Πως να το πείς στα παιδιά ?

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
101,027
Εκεί ψηλά.....
Τις δυσκολες αυτες ωρες που περναμε παραλληλα με την δικη μας αγωνια πρεπει να σφιγγουμε και λιγο τα δοντια για να μην στεναχωριουνται τα παιδια οταν μας βλεπουν σε τετοιο αγχος.

Πως να τους το πεις τι περναμε σε ολη την χωρα ? Οτι πολυ συντομα μπορει να πρεπει να σταματησουν να αρνουνται τα φαγητα που δεν τους αρεσουν και να τρωνε οτι εχει το σπιτι.

Οτι οι χαρες που τους παρειχαμε - εστω οι μικρες και φθηνες- πλεον θα πρεπει να εγκαταλειφθουν μεχρι νεωτερας......

Πως να απαντησεις στα παιδια οταν σε ρωταμε " τωρα ειμαστε φτωχοι ? "

Πως να μην γελασεις εστω καπως πικρα οταν το ενα παιδι σου σου λεει "Μπαμπα εγω θελω να μεινουμε στο ευρω γιατι εχω πλεον μαθει να μετραω τα λεπτα και τα υπολογιζω" (τελειωσε δευτερα δημοτικου)

Ποσο αποτομα θα πρεπει να εναρμονιστουν με ολα αυτα που μπορει να ερθουν ? Και πως θα καταφερουμε να τους το πουμε οταν ουτε εμεις δεν το πιστευουμε ακομα ?

Δυστυχώς δεν είμαστε φτωχοί , είμαστε φτωχευμένοι. Είναι χειρότερη κατάσταση γιατί ουσιαστικά έχει δυσάρεστες αλλαγές που αλλάζουμε βιοτικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση νομίζω η αλήθεια είναι η καλύτερη μέθοδος, άλλωστε το σοκ έχει έρθει στο σύνολο της κοινωνίας.

Πάντως παρατηρώ ότι η πολύ δυνατή αυτή κρίση έχει τονώσει και έχει κάνει πιο ειλικρινείς τις ανθρώπινες σχέσεις με άλλους φίλους μας που ήταν σε μια πιό ψεύτικη βάση. Αυτό είναι πολύ καλό για τα παιδιά .
Δηλαδή πριν από μερικά χρόνια ψιλο(ή χοντρο)κάναμε φιγούρα ο ένας στον άλλο , ενώ τώρα μπορεί να κάνουμε κάτι απλό και να περάσουμε καλά χωρίς ανταγωνισμό .

Και κάτι ακόμα. Δεν το βάζουμε κάτω .

Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που τα λένε αυτά 5 χρόνια τώρα Νατ.
Καλύτερα να στερηθεί λίγο τώρα παρά να μου πει αργότερα "εσύ μπαμπά τι έκανες τότε"?

Η δική μου δεν το καταλαβαίνει ακόμα αν και της έχω "κόψει" αρκετά. Εννοείται πως στις πιο μεγάλες ηλικίες είναι πιο δύσκολα.
Πάντως όταν μικρός μου έλεγε ο πατέρας μου (σε περιόδους που ήταν άνεργος) ότι σοκολάτα θα μου πάρει το Σάββατο που θα πάμε σούπερ μάρκετ και ήταν ακόμα Τρίτη, δεν έπαθα και τίποτα.

Είναι αλήθεια πως στις ηλικίες που δεν είναι ούτε πολύ μικρά αλλά ούτε αρκετά μεγάλα, είναι δύσκολο να τους εξηγήσεις τι συμβαίνει. Η κόρη μου μόλις έκλεισε τα 4, και πραγματικά είναι στο κόσμο της (πλανήτης happy - ευτυχώς). Δεν χαμπαριάζει τίποτα, και μόλις προσπάθησα να την εξηγήσω κάτι απλό, ούτε που έδωσε σημασία.

Να τους πεις την αλήθεια:

Παιδάκι μου άλλες χώρες πέρασαν κομουνισμό επί 45 χρόνια και δεν είχαν να φάνε και τους βάζανε και φυλακή όταν έλεγαν την γνώμη τους. Εμείς σταθήκαμε τυχεροί και μας γλύτωσαν οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί και δεν τα περάσαμε αυτά. Όμως ψηφίσαμε την "Ριζαοσπαστική Αριστερά" και δυστυχώς τώρα θα πάρουμε και μεις μια γεύση πως είναι να ζεις με κουπόνι και να περιμένεις με τις ώρες στην ουρά. Αλλά ευτυχώς θα περάσει γρήγορα, δεν θα κρατήσει 45 χρόνια αυτό. Οπότε, συνολικά είμαστε πολύ τυχεροί, απλώς θα γίνουμε πιο ευγνώμονες για όσα έχουμε.

