Πώς καθαρίζουμε το iMac από όλα τα προσωπικά στοιχεία;

Nekalah

AVClub Enthusiast
15 September 2009
1,063
όπως λέει και το θέμα:
Πώς καθαρίζουμε το iMac από όλα τα προσωπικά στοιχεία;

Φίλε μου,

Θέλεις να το καθαρίσεις από προσωπικά στοιχεία χωρίς να κάνεις φορματ;
Ρωτάω γιατί θεωρώ την καλύτερη λύση το φορμάτ.
Αν θέλεις εναλλακτική, μπορείς να σβήσεις τους χρήστες (σε περίπτωση που έχεις πολλούς). Τα στοιχεία του χρήστη σου βρίσκονται στο φάκελο /users/όνομα χρήστη (όπως πολύ πιστά το αντέγραψαν και από τα Vista κι έπειτα τα Windows).
Γενικά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στα Unixοειδή λειτουργικά βρίσκεται κάτω από τον φάκελο /users (ασχέτως αν βρίσκεται στον ίδιο ή οχι φυσικο δίσκο)
Υπάρχει όμως περίπτωση να έχεις βάλει είτε ο ίδιος είτε μέσω προγραμμάτων προσωπικά δεδομένα σε άλλους φακέλους πλην του δικού σου. Σε αυτή την περίπτωση αν έχεις μία έστω στοιχειώδη γνώση από τερματικά άνοιξε ένα terminal και γράψε κάτι σαν την ακόλουθη εντολή:
# find /home -user thanasis
Αντικατέστησε το home με το φάκελο που θέλεις να γίνει η εύρεση και το thanasis με το username του χρήστη του οποίου τα αρχεία ψάχνεις.

Λέω να ξεκινήσω σιγά-σιγα, διότι δεν ξέρω πότε θα "φύγει".

Format ίσον Clean Install το Snow Leopard, μετά το Leopard;

Φίλε μου,

Το Snow Leopard (10.6) είναι μεταγενέστερο του Leopard (10.5).
Αν θέλεις να βάλεις το τελευταίο (Snow Leopard), τότε το βάζεις χωρίς να αναμίξεις στη διαδικασία το Leopard. Tο φορμάτ είναι πολύ εύκολο αν δεν έχεις στο μυαλό σου κάτι περίεργο. Μέσα σε 1/2 ώρα έχεις τελειώσει 100%.
Υπάρχει περίπτωση να θέλεις να βάλεις και τα 2 λειτουργικά; Ρωτάω γιατί σε αυτή την περίπτωση μπλέκεται λίγο παραπάνω το θέμα.

Τώρα υπάρχει Snow Leopard,
αυτό μόνο θέλω, πως θα κάνω μόνο φορματ
από το disk utility;

Λοιπόν, θεωρώ πως έχεις το DVD εγκατάστασης του Snow Leopard.
Κατ' αρχάς φρόντισε να κρατήσεις backup (αν χρειάζεσαι) γιατί θα διαγραφούν όλα.
Βάλε το DVD εγκατάστασης μέσα στον Mac ενώ είναι σε λειτουργία. Μην τρέξεις setup, disc utility κτλ. Κάνε επανεκκίνηση. Μόλις πατήσεις επανεκκίνηση, κράτα πατημένο το πλήκτρο C του πληκτρολογίου. Κράτα το πατημένο συνέχεια χωρίς να το αφήσεις, μέχρι ότου ξεκινήσει η εγκατάσταση του Snow Leopard από το DVD.
Επέλεξε γλώσσα αρχικά, κάνε λοιπές απλές ρυθμίσεις, επέλεξε τα προγράμματα που θα εγκατασταθούν. Θυμήσου μόνο: Σε κάποιο από τα παράθυρα (το τελευταίο μάλλον) πάτα Options κι επέλεξε Clean Install. Έπειτα περίμενε κανένα 20λεπτό και ο Mac είναι εντελώς έτοιμος.
Για οτιδήποτε, στείλε..

Ναι ευχαριστώ
τώρα τι θα χρειαστεί να κάνω backup;
Τα documents, pics και διάφορα PDF τα έχω σε SD.

