Πώς υπολογίζουμε τί ίσχύ καταναλώνει ένας ενισχυτής;

Καλησπέρα

Έχω ένα αυτοενισχυόμενο υπογούφερ (όπως τα περισσότερα, άλλωστε). Ο κατασκευαστής δεν αναφέρει πουθενά τί ισχύ καταναλώνει - κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες λειτουργείας - αλλά παρέχει πλήρεις πληροφορίες για το τί είδους ενισχυτής είναι, τί ισχύ αποδίδει κλπ. Τα στοιχεία που δίνονται είναι τα εξής:

Τύπος ενισχυτή: Discrete Class A/B High Current Mode
Ισχύς εξόδου: 250 WRMS, 500 W Peak (στην διαφημιστική μπροσούρα λέει 1000 peak, αλλά δε νομίζω να έχει ιδιαίτερη σημασία), με παραμόρφωση μικρότερη από 0.08% στα 250W
Προστασία: Δύο συστήματα θερμικής προστασίας

Οδηγοί: Δύο των 10" (25cm) με διαδρομή 1" (25mm), λειτουργούντες σε dual push-pull mode, με ενσωματωμένο (σε κάψουλα) επιταχυνσιόμετρο, σε σφραγισμένη διπλή καμπίνα αμφίπολης σχεδίασης.

Ενσωματωμένο σύστημα Servo, τύπου επιτάχυνσης, με feedback 3Hz to 300Hz.

Απόκριση συχνότητας: 18Hz-100Hz
Ευαισθησία εισόδου: 500mV στα 47kΩ

Crossovers Εσωτερικά: Ένα 4ης Τάξης Butterworth HP Filter at 18Hz
και
Ένα 2ης Τάξης Linkwitz-Reilly LP Filter at 100Hz

Το sub είναι λίγο "γουρουνάκι", 61 x 46 x 46 cm και 43 κιλά. Είναι το Mirage BPSS-210.

Πώς μπορώ να υπολογίσω, έστω και κατά προσέγγιση, την απαιτούμενη ισχύ που καταναλώνει, τόσο σε κανονικές συνθήκες λειτουργείας (στα 250W εξόδου, δηλαδή), όσο και στις στιγμιαίες εξάρσεις, στα 500W (ή στα 1000W); Το ζητάω διότι έχω αρχίσει να υπολογίζω τη συνολική απαιτούμενη ισχύ που μπορεί να μου καταναλώνει το σύστημα, επειδή πρόκειται να αλλάξω την καλωδίωση μέχρι τον πίνακα για όλο τον χώρο, και πρέπει να ξαναϋπολογίσω τις διατομές των καλωδίων τροφοδοσίας. Ειδικά, για τα ενισχυτικά, που είναι ενεργοβόρες συσκευές, πρέπει να ξέρω τις καταναλώσεις τους, ώστε να κάνω σωστότερο υπολογισμό.

Ευχαριστώ.
-
-

υπάρχουν μηχανάκια με μπριζα πανω τους που μπορείς εκει να βάλεις την προς μέτρηση συσκευή και να δεις τι τραβάει.
δεν νομίζω οτι χρειάζεται μέτρηση για να αποφασίσεις την διατομή των καλωδίων. μπορείς να το κάνεις απο την μέγιστη καταναλισκομενη ισχυ που αναφέρει ο κατασκευαστής αλλα ακομη και ετσι επειδή ολοι την έχουμε λιγο πολυ την πετριά τα καλώδια που συνήθως χρησιμοποιούμε ειναι για ενα μικρο υποσταθμό και οχι για ενα ηχοσύστημα.
θα βαλεις κάποιο ειδικό καλώδιο ή θα βαλεις τα μονόκλωνα του ηλεκτρολογιου?

Καλησπέρα

Έχω ένα αυτοενισχυόμενο υπογούφερ (όπως τα περισσότερα, άλλωστε). Ο κατασκευαστής δεν αναφέρει πουθενά τί ισχύ καταναλώνει - κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες λειτουργείας - αλλά παρέχει πλήρεις πληροφορίες για το τί είδους ενισχυτής είναι, τί ισχύ αποδίδει κλπ. Τα στοιχεία που δίνονται είναι τα εξής:

Τύπος ενισχυτή: Discrete Class A/B High Current Mode
Ισχύς εξόδου: 250 WRMS, 500 W Peak (στην διαφημιστική μπροσούρα λέει 1000 peak, αλλά δε νομίζω να έχει ιδιαίτερη σημασία), με παραμόρφωση μικρότερη από 0.08% στα 250W
Προστασία: Δύο συστήματα θερμικής προστασίας

Οδηγοί: Δύο των 10" (25cm) με διαδρομή 1" (25mm), λειτουργούντες σε dual push-pull mode, με ενσωματωμένο (σε κάψουλα) επιταχυνσιόμετρο, σε σφραγισμένη διπλή καμπίνα αμφίπολης σχεδίασης.