@nikosGX:

Ρε συ Νίκο, πραγματικά αυτή η θεώρηση των πραγμάτων που έχεις, ώρες - ώρες καταντάει κουραστική.

Καλή η πλάκα, δεν λέω, αλλά δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για γελάκια και ειρωνίες.

Παιδάκι μου άλλες χώρες πέρασαν κομουνισμό επί 45 χρόνια και δεν είχαν να φάνε και τους βάζανε και φυλακή όταν έλεγαν την γνώμη τους. Εμείς σταθήκαμε τυχεροί και μας γλύτωσαν οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί και δεν τα περάσαμε αυτά. Όμως ψηφίσαμε την "Ριζαοσπαστική Αριστερά" και δυστυχώς τώρα θα πάρουμε και μεις μια γεύση πως είναι να ζεις με κουπόνι και να περιμένεις με τις ώρες στην ουρά. Αλλά ευτυχώς θα περάσει γρήγορα, δεν θα κρατήσει 45 χρόνια αυτό. Οπότε, συνολικά είμαστε πολύ τυχεροί, απλώς θα γίνουμε πιο ευγνώμονες για όσα έχουμε.

Τελικά η ΕΗΔ έχει πιάσει τόπο:

https://www.youtube.com/watch?v=b5E9YzOr1ZY

@nikosGX:

Ρε συ Νίκο, πραγματικά αυτή η θεώρηση των πραγμάτων που έχεις, ώρες - ώρες καταντάει κουραστική.

Καλή η πλάκα, δεν λέω, αλλά δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για γελάκια και ειρωνίες.

Αυτό πιστεύω, αυτό λέω. Και το λέω επειδή είναι η αλήθεια. Έχω διαβάσει αρκετή ιστορία και έχω επισκεφτεί αρκετές χώρες και έχω μιλήσει και με αρκετούς ανθρώπους για να ξέρω και από πρώτο χέρι ότι είναι αλήθεια αυτό που γράφω. Αν έχεις κάποια συγκεκριμένη διαφωνία σε κάτι από αυτά που γράφω, γράψε σε τι διαφωνείς και ποια είναι η άποψή σου. Έτσι γίνεται διάλογος.

Σε κάθε περίπτωση η γνώμη μου είναι ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε διότι έχουμε τελείως λανθασμένη εικόνα της πραγματικότητας. Έχουμε μπερδέψει ποιοί είναι σύμμαχοι, ποιοι δεν είναι, σε ποιος μπορούμε να βασιστούμε και σε τι βαθμό, τι πραγματικά έγινε, και πως φτάσαμε εδώ. Γι αυτό και συνεχίζουμε κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Αν δεν έχει κάποιος ιδέα ποιο είναι το πρόβλημα, πως θα βρει λύση στο πρόβλημα;

Και για να γυρίσω στο θέμα μας, τα παιδιά δεν έχουν ακόμη γνώσεις αλλά έχουν κρίση. Αν τους εξηγήσει κανείς τι έγινε, τότε θα καταλάβουν. Αν τους λέει ότι φταίνε οι Γερμανοί, φταίνε οι Αμερικανοί, φταίνε οι Άγγλοι που πολέμησαν το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, φταίνε οι καθολικοί, οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, που μας εχθρεύονται όλοι, μας μισούν, μας κυνηγάνε, και πάει λέγοντας ... ε, κάποια στιγμή το παιδί θα μεγαλώσει και είναι πολύ πιθανό (αλλά όχι βέβαια σίγουρο) ότι θα έχει και αυτό νοοτροπία που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια. Αριστερά και Δεξιά πιστεύουν ότι η Δύση είναι κακή. Είναι περίεργο ότι δεν καταφέραμε να γίνουμε δυτικό κράτος και φιγουράρουμε σε λίστες με Ζιμπάμπουε και Ουγκάντα;

Είναι αλήθεια πως στις ηλικίες που δεν είναι ούτε πολύ μικρά αλλά ούτε αρκετά μεγάλα, είναι δύσκολο να τους εξηγήσεις τι συμβαίνει. Η κόρη μου μόλις έκλεισε τα 4, και πραγματικά είναι στο κόσμο της (πλανήτης happy - ευτυχώς). Δεν χαμπαριάζει τίποτα, και μόλις προσπάθησα να την εξηγήσω κάτι απλό, ούτε που έδωσε σημασία.

+1

και βέβαια ούτε ειρωνεύομαι, ούτε αστειεύομαι...

... η χρεοκοπία και τα όσα τραγικά συμβαίνουν σήμερα δεν έγιναν έτσι ξαφνικά. Ο Τσίπρας δεν είναι μεμονωμένο θέμα, είναι αντιπρόσωπος μιας νοοτροπίας.

