Πως αποκωδικοποιεί ένας AVR 5.1 το σήμα πηγής DTS-HD Master Audio 7.1?

kalhas

New member
2 April 2010
3
Η απορία μου γεννήθηκε με αφορμή την κυκλοφορία της νέας σειράς AVR της Anthem MRX 310/510/710 και συγκεκριμένα του MRX 310 που σκέπτομαι (κυρίως λόγω του ARC) αργότερα να αποκτήσω για το στήσιμο συστήματος 5.1.
Στα specs όλης της νέας σειράς MRX 310/510/710 αναφέρεται:
DECODING
• Dolby TrueHD and Dolby Digital Plus
• DTS-HD Master Audio (MRX 710/510)
• DTS-HD High-Resolution Audio

(Ο MRX 310 είναι 5.1 ενώ οι 510 και 710 είναι 7.1)

Έτσι φαίνεται, ότι AVR νέας γενιάς (Anthem MRX310) αξίας 1.200$, δεν αποκωδικοποιεί DTS-HD Master Audio!!!
Μετά από έναν μικρό χαμό σε σχετικά thread του avsforum και του avforums, τεχνικός της Anthem, έγραψε:
«Cannot use Master Audio logo unless model has 7.1 channels. MRX 310 still plays DTS-MA 5.1 sources using core+extension info. The display says Master Audio in this case»
Επίσης κάποιος που μάλλον έχει σχέση με την Anthem έγραψε:
«Concerning DTS Master Audio if you play a Bluray with a 5.1 DTS MA soundtrack the 310 will decode and play it back to you in all it's wonderful goodness as a bona-fide DTS MA.. end of story!
If you play 7.1 DTS MA then the 310 will just play the Core DTS sound track and this is the way ALL AV receivers behave, this is nothing new. Most probably you wouldn't realise this was going on because many receivers will display on the front panel what format is on the disc and not what is being decoded and what you are actually listening to.»

Μετά από αυτά, επικράτησε σύγχυση και διχογνωμία για το τι στην πραγματικότητα συμβαίνει με τον MRX310 αλλά και με όλους τους AVR όταν είναι στημένοι σε 5.1 και αποκωδικοποιούν πηγή DTS-HD Master Audio 7.1.
Δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. Πάντως κατάλαβα (ας με διορθώσει κάποιος, αν κάνω λάθος) ότι τα Display των AVR απεικονίζουν το σήμα της πηγής και όχι αυτό που αποκωδικοποιούν και οδηγούν στα ηχεία. Δηλαδή μπορεί να γράφουν DTS-HD Master Audio και να αποκωδικοποιούν το DTS Core.

Η απορία μου λοιπόν είναι η εξής:
Σε έναν AVR 5.1 ή 7.1 ή 9.1, με δυνατότητα αποκωδικοποίησης DTS-HD Master Audio, που όμως έχει στηθεί σε 5.1, όταν η πηγή είναι DTS-HD Master Audio 7.1, ο ενισχυτής παίζει:
a) Μόνο το DTS Core 5.1 και όχι DTS-HD Master Audio (το υποστηρίζουν κάποιοι, διότι επιβάλλεται από τα specs του DTS)
b) DTS-HD Master Audio σε 5.1 μιξάροντας τα δύο πίσω κανάλια με τα surround (όπως λογικά θα έπρεπε)
c) Εξαρτάται από τον ενισχυτή

Για τον ενισχυτή που με ενδιαφέρει αν έχω καταλάβει καλά ισχύει το (a) και παίζει DTS-HD Master Audio μόνο όταν η πηγή είναι DTS-HD Master Audio 5.1.
Λόγω χώρου δεν πρόκειται ποτέ το σύστημά μου να γίνει 7.1, ούτε μπορώ να πάρω τον mrx 510 (που είναι 7.1) λόγω της τιμής του, αφού ήδη θα κάνω υπέρβαση για τον mrx310.
Το θέμα είναι πως συμπεριφέρονται και οι άλλοι AVR (Marantz, Denon κλπ). Ισχύει πράγματι το (a) και για αυτούς, ανεξάρτητα αν είναι 7.1/9.1 αφού θα συνδεθούν σε 5.1? Aν δεν ισχύει θα πρέπει να δω πάλι τις επιλογές μου.

Last edited:
Ο τεχνικός της Anthem αναφέρεται σε λογότυπο, αυτό ακούγετε απολυτά λογικό αφού ο ενισχυτής είναι 5.1 και όχι 7.1 για να πληροί πλήρως τις προδιαγραφές αυτής τις εμπορικής ονομασίας.
Η δεύτερη αναφορά μάλλον τα έχει μπερδεμένα η προσπαθεί απλά να παραπλανήσει.
Στο site της η Anthem αναφέρει ότι ο MRX 300 αναπαράγει DTS-HD Master Audio λογικά αυτό θα είναι 5.1 hd audio και όχι 7.1
Και τώρα τίθεται το ερώτημα, αφού το μηχάνημα δεν έχει δικαίωμα χρήσης του λογοτύπου DTS-HD Master Audio δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την διαδικασία down mix από 7.1 σε 5.1 όπως ορίζουν οι προδιαγραφές. Αν το κάνει το down mix με διαφορετικό η παρόμοιο τρόπο ώστε να είναι και νομικά καλυμμένοι αυτό δεν το ξέρω. Σε αντίθετη περίπτωση αυτό που παίζει είναι ο dts πυρήνας δίχως τις επιπρόσθετες προεκτάσεις που ορίζουν το master audio.
Το θέμα νομίζω είναι περισσότερο εμπορικό και έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που η κάθε εταιρία πουλά και με ποιους τρόπους τα εμπορικά τις δικαιώματα στους διάφορους κατασκέπαστες.
Πάντως σαν γενικός κανόνας ισχύει τα μηχανήματα που πληρούν πλήρως τις προδιαγραφές αυτό που παίζει είναι HD 5.1 σε down mix και όχι ο απλός dts πυρήνας.

