Πώς ξεχωρίζουμε μία πρίζα διέλευσης απο μία τερματική?

kostas13

New member
28 February 2008
13
Πώς ξεχωρίζουμε μία τερματική ή διέλευσης πρίζα TV?

Ρωτάω γιατί στο δωμάτιο έχω μία πρίζα 30 χρονων απο την οποία το σήμα είναι καλό και στο σαλόνι μία καινούρια σχετικα Legrand η οποία δεν βγάζει καλό σήμα.
Δεν φταίει μόνο η πρίζα στην περίπτωσή μου βέβαια αλλά νομίζω πως την επιδεινώνει...

Άνοιξα την Legrand και στο πίσω μέρος της έχει 2 υποδοχές για καλώδιο. Αλλά το καλώδιο που κατεβαίνει στην πρίζα είναι 1.

Αυτή η πρίζα είναι διελευσης, τερματική ή και τα 2?

Είναι διελεύσεως... Αν είναι Legrand τότε δικαιολογημένα η ποιότητα εικόνας είναι χάλια... Αν πάρεις καινούργια Legrand δεν θα έχεις πρόβλημα (μια παλιότερη σειρά που αποσύρθηκε και πιθανότατα τν έχεις ήταν εντελώς αίσχος)...

Η μπρίζα σου ειναι διέλευσης.

οι μπρίζες διέλευσης περνάνετο σήμα απο εισοδο καλωδίου σε έξοδο καλδιου με εξασθένηση 3db ενω απο εισοδο καλωδιου σε εξοδο φις με 6 ή 9 db εξασθένηση.

Αυτό γίνεται για να μπορεί να υπολογισθεί το σήμα σε πολυκατοικες ωστε κάθε μπριζα απο τον 1ο μεχρι τον τελευταίο οροφο, να εχει το ιδιο σήμα, αντισταθμίζοντας τις εξασθενήσεις που εισάγουν τα καλώδια στην διαδρομή τους απο το δώμα (οπου συνήθως μπαινουν οι κεντρκοι ενισχυτήες) της ταράτσας μέχρι...το υπόγειο.

Πήγα σε μαγαζί με ηλεκτρολογικό υλικό στη Βάρη και ζήτησα πρίζα τερματισμού και μου έδωσε την ίδια που είχα και πρίν, λέγοντάς μου ότι αυτή είναι όντως τερματική.

Επισυνάπτω φωτογραφία του πίσω μέρους για να μου πείτε τελικά τι είναι...
Δεξιά φαίνεται το βελάκι προς τα κάτω, δηλαδή προς την πρίζα.
Αριστερά το βελάκι προς τα πάνω δεν φαίνεται καλά.
Έχει μία βίδα μόνο για το σφίξιμο των καλωδίων, κάτω δεξια.

Attachments

• Legrand.jpg
    Legrand.jpg
    29.5 KB · Views: 320
Η διέλευσης γίνεται τερματική με αντίσταση τερματισμού.
Συνήθως η αντίσταση είναι ενσωματωμένη στην πρίζα και αν θες να την κάνεις διελεύσεως απλά την κόβεις.

Στη συγκεκριμένη δεν φαίνεται κάποια αντίσταση τερματισμού.

Προσπάθησα να την ανοίξω κάπως αλλά δεν άνοιγεί.

Να την πάω πίσω και να ζητήσω μια άλλη πρίζα που να είναι μόνο τερματική?

Στη συγκεκριμένη δεν φαίνεται κάποια αντίσταση τερματισμού.

Προσπάθησα να την ανοίξω κάπως αλλά δεν άνοιγεί.

Να την πάω πίσω και να ζητήσω μια άλλη πρίζα που να είναι μόνο τερματική?

Τα έχουμε γράψει και σε παλιότερα θέματα. Αν έχεις πρόβλημα με την επιτύχια μπρίζα της κεραίας, η καλύτερη λύση είναι να κρατήσεις το διακοσμητικό τηε μέρος και να μακραίνεις με μια μούφα το καλώδιο μέχρι την τηλεόραση.

Οι απώλειες θα είναι μικρότερες από όποια άλλη περίπτωση στο σήμα και η αισθητική θα είναι αποδεκτή

οι τερματικες με τις διελευσης legrand μοιαζουν στις υποδοχες καλωδιων γιατι και οι δυο εχουν δυο (προφανως για οικονομια κατασκευης) η διαφορα ειναι οτι οι τερματικες εχουν ενα βελακι (αυτο που παει προς τα μεσα) στην σωστη υποδοχη, ενω η διελευσης εχουν 2 βελακια (ενα που μπαινει και ενα που βγαινει-το καλωδιο)...
Δυστυχως μονο στα βελακια ειναι η διαφορα... (μολις εφτιαξα το σπιτι μου και θυμαμαι τις διαφορες)...

Last edited:
Πήγα σε μαγαζί με ηλεκτρολογικό υλικό στη Βάρη και ζήτησα πρίζα τερματισμού και μου έδωσε την ίδια που είχα και πρίν, λέγοντάς μου ότι αυτή είναι όντως τερματική.

Επισυνάπτω φωτογραφία του πίσω μέρους για να μου πείτε τελικά τι είναι...
Δεξιά φαίνεται το βελάκι προς τα κάτω, δηλαδή προς την πρίζα.
Αριστερά το βελάκι προς τα πάνω δεν φαίνεται καλά.
Έχει μία βίδα μόνο για το σφίξιμο των καλωδίων, κάτω δεξια.
Συνήθως , οταν η σημανση με το βελακι ειναι "αχνή" υποδηλώνει ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται.Επίσης άν κοιτάξεις προς την υποδοχή που μπαίνει η χάλκινη μύτη του καλωδίου στην είσοδο, θα πρέπει να φαίνεται η υποδοχή που κουμπώνει ο χαλκός, ενώ στην άλλη την υποτιθέμενη έξοδο δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο είναι ουσιαστικά κενή..

Τελικά έλυσα το μυστήριο.

Οι πρίζες διελεύσεως, έχουν 3 βίδες στο πίσω μερος τους(μία κάτω δεξιά, μία κάτω αριστερά και μία πάνω για να κουμπώνει το καπάκι).

Οι πρίζες τερματισμού, έχουν 2 βίδες, δηλαδή λείπει η βίδα κάτω δεξιά.

Οπότε η δική μου είναι τερματισμού...

Ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον.