Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

davinci

AVClub Addicted Member
21 November 2007
2,233
αλιμος
Καλημέρα σε όλους,
συγνώμη εξ αρχής για το εξωτερικό link που θα βάλω στο post μου αλλά το χρησιμοποιώ σαν παράδειγμα για αυτό που θέλω να ρωτήσω.
Στο forum των κατόχων pentax που παρακολουθώ, βλέπω κάτι απίστευτες φωτογραφίες που ποστάρουν τα μέλη και που σαν αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει σε καμία περίπτωση να πλησιάσω. Οκ είμαι αρχάριος και δεν κατέχω ούτε τα βασικά, αλλά να ξεκαθαρίσω πως εννοώ μόνο το αποτέλεσμα που βλέπω στην οθόνη μου και όχι το θέμα ή το καδράρισμα κλπ. Βλέπω φωτογραφίες με απίστευτη οξύτητα, καθαρότητα και λεπτομέρειες που παθαίνεις πλάκα. Είναι οι μηχανές τόσο καλύτερες;είναι οι φακοί;(αγόρασα έναν Pentax M50mm 1.7 για να δοκιμάσω).Η επεξεργασία;Οι δικές μου φωτό είναι σαν να τους λείπει αυτή η λεπτομέρεια. Σα να υπάρχει ένα πέπλο μπροστά που πολύ ελαφρά τις χαλά.
Δείτε πχ τις φωτογραφίες του μέλους jsherman999 post#2 (υπαρχουν και καλύτερες φωτό)στο λινκ http://www.pentaxforums.com/forums/lens-clubs/27739-m-club.html
που οκ χρησιμοποιεί άλλο φακό, αλλά για το δικό μου αν θέλετε απειρο μάτι οι φωτό του αλλά και πολλών άλλων είναι εξαιρετικές και πολύ "ζωντανές". Τι θα πρέπει να κάνω για να πάρω παρόμοια αποτελέσματα;

Ευχαριστώ
Νίκος

Μπορεί να σου φανεί παράξενο αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι ακριβώς αυτό που παραβλέπεις σε συνδιασμό βέβαια με τα "τεχνικά" χαρακτηριστικά που ψάχνεις. Δηλαδή ναι οξύτητα, ναι χρώματα, ναι λεπτομέρεια αλλά το σημαντικότερο κατά την άποψη μου (μπορεί να είμαι και λάθος) είναι ότι ο φωτογράφος έχει επιλέξει ένα κάδρο και χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις για να τονίσει το θέμα του ακόμα και όταν αυτό είναι τα καγκελα μια πύλης. Οπότε το να καταφέρεις να ξεχωρίσεις θέματα είναι μάλλον προαπαιτούμενο στο να βελτιώσεις τις τεχνικές σου αρετές.

Ενας πολύ ευκολος τρόπος είναι να βλέπεις πολλές φωτογραφίες και να δοκιμάσεις να "αντιγράψεις" κάποιες που σου αρέσουν

Σιγουρα παιζει ρολο ο εξοπλισμος αλλα εξισου πολυ σημαντικο ειναι και η μετεπειτα επεξεργασια.
Μπορεις να επεξεργαστεις τα χρωματα ,την οξυτητα το contrast , οποτε στο συνολο μπορει να βγαλεις ενα καλυτερο αποτελεσμα.
και σε συνδιασμο με σωστοτερες ρυθμισεις στην μηχανη θα παρεις και το βελτιστο αποτελεσμα..

αν βάλεις μια φωτό σου, που θεωρείς ότι υστερεί, εδώ να την δούμε ίσως σου δώσουμε κάποιες "λύσεις".

Πολλά μπορεί να φταίνε...

Και κάτι ακόμα...
πολλές φορές μια φωτογραφία θα βγεί από μόνη της, δηλαδή φωνάζει πάρε με, και θα βγώ τέλεια ακόμα κι αν με πάρεις με πόκετ.
Πολλοί ξέρουν και το εκμεταλλεύονται αυτό.

Ο εξοπλισμός δεν κάνει τον φωτογράφο αλλά το μάτι του, επίσης κάθε φωτογραφία το κάθε μάτι την βλέπει διαφορετικά.

