Ποιους πυκνωτες σηματος;

dear

New member
1 July 2006
31
Καλησπερα
Επειδη ειμαι στα προθυρα μιας προσπαθειας αναβαθμισης (ως προς τους πυκνωτες συζευξης ολων των σταδιων) ενος λαμπατου προενισχυτη και με εισοδο phono mm, απευθυνομαι στους ειδικους του ειδους και θα ηθελα μια βοηθεια.
Εχω στη διαθεση μου τους παρακατω πυκνωτες με τις απαιτουμενες τιμες του καθε ειδους.

1 WIMA
2 AURICAP
και
3 M-caps ΜΚΡ (πολυπροπυλενιου) MUNDORF.

Θα ηθελα να ρωτησω πως τους αξιολογειτε κατα ποιοτικη σειρα για την συγκεκριμενη εφαρμογη και ποιες ειναι οι ακουστικες τους διαφορες, αν, αυτες υπαρχουν και ειναι διακριτες.
Θα μου πειτε βεβαια οτι μπορω να τους δοκιμασω και να μεινω στο καλυτερο, για μενα, ακουστικο αποτελεσμα, μιας και σε τετοιου ειδους συγκρισεις τα πραγματα ειναι αρκετα υποκειμενικα.
Παρ' ολα αυτα θα ηθελα την δικη σας γνωμη και αποψη.

Ευχαριστω

Οι ορικαπ είναι μακράν οι καλύτεροι-ουδέτεροι με απαλές χροιές, οι βιμα είναι τρομεροί για την τιμή τους αλλά είναι λίγο προβολικοί στις μεσαίες και οι μουντορφ έχουν πολύ περίεργο ήχο. Είναι πολύ αδιάφοροι τρομερά κλινικοί. Σε blind test που είχα κάνει παλιότερα με αρκετούς ακροατές που να μην βλέπει ο ένας τι γράφει ο άλλος όλοι συμφωνούσαν ότι οι μουντορφ ήταν οι χειρότεροι από όλους.
Το τεστ περιλάμβανε ακόμα και κάτι ελεεινούς bipolar που βάζουμε στα κροσοβερ.
Και είχε δυο κατηγορίες μουντορφ με τα ίδια αποτελέσματα.
Για την ιστορία να πω ότι κορυφαίοι είχαν βγει οι τζενσεν (κοπερ) οι χοβλαντ και περιέργως πολύ καλοί είχαν βγει και οι σολεν

Απάντηση: Re: Ποιους πυκνωτες σηματος;

Οι ορικαπ είναι μακράν οι καλύτεροι-ουδέτεροι με απαλές χροιές, οι βιμα είναι τρομεροί για την τιμή τους αλλά είναι λίγο προβολικοί στις μεσαίες και οι μουντορφ έχουν πολύ περίεργο ήχο. Είναι πολύ αδιάφοροι τρομερά κλινικοί. Σε blind test που είχα κάνει παλιότερα με αρκετούς ακροατές που να μην βλέπει ο ένας τι γράφει ο άλλος όλοι συμφωνούσαν ότι οι μουντορφ ήταν οι χειρότεροι από όλους.
Το τεστ περιλάμβανε ακόμα και κάτι ελεεινούς bipolar που βάζουμε στα κροσοβερ.
Και είχε δυο κατηγορίες μουντορφ με τα ίδια αποτελέσματα.
Για την ιστορία να πω ότι κορυφαίοι είχαν βγει οι τζενσεν (κοπερ) οι χοβλαντ και περιέργως πολύ καλοί είχαν βγει και οι σολεν

Σ' ευχαριστω για την ολοκληρωμενη απαντηση σου.
Καπως ετσι περιμενα κι εγω να κατατασονται (σε σχεση μ'αυτα που εχω διαβασει), απλως δεν ειχα ιδεα για αναμεσα wima και mundorf.
Παντως για τους wima πιστευω αυτο που λες (είναι λίγο προβολικοί στις μεσαίες), επειδη τους χρησιμοποιει ο τελικος που εχω και θεωρουσα (αυτη την προβολη) οτι οφειλεται 100% μονο στις λυχνιες.
Οταν λες "έχουν πολύ περίεργο ήχο" και "αδιάφοροι τρομερά κλινικοί" μηπως εννοεις οτι ειναι καπως περιορισμενη η συχνοτικη τους αποκριση;

