Πως λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές

Αμαζόνα

Established Member
31 October 2008
281
Θεσσαλονίκη
Με την συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δείτε πως λειτουργούν οι αγορές.

Μια φορά και έναν καιρό σ´ ένα χωριό, ένας άντρας ο Χάρης ανακοίνωσε στους χωρικούς ότι θα αγόραζε μαϊμούδες προς 10 δολάρια τη μία. Ξέροντας οι χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές μαϊμούδες γύρω στο δάσος πήγαν και τις έπιασαν. Ο Χάρης αγόρασε χιλιάδες προς 10 δολάρια τη μία όπως είπε. Το εμπόρευμα όμως λιγόστευε και οι χωρικοί σταμάτησαν να κυνηγάνε μαϊμούδες.

Ο Χάρης ξαναανακοινώνει ότι θα αγόραζε μαϊμούδες για 20 δολάρια τη μία. Οι χωρικοί έτρεξαν και έπιασαν και άλλες μαϊμούδες. Σύντομα όμως οι μαϊμούδες λιγόστεψαν κι άλλο, οι χωρικοί επέστρεψαν στα κτήματά τους.

Ο Χάρης ανακοινώνει πάλι ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές μαϊμούδες θα αγόραζε τη μία προς 25 δολάρια. Οι χωρικοί πιάνουν και τις λίγες που έμειναν. Ο Χάρης τούς λέει καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστες μαϊμούδες γι' αυτό και εγώ θα σας δώσω 50 δολάρια τη μία. Αλλά επειδή πρέπει να φύγω για την πόλη για δουλειές θα αναλάβει την αγοραπωλησία ο βοηθός μου.

Ο βοηθός φωνάζει τους χωρικούς και τους λέει. Κοιτάξτε τι έκανε ο Χάρης. Γέμισε ένα στάβλο γεμάτο με μαϊμούδες, θα σας τις πουλήσω εγώ για 35 δολάρια τη μία και όταν γυρίσει ο Χάρης τού τις πουλάτε εσείς για 50 δολάρια τη μία. Οι χωρικοί στριμώχτηκαν μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν όλες τις μαϊμούδες.

Δεν ξαναείδαν ούτε τον βοηθό ούτε τον Χάρη.

spacer.gif

Κάπως έτσι προκλήθηκε,"τυχαία", και η οικονοκή κρίση του ´29.Κάπως έτσι προκλήθηκε και η τωρινή.Περαστικά μας.Στα πανεπιστήμια βέβαια οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η κρίση προκλήθηκε,γενικά και αόριστα.Ενώ η πρόβλεψη αυτής ήταν σχεδόν αδύνατη...με εξαίρεση ελάχιστους οικονομικούς επιστήμονες,που ήταν απλά "μέγιστοι".
Τώρα πως προβλέπεις κάτι στημένο απο την κορφή ως τα νύχια,είναι πραγματικά άξιο μελέτης.Εκτός αν έχεις πληροφορίες εκ των έσω.....

Άποψή μου είναι ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα είναι μελετημένα μέχρι την τελευταία ατάκα του σεναρίου..
Με την ανοχή και τη στήριξη των κυβερνήσεων προς τον κάθε είδους "Χάρη", δημιουργούνται οι φούσκες και οι καταρρεύσεις των οικονομιών των κρατών.
Στη χώρα μας βλέπουμε καθημερινά, τα πρωτογενή προϊόντα να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές προς τους εμπόρους, και να φτάνουν στον καταναλωτή μέσω του κάθε "Χάρη", σε τιμές τουλάχιστον πενταπλάσιες.. Είναι κι αυτό ένα είδος φούσκας..
Αίσχος για την ποικιλοτρόπως υπόθαλψη του κάθε γνωστού "Χάρη" ή όπως αλλιώς ονομάζεται, που είναι και της μόδας....