Ενσωματωμένο σύστημα Servo, τύπου επιτάχυνσης, με feedback 3Hz to 300Hz.

Απόκριση συχνότητας: 18Hz-100Hz
Ευαισθησία εισόδου: 500mV στα 47kΩ

Crossovers Εσωτερικά: Ένα 4ης Τάξης Butterworth HP Filter at 18Hz
και
Ένα 2ης Τάξης Linkwitz-Reilly LP Filter at 100Hz

Το sub είναι λίγο "γουρουνάκι", 61 x 46 x 46 cm και 43 κιλά. Είναι το Mirage BPSS-210.

Πώς μπορώ να υπολογίσω, έστω και κατά προσέγγιση, την απαιτούμενη ισχύ που καταναλώνει, τόσο σε κανονικές συνθήκες λειτουργείας (στα 250W εξόδου, δηλαδή), όσο και στις στιγμιαίες εξάρσεις, στα 500W (ή στα 1000W); Το ζητάω διότι έχω αρχίσει να υπολογίζω τη συνολική απαιτούμενη ισχύ που μπορεί να μου καταναλώνει το σύστημα, επειδή πρόκειται να αλλάξω την καλωδίωση μέχρι τον πίνακα για όλο τον χώρο, και πρέπει να ξαναϋπολογίσω τις διατομές των καλωδίων τροφοδοσίας. Ειδικά, για τα ενισχυτικά, που είναι ενεργοβόρες συσκευές, πρέπει να ξέρω τις καταναλώσεις τους, ώστε να κάνω σωστότερο υπολογισμό.

Ευχαριστώ.
-
-

Οι συσκευές δεν καταναλώνουν ισχύ αλλά ενέργεια. Κάθε 1000W υπολογίζεις 5Α απαίτηση ρεύματος από τη συσκευή. Πως ξέρεις να υπολογίζεις τις διατομές των καλωδίων χωρίς να ξέρεις να υπολογίζεις τη κατανάλωση του ρεύματος;

Μερικές σκέψεις...

υπάρχουν μηχανάκια με μπριζα πανω τους που μπορείς εκει να βάλεις την προς μέτρηση συσκευή και να δεις τι τραβάει.
δεν νομίζω οτι χρειάζεται μέτρηση για να αποφασίσεις την διατομή των καλωδίων. μπορείς να το κάνεις απο την μέγιστη καταναλισκομενη ισχυ που αναφέρει ο κατασκευαστής αλλα ακομη και ετσι επειδή ολοι την έχουμε λιγο πολυ την πετριά τα καλώδια που συνήθως χρησιμοποιούμε ειναι για ενα μικρο υποσταθμό και οχι για ενα ηχοσύστημα.
θα βαλεις κάποιο ειδικό καλώδιο ή θα βαλεις τα μονόκλωνα του ηλεκτρολογιου?

Οι συσκευές δεν καταναλώνουν ισχύ αλλά ενέργεια. Κάθε 1000W υπολογίζεις 5Α απαίτηση ρεύματος από τη συσκευή. Πως ξέρεις να υπολογίζεις τις διατομές των καλωδίων χωρίς να ξέρεις να υπολογίζεις τη κατανάλωση του ρεύματος;

Καλημέρα. Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις παρεμβάσεις σας. Ένα-ένα, τώρα:

Ο λόγος που ζητάω να βρω την απαιτούμενη ισχύ για το συγκεκριμένο sub είναι ότι πρόκειται να κάνω μια συνολική αλλαγή στο χώρο, η οποία θα συμπεριλάβει και την αλλαγή των καλωδίων τροφοδοσίας του πίνακα (πρόκειται να αλλάξουν πολλά από ηλεκτρολογικής άποψης και η υπάρχουσα εγκατάσταση κρίνεται μάλλον ανεπαρκής). Οπότε συλλέγω πληροφορίες για όλες τις προς εγκατάσταση συσκευές (όχι μόνο τις συσκευές AV, αλλά όλες - φωτισμός, κλιματισμός, θερμοσιφωνάκι κλπ.). Για να έχω σαφή εικόνα, λοιπόν, πρέπει να ξέρω για κάθε ηλεκτρικό καταναλωτή, τί ισχύ "τραβάει" από την εγκατάσταση.

