Πολωτικο Φιλτρο

vasada

Supreme Member
19 August 2007
4,616
Κόρινθος
Είπα σε μια φίλη να μου πάρει ένα μικρό παρασολειγ, και στο μαγαζι που πηγε της εδωσαν ένα πολωτικο φιλτρο. Αυτό μου έφερε τελικά.

Τι κάνει αυτό?
Είναι μαρκα Cokin και είναι Φ58mm.

Κάποια χρησιμοτητα θα έχει αλλα μήπως είναι για πολύ ειδικές περιστασεις?

Με δεδομένο ότι το βλέπω δύσκολο να το κουβαλαω μαζί, τι να κάνω? Να το κρατησω ή να το πάω πίσω?

Ταιριάζει στο φακό που έχεις;Αν όχι, πήγαινέ το πίσω.

Το πωλοτικό φίλτρο εξαφανίζει τις μη μεταλλικές αντανακλάσεις (πχ από το νερό) και δίνει περισσότερο τόνο στα χρώματα...

Επίσης, τα σύννεφα φαίνονται πιο ζωντανά, αληθινά...

το πολωτικο φιλτρο ειναι ενα απο τα πιο χρησιμα φιλτρα για φωτογραφιες εξωτερικου χωρου.
Το πιο χρησιμο θα ελεγα....

ριξε μια ματια εδω για την θεωρια της χρησης του και οτι δεν καταλαβαινεις εδω ειμαστε.

Φυσικα και ταιριαζει, αλλιως δε θα το συζητουσαμε.

Το βασικο μου προβλημα ειναι το βαλε-βγαλε.
Αν ας πουμε κανει για καποιες αλλα ΔΕΝ κανει για πολλες περιπτωσεις, μαλλον σπανια θα το χρησιμοποιησω.

Αν ρωτησεις οσους το χρησιμοποιουν ΔΕΝ το βγαζουν ευκολα σε φωτογραφιες εξωτερικου χωρου η οπου θελουν να ελεγξουν τις αντανακλασεις.

Μεσα σου ειναι αχρηστο.

Πες μας ομως τι ειδους φωτογραφιες τραβας συνηθως.

Ένα πωλοτικό φίλτρο, είναι χρήσιμο έστω κι αν το χρησιμοποιείς μια στο τόσο.

Πχ Οι φωτογραφίες σου σε εξωτερικούς χώρους(ρυάκια,δέντρα,γενικώς εξοχή) παρά τον σκληρό φωτισμό, θα έδειχναν πιο "ζωντανές"

Ναι.

Διαβασα τη Wikipedia.

Λοιπον μου φαινεται θα το δοκιμασω.
Καταλαβα τι κανει.
Στους εσωτερικους χωρους μου ειναι αχρηστο, σημαινει οτι δεν κανει καμια διαφορα ή οτι θα μου χαλαει τις φωτογραφιες οποτε θα πρεπει να το βγαζω?

Ναι.

Διαβασα τη Wikipedia.

Λοιπον μου φαινεται θα το δοκιμασω.
Καταλαβα τι κανει.
Στους εσωτερικους χωρους μου ειναι αχρηστο, σημαινει οτι δεν κανει καμια διαφορα ή οτι θα μου χαλαει τις φωτογραφιες οποτε θα πρεπει να το βγαζω?

το μονο που θα σου κανει εσωτερικα ειναι να σου κοβει κατι λιγοτερο απο 2 στοπ (διαφραγματα).
Σαν να εχεις ενα ουδετερο φιλτρο .

Και σε εσωτερικούς χώρους ένα πολωτικό αποδεικνύεται συχνά χρήσιμο αν θέλουμε να φωτογραφήσουμε κάτι πίσω από τζάμι και μας ενοχλούν οι αντανακλάσεις πάνω του, όπως κάποιο έκθεμα σε μουσείο. Φυσικά με πολωτικό ελέγχουμε καλύτερα και τις αντανακλάσεις πάνω σε αντικείμενα, όπως σε φωτογράφηση κοσμημάτων κλπ.

Χμμ.. Δεν είχα σκεφτεί τα μουσεία...

Χρήσιμη πληροφορία...αν επιτρέπετεαι η φωτογράφηση βέβαια...

Για να χρησιμοποιήσεις πολωτικό σε μουσείο, λογικά θα πρέπει να χρειαστείς και τρίποδο, οπότε...
Εκτός και φωτογραφίζεις στα 12800iso

Από το παρασολέιγ μέχρι το πολαράιζερ...η απόσταση είναι τεράστια.

Κράτησε το αν πιστεύεις ότι το χρειάζεσαι.

Έχε υποψιν σου ότι σου στερεί σχεδόν 2 στοπ...ανάλογα την ποιότητα του.
Προσωπικά το χρησιμοποιώ σπάνια και μόνο όταν θέλω να πετύχω κάτι συγκεκριμένο.
Θεωρώ ένα καλό UV φιλτράκι χρησιμότερο...

Προσωπικώς το UV το θεωρώ σχεδόν άχρηστο. Μην σου πω πως εάν δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας τελικώς υποβαθμίζει το αποτέλεσμα. Οκ, μπορεί σε δεδομένες συνθήκες να βοηθήσει στη φωτομέτρηση. Το πολωτικό όμως δίνει αποτέλεσμα που δεν μπορείς να πάρεις αλλιώς, ούτε με επεξεργασία.