Πιστεύω πως θέλεις ''ψήσιμο'' περισσότερη ώρα βγάζοντας φωτογραφίες και βελτιώνοντας τις δικές σου δυνατότητες και μετά θα έρθει το αποτέλεσμα που βλέπεις.

Νίκο άφησες τα δορυφορικά και έπιασες την φωτογραφική μηχανή;

Καλημερα!

Μεχρι πριν απο λιγες μερες το μοναδικο mode που χρησιμοποιουσα ηταν το auto. Ειμαι στο κοσμο των dSLR εδω και ενα χρονο (με Panasonic G1), αρχαριος σαν και σενα δηλαδη. Πριν απο κανα μηνα ειμουν ετοιμος να επιστρεψω μια φρεσκοαγορασμενη D5000 επειδη οι φωτογραφιες του auto mode ηταν χειροτερες (το πεπλο που λες..) απο της LX3/G1... Επισης ενας λογος που αναβαθμισα σε D7000 (μεσα σε λιγες μερες απο την αγορα της D5000) ηταν και αυτος (το καταραμενο 'πεπλο'...).

Βεβαια δεν μπορουσα να ημουν περισσοτερο λαθος! Και εξηγουμαι:

Μεσα απο τη βοηθεια των μελων και προσεκτικο διαβασμα αυτου του φορουμ καταλαβα οτι οι φωτογραφιες που ειναι posted στο link σου ειναι μεσα στις δυνατοτητες μου (σου), ευκολα! Αρκει:

-Να ξεχασουμε το auto mode.
-Να χρησιμοποιουμε τριποδο.
-Να χρησιμοποιουμε το σωστο φλας ειδικα εντος σπιτιου.
-Να χρησιμοποιουμε χειροκινητη εστιαση εκει που πρεπει.
-Να καταλαβουμε τη σχεση διαφραγματος/φωτεινοτητας/βαθος πεδιου
-Να καταλαβουμε την σχεση aperture και shutter speed υπο το πρισμα του ISO.

Μονο αν τραβαμε πολλες φωτογραφιες με τριποδο, το ιδιο θεμα, τον ιδιο φακο, την ιδια φωτεινοτητα περιβαλλοντος και παιζοντας με τις ρυθμισεις της μηχανης (για μενα, κυριως με προτεραιοτητα διαφραγματος,ISO και αφηνοντας την ταχυτητα στη μηχανη) μπορουμε να επιτυχουμε τελικα καλο αποτελεσμα. Αλλα το πιο σημαντικο ειναι οτι θα καταλαβουμε το φακο και τη μηχανη μας. Εσυ εχεις και καλο φακο και καλη μηχανη. Οποτε ειναι θεμα χρονου να δεις τις φωτογραφιες σου χωρις πεπλο! Θελει ομως χρονο και επιμονη. Θελει και διαβασμα βιβλιων/ebooks για το θεωρητικο κομματι.

Χθες, καταλαβα πως και σε ποιες ρυθμισεις λειτουργει ιδανικα ο 35αρης 1.8 φακος μου για φωτογραφιες εντος σπιτιου με φλας. Με πηρε καμμια 80αρια ληψεις και περιπου 3 ωρες συνεχομενης συγκρισης στο PC. Ειναι η πρωτη φορα που αφιερωνω τοσες ωρες σε ενα θεμα. Εμαθα ομως. Σημερα θα κανω το ιδιο πραγμα με τον ιδιο φακο, χωρις φλας.

Συν τω χρονω θα καταλαβουμε οτι οι φωτογραφιες που βλεπουμε και ζηλευουμε ειναι μεσα στις δυνατοτητες μας ανεξαρτητως φακων.

Ηθικο διδαγμα: Πειραματισμος, εξασκηση, διαβασμα και AVClub. In other words, good photographs do not come easy, it takes time, devotion and serious practice.:ernaehrung004:

Καλημερα!

Χθες, καταλαβα πως και σε ποιες ρυθμισεις λειτουργει ιδανικα ο 35αρης 1.8 φακος μου για φωτογραφιες εντος σπιτιου με φλας. Με πηρε καμμια 80αρια ληψεις και περιπου 3 ωρες συνεχομενης συγκρισης στο PC. Ειναι η πρωτη φορα που αφιερωνω τοσες ωρες σε ενα θεμα. Εμαθα ομως. Σημερα θα κανω το ιδιο πραγμα με τον ιδιο φακο, χωρις φλας.

