Πολύμετρα

elcostis

Established Member
14 July 2006
208
Παιδιά καλή σας μέρα.
Έχει κάποιος πείρα με πολύμετρο να μου πει πως το χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε τις ασφάλειες του αυτοκινήτου ώστε να βρούμε ποια είναι καμένη ή πως μπορούμε να ελέξουμε την μπαταρία του αυτοκινήτου (12v) για να δούμε αν δουλεύει κανονικά?

Ευχαριστώ!

Νομίζω πως φαίνεται με το μάτι η καμμένη ασφάλεια (αυτοκινήτου καρφωτή) χωρίς πολύμετρο.
Όπως και να έχει για να την ελέγξεις με το πολύμετρο πρέπει να την βγάλεις έχοντας ρυθμίσει το περιστροφικό επιλογέα του πολύμετρου στη θέση που έχει ως σύμβολο ένα ηχητικό κύμα (συνήθως στην ίδια θέση έχει και το σύμβολο μιας διόδου: τρίγωνο με μια παύλα στην άκρη). Για να βεβαιωθείς πως έχεις επιλέξει τη σωστή θέση θα πρέπει όταν ακουμπάς τα probes του πολύμετρου μεταξύ τους να ακούς έναν ήχο ειδοποίησης.
Αν είναι καμμένη η ασφάλεια, όταν θα την ελέγξεις με το πολύμετρο δεν θα ακούσεις κανένα ήχο.

Για να ελέγξεις μπαταρίες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι συνδεδεμένο κάποιο φορτίο στη μπαταρία γιατί αλλιώς θα πάρεις λάθος ενδείξεις όσον αφορά τη φόρτιση της μπαταρίας. Ένας τρόπος είναι ένα άλλο άτομο να βάζει μπροστά ώστε να τραβάει η μίζα ρεύμα και άλλος ένας να παρακολουθεί με το πολύμετρο συνδεδεμένο στους πόλους της μπαταρίας την ένδειξη.
Ο επιλογέας του πολύμετρου στη θέση της συνεχούς τάσης (μία συνεχής γραμμή παράλληλα με μία διακεκομμένη) σε κατάλληλη τιμή (μεγαλύτερη από τα 12 βολτ της μπαταρίας πχ στα 20 βολτ).
Αν η ένδειξη της τάσης πέφτει αρκετά τότε η μπαταρία είναι στα τελευταία της.

Σε ευχαριστώ φίλε για την απάντηση.
Δοκίμασα πρώτα τις απλές μπαταρίες των 1.5v στην ρύθμιση DC και μου έδωσε ένδειξη. Μετά δοκίμασα την μπαταρία του αυτοκινήτου και πάλι πήρα ένδειξη. Μου έδωσε 12.4 ένδειξη που φαντάζομαι πρέπει να είναι στο σχεδόν 100%. όσον αφορά τις ασφάλειες του αυτοκινήτου δεν τα κατάφερα. Αυτό με το μπιπ νομίζω δεν το έχω στο πολύμετρο. (νομίζω ονομάζεται buzzer). Υπάρχει κάποιος άλλο τρόπος ίσως με τα ohms όπως μετράω την αντίσταση να πάρω ένδειξη για τις ασφάλειες. Για να ελέξω την ασφάλεια θα πρέπει να αποσυνδέσω το αρνητικό της μπαταρίας πρώτα? Πως χρησιμοποιώ τα καλώδια για να ελέξω την ασφάλεια?

Αφαιρεσε την ασφαλεια για να την μετρησεις.Αν το εχεις στα ωμ,πρεπει να σου δειξει μηδεν η μηδεν κατι αν εχει λιγη βρωμια κτλ,για να ειναι γερη η ασφαλεια.

Την μπαταρια πως την μετρησες?

Την μπαταρία την μέτρησα κανονικά όπως ήταν ενωμένη στο αυτοκίνητο.
Μου έδωσε ένδειξη 12.4 volts. Μαύρο στο αρνητικό και Κόκκινο στο Θετικό.

για να μετρήσεις την πτώση τάσης στην μπαταρία του αυτοκινήτου κατά την λειτουργία της μίζας χρειάζεται καλύτερα αναλογικό πολύμετρο που παρακολουθεί την τάση σε πιο πραγματικό χρόνο (αν είναι δόκιμος ο όρος). Το να μετρήσεις 12.4V σε ηρεμία, με μόνη επιβάρυνση τα μερικά mA που τραβάνε τα ηλεκτρονικά (συναγερμός, ecu κτλ), δυστυχώς δεν λέει κάτι για την ζωή που της απομένει. Η μόνη ίσως ένδειξη είναι η μεγάλη πτώση τάσης από την μίζα.

Υπάρχει κάποιος άλλο τρόπος ίσως με τα ohms όπως μετράω την αντίσταση να πάρω ένδειξη για τις ασφάλειες. Για να ελέξω την ασφάλεια θα πρέπει να αποσυνδέσω το αρνητικό της μπαταρίας πρώτα? Πως χρησιμοποιώ τα καλώδια για να ελέξω την ασφάλεια?

δεν αποσυνδέεις τον πόλο της μπαταρίας, απλά βγάζεις την ασφάλεια από την ασφαλειοθήκη και την μετράς (αν και φαίνεται με το μάτι). Κάθε φορά θα βγάζεις μόνο μία ασφάλεια, θα την μετράς και θα την ξαναβάζεις στην θέση της. Αυτό για να μην σου μείνουν στο χέρι τρεις τεσσερις και δεν ξέρειες ποιά πάει πού. Για να μετρήσεις την ασφάλεια γυρνας το πολύμετρο στα 200Ω και μετράς την αντίστασή της που πρέπει να είναι 0 (θα μετρήσεις περίπου 0.2 - 0.5 γιατί ειναι οι επαφές και τα καλώδια στην πορεία). Αν δεν παρεις ένδειξη άπειρης αντίστασης σημαίνει ότι είναι καμμένη.

Αν δεν σου δουλεύει κάτι στο αυτοκίνητο (πχ κόρνα, πλαφονιέρα κτλ) και υποπτεύεσαι ότι φταίει η ασφάλεια, δες στο βιβλιαράκι ή στο καπάκι της ασφαλειοθηκης ποια ασφάλεια αντιστοιχεί στην συσκευή που δεν δουλεύει και αντικατέστησέ την με μια spare για να δεις αν δουλέψει η συσκευή.