Κάπως έτσι προκλήθηκε,"τυχαία", και η οικονοκή κρίση του ´29.Κάπως έτσι προκλήθηκε και η τωρινή.Περαστικά μας.Στα πανεπιστήμια βέβαια οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η κρίση προκλήθηκε,γενικά και αόριστα.Ενώ η πρόβλεψη αυτής ήταν σχεδόν αδύνατη...με εξαίρεση ελάχιστους οικονομικούς επιστήμονες,που ήταν απλά "μέγιστοι".
Τώρα πως προβλέπεις κάτι στημένο απο την κορφή ως τα νύχια,είναι πραγματικά άξιο μελέτης.Εκτός αν έχεις πληροφορίες εκ των έσω.....

Οι διασυνδέσεις φίλε μου.. Αυτό ακριβώς.. Η πολιτική του μέλλοντος...

Με την συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δείτε πως λειτουργούν οι αγορές.

Μια φορά και έναν καιρό σ´ ένα χωριό, ένας άντρας ο Χάρης ανακοίνωσε στους χωρικούς ότι θα αγόραζε μαϊμούδες προς 10 δολάρια τη μία. Ξέροντας οι χωρικοί ότι υπήρχαν πολλές μαϊμούδες γύρω στο δάσος πήγαν και τις έπιασαν. Ο Χάρης αγόρασε χιλιάδες προς 10 δολάρια τη μία όπως είπε. Το εμπόρευμα όμως λιγόστευε και οι χωρικοί σταμάτησαν να κυνηγάνε μαϊμούδες.

Ο Χάρης ξαναανακοινώνει ότι θα αγόραζε μαϊμούδες για 20 δολάρια τη μία. Οι χωρικοί έτρεξαν και έπιασαν και άλλες μαϊμούδες. Σύντομα όμως οι μαϊμούδες λιγόστεψαν κι άλλο, οι χωρικοί επέστρεψαν στα κτήματά τους.

Ο Χάρης ανακοινώνει πάλι ότι επειδή δεν υπάρχουν πλέον πολλές μαϊμούδες θα αγόραζε τη μία προς 25 δολάρια. Οι χωρικοί πιάνουν και τις λίγες που έμειναν. Ο Χάρης τούς λέει καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστες μαϊμούδες γι' αυτό και εγώ θα σας δώσω 50 δολάρια τη μία. Αλλά επειδή πρέπει να φύγω για την πόλη για δουλειές θα αναλάβει την αγοραπωλησία ο βοηθός μου.

Ο βοηθός φωνάζει τους χωρικούς και τους λέει. Κοιτάξτε τι έκανε ο Χάρης. Γέμισε ένα στάβλο γεμάτο με μαϊμούδες, θα σας τις πουλήσω εγώ για 35 δολάρια τη μία και όταν γυρίσει ο Χάρης τού τις πουλάτε εσείς για 50 δολάρια τη μία. Οι χωρικοί στριμώχτηκαν μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν όλες τις μαϊμούδες.

Δεν ξαναείδαν ούτε τον βοηθό ούτε τον Χάρη.

spacer.gif

Παραλλαγή της ιστορίας υπήρχε στο μέχρι πρότινος (άλλαξε πρόπερσι, αν δεν απατώμαι) βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού "Η γλώσσα μου" με τίτλο "Ένα χρηματιστήριο του παλιού καιρού", από τις αρχές της δεκαετίας το 80.

Έχει μπει σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σπίτια, αλλά δεν είδα να προβλημάτισε και κανέναν την περίοδο 1997-1999 (και 1990-92, για να μην ξεχνιόμαστε).

Έτσι συμβαίνει με όλες τις υπεραπλουστεύσεις. Είναι διασκεδαστικές, ευκολοχώνευτες, δίνουν την ψευδαίσθηση σε μένα το μέσο απαίδευτο ημικάφρο ότι κατανοώ τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν αποδεικνύονται χρήσιμες.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Απάντηση: Re: Πως λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές

Παραλλαγή της ιστορίας υπήρχε στο μέχρι πρότινος (άλλαξε πρόπερσι, αν δεν απατώμαι) βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού "Η γλώσσα μου" με τίτλο "Ένα χρηματιστήριο του παλιού καιρού", από τις αρχές της δεκαετίας το 80.

Έχει μπει σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σπίτια, αλλά δεν είδα να προβλημάτισε και κανέναν την περίοδο 1997-1999 (και 1990-92, για να μην ξεχνιόμαστε).