Και τελικα σε ποιες ρυθμισεις λειτουργει ιδανικα ο 35αρης??

Και τελικα σε ποιες ρυθμισεις λειτουργει ιδανικα ο 35αρης??

Μεσα στο σπιτι, ημερα, με φλας, με την Δ7000 σε φ4/5.6 και iso 100 (shutter speed set by camera automatically at 60).

Next projects:

-Μεσα στο σπιτι, ημερα χωρις φλας
-Μεσα στο σπιτι, με φως δωματιου/σαλονιου με και χωρις φλας.

Last edited:
ωραια τοτε, θα το δοκιμασω και γω, και οταν βαζω τον 35αρη, θα κλειδωνω σ αυτες τιε ρυθμισεις κ θα μαι οκ!

σειρα εχουν ολοι οι υπολοιποι φακοι τωρα, να δουμε αυτοι που και πως αποδιδουν καλυτερα.

Φίλε salami, καταλαβαίνουμε όλοι τον ενθουσιασμό που σε διακατέχει με το καινούριο σου απόκτημα, πρέπει όμως και σύ, πέρα απο τα καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά των μηχανών και των φακών να επιδοθείς στο δυσκολότερο σπόρ της φωτογραφίας καθ αυτής.
Να μάθεις την σύνθεση, το καδράρισμα, το φως....
Αυτά θα σε οδηγήσουν στην νιρβάνα της εικόνας και θα σου δώσουν την χαρά της δημιουργίας. Ανατρέχοντας τις σελίδες στα θέματα που εχουν παρουσιαστεί εδώ θα δείς πως κάποια παιδιά ξεκίνησαν σχεδόν απο το μηδέν και έχουν φτάσει σε επίπεδα που θα ζήλευαν και επαγγελματίες.
Να ξέρεις, η γνώση και η θέληση είναι πάνω απο εξοπλισμούς και παραφερνάλια.
Διάβασε, πειραματίσου και άσε τους ειδικούς φακούς για αργότερα. Θα έρθουν απο μόνα τους.

Για σταθείτε ρε παιδιά.

Γιατί τότε ο φακός (και κάθε φακός) έχει τόσες στάσεις "stop" για το διάφραγμα, την ταχύτητα και το ISO?

Αν εγώ θέλω μεγαλύτερο βάθος πεδίου (8,11...) σε εσωτερικό χώρο χωρίς φλας, τι ρυθμίσεις θα βάλω;Θα χάσω τότε το ιδανικό;;;;;

Ποιές οι συνθήκες φωτισμού στον χώρο;Το ίδιο φως μπαίνει σε όλους τους χώρους, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης;

Οι τιμές που θα βάλουμε στη μηχανή μας είναι άμεσα εξαρτημένες από το τι βγάζουμε και το πόσο φως υπάρχει

Απάντηση: Re: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

ωραια τοτε, θα το δοκιμασω και γω, και οταν βαζω τον 35αρη, θα κλειδωνω σ αυτες τιε ρυθμισεις κ θα μαι οκ!

σειρα εχουν ολοι οι υπολοιποι φακοι τωρα, να δουμε αυτοι που και πως αποδιδουν καλυτερα.
??????:eek:

Re: Απάντηση: Re: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

Μάλλον αστειεύεται ο Γιάννης, δε νομίζω ότι έχει καν νόημα το θέμα όπως έχει τοποθετηθεί εδώ.
Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει "ιδανικό". Ακόμα και η έκθεση μπορεί να επιλεχθεί με πολλές παραλλαγές, ανάλογα με το τι θέλουμε να βγάλουμε.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τις συμβουλές. Θα κοιτάξω να ανεβάσω ή να τραβήξω κάποιες φωτογραφίες για να μπορέσουμε να σχολιάσουμε καλύτερα.

@jpil
Τα δορυφορικά δεν τα παρατώ σε καμμία περίπτωση, απλά με τη γέννηση του μικρού αγόρασα τη μηχανή και κόλλησα επικίνδυνα ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

Μάλλον αστειεύεται ο Γιάννης, δε νομίζω ότι έχει καν νόημα το θέμα όπως έχει τοποθετηθεί εδώ.
Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει "ιδανικό". Ακόμα και η έκθεση μπορεί να επιλεχθεί με πολλές παραλλαγές, ανάλογα με το τι θέλουμε να βγάλουμε.

