Πoιοτητα ραδιοφωνου FM vs MP3...(!)

antid0t

Senior Member
17 January 2007
546
Αθηνα
... Μαλλον περιεργη ερωτηση - δεν ειμαι καν σιγουρος οτι ειναι σωστη, διοτι καταλαβαινω πως η ιστορια του compression ειναι ατελειωτη και πολλοι θα πουν πως ανομοια πραγματα δε συγκρινονται μεταξυ τους. Χαριν συζητησης, ομως...

Εψαξα λιγο στο internet, αλλα απαντηση δε βρηκα.

Η υποθεση μου ειναι η εξης: οσον αφορα τα FM, και λογω περιορισμενου bandwidth (υποθετω) πως η αρχικη ηχογραφηση "συμπιεζεται" καπως για να περασει απο τα αναλογικα κυματα... για να φτασει στο δεκτη μας και να "αποσυμπιεστει"? Συμβαινει κατι αλλο?

Η ιστορια με τα mp3 και τον αλγοριθμο μου ειναι γνωστη (και το web βριθει απο πληροφορια).

Εχω, λοιπον, την εντυπωση πως η ποιοτητα των FM ειναι καλυτερη απο mp3/128kbps.... ειναι ετσι? συμφωνειτε? εχω παλαβωσει?

Πως καταφεραν πριν απο 73 χρονια (η πρωτη εκπομπη FM εγινε το 1937) να εχουν τετοια ποιοτητα...??? Η, να το πω πιο ορθα, ποσο μαγκες ηταν να στησουν μια τεχνολογια που θα εφτανε σε αυτη την ποιοτητα?

Να το πουμε και αλλιως, το αναλογικο FM σε ποια ψηφιακη "ποιοτητα" αντιστοιχει?

Re: Poιοτητα ραδιοφωνου FM vs MP3...(!)

Αναλογα πραματα εχω αναρωτηθει και εγω,περιμενω με ενδιαφερον τις απαντησεις.Ειχα και εγω μια απορια τι ποιοτητα μπορουμε να ξεζουμισουμε απο ραδιοφωνικο δεκτη.

Παντως εχε υποψιν οτι τωρα πια και οι περισσοτεροι σταθμοι μαλλον με mp3 παιζουν...και φανταζομαι οχι και της καλητερης ποιοτητας.

η σύγκριση είναι μήλα με πορτοκάλια...δεν μπορεί να γίνει.

τα fm δεν έχουν υποστεί καμία συμπίεση αλλά υπάρχει θόρυβος, articacts από το stereo modulation και περιορισμένο bandwidth (50hz-15ΚHz).

σαφώς και μια σωστή κωδικοποίηση 128vbr είναι πολύ καλύτερη από μία fm εκπομπή.

στα fm δεν είναι συμπιεσμένη η μουσική.
Απλά λόγω του εύρους της μπάντας υπάρχει όριο μέχρι τους 15000 κύκλους.
Αυτό και μόνο την κάνει να υπερτερεί σε σχέση με τις φτηνές σημερινές εκπομπές από 64άρια mp3 ή 128 στην καλύτερη.