Και σε εσωτερικούς χώρους ένα πολωτικό αποδεικνύεται συχνά χρήσιμο αν θέλουμε να φωτογραφήσουμε κάτι πίσω από τζάμι και μας ενοχλούν οι αντανακλάσεις πάνω του, όπως κάποιο έκθεμα σε μουσείο. Φυσικά με πολωτικό ελέγχουμε καλύτερα και τις αντανακλάσεις πάνω σε αντικείμενα, όπως σε φωτογράφηση κοσμημάτων κλπ.

Το να ελεγξεις τις αντανακλασεις πανω σε αντικειμενα με χρηση πολωτικου φιλτρου σε εσωτερικη φωτογραφηση μονο σε ταινια επιστημονικης φαντασιας γινεται.

Ελεγχεις το φως σου και μονον αυτο. Τουλαχιστον ολοι οι σοβαροι επαγγελματιες με το φως δουλευουν .

Κι αυτο γιατι εκτος απο τα σχεδον 2 στοπ που χανεις , μονο φως που σχηματιζει συγκεκριμενη γωνια με την φωτιστικη πηγη μπορεις να πολωσεις.

Μεσα ομως συνηθως οι φωτιστικες πηγες ειναι πολλαπλες.
Οποτε αχρηστο.

Τωρα για να μειωσεις το ρεφλε σε κανα τζαμι μπροστα σου μπορει αν εχεις παιξει λοττο και σου κατσει το φως που ρεφλεκταρει.

Σε γενικες γραμμες παντως το πολωτικο ειναι για εξωτερικη φωτογραφηση.

Προσωπικώς το UV το θεωρώ σχεδόν άχρηστο. Μην σου πω πως εάν δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας τελικώς υποβαθμίζει το αποτέλεσμα. Οκ, μπορεί σε δεδομένες συνθήκες να βοηθήσει στη φωτομέτρηση. Το πολωτικό όμως δίνει αποτέλεσμα που δεν μπορείς να πάρεις αλλιώς, ούτε με επεξεργασία.

Όταν μιλάω για UV...εννοώ το καλύτερο που μπορεί να πάρει κανείς σε σχεση με τους φακούς που φοράει.
Το UV (πολύ ελαφρά ομολογώ) μπορεί να ''τονώσει'' την εικόνα.
Τα ίδια περι ποιότητας αφορούν και το polarizer, το οποίο επιπροσθέτως αν δεν έχει ντάλα φως σου δημιουργεί από προβλήματα υποέκθεσης έως και βινιεταρίσματα.
Επίσης το polarizer ''λειτουργεί'' υπό συνθήκες και όχι πάντα.
Αν δεν υπάρχουν τα προβλήματα που λύνει ή αν δεν υπάρχουν ενδιαφέροντες ουρανοί και οι κατάλληλες γωνίες ώστε να πολώσει το φως και να ''ξεκολλήσει'' τα σύννεφα...είναι δώρον άδωρον.
Περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύσεις παρέχει.

Καταλήγοντας, πιστέυω ότι ένα τέτοιο φίλτρο αφορά τον έμπειρο και συνειδητοποιημένο φωτογράφο, στα χέρια του οποίου μπορεί να αποτελέσει εργαλείο.
Δεν αφορά τον καθένα.

Πάντως, εγώ που δεν είμαι καθόλου έμπειρος, βρίσκω τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει με πωλοτικό πολύ καλύτερες, πολύ πιο "ζωντανές".

Για να χρησιμοποιήσεις τις δυνατότητες που σου δίνονται στο έπακρο, χρειάζεται πολύ εξάσκηση και ακόμα περισσότερο χρόνο.Αλλά έτσι αποκτιέται και η εμπειρία...

Το να ελεγξεις τις αντανακλασεις πανω σε αντικειμενα με χρηση πολωτικου φιλτρου σε εσωτερικη φωτογραφηση μονο σε ταινια επιστημονικης φαντασιας γινεται.

Ελεγχεις το φως σου και μονον αυτο. Τουλαχιστον ολοι οι σοβαροι επαγγελματιες με το φως δουλευουν .

Δεν έχω αντίρρηση, στο χώρο σου ελέγχεις το φως όπως θες, όταν όμως φωτογραφίζεις σε ένα εκθεσιακό κέντρο είναι "όπου πέσεις"...

Κι αυτο γιατι εκτος απο τα σχεδον 2 στοπ που χανεις , μονο φως που σχηματιζει συγκεκριμενη γωνια με την φωτιστικη πηγη μπορεις να πολωσεις.

Μεσα ομως συνηθως οι φωτιστικες πηγες ειναι πολλαπλες.
Οποτε αχρηστο.

Μείωση του βασικού προβλήματος αναζητάμε, αν μπορούσαμε την αλλαγή του φωτισμού φυσικά και το πολωτικό θα ήταν άχρηστο.

Τωρα για να μειωσεις το ρεφλε σε κανα τζαμι μπροστα σου μπορει αν εχεις παιξει λοττο και σου κατσει το φως που ρεφλεκταρει.

Σε ενυδρείο πάντως συνήθως παίζει καλά, και σε αρκετές βιτρίνες.

Σε γενικες γραμμες παντως το πολωτικο ειναι για εξωτερικη φωτογραφηση.

Μα φυσικά!

Re: Απάντηση: Πολωτικο Φιλτρο

Πάντως, εγώ που δεν είμαι καθόλου έμπειρος, βρίσκω τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει με πωλοτικό πολύ καλύτερες, πολύ πιο "ζωντανές".

Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχες αν υποφώτιζες -1/3 - 2/3 του στοπ.