Ηρέμησα

Απάντηση: Re: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τις συμβουλές. Θα κοιτάξω να ανεβάσω ή να τραβήξω κάποιες φωτογραφίες για να μπορέσουμε να σχολιάσουμε καλύτερα.

@jpil
Τα δορυφορικά δεν τα παρατώ σε καμμία περίπτωση, απλά με τη γέννηση του μικρού αγόρασα τη μηχανή και κόλλησα επικίνδυνα ...

Περιμένουμε και με γειές!!

Να σου ζήσει και ο μικρός!!

Re: Απάντηση: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

Φίλε salami, καταλαβαίνουμε όλοι τον ενθουσιασμό που σε διακατέχει με το καινούριο σου απόκτημα, πρέπει όμως και σύ, πέρα απο τα καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά των μηχανών και των φακών να επιδοθείς στο δυσκολότερο σπόρ της φωτογραφίας καθ αυτής.
Να μάθεις την σύνθεση, το καδράρισμα, το φως....
Αυτά θα σε οδηγήσουν στην νιρβάνα της εικόνας και θα σου δώσουν την χαρά της δημιουργίας. Ανατρέχοντας τις σελίδες στα θέματα που εχουν παρουσιαστεί εδώ θα δείς πως κάποια παιδιά ξεκίνησαν σχεδόν απο το μηδέν και έχουν φτάσει σε επίπεδα που θα ζήλευαν και επαγγελματίες.
Να ξέρεις, η γνώση και η θέληση είναι πάνω απο εξοπλισμούς και παραφερνάλια.
Διάβασε, πειραματίσου και άσε τους ειδικούς φακούς για αργότερα. Θα έρθουν απο μόνα τους.

Μα ναι, καμμμια αντιρηση. Αυτο ειπα και νωριτερα, δεν ανεφερα φακους ακριβως γι'αυτο το λογο. Ουτως η αλλως η γνωση μου περι ειδικων φακων δεν μου επιτρεπει συμβουλες.

Αυτα ηταν τα λογια μου (και περισσοτερο για να τα ακουω εγω:) :

"Ηθικο διδαγμα: Πειραματισμος, εξασκηση, διαβασμα και AVClub. In other words, good photographs do not come easy, it takes time, devotion and serious practice"

Εχω βεβαια δυο λιστες με φακουs ομως που νομιζω οτι θα ηθελα, που συνεχως αλλαζει αρα και που σημαινει οτι δεν ειμαι ετοιμος να αγορασω αυτο που ακριβως θελω. Αρα περιμενω μεχρι οι λιστες να μεινουν στασιμες για κανα διμηνο οποτε θα σημαινει και οτι ξερω τι ακριβως χρειαζομαι και θελω ωστε να αρχισω να χτιζω σωστα :)

@jpil

Να σου ζήσει Νίκο! :ernaehrung004:

Πειραματίσου και θα βρεις την άκρη...

Re: Απάντηση: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

Εχω βεβαια δυο λιστες με φακουs ομως που νομιζω οτι θα ηθελα, που συνεχως αλλαζει αρα και που σημαινει οτι δεν ειμαι ετοιμος να αγορασω αυτο που ακριβως θελω. Αρα περιμενω μεχρι οι λιστες να μεινουν στασιμες για κανα διμηνο οποτε θα σημαινει και οτι ξερω τι ακριβως χρειαζομαι και θελω ωστε να αρχισω να χτιζω σωστα :)

Βασικο λαθος ενος "νεου" στον χωρο της φωτογραφιας.
Ξεχνα τους φακους για αρχη.Ξεχνα ιδανικες ρυθμισεις και αρχισε να πιανεις τα θεματα , καδρα , ωρες , χρωματισμους και στην πορεια θα καταλαβεις σε φωτογραφικα μηκη θες να καταληξεις.

Δε θα ξεχασω ποτε που παλευα 1 χρονο + με την ταπεινη d40 + 18-55 μεχρι να πω οτι οκ τωρα πια η D40 ΔΕΝ μου φτανει και αναβαθμιστηκα.
Ο εξοπλισμος δεν κανει τον φωτογραφο..Ο εξοπλισμος βοηθαει τον φωτογραφο