Σάκη, συμφωνώ κατ' αρχάς με την ορολογία, έτσι όπως τη θέτεις. Αλλά να διευκρινήσουμε ότι η Ισχύς είναι μέγεθος που εκφράζεται από τον λόγο (κλάσμα) Ενέργεια/Χρόνος. Ειδικά στην Ηλεκτρολογία, εκπεφραζόμενη σε μονάδες σχετιζόμενες με το ηλεκτρικό ρεύμα, εκφράζεται από το γινόμενο: Τάση x Ένταση ή αλλιώς Volt x Ampere. Επομένως, με την ευρύτερη (λαϊκότερη) έννοια, δεν είναι εντελώς λάθος να λέμε ότι μια συσκευή "καταναλώνει" ισχύ. Τώρα για το πώς να υπολογίσω την κατανάλωση σε ρεύμα για μια συσκευή, αν δεν μου το λέει ο κατασκευαστής, πώς να το ξέρω; Εκτός κι αν κάτσω να το μετρήσω, βάζοντας αμπερόμετρο εν σειρά και λειτουργήσω τη συσκευή, κάνοντας δηλαδή αμπερομέτρηση (που εν κατακλείδει είναι και το ζητούμενο, διότι εκείνο που ενδιαφέρει τελικά είναι όντως το πόσα αμπέρ "τραβάει" η κάθε συσκευή από την εγκατάσταση).

Επί του προκειμένου, δεν έχω το νούμερο από τον κατασκευαστή. Ούτε σε watt, ούτε σε VA, ούτε βέβαια σε Αμπέρ.

Τώρα για τον υπολογισμό της διατομής καλωδίων, θα πω μόνο ότι λόγω επαγγέλματος είναι στη δυνατότητά μου να το κάνω, αλλά και ότι υπάρχουν πίνακες και σχετική βιβλιογραφία στα οποία μπορεί να ανατρέξει ακόμα κι ένας μη επαγγελματίας και να βρει πώς μπορεί να υπολογίσει διατομές καλωδίων, ανάλογα με το διαρρεόμενο ρεύμα. Τώρα για τον συγκεκριμένο ενισχυτή, τί να πώ; Μόνο χοντρικά μπορώ να θέσω ένα νούμερο, αλλά μπορώ να κάνω και κάτι άλλο: να ψάξω να δω τί ασφάλεια "φοράει", ώστε να βρω τουλάχιστον το μέγιστο επιτρεπτό ρεύμα που μπορεί να τραβήξει από την εγκατάσταση. Πάντως, κακά τα ψέμματα, θα ήθελα να έχω και την προδιαγραφή του κατασκευαστή.

Καλημέρα και πάλι.
-

Λογικά δίπλα στον ρευματολήπτη θα πρέπει να γράφει τη μέγιστη κατανάλωση. Ή στο φυλλάδιο. Είναι μέσα στις υποχρεωτικές προδιαγραφές.

Δεν το γράφει..

Δυστυχώς, δεν το αναφέρει πουθενά, ούτε στο manual, ούτε πάνω στο ίδιο το sub. Γι αυτό άλλωστε και ψάχνομαι.

Σε πολλές συσκευές, όπως λες, αν δεν το αναφέρουν στο εγχειρίδιο, το έχω βρει από πίσω, δίπλα στο καλώδιο ή τον ρευματολήπτη. Σε αυτό, τίποτα.
-

ο χρυσος κανονας αγαπητε Παναγιωτη λεει οτι οι ενισχυτες ταξης ΑΒ εχουν βαθμο αποδοσης 50% αυτο σημαινει οπτι ενας οικιακος ενισχυτης που γραφει πισω του οτι καταναλωνει πχ 400 βαττ σημαινει οτι μολις τα 200 απο αυτα θα γινουν ηχος αρα ο ενισχυτης ειναι 2 χ100 βαττ πραγματικη ισχυς στα 8 ωμ

αρα ... αν ο ενισχυτης σου λεει αληθει και εναι πραγματι 250 βαττ αναμενεις να καταναλωνει ισχυ γυρω στα 500 βαττ ...

Οσο για την ορολογια .... ολοι ξερουμε το εννοουμε οποτε η τερμινολογια μαλλον περισσευει ...

Τσπ σε οτι αφορα την εγκατασταση πιστευω να εχεις παρει τα μαθηματα σου αγαπητε Παναγιωτη ...

Μαθήματα; Ασφαλώς!

Καλησπέρα, Σάκη και σ' ευχαριστώ.

Το πρώτο και αξιόλογο μάθημα είναι αυτό που αναφέρεις στην πρώτη σου φράση, κάτι που από κανένα δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα, αν και πολλές φορές έχω διαβάσει αυτό το "50% απόδοση των ενισχυτών ΑΒ", όμως ποτέ δεν έκανα τον απλό αυτό συνειρμό. Πράγμα απαράδεκτο για μένα, επειδή ακριβώς έχω μάθει να σκέφτομαι ΑΚΡΙΒΩΣ με αυτό τον τρόπο. Απολογούμαι και υπόσχομαι αυτομαστίγωμα μέχρις εξαντλήσεως των αντοχών μου.