Όχι είναι άρτιοι συχνοτικα. Δεν λείπει τίποτα αλλά δεν ξέρω αν σου έχει τύχει να ακούς κάποιο μηχάνημα που δεν του λείπει τίποτα αλλά δεν σε τραβάει να ακούσεις μουσική. Είναι αυτός ο αποστειρωμένος αυστηρός ήχος. Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί θα με κατηγορήσουν για χαιεντισμο(και δεν έχω χειρότερο).
Πάντως όλοι τον κατάλαβαν με τη μια και δεν άρεσαν σε κανένα αν και τον ξανάβαλα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του τεστ. Ίσως σε κάποιο πολύ λαμπάτο ήχο να του χαρίζει μια ουδετερότητα που μπορεί να του λείπει.
Και να πούμε εδώ και κάτι. Όλοι οι κατασκευαστές που δεν περιορίζονται από το κόστος τιουναρουν με τέτοιους τρόπους τα μηχανήματα τους. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε σε κάποια μηχανήματα κάποια πράγματα. Τα έχουν δοκιμάσει και τα έχουν φέρει εκεί που θέλουν αυτοί συμφωνά πάντα με τα δικά τους γούστα. Αυτό βέβαια ισχύει για ένα ποσοστό 0,0000001% γιατί οι περισσότεροι ούτε ακούνε τα μηχανήματα που πουλάνε.

Οι Jensen (copper) πως ειχαν ακουστει?

Γιατι ειμαι κοντα στην αγορα ενος ζευγους για να το χρησιμοποιησω στην εξοδο -λογω υπαρξης ανεπιθυμητου dc- ενος λαμπατου buffer (RIAA)

Και ειμαι αναμεσα σε V-CAP, Mundorf και Jensen, στους οποιους ειμαι και πιο κοντα!. Αν ομως με ποιασει η τσιγκουνια, ισως δω και την περιπτωση των Dynamicaps. Αξιζει καποιος περισσοτερο...?

Οι jensen ακόμη και οι αλουμινένιοι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους και συγκεντρώνουν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά των άλλων. Είναι μουσικοτατοι ουδέτεροι χωρίς εξάρσεις πουθενά και με μια πολύ καλή μεσαία που δεν έχω ακούσει σε κανέναν άλλο πυκνωτή. Αν θες κάτι τρομερά οικονομικό αλλά πολύ καλό πάρε σολεν ή βιμα. Δεν αξίζει να φύγεις από αυτούς ούτως ή άλλως αλλά αν θες να το κάνεις τότε αξίζει να δώσεις λεφτά μονό για Jensen.

Είναι ταχύτατοι και έχουν ανάλυση και διαφάνεια τουλάχιστον όπως και όποιος άλλος ακούσαμε. Απλώς σε θέματα διαφάνειας και ανάλυσης υπάρχουν πάρα πολλοί πυκνωτές που τα πάνε πολύ καλά. Γενικώς δεν είναι θέματα που υποβαθμίζουν οι πυκνωτές. Εκεί που υστερούν οι περισσότεροι είναι σε θέματα 3D, σώματα στα χαμηλά και στα μεσαία, χροιές και χρωματισμούς σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οποτε να υποθεσω πως οι Jensen ανταπεξηλθαν σε αυτα που αναφερεις πιο πανω?
Ηδη ως τωρα στην εισοδο(στο σημα) του buffer αλλα και στην τροφοδοσια αντι για ηλεκτρολυτικο χρησιμοποιω τους SCR που ως γνωστον ειναι το alter ego της SOLEN. Η' μαλλον το αναποδο...