Είναι γενικότερο θέμα παιδείας. Ο Τσίπρας από καταλήψεις σε σχολεία έγινε σπουδαίος και τον κάναμε πρωθυπουργό... Καταλήψεις σχολείων που σε άλλες χώρες ούτε μπορούν να τις φανταστούν!

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα πορείας δεκαετιών...

Last edited:
Παντως το πιο επηρρεασμενο παιδι απο αυτα που ειδε και τωρα που ειναι αρκετα μεγαλος και ξεσκιζει την Ευρωπη ειναι ο Σοιμπλε...
Γεννηθηκε το 1942 και 3 χρονων ειδε τη Γερμανια να την ισοπεδωνουν Αμερικανοι,Ρωσοι,Αγγλοι,Γαλλοι κλπ ποιος ξερει τι θα του ειπαν οι γονεις του, εφταιγε ο Χιτλερ ή Συμμαχοι...
Μετα απο λιγα χρονια διαγραφτηκε το χρεος, ανοικοδομηθηκε η Γερμανια και εχουμε μια Γερμανικη Ευρωπη...

Αυτό πιστεύω, αυτό λέω. Και το λέω επειδή είναι η αλήθεια....

Μεταξύ μας μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε. Το θέμα του νήματος δεν είναι αυτό όμως.

Θεωρείς πως αν πεις σε ένα παιδί αυτά:

θα καταλάβει τα κουπόνια, τον κομμουνισμό και την ριζοσπαστική αριστερά;

Φαντάζομαι πως δεν θα έλεγες αυτά στο δικό σου παιδί.....

Υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που τα λένε αυτά 5 χρόνια τώρα Νατ.
Καλύτερα να στερηθεί λίγο τώρα παρά να μου πει αργότερα "εσύ μπαμπά τι έκανες τότε"?

Η δική μου δεν το καταλαβαίνει ακόμα αν και της έχω "κόψει" αρκετά. Εννοείται πως στις πιο μεγάλες ηλικίες είναι πιο δύσκολα.
Πάντως όταν μικρός μου έλεγε ο πατέρας μου (σε περιόδους που ήταν άνεργος) ότι σοκολάτα θα μου πάρει το Σάββατο που θα πάμε σούπερ μάρκετ και ήταν ακόμα Τρίτη, δεν έπαθα και τίποτα.

Επειδη το θεμα παιδια ειναι το μονο σοβαρο και το μονο που δεν θα αστειευομουν...

Νομιζω οτι αυτο που λεει εδω ο Δημητρης ειναι το πιο σωστο, οχι μονο λογω των γεγονοτων, γενικα.

Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν πρεπει να μην μεταφερουμε ολα τα δικα μας αγχη προς ανθρωπους που δεν φταινε στην ουσια.

Ψυχραιμια αυτοσυγκρατηση φαντασια και αγαπη.

Μεταξύ μας μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε. Το θέμα του νήματος δεν είναι αυτό όμως.

Θεωρείς πως αν πεις σε ένα παιδί αυτά:

θα καταλάβει τα κουπόνια, τον κομμουνισμό και την ριζοσπαστική αριστερά;

Φαντάζομαι πως δεν θα έλεγες αυτά στο δικό σου παιδί.....

Έλα βρε Κώστα δεν περιμένεις βέβαια να γράψω εδώ ένα λόγο για ομιλία ωρών. Μια παράγραφο έγραψα που την λες σε 1 λεπτό, στα παιδιά μου δεν μιλώ για ένα λεπτό μόνο.

Η ουσία είναι ότι τα προβλήματά μας είναι αποτέλεσμα δικών μας λανθασμένων αποφάσεων. Και όχι απλώς "φταίνε οι άλλοι". Ξέρεις πολλούς γονείς που λένε τέτοια; Αυτοί που ξέρω τα ρίχνουν πάντα σε άλλους.

Η ουσία είναι ότι τα προβλήματά μας είναι αποτέλεσμα δικών μας λανθασμένων αποφάσεων. Και όχι απλώς "φταίνε οι άλλοι". Ξέρεις πολλούς γονείς που λένε τέτοια; Αυτοί που ξέρω τα ρίχνουν πάντα σε άλλους.

Αυτή ειναι όλη η ουσία που δεν μας βολεύει να παραδεχτούμε.. Πάντα κάποιος άλλος φταίει

Οταν καποτε (ελπίζω) ωριμάσουμε, σοβαρευτούμε σαν λαός και αποκτήσουμε αισθημα ευθύνης και συλλογική συνείδηση τότε μπορεί να αποκτήσουμε τους πολτικούς που μας αρμόζουν και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον

Προφανώς στα παιδιά μου λέω την αλήθεια (πάντα) στο βαθμό που μπορώ να τους την μεταδώσω και να την κατανοήσουν..