Έτσι συμβαίνει με όλες τις υπεραπλουστεύσεις. Είναι διασκεδαστικές, ευκολοχώνευτες, δίνουν την ψευδαίσθηση σε μένα το μέσο απαίδευτο ημικάφρο ότι κατανοώ τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν αποδεικνύονται χρήσιμες.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Η υπεραπλούστευση δυστυχώς λειτουργεί ένθεν και ένθεν . Η "αόρατη χείρα της αγοράς" , προϋποθέτει συμμετέχοντες αυτής πλήρως ενημερωμένους και ισόβαθμα πληροφορημένους . Ουδείς μας εξηγεί όμως ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στον παραγματικό κόσμο . Απλώς μας σερβίρεται υπεραπλουστευμένη η θεωρία.

Διόρθωσις!

Στη χώρα μας βλέπουμε καθημερινά, τα πρωτογενή προϊόντα να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές προς τους εμπόρους, και να φτάνουν στον καταναλωτή μέσω του κάθε "Χάρη", σε τιμές τουλάχιστον πενταπλάσιες.. Είναι κι αυτό ένα είδος φούσκας..

Εγώ πάλι με το φτωχό μου μυαλό δεν μπορώ να χωνέψω αυτή την υπεραξία, μα με τίποτα!!
Υποτίθεται ότι έχουμε αναπτυχθεί σαν είδος τεχνολογικά και ότι χρησιμοποιούμε αυτήν την τεχνολογία στις παραγωγικές διαδικασίες για να αυξήσουμε παραγωγή να μειώσουμε φύρες, κ.τ.λ. Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος προϊόντος (ή μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους!!) Αυτό από τρόφιμα μέχρι οδοντογλυφίδες. Είδατε εσείς πουθενά τα ωφέλη;
Το μόνο πράγμα που φθηναίνει είναι τα ηλεκτρονικά είδη και αυτό λόγω υπερπροσφοράς της τεχνολογίας.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά στη μισή υφήλιο (λιγότερη από μισή) οι άνθρωποι υπερκαταναλώνουν ενώ στην υπόλοιπη μισή οι άνθρωποι πεινούν.
Και σύμφωνοι το πράγμα ίσως να μην είναι τόσο απλό, αλλά η πραγματικότητα είναι τραγική
Τελικά ή στραβός είναι ο γιαλός ή..... ολόστραβος!

όπως στο παρελθόν που ο κάθε πικραμένος πούλαγε
χωράφια και ζώα για να πάρει μετοχές.......και το τέλος πήρε
τα @@ρια του !

Re: Απάντηση: Re: Πως λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές

Η υπεραπλούστευση δυστυχώς λειτουργεί ένθεν και ένθεν . Η "αόρατη χείρα της αγοράς" , προϋποθέτει συμμετέχοντες αυτής πλήρως ενημερωμένους και ισόβαθμα πληροφορημένους . Ουδείς μας εξηγεί όμως ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στον παραγματικό κόσμο . Απλώς μας σερβίρεται υπεραπλουστευμένη η θεωρία.

Συμφωνώ. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ πιο σύνθετη απ' όσο θα ήθελαν τα κανάλια, οι κάθε λογής "ινστρούχτορες", οι πεφωτισμένοι ηγέτες, η κ. Λιάνα Κανέλη, ο κ. Γιώργος Αυτιάς κ.τ.λ.

Παράδειγμα τα αγροτικά προϊόντα: Χρόνια ακούμε για τις πολλαπλάσιες τιμές στο ράφι-πάγκο σε σχέση με τον αγρό.

Απορία: Γιατί οι παραγωγοί, όταν έρχονται στις λαϊκές, δεν πουλάνε σε εκλογικευμένες τιμές, αλλά στις ίδιες με τον επαίσχυντο μεσάζοντα?
Απάντηση: γιατί αναλαμβάνουν αυτοί πια το ρίσκο (θα πουληθούν όλα?) και τις - μεγάλες- απώλειες
λογω φθοράς της λιανικής πώλησης.