Να κρατήσω ένα backup του iPod Touch,
δηλ. Να αντιγράψω αυτό που έχει το iTunes μάλλον.

Αλλά χρειάζομαι και την μουσική και κανά-δυο ταινίες που έχω.
Ωχ σιγά-σιγά!...

Ναι φίλε μου. Πάρε το χρόνο που χρειάζεσαι. Όταν κρατάς backup πρέπει να είσαι ήρεμος και να μη βιάζεσαι. Μετά βάλε το DVD εγκατάστασης..

Λοιπόν, θεωρώ πως έχεις το DVD εγκατάστασης του Snow Leopard.
Κατ' αρχάς φρόντισε να κρατήσεις backup (αν χρειάζεσαι) γιατί θα διαγραφούν όλα.
Βάλε το DVD εγκατάστασης μέσα στον Mac ενώ είναι σε λειτουργία. Μην τρέξεις setup, disc utility κτλ. Κάνε επανεκκίνηση. Μόλις πατήσεις επανεκκίνηση, κράτα πατημένο το πλήκτρο C του πληκτρολογίου. Κράτα το πατημένο συνέχεια χωρίς να το αφήσεις, μέχρι ότου ξεκινήσει η εγκατάσταση του Snow Leopard από το DVD.
Επέλεξε γλώσσα αρχικά, κάνε λοιπές απλές ρυθμίσεις, επέλεξε τα προγράμματα που θα εγκατασταθούν. Θυμήσου μόνο: Σε κάποιο από τα παράθυρα (το τελευταίο μάλλον) πάτα Options κι επέλεξε Clean Install. Έπειτα περίμενε κανένα 20λεπτό και ο Mac είναι εντελώς έτοιμος.
Για οτιδήποτε, στείλε..

Δεν είναι έτσι η διαδικασία

Check it

http://www.youtube.com/watch?v=z0K-mD8rAyA&feature=related

Φίλε =silent=,

Καλό είναι το βίντεο και δε διαφωνώ με τη διαδικασία.
Κάνει όμως πολλά περισσότερα τη στιγμή που δε χρειάζονται στην περίπτωση του Clean Install (ήτοι κλασσικό φορμάτ στον κόσμο των Windows).
Αν κάποιος δεν έχεις πολλαπλά partition, το disc utility είναι απλά χάσιμο χρόνου να το ανοίξει μέσα στο install. Επίσης το βίντεο αναφέρεται σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις restore μετά την εγκατάσταση. Ο φίλος μας εδώ θέλει μόνο να έχει έναν "άδειο" Mac.
Συνεπώς, αν και σωστότατο το βίντεο, οι όσες παραπάνω ενέργειες αφορά είναι χωρίς νόημα στην περίπτωση του Nekalah.

Φίλε =silent=,

Καλό είναι το βίντεο και δε διαφωνώ με τη διαδικασία.
Κάνει όμως πολλά περισσότερα τη στιγμή που δε χρειάζονται στην περίπτωση του Clean Install (ήτοι κλασσικό φορμάτ στον κόσμο των Windows).
Αν κάποιος δεν έχεις πολλαπλά partition, το disc utility είναι απλά χάσιμο χρόνου να το ανοίξει μέσα στο install. Επίσης το βίντεο αναφέρεται σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις restore μετά την εγκατάσταση. Ο φίλος μας εδώ θέλει μόνο να έχει έναν "άδειο" Mac.
Συνεπώς, αν και σωστότατο το βίντεο, οι όσες παραπάνω ενέργειες αφορά είναι χωρίς νόημα στην περίπτωση του Nekalah.

Δεν γινεται clean install χωρις να κανεις erase disc απο το disc utility. Δεν υπαρχει επιλογη clean install απο το next next στο οδηγο. Πρεπει πρωτα να μπεις στο disc utility. Αλλιως θα κανεις ενα install που οταν τελειωσει θα ειναι ακριβως οπως ηταν πριν το mac με τα ιδια προγραμματα που ειχες πριν και ολα σου τα files και τις ρυθμίσεις. Οσον αφορα το restore απλα δεν θα το κανει εννοείται.