http://www.anthemav.com/products/anthem/a-v-receiver/mrx-300

Το λογότυπο DTS-HD Master Audio όπως φαίνετε και στη φωτογραφία υπάρχει και στην πρόσοψη του ενισχυτή.

Ο λόγος μάλλον γίνεται γιατί δεν εμφανίζετε στο display του ενισχυτή και η ένδειξη DTS παρά μόνο το Master Audio.

Λοιπόν πάμε ξανά.
Αναφέρεσαι στον MRX 310 και όχι στον MRX 300 που παράθεσα το link.

«Cannot use Master Audio logo unless model has 7.1 channels. MRX 310 still plays DTS-MA 5.1 sources using core+extension info. The display says Master Audio in this case»

Αυτή η αναφορά όπως την καταλαβαίνω σημαίνει ότι. Ο MRX 310 θα αναπαράγει το hd περιεχόμενο σε 5.1 αλλά δεν θα το αναγράφει στο display. Νέα πολιτική για το που θα αναγράφετε το DTS-HD Master Audio? Δεν ξέρω.

«Concerning DTS Master Audio if you play a Bluray with a 5.1 DTS MA soundtrack the 310 will decode and play it back to you in all it's wonderful goodness as a bona-fide DTS MA.. end of story!
If you play 7.1 DTS MA then the 310 will just play the Core DTS sound track and this is the way ALL AV receivers behave, this is nothing new. Most probably you wouldn't realise this was going on because many receivers will display on the front panel what format is on the disc and not what is being decoded and what you are actually listening to.»

Αυτός εδώ ισχυρίζεται ότι αν η πηγή είναι DTS-HD Master Audio 5.1 θα αναπαράγετε κανονικά.
Αν όμως η πηγή είναι DTS-HD Master Audio 7.1 αυτό που θα αναπαράγεται θα είναι ο βασικός πυρήνας του DTS 5.1 και όχι το HD. Νέα πολιτική τις DTS? Πάλι η απάντηση μου είναι δεν ξέρω!

Εκείνο που όμως θα διαφωνήσω κάθετα με τον δεύτερο είναι στην αναφορά του ότι όλοι οι AV αυτό κάνουν, ότι δηλαδή αν δεν έχεις 7 ηχεία σε συμβατό ενισχυτή ακούς απλό DTS 5.1

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ, είναι ότι και οι δύο γράφουν ότι ο MRX310 θα αποκωδικοποιήσει κανονικά πηγή DTS-HD Master Audio 5.1 (δηλαδή core+extension) και θα γράψει στο Display DTS-HD Master Audio. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν η πηγή είναι DTS-HD Master Audio 7.1.

… MRX 310 still plays DTS-MA 5.1 sources using core+extension info. The display says Master Audio in this case.
και
… if you play a Bluray with a 5.1 DTS MA soundtrack the 310 will decode and play it back to you in all it's wonderful goodness as a bona-fide DTS MA…

Όντως περίεργη η αναφορά για τους AVR γενικά και το DTS-HD Master Audio. Εκεί κόλλησα και εγώ.
Πάντως μερικοί ισχυρίζονται ότι οι προδιαγραφές του DTS υπαγορεύουν ότι το DTS-HD Master Audio 7.1 μπορεί να παιχτεί μόνο από 7.1 ηχεία. Με 5.1 ηχεία οι ενισχυτές δεν μιξάρουν το DTS-HD Master Audio 7.1 σε 5.1, αλλά γυρνούν σε απλό DTS Core 5.1.
Το 70%-80% των home cinema είναι στημένα με ηχεία 5.1, άσχετα αν οι AVR είναι 7.1/9.1. Δηλαδή σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, βάζουμε το ωραίο μας bluray με ήχο DTS-HD Master Audio 7.1, βλέπουμε στο Display του AVR «DTS-HD Master Audio», αλλά ακούμε ήχο DTS Core, επειδή δεν έχουμε συνδεδεμένα 7.1 ηχεία.

Διάβασα και εγώ τον χαμό.
Νομιζω το προφανές, οτι δηλαδή θα ακούσετε hd audio σε 5.1.
Αν ίσχυε κάτι άλλο, θα το ξέραμε ήδη.

Το αυτό...Επίσης είναι εμφανής η διαφορά (χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στις προδιαγραφές), με 5.1 εφόσον το υλικό είναι dts hd master audio, έχεις hd ήχο (lossless) κανονικά..

...απο περιέργεια δοκίμασα χθές υλικό που είχε μονο DTS-MA 7.1 στον yamaha μου (rxv663) και φυσικά έπαιξε κανονικά 5.1 κλειδωμένος σε Master Audio.
Φαντάζομαι αυτό που λέει η Anthem ειναι η οδηγία της DTS, το οποιο στην πράξη δεν ειναι απαραίτητο οτι ισχύει.