Η θεωρία του μπαμπούλα που μας απειλεί- του κακού που μας επιβουλεύεται- είναι πανάρχαια. Η ύπαρξη κινδύνου, εχθρών κ.τ.λ δικαιολογεί την ανεπάρκειά μου, ακρότητες, καταπίεση και πλείστα όσα δεινά (εδώ είμαστε περικυκλωμένοι από εχθρούς, το τι πραγματικά συμβαίνει θα κοιτάμε?)

Re: Απάντηση: Re: Πως λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές

Συμφωνώ. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ πιο σύνθετη απ' όσο θα ήθελαν τα κανάλια, οι κάθε λογής "ινστρούχτορες", οι πεφωτισμένοι ηγέτες, η κ. Λιάνα Κανέλη, ο κ. Γιώργος Αυτιάς κ.τ.λ.

Παράδειγμα τα αγροτικά προϊόντα: Χρόνια ακούμε για τις πολλαπλάσιες τιμές στο ράφι-πάγκο σε σχέση με τον αγρό.

Απορία: Γιατί οι παραγωγοί, όταν έρχονται στις λαϊκές, δεν πουλάνε σε εκλογικευμένες τιμές, αλλά στις ίδιες με τον επαίσχυντο μεσάζοντα?
Απάντηση: γιατί αναλαμβάνουν αυτοί πια το ρίσκο (θα πουληθούν όλα?) και τις - μεγάλες- απώλειες
λογω φθοράς της λιανικής πώλησης.

Η θεωρία του μπαμπούλα που μας απειλεί- του κακού που μας επιβουλεύεται- είναι πανάρχαια. Η ύπαρξη κινδύνου, εχθρών κ.τ.λ δικαιολογεί την ανεπάρκειά μου, ακρότητες, καταπίεση και πλείστα όσα δεινά (εδώ είμαστε περικυκλωμένοι από εχθρούς, το τι πραγματικά συμβαίνει θα κοιτάμε?)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πως λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές

Διότι πολύ απλά φίλε μου ο άνθρωπος (για να μην πω ο Έλληνας) είναι ένα ον πολύ άπληστο. Η τιμή ενός προϊόντος του παραγωγού στην λαϊκή απαγορεύεται δια νόμου να είναι μεγαλύτερη από αυτή του ίδιου προϊόντος ενός εμπόρου. Και όμως στην καλύτερη περίπτωση βλέπεις τις ίδιες τιμές, τη στιγμή που στο ένα προϊόν έχει παρεμβληθεί τουλάχιστον ένας έμπορος.
Ο παραγωγός όταν δίνει το προϊόν του στον έμπορο το δίνει για εξευτελιστική τιμή (τόσο που κάποιες φορές δεν συμφέρει η συλλογή του), την ίδια στιγμή αν ο παραγωγός πάει στην λαϊκή να πουλήσει το προϊόν καταλήγει στην ίδια τιμή του εμπόρου.
Και φυσικά να μην ακούω για ελεύθερο ανταγωνισμό, μόνο η Χαλιμά...
Ο Έλληνας δεν ήταν έτοιμος δυστυχώς για ελεύθερη αγορά, ούτε ο έμπορος, ούτε ο καταναλωτής!

.....(για να μην πω ο Έλληνας) είναι ένα ον πολύ άπληστο. ...............................Ο Έλληνας δεν ήταν έτοιμος δυστυχώς για ελεύθερη αγορά, ούτε ο έμπορος, ούτε ο καταναλωτής!

Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου.
Όμως σκέψου πόσοι από τους αγρότες παραγωγούς έχουν τη δυνατότητα να πουλούν το εμπόρευμά τους απ´ευθείας σε λαϊκές? το 5%, το 10% ??
Το υπόλοιπο 90-95 % συνοστίζεται στις λαχαναγορές ή στους εναπομείναντες συνεταιρισμούς και προσπαθεί να απεγνωσμένα να προωθήσει τα προϊόντα του. Οι έμποροι ρίχνουν καθημερινά τις τιμές, ενώ τα κόστη αντίθετα αυξάνονται
Ζω στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, σε μια αμιγώς αγροτική περιοχή και βιώνω από κοντά τα προβλήματα των αγροτών. Έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι παραγωγοί, και όχι μόνο, γιατί βλέπουν το εισόδημά τους συνεχώς να συρρυκνώνεται.

Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου.
Όμως σκέψου πόσοι από τους αγρότες παραγωγούς έχουν τη δυνατότητα να πουλούν το εμπόρευμά τους απ´ευθείας σε λαϊκές? το 5%, το 10% ??
Το υπόλοιπο 90-95 % συνοστίζεται στις λαχαναγορές ή στους εναπομείναντες συνεταιρισμούς και προσπαθεί να απεγνωσμένα να προωθήσει τα προϊόντα του. Οι έμποροι ρίχνουν καθημερινά τις τιμές, ενώ τα κόστη αντίθετα αυξάνονται
Ζω στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, σε μια αμιγώς αγροτική περιοχή και βιώνω από κοντά τα προβλήματα των αγροτών. Έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι παραγωγοί, και όχι μόνο, γιατί βλέπουν το εισόδημά τους συνεχώς να συρρυκνώνεται.

Συμφωνώ και εγώ με τη σειρά μου μαζί σου, απλώς ο άνθρωπος είναι ένα περίεργο ον, όταν είναι έξω από το παιχνίδι γκρινιάζει και κατακρίνει τα πάντα, μόλις όμως του δοθεί η ευκαιρία γίνεται και αυτός γρανάζι του μηχανισμού.
Φυσικά για την πλειάδα των παραγωγών η κατάσταση είναι δύσκολη και μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι πολιτικοί και η πολιτική, ανεξαρτήτως χρωμάτων. Είναι τρομερά λυπηρό να βλέπεις τους αγρότες να πέφτουν με τα μούτρα στις μονοκαλλιέργειες γιατί απλώς μόνο αυτό γνωρίζουν ή γιατί αυτό έχει την καλύτερη επιδότηση, ασχέτως ποιότητας προϊόντος ή υπερπαραγωγής αυτού
Όσο για τους έμπορους, η λαϊκή ρήση λέει πως τους ευλόγησε ο θεοδιάβολος!

......... Είναι τρομερά λυπηρό να βλέπεις τους αγρότες να πέφτουν με τα μούτρα στις μονοκαλλιέργειες γιατί απλώς μόνο αυτό γνωρίζουν ή γιατί αυτό έχει την καλύτερη επιδότηση, ασχέτως ποιότητας προϊόντος ή υπερπαραγωγής αυτού
.............

Είναι όντως λυπηρό.. Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει ούτε ενημέρωση, ούτε οργάνωση από την πολιτεία. Κάποτε λειτουργούσαν οι συνεταιρισμοί και έβαζαν κάποια τάξη σε ότι αφορούσε τις καλλιέργειες.
Σήμερα, οι περισσότεροι απ´αυτούς υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου, με το γνωστό αποτέλεσμα..

Δεν έχω κάνει κανενός είδους ανάλυση κόστους, -και είμαι βέβαιος ούτε αυτοί που κραυγάζουν στην τηλεόραση για "τον ταλαίπωρο κοσμάκη"- ώστε να μπορώ να πω αν το 300% ή και παραπάνω είναι αισχροκέρδεια, υπερβολικό ή θεμιτό και αναγκαίο. Τα ποσοστά από μόνα τους δεν λένε τίποτα.

Εκεί που υπάρχει όντως πολύ μεγάλο θέμα είναι με τη μείωση εισοδήματος των αγροτών. Αν δεν ήταν οι επιδοτήσεις, θα είχαν εγκαταλείψει ήδη την ύπαιθρο.

Τι έγινε όμως με τις επιδοτήσεις? όπως έγραψε σωστά και ο merlin, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν, αλλά έγιναν και κίνητρο να εξαρτηθούν οι αγρότες σχεδόν απόλυτα από αυτές, αντί να λειτουργήσουν όπως ήταν ο σκοπός τους: Βοήθημα για τη μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος τους.