Φίλε μου,

είσαι σίγουρος ότι εάν κάνεις clean install δε θα σβηστούν πρώτα τα περιεχόμενα του δίσκου;
Αν είσαι, πάω πάσο, γιατί εγώ πάντα έμπαινα στο disc utility λόγω πολλών κατατμήσεων και δε θυμάμαι με βεβαιότητα.
Αν είναι απαραίτητο, μάλλον δεν μπορεί να το παρακάμψει ο φίλος μας.

Η διαδικασία ειναι αυτη που περιγραφεται στο video και πρεπει να τηρηθεί ευλαβικά.

Ναι δεν έχω πολλαπλά partition.

Οπότε θα χρειαστώ erase disk.

Αν γίνεται να την βρω κάπου γραμμένη για να την εχω,
διότι άλλο το τυπωμένο.

Last edited:
Φίλε =silent=,

Η διαδικασία ειναι αυτη που περιγραφεται στο video και πρεπει να τηρηθεί ευλαβικά.

Μήπως σχετίζεσαι με κάποιον τρόπο με τον τύπο στο βίντεο; :D
Δε θυμάμαι να έχω ακούσει ξανά τη λέξη "ευλαβικά" για λόγους περιγραφής μίας διαδιακασίας στον κόσμο των Η/Υ...

Τέσπα, είσαι τυχερός γιατί η Apple αφαίρεσε τη δυνατότητα να κάνεις "Erase and Clean Install" στην τελευταία έκδοση (Snow Leopard), κάτι που δε θυμόμουν. Σε όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις του Mac OS X, χρησιμοποιώντας αυτή την επιλογή ακολουθείς την πιό άμεση οδό γλιτώνοντας Disc Utility.

Φίλε Nekalah,

Αν θέλεις τη διαδικασία γραμμένη:

Μόλις εμφανιστεί η πρώτη οθόνη, πήγαινε από τη μπάρα πάνω: Utilities => Disc Utility
Από το νέο παράθυρο που άνοιξε, επέλεξε την κατάτμησή σου από το μενού αριστερά (συνήθως είναι το 2ο). Έπειτα επέλεξε την καρτέλα Erase, Filesystem επέλεξε το 1ο, δώσε όνομα και πάτησε Erase και επιβεβαίωσε. Κλείσε το Disc Utility πατώντας cmd+q
Στο σημείο που επιλέγεις σκληρό δίσκο, αν θέλεις μπορείς πατώντας Customize επιλέξεις ποια προγράμματα θα εγκατασταθούν.
Το υπόλοιπο της εγκατάστασης είναι αυτονόητο, πατώντας continue, ok και σχετικά. Καλή επιτυχία (αν και σίγουρη τη θεωρώ)! Στείλε τι έγινε..

Ναι, σίγουρα, ευχαριστώ...

Απλώς αρχικά θέλω να βεβαιωθώ, ότι δεν θα χαθεί
τίποτα σημαντικό.

Φίλε μου,

Θα πρέπει να κρατήσεις backup οτιδήποτε χρειάζεσαι.
Αυτό περιλαμβάνει όλα τα προσωπικά στοιχεία.
Μέσω της διαδικασίας αναγκαστικά θα χαθούν τα πάντα αλλά μέσω της εγκατάστασης από το DVD θα επανέλθουν: το λειτουργικό σύστημα και τα βασικά προγράμματα. Άλλα προγράμματα που ίσως έχεις (υποθέτω βέβαια ότι δε θέλεις να τα κρατήσεις backup) και τα προσωπικά σου δεδομένα θα χαθούν. Θα υπάρχουν μόνο στα αντίγραφα που κράτησες.

Προγράμματα και η αναβάθμιση σε 10.6.3 είναι κρατημένα.

Το πιο δύσκολο είναι ότι έχει σχέση με iTunes.

Να δω κι ορισμένες ταινίες για να τις σβησω,
ή αν μου αρέσουν να τις μετατρέψω για το iPod Touch.