Οπως και να 'χει ειμαι πολυ ευχαριστημενος ειδικα απο αυτον τον 100αρη στην τροφοδοσια που ειναι, εκτος απο τεραστιος, μεσα σε αλουμινενιο κουτι. Αυτος ειναι οτι καλυτερο εχω ακουσει-χρησιμοποιησει μεχρι τωρα.
Και του σηματος ειναι οντως παρα πολυ καλος. Με εξεπληξε το ποσο καθαρα ακουγεται, απλα λεω να κανω την υπερβολη μηπως ανεβασω το επιπεδο της ποιοτητας λιγο ακομα παραπανω...

Οι scr είναι ομοσταβλοι των solen και πάρα πολύ όμοιοι. Πραγματικά είναι τρομεροί πυκνωτές για τα λεφτά τους αλλά οι βελτιώσεις από εκεί και πάνω είναι δυσανάλογες.
Οι μόνοι που αξίζουν μετά από αυτούς είναι οι Jensen. Μπορεί να είναι πολύ ακριβότεροι αλλά έχουν μια διαφορά ακουστή. Μην περιμένεις θαύματα αλλά θα είναι ακουστή η διαφορά σε όλους τους τομείς προς το καλύτερο με λίγο μεγαλύτερη διαφορά στη μεσαία περιοχή.
Στα κρος οβερ δεν ισχύουν αυτά που λέμε. Εκεί είναι άλλες οι συνθήκες.

στα κρος οι σολεν εχουν ουδετερο ηχο και ειναι παρα πολυ καλοι για τα λεφτα τους.στο δικο μου αυτι εχουν τον ηχο ενος καλου ηλεκτρολιτικου αλλα με την διαυγεια και το κερδος που χαρακτηριζει το πολυπροπυλενιο. δεν μου αρεσουν οι τιν φοιλ. τους θεωρω υπελαναλυτικους και αδιαφορους ηχητικα.οντως πολυ καλοι και οι τζενσεν αλλα ειναι θεμα ταιριασματος με τα υπολοιπα υλικα του κρος.

Νομιζω οτι δεν θα αποφυγω τους Jensen (copper) τελικα.
Αναρωτιεμαι ομως το εξης...
Εχω μια "κακη" συνηθεια να αλλαζω τιμες -προς τα πανω...- στους πυκνωτες.
Και στο σημα και στην τροφοδοσια.
Στο buffer που εχω ο σχεδιαστης χρησιμοποιει στην εισοδο 0.47mf ενω εγω ο βελτιωτης της κακιας ωρας εβαλα 1.0mf την ωρα που στην αντιληψη των περισσοτερων - οχι ομως ολων - σχεδιαστων /κατασκευαστων ισχυει το... big cap=bad sound.
Τελικα πειραζει αν βαλω ακομα μεγαλυτερη τιμη? Σε Jensen βεβαια.
Αν και καποιος φιλος μου ειχε επισημανει πως δεν κανει να χρησιμοποιω πυκνωτες Jensen οταν βαζω μεγαλυτερες τιμες απο αυτες που πρεπει διοτι παθαινουν black out...
Αυτο, μονο για τους Jensen.
Ισχυει αραγε ?

Last edited:
Οχι, εγω δεν το'πα σωστα.
Δεν εννοουσε τους Jensen ως μαρκα αλλα ως τυπο πυκνωτων. Δηλαδη ως ΡΙΟ, αυτο ισχυει ?

Όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε ο 0,47 είναι μικρος για την έξοδο. ο1μφ είναι πολύ καταλληλότερος. Δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβολή γιατί δεν θα ακούσεις διαφορά αλλά ο μικρότερος πυκνωτής ακόμη και εάν η συχνότητα έχει πέσει κάτω από τα 5 hz ακούγεται πάντα ποιο ασωμος και με μια έξαρση στα υψηλά. Ο μεγαλύτερος είναι ποιο ισορροπημένος αλλά και ποιο ακριβός αν με πιάνεις. Πάντως στην έξοδο μηχανήματος ποτέ κάτω από 1uf. Σε interstage που μπορείς να έχεις τον έλεγχο της αντίστασης μπορείς να βάλεις ότι θες.