Τους συνεταιρισμούς κανείς δεν τους εμποδίζει να λειτουργήσουν, όπου αυτό δεν συμβαίνει, είναι ευθύνη των συνεταίρων.
Οι λίγες εξαιρέσεις το επιβεβαιώνουν: Κοζάνη (κρόκος) Ζαγορά (μήλα), Χίος (μαστίχα).

Όσο συντηρητικές, κλειστές και οπισθοδρομικές και να είναι οι μικρές αγροτικές κοινωνίες, δεν μπορεί παρά να βλέπουν ότι π.χ. τα λεμόνια από το Ισραήλ ή την Τουρκία είναι φθηνότερα από τα δικά μας. Μου έλεγαν στον Έβρο, ότι το καναδικό σιτάρι έρχεται φθηνότερο από το δικό τους. Μαζί με τα μεταφορικά από την άλλη άκρη του κόσμου!!

Ή θα πρέπει να αλλάξουν καλλιέργειες, ή να συνεχίσουν να επιδοτούνται επ´άπειρον (δεν ξέρω αν γίνεται, ή αν το δεχόμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι).

Η σημερινή ελληνική κοινωνία στις δεδομένες συνθήκες δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε το μισό αγροτικό πληθυσμό απ' αυτόν που έχει (δεν το λέω εγώ, η αγροτική πολιτική της Ε. Ένωσης το λέει, την οποία έχουμε κι εμείς ως χώρα αποδεχτεί).

Πάντως η σημερινή νιρβάνα, με το θάψιμο των προϊόντων, την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από καλλιέργειες που γίνονται για την επιδότηση (καμμία αγροτική περιοχή δεν έχει πια νερό της προκοπής) και τη μεταφορά ανύπαρκτων π.χ. ροδάκινων με εικονικές φορτωτικές για πέταμα, έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα κοντινή.

Last edited:
Το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, σπόροι,καύσιμα) είναι δυσανάλογο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έχει ανεβάσει τις τιμές των εγχώριων αγροτικών προϊόντων στα ύψη.
Σ´αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα και η δική μας πολιτική, η οποία μόνο στήριξη δεν παρέχει στον αγροτικό πληθυσμό..
Και δεν ξέρω αν αυτό γίνεται λόγω πολιτικής Ευρωπαϊκής ένωσης ή λόγω πολιτικής στήριξης των κάθε "ημέτερων" ή "υμέτερων"...

Last edited:
Re: Απάντηση: Πως λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές

Το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, σπόροι,καύσιμα) είναι δυσανάλογο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έχει ανεβάσει τις τιμές των εγχώριων αγροτικών προϊόντων στα ύψη.
Σ´αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα και η δική μας πολιτική, η οποία μόνο στήριξη δεν παρέχει στον αγροτικό πληθυσμό..
Και δεν ξέρω αν αυτό γίνεται λόγω πολιτικής Ευρωπαϊκής ένωσης ή λόγω πολιτικής στήριξης των κάθε "ημέτερων" ή "υμέτερων"...

Τώρα για να πω την αλήθεια, ούτε εγώ το ξέρω, θα ήθελα όμως να το μάθω. Κανείς πιο ειδικός από εμένα?? (δεν πρέπει να είναι δύσκολο-είμαι άσχετος).

Πώς προκύπτει ότι έχουμε υψηλότερο κόστος?
Δεν θέλω να σε αμφισβητήσω, προς θεού, αλλά και μόνο η πάμφθηνη εργασία που έχουμε εδώ (παράνομοι μετανάστες) είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που δεν συναντάται, π.χ στην Ολλανδία ή τη Γερμανία.

Όταν το σακί το λίπασμα έχει στην Ισπανία 25 € και στην Ελλάδα 50 €?? Μάλλον έχει τεράστια διαφορά έτσι δεν είναι??
Αν θελήσεις κι άλλα στοιχεία, συγκριτικά με την Ελλάδα και άλλων χωρών της ΕΕ, ευχαρίστως να σου παρουσιάσω..
Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι αγρότισσα, απλά μεταφέρω την άποψή μου, σύμφωνα μ´αυτά που ακούω απο αγρότες συμπολίτες μου και σύμφωνα με αυτά που διαβάζω στον τύπο..