Σε κάθε περίπτωση, το μάθημα το έμαθα. Και επιβεβαιώνεται πανηγυρικά μάλιστα, αφού κάνω συγκρίσεις με αυτά που έχω στα χέρια μου από άλλους ενισχυτές. Π.χ. ένας 5-κάναλος Anthem με 5x170 WRMS (με όλα τα κανάλια οδηγούμενα, ήτοι 850 WRMS σύνολο) γράφει από πίσω, δίπλα στον ρευματολήπτη IEC: 1800W max. Με ένα γρήγορο υπολογισμό αυτό βγάζει απόδοση 47.22%, πολύ κοντά στο 50%, που λέμε.

Παρόμοια αποτελέσματα παίρνω, αν κάτσω να υπολογίσω τα ίδια και για άλλους ενισχυτές. Και πάλι ευχαριστώ.
-

να εισα καλα Παναγιωτη ...

Μονο που αυτο ειναι μολις ενα μικρο τμημα .... για τα ηλεκτρικα θα χρειαστεις επιπλεον βοηθεια ...

Ευχαριστίες...

να εισα καλα Παναγιωτη ...

Μονο που αυτο ειναι μολις ενα μικρο τμημα .... για τα ηλεκτρικα θα χρειαστεις επιπλεον βοηθεια ...

Τεχνική βοήθεια (με τη στενή έννοια του όρου), δεν χρειάζομαι, δεν είναι δα και καμιά περιέλιξη γεννήτριας ή κανενός μοτέρ 100kW. Αν εννοείς χειρονακτική, σίγουρα. Αλλά αυτό το έχω ήδη κανονίσει με συνάδελφο ηλεκτρολόγο Ε.Ν., παλιό μου υφιστάμενο, ο οποίος θα προσφέρει φυσικά ΚΑΙ τεχνική βοήθεια, υπό την έννοια ότι μπορούμε να μοιράσουμε τη δουλειά σε τομείς και ο καθένας μας να αναλάβει πλήρως το δικό του. Κατ' αρχάς, θα αλλάξουμε τη βασική γραμμή τροφοδοσίας από το ρολόϊ στον πίνακα (τώρα είναι 5 x 6mm2 και θα γίνει 5 x 10mm2, βλέπεις είναι τριφασική η τροφοδοσία). Αλλά το ευτύχημα είναι ότι δεν θα σκάψουμε ντουβάρια. Κανάλια και σωλήνες μόνο.

Το ζήτημα είναι ότι ο πίνακας θα εξοπλιστεί με επί πλέον υλικά, διότι από αυτόν θα τροφοδοτηθεί άλλος μικρότερος πίνακας διπλανού χώρου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κόρης μου. Εκεί σίγουρα θα πέσει πολλή δουλειά - για την ακρίβεια εκεί είναι η περισσότερη. Θα περάσουμε νέα καλώδια μέσα από παλιά εντοιχισμένα κανάλια (αντικατάσταση των παλαιότερων), θα εγκαταστήσουμε νέες γραμμές κλπ. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες που ξεφεύγουν από το θέμα μας.

Και πάλι ευχαριστώ.
-

βαλε κατα νου οτι τα μηχανηματα μας λατρευουν τα πολυκλωνα συστρεμενα καλωδια ( με την γειωση εκτος συστρεψης ) καθως και τις κλασσικες ασφαλειες τηξεως ...

Γράφεις φίλε μας ότι θέλεις να υπολογίσεις την ισχύ που καταναλώνει προκειμένου να υπολογίσεις διατομές καλωδίων, ασφάλειες κλπ.

Ερώτηση: Το ηχείο/ενισχυτή τον έχεις ...παντρευτεί;!

Τι θέλω να πω: Να υπολογίσεις το μάξιμουμ που ένα τέτοιο σετ μπορεί να τραβήξει σε ρεύμα γιατί,
ηχείο στο μέλλον μπορεί να αλλάξεις,
καλωδιώσεις όμως όχι εύκολα!

Βάλε λοιπόν το μάξιμουν, σε λογικά πλαίσια, που μπορείς να βάλεις στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση. ;)

Και ξέρεις γιατί στο μέλλον θα το αλλάξεις;
Επειδή, τη στιγμή που δεν αναφέρει τις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ προδιαγραφές στα χαρακτηριστικά του (ισχύ που καταναλώνει),
δεν με πείθει με τίποτα για τη ποιότητα του...

Last edited: