Πως βουρτσίζουμε αλουμίνιο ?

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,660
εννοώ μόνοι μας...
μόλις έχω ολοκληρώσει το μοντάρισμα του δεύτερού μου Thorens 160 το οποίο μου ήρθε σε μοντέλο αλουμινί.
Γιά κάποιο λόγο ο προηγούμενος πρέπει ή να προσπάθησε να το ξύσει ή να το καθαρίσει με κάτι και στα πλάγια έχει κάτι λεκέδες.

Πρέπει να μην είναι ακριβώς αλουμίνιο, αλλά μάλλο ξύλο επενδεδυμένο με αλουμίνιο ή μιά πολύ λεπτή φλούδα κολλημένη επάνω στο ξύλο.

Πρίν αρχίσω τις δοκιμές υπάρχει κάποια ιδέα ?
Έχω παλμικό τριβείο, αλλά δεν ξέρω μην κάνω κι άλλη ζημιά.

δωσε φωτο
να σου πω
μαλλον με διαμανταλοιφη και φλεξιμπλ
αλλα δωσε φωτο πρωτα
α και ο μαστορα να ειναι μαστορας οχι παραλητος

θα ανεβάσω πιό ύστερα.
μαζί με τις άλλες (αρχικές επεμβάσεις)

ο μάστορας θα είμαι εγώ.

τα χέρια μου πιάνουν, αν και δεν ξέρω τι εννοείς...

Δημήτρη παίζει βασικό ρόλο η ποιότητα του υλικού.Αν είναι μάτ,πορώδες και στυφό(δεν δουλεύεται εύκολα) θα το χαλάσεις.
Μόνο σε φρέζα να του πάρει ένα ψιλό πάσο.

χωρις παερεξηγηση αν δεν το εχεις ξανακανει δεν θα εχεις αποτελεσμα νικελ λουκ
εκτος και αν θες να το κανεις ματ λουκ
οποτε πας σε λαστιχοβουτσα
στροφες γυρω στις 10000 και απαλα
προσεχε τι θα κανεις γιατι αν δεν εχεις πολυ υλικο προς επεξεργασια θα το κλαις
καθως επισεις προσοχη σε εργαλειομηχανες

μαιστα ,, το βούρτσισμα του αλουμινίου γίνεται σε δυο φάσεις , πρώτα το βουρτσίζεις με σκληρή βούρτσα με ένα κάτι σαν σαπούνι κεραμιδί χρώματος , και κατόπιν ακολουθεί , το γυάλισμα με πιο μαλακή βούρτσα με ένα άλλο κατι σαν σαπούνι λευκού χρώματος , ,,,, για να μην μπλέξουμε τις βούρτσες με τις πο... το σετακι αυτο θα το βρεις σε μαγαζιά με βιομηχανικά βιοτεχνικά προϊόντα κατεργασίας σιδήρων , εδώ κάτω το πουλάνε στο μοναστηράκι εκεί που πουλάνε χαλκούς αλουμίνια και σίδερα , κοστίζει κάνα 30αρι 40αρι ευρό
και προσαρμόζεται σε μπλακεντεκερ , και σου μένει μετά για πολλές χρήσεις
πριν απολα όμως ΤΕΣΤ !!! ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΥΛΙΚΟ !!!

Λοιπόν ιδού οι φωτό...
βασικά δεν φαίνεται και πολύ, αν δεν πάς στους 20 πόντους και σκύψεις και θελήσεις να το δείς υπό γωνία.
(αν κι όλας δεν βλέπεις και πολύ καλά, δεν τρέχει και τίποτα).

Αλλά λέμε τώρα.