Προσωπικά Ναθ αποφάσισα από περυσι ότι και να γινει να προσπαθήσω να καλύψω τις "ελλείψεις" σε υλικά αγαθά με προσοχή και προσωπικό χρόνο. Λίγο πολύ κόψαμε έξοδα (πχ το μπαλέτο της μεγαλης και το αναπλήρωσα με βόλτα με τα ποδήλατα) οπότε προσπαθώ να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί τους. Επίσης αποφάσισα από την στιγμή που η γυναίκα μου δεν δουλεύει να τους στείλω από χθες στο χωριό καθώς πιστεύω ότι μπορεί να είναι λιγο πιο χαλαρά από ότι εδώ που στο κοντινό μαρκετ για να πάνε πρέπει να περάσουν από 3 τράπεζες με ουρές και κόσμο που φωνάζει.

Τις δυσκολες αυτες ωρες που περναμε παραλληλα με την δικη μας αγωνια πρεπει να σφιγγουμε και λιγο τα δοντια για να μην στεναχωριουνται τα παιδια οταν μας βλεπουν σε τετοιο αγχος.

Πως να τους το πεις τι περναμε σε ολη την χωρα ? Οτι πολυ συντομα μπορει να πρεπει να σταματησουν να αρνουνται τα φαγητα που δεν τους αρεσουν και να τρωνε οτι εχει το σπιτι.

Οτι οι χαρες που τους παρειχαμε - εστω οι μικρες και φθηνες- πλεον θα πρεπει να εγκαταλειφθουν μεχρι νεωτερας......

Πως να απαντησεις στα παιδια οταν σε ρωταμε " τωρα ειμαστε φτωχοι ? "

Πως να μην γελασεις εστω καπως πικρα οταν το ενα παιδι σου σου λεει "Μπαμπα εγω θελω να μεινουμε στο ευρω γιατι εχω πλεον μαθει να μετραω τα λεπτα και τα υπολογιζω" (τελειωσε δευτερα δημοτικου)

Ποσο αποτομα θα πρεπει να εναρμονιστουν με ολα αυτα που μπορει να ερθουν ? Και πως θα καταφερουμε να τους το πουμε οταν ουτε εμεις δεν το πιστευουμε ακομα ?

Πρέπει να ζεις σε άλλη χώρα και καλά να πάθεις με το σοκ που έπαθες πραγματικά ποιο άκυρο ποστ δεν έχω διαβάσει.
Ξέρεις πόσοι άνεργοι ταίζουν τα παιδιά τους με ότι έχει το σπίτι και πόσοι άνθρωποι έχουν 2 και 3 χρόνια να πάρουν δώρα στα παιδιά τους.

Για αυτό έκλεισαν οι Τράπεζες φίλε γιατί το πράγμα είχε φτάσει εκεί που δεν φαντάζοταν πολλοί.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και να συμπληρώσω ξέρεις πόσοι θα ψηφίσουν ΟΧΙ; Για κοίτα τις δημοσκοπήσεις. Ακόμα και με κλειστές τις τράπεζες, περισσότεροι από αυτούς που θα ψηφίσουν ΝΑΙ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με το ερώτημα στις 1-7-2015, Πως θα πω στα παιδιά ότι πρέπει να τρώμε ότι έχει το σπίτι και όχι ότι θέλουν αυτά, ολοκληρώνεται ένα απίστευτο παραμύθι που είχαν από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους οι Έλληνες. Υπάρχει μια πηγή που μπορείς και τώρα να ενημερωθείς τι συνέβαινε πραγματικά στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και να είχες προετοιμάσει τα παιδιά σου φίλε, θα σου την δώσω να διαβάζεις τουλάχιστον από εδώ και πέρα: http://www.imerologioanergou.gr/

Μην πιάσουνε το θέμα των παιδιων..ουτε τωρα αυτη ειναι εικονα σαν αποβλακωμενα χαζα ολη μερα με το tablet στο χερι γιατι ετσι μας βόλευε να μην ασχολούμαστε με αυτά.
Σε μια τεραστια ερευνα τυπου κοινωνικού πειραματος που εκαναν είδαν οτι τα παιδια σε χωρες με ανέχεια ήταν πρόθυμα να μοιραστουν κατι που τους εδιναν σε αντιθεση με τα παιδια του λεγομενου δυτικου κοσμου. Ας διορθωσουμε τα δικα μας λαθη και συμπεριφορες πρωτα και με τα παιδια ολα θα πανε καλα...
Μην κρυβουμε τα χαλια μας πίσω απο τα παιδια

Πρέπει να ζεις σε άλλη χώρα και καλά να πάθεις με το σοκ που έπαθες πραγματικά ποιο άκυρο ποστ δεν έχω διαβάσει....

Μπορείς σε παρακαλώ να εκφράζεις πιο κόσμια την γνώμη σου;

Ευχαριστώ.