Πώς ελεγχω αν ενας "καινουργιος" φακος ....δεν ειναι καινουργιος!

giorginho

Established Member
20 January 2009
296
Χαιρετω την κοινοτητα.
Ζητω προκαταβολικα συγγνωμη αν εχει απαντηθει αλλά ψαχνω διαρκως τοσο εντος οσο και εκτος φορουμ και δε βρισκω κατι σχετικο.
Πηρα λοιπον εναν καινουργιο φακο απο το γερμανικο αμαζον για την Samsung NX μηχανη μου (τον 60αρη μακρο). Η συσκευασια του δεν ηταν με καποιο τροπο σφραγισμενη, ο δε φακος δεν μοιαζει να ειναι απο... "εργοστασιο" τοποθετημενος μεσα στη θηκη του. Παρατηρησα μονο καποια ελαχιστα δειγματα σκονης και 1-2 μικρα "κομματακια/σκουπιδακια" πανω στο σωμα του φακου και απειροελαχιστη πλην υπαρκτη σκονη στο 'ευαισθητο σημειο', οπου μαλιστα δεν ηταν σωστα τοποθετημενο το καπακι και πριν καλα-καλα πιασω τον φακο εφυγε απο την θεση του. Δεν φαινεται και να "αστραφτει" σαν καινουργιος που θα λεγαμε αλλά τα σημεια δεν υποδηλωνουν ουτε καποια βαρια χρηση τελος παντων (θα μπορουσε οντως και να εχει ερθει ετσι απο την παραγωγη). Η πιο βασικη μου υποψια ειναι οτι τον ειχε παρει καποιος, τον δοκιμασε 1-2 μερες και τον γυρισε πισω.
Υπαρχει καποιος τεχνικος τροπος (πλην της προφανους οπτικης εξετασης δηλαδη) να ελεγθει ως προς το αν ειναι χρησιμοποιημενος ή οχι; Πχ για το σωμα ελεγχουμε τα κλικς, ευκολα ή δυσκολα γινεται. Για τον φακο ομως; Μια που ολες οι πληροφοριες δημιουργουνται ψηφιακα (τα exif πχ εχουν στοιχεια για τον φακο που χρησιμοποιηθηκε κ.α.) παιζει να υπαρχει πχ και για αυτον καποιος ξεχωριστος μετρητης κλικ;

Ευχαριστω προκαταβολικα για την βοηθεια.

ΥΓ. Στο μεταξυ μου προσφεραν αντικατασταση, αλλά ο 2ος φακος που ηρθε ηταν εμφανεστατα ταλαιπωρημενος (ειχε μεχρι και... χωμα στο σωμα του!) και τον γυρισα αμεσως πισω, ξαναγυρνωντας στο διλλημα αν θα κρατησω ή οχι τον 1ο που περιγραφω παραπανω.