Τα πιό πολλά είναι στην πλαϊνή αριστερή πλευρά, που γιά την ώρα την βλέπει ο τοίχος. (τελευταία φωτό)

ανοδίωση είναι μια βιομηχανική τεχνική που κάνει το μεταλο να φαίνεται σαγρέ και ματ και σύγχρονα καλύπτει αρκετές ατέλειες , μπορεί να ξαναέρθει στην ίδια κατάσταση μόνο με ανοδίωση , πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να το κάνουμε σπίτι μας , εκτός και αν ακολουθήσεις την τεχνική που προανέφερα , αλλα μετά δεν θα έιναι Thorens , θα είναι κιτς γυαλιστερό Thorens , εαν καταφέρεις να αποσπάσεις το συγκεκριμένο κομμάτι υπάρχουν βιοτεχνίες που το κάνουν σαν καινούργιο ! έναντι ευτελούς ποσού

Εγώ στη θέση σου θα το άφηνα ως έχει, έτσι και αλλιώς με τα αφτιά μας ακούμε, θέλω να πω ότι η εμφάνιση κατά τη γνώμη μου έρχεται δεύτερη
Εξάλλου η γρατζουνιά φέρνει σε βινταζ.

και μένα δεν με χαλάει καθόλου.
Το σημαντικό είναι ότι το td160 MKII έπαιξε πολύ καλύτερα από το td166 που είχα πάρει πριν και ακόμα καλύτερα από τον κλώνο major που ίσως διακρίνετε από κάτω και ανακατασκεύασα πριν από 5 χρόνια περίπου.

Απλά είπα μήπως είναι κάτι που προσεγγίζεται μέσα στις δυνατότητές μου...

ισως θα μπορουσες να το βαψεις......θα μπορουσες ισως να κανεις δοκιμη σε ενα πολυ μικρο κομματι με ψηλο πηνελο μοντελισμου και χρωμα παλι απο εταιρεια μοντελισμου. Αν πας μια βολτα ιπποκρατους θα βρεις πολλα μαγαζια και απειρα χρωματα με πολλες αποχρωσεις ασημι. Ισως αξιζει μια προσπαθεια.....

Δε νομίζω να δει κάποια βελτίωση που να αξίζει, ίσως το καθαρίσει λίγο αλλά η γρατζουνιά είναι υλικό που έχει χαθεί από την επιφάνια, σε αντίθεση με την οξείδωση που μαζεύεται στην επιφάνια, (στην αρχή με μικρότερο κόστος από μια γρατζουνιά, όταν μετά να το πάρει και το σηκώσει, πχ το σκούριασμα που είναι αυτόκαταλυόμενη αντίδραση, καλά κρασά)

Δημήτρη όπως το βλέπω στις φωτογραφίες μοιάζει σαν ο προηγούμενος κάτοχος να είχε προσπαθήσει να το περάσει με κάποια βάφη, δεν μου μοιάζει με ανοδίωση. Η σαγρέ ματ υφή που αναφέρθηκε γίνεται πρώτα μέ βούρτσα που δημιουργεί αυτό το σαγρέ σαν αυλακώσεις αποτέλεσμα και κατόπιν ανοδιώνεται για προστασία απο οξείδωση. Η ανοδίωση απο μόνη της απλώς ματάρει ή και χρωματίζει το αλουμίνιο. Στη περίπτωσή σου η καλύτερη λύση είναι ότι σου πρότειναν ο argi & VASILIS-T και σίγουρα όχι ανοδίωση γιατί είναι ηλεκτροχημική διαδικασία και σημαίνει εμβαπτισμούς και μπάνια.

Μήτσο, επειδή ασχολούμουν με μοντελισμό όταν ήμουν Γυμνάσιο-Λύκειο, άμα αποφασίσεις να το βάψεις όπως είπε ο tsip, ρίξε τέλεφον.

Εγω δεν εχω καταλαβει πιος ειναι ο στοχος. Να γινει γυαλιστερο η να φυγουν οι γρατζουνιες αλλα να παραμεινει ματ?

ο στόχος είναι να γίνει από επιεικώς εμφανίσιμο, έως μούρλια...