει 100Ε θα βγαλει καλες φωτογραφιες και αν πληρωθει 90Ε θα κοψει τη...στεγη.

Δεν μιλάμε για τέτοιες μικρές διαφορές. Ένα έντυπο του Μουσείου της Ακρόπολης μπορεί να απέχει μερικές χιλιάδες ευρώ από ένα αντίστοιχο έντυπο καταστήματος ρούχων για παράδειγμα.

Μιλούσα σήμερα με κάποιον φίλο (συνταξιούχο δημοσίου) ο οποίος μου είπε ότι άρχισε μαθήματα photoshop και όταν τον ρώτησα για ποιο λόγο μου είπε τα εξής.
Κάποιος κοινός φίλος ο οποίος ασχολείται με κάποιους οδηγούς δήμων θέλει να ανεβάσει κάποιους στο διαδίκτυο. Ρώτησε σε κάποιον επαγγελματία και του ζήτησε για κάθε οδηγό 2.500 Ευρώ τα οποία του φανήκανε πολλά.
Αποφάσισε ο φίλος να κάνει μαθήματα για να κάνει αυτός την δουλειά και να πάρει κάποια λίγα χρήματα.

Νομίζω ότι υπάρχει μια σύγχηση σε αυτό που γράφεις.
2.500 απλά για να ανεβάσει τον οδηγό στο διαδίκτυο ή ΚΑΙ για να στήσει/τυπώσει τον οδηγό τον ίδιο?

Γιατί στην πρώτη περίπτωση είναι μάλλον ακριβό ενώ στην δεύτερη μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί.
Λοίπουν πολλές παράμετροι για να μπορούμε να κρίνουμε το κόστος έτσι απλά.

Αν για παράδειγμα το έντυπο που πρέπει να ανέβει στο διαδίκτυο είναι 600σελίδες, είναι αρχεία "χύμα" (πράγμα που συναντάται συχνά) οπότε και θα χρειαστεί δουλειά για συμμάζεμα / μετατροπές / επεξεργασίες, αν, αν, αν... τότε μπορεί και να είναι σωστό το ποσό.

Τους οδηγούς δήμων τους φτιάχνει ο κοινός φίλος με corel και υπάρχουν σε αυτή την μορφή και τυπωμένοι σε βιβλίο.
Τι πρέπει να κάνει για να τους ανεβάσει στο διαδίκτυο δεν γνωρίζω.
Ο επαγγελματίας ζήτησε 2.500 Ευρώ για κάθε οδηγό για να τους ανεβάσει στο διαδίκτυο.
(Όχι για να τους στήσει/τυπώσει).